icon

8-mesačné dieťa odmieta umelé mlieko: Rady a tipy

kristina210
27. feb 2024

Ahojte maminy,
chcela by som Vás poprosiť o radu, mám 8 mes chlapčeka,ktorý je plne kojený a jeme aj príkrmy (desiata,obed,večera + 150 ml vody/deň - všetko ak ho netrápi choroba alebo zuby)...niekoľkokrát sme už riešili laktačnú krízu a či mu je moje mlieko dosť (máme cca 4 pocikané plienky za deň iba). Už sme išli cez stravu + čaj na kojenie + senovka a benedikt + prikladám ho aj mimo požiadania + prisatie je ok)...pediatrička hovorí,že kým priberá nech to neriešim,ale zároveň,že by ho bolo dokŕmiť UM,prípadne kritické kojenia nahradiť UM...ja by som veľmi rada,ale dieťa 2.5 mes absolútne odmieta čo i len ochutnať UM :
- ani z lyžičky,ani zo striekačky,ani z fľašky,ani odo mňa,ani od muža ak mu ponúkne,ani ochutené,ba ani mliečne kaše len "nemliečne"...proste 0-vý úspech...ak na jazyk aj kúsok dostane,hneď ho napína..paradox ale je,že jogurt biely napríklad zje..
- v noci sa kojí cca 3-5x
- neplače že by mu bolo málo,ale mňa to už miestami neskutočne bolí a to jeho vysenie na mne cca každú 1-1.5 hod je už vyčerpávajúce...
Moja otázka je, viete mi poradiť ako ho chytiť naUM,prípadne kedy a ako začať stravou a inými tekutinami nahrádzať mlieko ?

tinkavvv
27. feb 2024

@kristina210 absolutne neries um, ponukaj viac pit. Priberat pribera, hladny nie je. Nestresuj sa....

domka222
27. feb 2024

Keď nechce mlieko,ponúkni čaj, vodu, polievky. Však už za chvíľu bude jesť skoro úplne všetko. Dopraj viac mliečnych výrobkov

viestta
27. feb 2024

Keby bol hladny vypije aj UM, ked ho odmieta tak mu nic nechyba. Ked sa prisaje a taha, ma mlieka dost

ildiko36
Autor odpoveď zmazal
ildiko36
27. feb 2024

@kristina210 opravim čo som pisala, keď ešte kojiš tak neprestaň, ja som davala detom bezlatkozove mlieko na dokrmovanie inak najmenšieho som kojila do 2,5roka

jaass
27. feb 2024

Už mu neponúkaj UM. Úplne zbytočne to robíš. Ma dosť tvojho mliečka a aj príkrmov 🙂

kristina210
autor
27. feb 2024

Ahojte,vďaka každej za názor,takto nejako sa to aj snažím riešiť. Je to prvé dieťa, tak viete ako to chodí u prvorodičiek 😉 a ako spoznám, že má tých bielkovín v strave ktoré potrebuje dostatok ? Napríklad tiež situácia,že 1 deň ťahá vodu ako o dušu a druhý deň do neho ledva dostanem 30 ml...Príkrmy - nezje on zase nejaké extra porcie, väčšinou sa sekne pri každom jedle tak na 3-5 polievkových lyžiciach,tak mi tak ide proste hlavou,či má všetkého dosť a či mu niečo nechýba...lebo vysieť na mne vysí vkuse,veľa nezje a ani vody poriadne nevypije a keď ešte nemáme dosť pocikaných plienok...možno to zbytočne celé riešim a on sám vie,že mu všetko stačí

monnci2226
27. feb 2024

@kristina210 uplne suhlasim s komentarmi vyssie, vobec by som neriesila UM, nasa mala bola.takato ista ani za svet ochutnat UM, kase max jednu lyzicku.... kojila som ju do roka a pol (sama sa odstavila)
zacala by som viac ponukat cistu vodicku pocas dna, jogurtiky ti papa takze by som zbytocne netrapila ani seba ani babo 😉

kristina210
autor
27. feb 2024

A máte niektorá skúsenosť,že ste bábätko odstavili od denného kojenia,nakojili napríklad ráno,potom iba večer,cez deň dávali prikrmy a vodu/čaj a ponechali nočné kojenie ?

