Ako donútiť dieťa aby jedlo?
zdravim vsetky mamicky. tuto otazku riesim uz asi 4-5-6? mesiacov 😒 😒 😒
napisem presne menu mojej dcery , nazor si urobite same:
RANAJKY: mlieko
DOOBEDA: suchy rozok,alebo 10koleckov salamy, alebo 6koleckov sunky, alebo 4piskoty,alebo poloviaca banana, stvrtka jablka, alebo musli keks,alebo cerealne polystyreny(ako ja to volam)
OBED: trocha polievky alebo doslova 6lyzic druheho jedla
POOBEDE:..............?..............zalezi od nalady..ale vacsinou take suchotiny ako na ranajky
VECERA: naj cast dna, kedy vypije do 400ml mlieka
---Zato mlieko dokaze pit aj cely den.
do roka jedla vsetko! ovocie, zeleninu, masko, jogurty, pomazanky, rozne kase papala atd atd.
teraz vsetko co jej ponuknem odmieta, odvrati hlavu, povie : NE!
dr. povedala ze jej mam davat to co jej chuti, .B-komplex zabral na 4dni. doslova je taka "vybita", ze radsej bude cmulat 3hodiny prsty, ako by mala jest nieco normalne.
co s tym? poradite nieco? 😒 😒 😒
@monyccka som to tusila, ze nejaka matka roka sa do mna pusti. Co ma utvrdzuje v tom, ze je lepsie nereagovat. Ako najmensiu spoluziacku ma po plecia. Co je zle ak jej napr. kazdu druhu sobotu kupim jednu kuraciu pecienku, ktoru tam kde ju kupujem vyprazaju na platni a nie v oleji? A nakoniec ja sa tu vobec nemusim obhajovat. Moje deti boli obidve do 25mesiacov kojene, su zdrave a stastne. Chcela som len tej maminke napisat nech nestresuje a hlavne nech dieta nenuti do jedenia.
@harper dakujem, potesila si ma 🙂 necitim sa tak, no vzdy potesi, ak si to niekto mysli. A k rozhodnutiu pchat do svojich deti bordel..je to tvoja vec. Pokracuj, pecienocky aj jupiky su v pohode, ked si tak dlho kojila. To je predsa ochranny pancier na dozivotie, ze ano. Nie je na tom vobec nic zle. A mat v druhom rocniku 35kg, je tiez ok, aj 50 v piatom, aj 80 v dospelosti.. ano ano, vidim to vsade naokolo. A najlepsie je potom povedat, ze ma tazke kosti ;)
@natalienkan problém s nejedením riešim prakticky od narodenia so staršou dcérkou. Aktuálne ma 7,5 roka a jedenie je doteraz obrovský problém... Posledného pol roka sa to trošku zlepšilo, no i tak nič moc...
Môj názor je a rovnako postupujem aj ja - nenúť ju... Mohla by si jej vypestovať nenávisť k jedlu... Moju v škôlke raz prinútili zjesť niečo, čo nechcela (jasné, že to vyvrátila) a odvtedy nejedla v škôlke absolútne nič okrem suchého chleba.
Často sa u nás doma stávalo, že iba kukla na jedlo a naplo ju. Resp. ak sa aj zahryzla, všetko vyvrátila von...
Polievka bola u nás čisté sci-fi... Jediné čo bola ochotná zjesť, bolo mäso na prírodno - len na ňom nesmela vidieť korenie ani nič a šošovicová polievka 😀 😀
Teraz je to už lepšie, dokážem ju presvedčiť aby jedlo aspoň ochutnala predtým, než ho zavrne, takže náš jedálny lístok sa rozrástol...
Už mi zje asi 6 druhov polievok, mäsko na akýkoľvek spôsob, dokonca už aj s prílohou... Zeleninu začína brať na milosť, ovocie takisto 😀 sladkosti a podobné somariny neje, len fakt výnimočne, takže u nás to nejedenie nebolo spôsobené ničím takýmto...
Začína sa to podobať na normálne jedenie... Hlavne sa obrň trpezlivosťou, netlač na ňu, nechaj jej čas.
Ak by si si chcela moju predstaviť, tak si zober akúkoľvek kostričku a obaľ ju do šiat - to bude ona 😀 😀 (cca 145 cm a horko ťažko nabratých 25 kíl) ale lekár ma ubezpečil, že je zdravá a nič jej nechýba...
Držím palce 😉
@monyccka nechapem preco som ta potesila, myslela som to cele ironicky .... aj by som ti povedala, ze pozri sa mi do fotoblogu, mam tam fotky bab, ale skoda reci. a to ze ma 136 cm, pripisujes comu? ze nejedava brokolicu? stavim sa ze v piatom rocniku bude merat 170 a v dospelosti 2,40.....
