icon

Koľko ročnú sedačku je bezpečné ešte používať?

biibiana
14. aug 2021

Pekny den. Nedavno som sa dozvedela, ze aj autosedacky maju expiraciu. Mame 3 deti a vsetky maju autosedacky zdedene po detoch z rodiny. Jednu autosedaxku Joie mame uz 9.rok. Nikdy nebola polamana, je pevna a tazka. Ako nova bola draha, bude este ok, alebo uz vymenit? Rozhodla som sa vsetkym trom detom vymenit autosedacky, ale nemozem si dovolit nove kus za 200e. Takze pozeram z bazaru Joie, Britax, Concord, Romer. Aky rok vyroby je uz horny strop? 2016 bude uz vela? Dakujem za pomoc. Deti 7r, 5r, 2,5r.

Strana
z2
jolana2804
15. aug 2021

@sara07 Sedačky 15-36 nemají vlastní pásy. Sedačky 9-36 mají 5-ti bodový pásy, ale jen do 18kg a cca 105-110cm. 🤷🏻‍♀️

sara07
15. aug 2021

@jolana2804 však vyška cca 5 ročných deti je aj 110 cm moje 5 ročné čerstvé má 106 a má pasy v sedačke

jolana2804
15. aug 2021

@sara07 Boha. A píšu někde něco jinýho? Každý dítě je jiný. Ale u sedaček 15-36 prostě pásy nejdou. A v 5letech mi přijde zbytečný kupovat dítěti sedačku 9-36, když pásy bude mít třeba na 2 měsíce. Mám 5 letýho syna a má 21kg a 120cm 🤷🏻‍♀️

evkao
15. aug 2021

@sara07 ale deti su predsa rozne, su nizsie aj vyssie, moj syn mal v 4 rokoch 110cm a to nepatri ani v skolke medzi najvyssich
on teda este ma 5-bodove pasy, kedze ma Joie Bold, ale jeho rovesnici uz bezne chodia v sedackach, ktore su putane pasmi auta

sara07
15. aug 2021

boha čo riešite
niektoré deti maju kombinovanu sedačku bez pasov
moje má s pasmi a má 5 rokov a široko na okolo rovnaké deti a maju pasy
ked chcete kupujte si sedačky aj každy mesiac ja som písala o sedačkách kde pasy su čiže aj podla nich sa dá zistit či bola nebola burana nieje to smerodajené ale jedna z možnosti
ale tak sa tu môžeme pre slovička natahovat aj dva roky
nikdy nikomu to doteraz nevadilo len zrazu velké halo ako sme nezodpovedny lebo mame staršie autosedačky

jolana2804
15. aug 2021

@sara07 Je úplně běžný, že lidi vozí těžší a vyšší děti v 5ti bodových pásech než je doporučený, protože jim to přijde bezpečnější a nebo nečtou návod u autosedačky 🤷🏻‍♀️ A naposled. Podle pásů nepoznáš vůbec nic. Většina výrobců doporučuje vyměnit autosedačku při nárazu od 10km/h a tam se rozhodně žádný poškození okem prostě nepozná

mariska1989
15. aug 2021

@evkao a de je ten extrém ktorí som hnala ??? Ja ho totiž nevidím 🤔Mám sedačku z druhej ruky práveže a to ešte som za ňu dala dosť € stará 3roky a kým ju budem môcť posunúť tak už ani nebudem môcť lebo však životnosť 🙈 ( sú ľudia čo majú dieťa ,majú auto ale nemajú dostatok financií aby mohli kúpiť sedačku za 150/200€ a nie to ešte použité 4/5 ročné za cca 60/80€ a potrebujú posadiť do niečoho dieťa takže budú kupovať sedačky povedzme za 20€ čo už teda môžu byť kľudne 10 rokov stara) takže ty čo na to nemajú si kupujú aby mali dieťa v sedačke v bezpečí ale pritom už v bezpečí nieje

evkao
16. aug 2021

@mariska1989 samozrejme ak niekto naozaj peniaze nema, stale lepsia kvalitna sedacka kratko pred/po zivotnosti, ako ziadna
ale dieta vacsinou nepotrebuje sedacku zo dna na den, aj keby sa mesacne malo odlozit 5-10€ bokom, tak za ten cas sa dokaze nazbierat pekna suma, prip. (samozrejme ak sa to da) mozu prispiet na sviatok stari rodicia, krstni, tety, ujovia....ludia velmi casto minaju na ine, nepodstatnejsie veci, a za tie im peniaze nie je luto dat

mariska1989
16. aug 2021

@evkao áno to máš pravdu no niekto tak dopredu neuvažuje .ja som už tak predala po strednej dcére a že ani sa nenazdali a dieťa im z vajíčka trčalo prišli na starej Felíciu ešte aj s tým dieťaťom a to ma prosili až im tu sedačku aj zapnem až ju majú dobre ..ťažko povedať ľudia skôr dajú za alkohol ,cigarety atď

evkao
16. aug 2021

@mariska1989 presne o tom hovorim 🙂 mam znamu, dve deti, tatko vyzivne neplati, ledva preziva od vyplaty k vyplate, ale cigarety kazdy den nesmu chybat.... a ked sme darovali po detoch kocik, prisla mlada slecna, este sa pytala, ci nemame aj ine (postielku, perinku), ze nemaju na nic peniaze, ale nadpojene vlasy, a este cerstve tetovanie na ruke, to musela mat 🙈