martamasarova
27. feb 2024

@kristina210 ja to teraz mam tak , cez den odmieta kojenie, iba si cucne.. potom nic , az vecer a celu noc kojim cca 5x

lili1313
27. feb 2024

@kristina210 ak už nechces veľa kojit tak teraz je čas to postupne nahrádzať prikrmami a vodou, znizit tak pocet kojeni a napr. v roku už budes na nule. Od roka už dieta mlieko teoreticky nepotrebuje ak ma pestrú stravu. Tým pádom ho nemusis lamat na UM ktore mu nechuti. Ja by som to na tvojom mieste riešila takto a vôbec sa už 8-mesacnemu nesnažila nutit UM ak ho nechce.

anna_anicka83
27. feb 2024

@kristina210 Mne z troch detí, dve vôbec nechceli UM, ani kaše. Jedine prostredná bola od cca 7 mesiaca dokrmovaná. Proste bola hladná, akokoľvek som sa snažila. Paradoxne, najviac zo všetkých pila vodu a jedla príkrmy a UM ešte skoro trojročná dala pred spánkom. Čiže, keby mu bolo naozaj málo, napil by sa. Prvá sa nejak okolo roku odkojila sama, už sa len na prsníku uspávala. Terajši tretí cickoš, do roka na požiadanie, po roku už len doma a snažila som sa to spravidelnit. Dostali sme sa na jedenkrát ráno a jedenkrát poobede. Po roku a pol som zrušila aj kojenie v noci. Tetaz ide mať za mesiac dva roky a už dávam prsník len na uspávanie.

domireb
27. feb 2024

Nie som zastanca kojenia za kazdu cenu. Ked sa v noci 3-5x nakoji, tak nema tolko potrebu cez den. Obmedzila by som to. Nechce jednu znacku um ci ziadne? Moja mala rada kendamil, je sladky, sunar smrdel aj mne, nutrilon bolo také medzi. Dietatko je mudre, vie, ze ked nechce um, jedlo, dostane prsnik, ved je to prenho predsa najjednoduchsie aj najprijemnesie. No ak to uz nie je prijemne tebe, mas plne pravo to obmedzit. Ked spapa jogurt, o tu davku mlieka mozes dat menej. Nie je to taka veda, len sa musis sama nastavit co chces co nechces, mat svoju hranicu a pocuvat sama seba, nie rady z okolia. Ale uz nie je novorodenec,aby visel kazdu 1,5 hodinu na prsniku.

sojorez
27. feb 2024

Tri deti, vsetky kojene, po odstaveni kojenia odmietali UM a rovnako i kravske. Nepiju ho dodnes, jedia tvrde syry, jogurty. Na pitie ponukni cistu vodu. Druha vec je, ze kojene deti nevisia na prsniku len pre hlad - nasa davna pediatra vravela, pre take dieta je prsnik od hladu, smadu i jedu, teda pokryva i emocionalne potreby.

kristina210
autor
27. feb 2024

domireb: vyskúšali sme Nutrilon,Hipp,BeBa,BeBelo,Sunar,Kendamil,DM mlieko...neúspech totálny...

kristina210
autor
27. feb 2024

Fľaša a cumeľ - to odmietal od začiatku,už mu to ani nenúkam,a samozrejme je naučený uspávať sa na mlieku,ja som jeho cumeľ v noci,ukľudňovák cez deň, atď....ale ako tak čítam, tak asi väčšina kojencov je na tom tak,že ? Asi je to od prírody normálne...UM už ani teda núkať nebudem a budem veriť,že mu bude chutiť jesť a piť,aby sme to takto nahradili postupne...kojím rada,je to pre neho to najlepšie a to najjednoduchšie,ale pre mňa už bolestivé...niektorá si povie,že zredukuje logicky nočné,nech sa už konečne lepšie vyspí,ja by som práve to nočné chcela nechať a to z toho dôvodu,nech dostane ešte zo mňa čo môže,ale zároveň nech s ním dokáže napr.fungovať muž cez deň- nakŕmiť ho,dať mu napiť, proste vydržať napríklad aj pol dňa bezo mňa a zároveň mu nič nebude chýbať (okrem mňa 🙂)

kristina210
autor
27. feb 2024

A viete ma niektorá dať ešte do obrazu ? :
1.) aké mliečne výrobky a v akom množstve už v tomto období môžem ponúkať? (napr.syry...)
2.) aké max dávky príkrmov by sme mali do 1 roka zjesť + koľko vody ?

monnci2226
28. feb 2024

@kristina210 ja som mala knihu zdravi papkaci od fitshaker, bola som s nou max spokojna su tam tabulky potravin v priblizne akom veku zavadzame aj mnozstvo chutnych receptov vhodnych pre celu rodinu. urcite doporucujem si nejaku taku knihu kupit, aj ked som nesla vzdy upne podla toho ako inspiracia vzdy dobre posluzila. co sa tyka syrov v 8 mesiacoch by som zostala pri tych jogurtoch, mozno acidko, cottage urcite je vhodny....
2. vodu sme len ponukali, ci sa napije alebo nie nevadi, max davky som tiez nikdy neriesila, boli dni ked sa zjedlo viac inokedy menej aj podla toho ci bolo obdobie zubov, vtedy to bola velka slabota napriklad...

kristina210
autor
28. feb 2024

Keď sa mu prerezavali prvé solne zuby pred 1.5 mesiacom,takmer 2 týždne ani lyžička prikrmy,ani vodu,iba sa kojil - ale aj to pomenej,viac menej sa na prsníku ukludnoval...a jasne žiadna nálada na hry,iba mamina náruč

monnci2226
29. feb 2024

@kristina210 ano to je bohužiaľ u niektorých deticiek tak a je to normalne, treba vydrzat... 😔 vyskusajte nabuduce camiliu, mozno aspon trosku na chvilu sa malemu uľaví

yvanielka
Autor odpoveď zmazal
yvanielka
29. feb 2024

Skús mu dávať vodu alebo čaj normálne z pohára, naša má 10 mesiacov a jediné z čoho od ôsmich mesiacov vypije inú tekutinu ako materské mlieko je obyčajný pohárik

maryetta
29. feb 2024

Neviem. Mam pocit ze chces ukoncit dojcenie? Ze ti to je uz neprijemne resp narocne?
Umele isto nepotrebuje. Moj prvy napr kym mu isli zubky tak 2tyzdne bol iba na prsniku. Doslova.
Vtedy som bola vdacna za to. Nechcel ziadnu dlasu. Ziadnu vodu. Ziadne ine jedlo.
Dieta je ubolene. A ked mu ma pomoct prsnik ci objatie-je to ozaj to najmenej co mu mozem ponuknut.

annamivo
29. feb 2024

@kristina210 moja skúsenosť: syn tiež takto odmietal UM, kaše 👉 intolerancia na laktózu, zistili sme neskôr. Kojila dom do 2r. Ako ti píšu žienky, nerieš že nechce , daj vodu, čaj. Má 8m , takže pomer mlieko/prikrm sa bude zvyšovať. Naša najmladšia má 14m a kojim už iba pred obednym spánkom a v noci 2-3*.
K tomu nočnému kojeniu, nám pomohlo dať tesne pred spánkom ešte niečo papať, zemiaky, pečivo... Proste niečo sýte aby sa nebudila na hlad.

panda21
29. feb 2024

Má 8m. Nie je na svete ešte ani tak dlho, ako bol v bruchu. Kojenie je hlavná zložka stravy a tekutín. PRIkrm je stále iba niečo, čo dávaš popri kojeni. To nie je UM, že jedlom nahradzas fľaše. Teraz bude také ťažšie obdobie. Začína prechádzať zubami, psych. vývinom. Lozenie, sed, chôdza. Je to pre deti náročné, veľa deti keď je v skoku (4-6 týždňov) tak majú mnoho príznakov (nespavost, zvýšený plač, nechuť do jedla, väčšiu potrebu zabávať, separačnou úzkosť...), vtedy deti najviac poskočia vpred. Pre ne samotné je to dosť náročné, a tak to kojenie vyžadujú častejšie, kvôli kontaktu. Plus keď odídeš za roh, dieťa nemá pojem o priestore a čase a má pocit, že si zmizla. Nevie, že si za dverami a prídeš. Preto ma potrebu kontaktu pri kojeni. To nie je iba jedlo a voda. Ale aj smútok, bolesť, kontakt, tvoj dych, srdce. Všetko čo pozná z bruška.

kristina210
autor
2. mar 2024

Ahojte,ešte raz ďakujem všetkým za odpoveď,názor a rady 🙂