777januska777
16. aug 2021

@jolana2804 inak toto ma zaujíma napriklad taka lacnejšia značka napriklad Kindrekraft používa pásy a iné značky používajú normálny bezpečnostný pás. V čom je rozdiel, je tam rozdiel v kvalite alebo tak? Ci prečo to niekto robí tak a niekto tak?

jolana2804
16. aug 2021

@777januska777 Nechápu dotaz. Většina sedaček 9-36 má ty svoje pásy jen do 18kg, pak se pásy z autosedačky vyndají a dítě se poutá autopásem.

biibiana
autor
16. aug 2021

@jolana2804 a nie je to zavysle od typu/vyrobca sedacky? Ze kedy zapinat pasom a kedy este pasmi v sedacke? Ci to plati vzdy od 18kg ? Ze dieta zapinat pasom bez ohladu na to, ze sa da zapnut este aj v sedacke pasmi napr. do 20kg? Nie je to bezpecnejsie?

777januska777
16. aug 2021

@jolana2804 áno moja chyba pozerala som sedačku od 9 kil nie od 15. 😀 preto sa mi nezdalo, ze niektoré majú pásy a niektoré nie. 😀

biibiana
autor
16. aug 2021

@biibiana No aby som bola presnejsia. Dcera ma vysku 115cm a 16,5kg. Je naozaj velmi utla a chuda. Preto rozmyslam ci je lepsie zapinat ju 5bodov.pasmi v sedacke, alebo staci klasicky autopas, ked bude napr. v sedacke do 36kg Romer ktora nema vlastne pasy. Pradon neviem ci som sa vyjadrila dost pochopitelne 🤦‍♀️

jolana2804
16. aug 2021

@biibiana Ne není to bezpečnější. Ty pásy v autosedačce jsou prostě jen do 18kg nebo cca do 110 cm, na víc kg nejsou testovaný a pásy nesmí začínat pod rameny. Je jen málo posměrných sedaček, který mají pásy do 25kg (Reemy fix, Joie Bold, Poled y-fix pro, Klippan Triofix), u ostatních jsou pásy v sedačce prostě jen do 18kg

biibiana
autor
16. aug 2021

@jolana2804 Tak ved prave, ze dajme tomu, ze ma 18kg 115cm (ale realne vyzera tak na 13kg 😀 ) Chcem jej vymenit staru sedacku za novu, takze kupit do 18kg a bude sa este rok zapinat pasmi v sedacke alebo prejst uz rovno na napr. rozmyslam kupit Romer kidfix. 🤷‍♀️ ☹

biibiana
autor
16. aug 2021

@jolana2804 alebo pozeram este 15-36kg Maxi-cosi rodi air protect. Ach uz som z tolkeho hladania uplne zmatena. Potrebovala by som aby mi niekto povedal - tuto kup tato bude pre vas najlepsia a hotovo 😀

jolana2804
17. aug 2021

@biibiana Šla bych už do sedačky 15-36. Dá se přikoupit přídavný pás Belt upp, aby dítě bylo víc zajištěný. Já mám pro syna třeba Klippan Wego (roste i do šířky a zároveň se líp přizpůsobí hubenějším dětem).

biibiana
autor
17. aug 2021

@jolana2804 ok dakujem za radu, idem to pozriet

biibiana
autor
17. aug 2021

No dievcata, a este mi vysvetlite, ako je spravne davat pas v sedacke do 36kg . Niekde je zobrazene, ze pas ma ist po rukou, a niekde zas takto vyssie. Alebo to zalezi od typu sedacky? 🤔

hefo
17. aug 2021

K bezpečnosti len toľko: Koho majú obesiť, ten sa neutopí.

Omnoho viac prispeje k bezpečnosti lepší štýl jazdy, predvídavosť a sústredenosť (a nepoužívanie mobilu pri jazde) než premietanie o párpercentnom zhoršení pevnosti sedačky starnutím materiálu. Dôležité je najprv nebúrať. Aj keď spraví chybu druhý, ide o to, ako na to v premávke reagovať.

777januska777
18. aug 2021

@hefo chcela by som mať tvoju istotu.

jolana2804
18. aug 2021

@hefo Ale… 😂 Zažila jsem 2 nehody ještě před dětma. Jednou jsem projížděla po hlavní a nabouralo mě auto, který vyjíždělo od benzínky. Po druhý jsem zastavila na semaforech a auto za mnou nedobrzdilo. Jak jsem měla reagovat nebo jak se tohle dá předvídat? 🤷🏻‍♀️😂

jolana2804
18. aug 2021

@biibiana Asi záleží na sedačce, ale u těch kvalitních jsem neviděla, že by pás vedl nad

biibiana
autor
18. aug 2021

@hefo samozrejme. To treba vylepit na celne sklo hlavne arogantnym soferom a chalanom ktorim ocko kupil novu audinu. Ja ako matka s 3 detmi mam nenormalny strach soferovat, kolko neohladuplnosti na cestach. Najviac nebezpecny je nie sofer amater ale sofer profesional..

hefo
19. aug 2021

@jolana2804 Ja som ale nepovedal, že to zabráni 100 percentám nehôd, len to, že prínos toho je oveľa väčší, než prínos novej sedačky voči starej. Absolútna bezpečnosť sa dosiahnuť nedá a "zákon klesajúcej hraničnej užitočnosti " platí (viď. tento článok: https://dfens-cz.com/zakazte-bazeny-topi-se-v-n... od kapitoly "Chybička se vloudila").

Strana
z2