@tatiana1985 ahoj, my sme na tom podobne. Režim jedenia je taký istý ako si písala alebo aj občas horšie. Opýtala som jedného, kto zaoberá s prírodným vecičkami, že čo mám robiť keď mi malý nechce skoro vôbec jesť. Povedala som, že čo zje celý deň a on na to, že to je v pohode. Keď len toľko zje a ináč nemá žiadne problémi, tak všetko je OK. Telo vie, čo a koľko potrebuje. Takže toto teraz neriešim. Malý má teraz 2 roky a má 12,7 kg. Podľa tabuliek je to ok. Niekedy zje toľko, že len kukám, kam to dá 🙂 Mlieko od 1 roka nepije, len čaj alebo čistú vodu. Zatial len raz mal soplíky, pred mesiacom cca. 1 týždeň. K doktorke neideme, lebo už neverím lekárom. Takže my sme zatial takto, dúfam, že keď bude chodiť do škôlky tak už bude lepšie a všetko zje. Držím vám palce 😉
@harper paci sa mi, ze utocis a urazas, pokladam to za obzvlast zrele a hodnotne. Nazvat ma slepicou, lebo nedavam detom pastetu.. super. Kuk tento link, mozno ti otvori oci. http://vyzivadeti.cz/kalkulacka-bmi/#
@harper polske maso sa nekupuje len v polsku. Ked zacnes citat etikety na mase, ktore kupujes, budes sa cudovat, ako blizko to k tomu polsku mas. Ale to urcite vies. No na tvojom mieste by som sa zamerala skor na ten link, co som ti poslala, dost nazorne ukazuje, ako je to s hmotnostou tvojho dietata.. ze ma nadvahu a nie je to o tom, ci je alebo nie je vysoke. Zohadnuje sa tam totizto aj vyska, aj vek, aj pohlavie.. takze najvyssi cas konat, ak u nej nechces riesit v puberte mindraky z velkeho zadku. Cim skor jej ukazes, ze zdrava strava nie je trapenie a ze byt tucny nie je vylucne dedicne, tym lepsie. "Dedicne" su hlavne stravovacie navyky v rodine.. preto su casto cele rodiny tucne a naopak ine rodiny chude. Jedna rodina chrume susene jablka, ina keksiky. Niekde maju na obed maso na prirodno s ryzou, inde je bezne dat si smotanovu polievku a za tym fajnovy rezen. A zaliat to jupikom ;) a zobkat cely den pomedzi jedla..atd..je toho mnoho, co prispieva k obezite niemlen u deti. A je skoda, ze rodicia zatvaraju oci pred realitou namissto riesenia.
No,musím sa pridať...bola by som šťastná,keby náš jedol aspoň polovicu toho,čo som tu čítala..U nás to vyzerá tak,že na raňajky nič,na desiatu jogurt,na obed jedna ,prinajlepšom tri lyžičky polievky,pozdejšie niečo z nášho obeda,(zemiaková kaša,chlebík) a na večeru mlieko.Neje zeleninu,ovocie,,nátierky,omáčky,mäso,vajíčka,cestoviny,..Teraz mal dva roky,za rok nepribral ani gram.Hrá sa,nie je podráždený,zaujíma ho všetko okolo neho,je čulý,aktívny,bud jedlo odmietne úplne,alebo ho vypľúva.Začali sme stolovať spoločne pri stole,lebo vzhľadom na manželovu robotu to bol problém ale ani to nezabralo.Takisto nejaví záujem samostatne zobrať lyžičku do úst a jesť..Podotýkam,jedol krásne,nie všetko,ale krásne..Raňajky,desiata,obed,olovrant,večeru.
@natalienkan: vydržať, ukáž jej že ich vyhadzuješ do koša, povedz jej že už je veľká a hotovo, aj tak to raz budeš musieť urobiť, moji chlapci boli skoro ako závislí od mlieka, a to ho nepili len rano a večer ale aj v noci a na obedňajší spánok, jeden deň som vyhodila fľašky do koša a hotovo, týždeň bol ťažký ale stálo to za to 🙂
@harper nerozumiem o akom vybureni pises, asi si reagovala na niekoho ineho. Ten link si prestuduj este raz. Percentil ti ukazuje, ze tvoja dcera nie je na hornej hranici normalnu ale v rovine nadvahy. To znamena, ze uz hranicu prekrocila a ak bude pokracovat, priblizi sa k tej druhej hranici, tj obezite. Nijako sa nesnazim ta urazat, ani tvoju dceru, reagujem len na tebou napisane hodnoty, ktore pokladas za normalne a mozno tak cinis v neznalosti. Toz poslala som ti link, ber, nebo nech bejt. Je to tvoje dieta. Ja by som to svojmu neurobila, podla mna je zla vyziva dietata velmi vazny moralny priestupok voci dietatu, kedze ono samo este nevie posudit vplyv na svoje zdravie a dlhodobu kondiciu. Je odkazane na usmernenie rodicov a teda ak trpi nadvahou je na mieste, aby to rodicia riesili a nie zakryvali oci a hadali sa na diskusnych forach. Nadvaha je vazna vec, aj v detskom veku. Ziadne " VED Z TOHO VYRASTIE" nefunguje u dietka, ktore uz nadvahou naozaj trpi, ako je to v pripade tvojej dcery. Problem pri nadvahe nie je esteticky, ale zdravotny. Totizto tuk sa neuklada len na zadku a bruchu, ale aj na srdci, v cievach, na vnutornych organoch, ktore su tym zatazene a ich zivotnost a funkcnost sa znizuje.Stale sa ti to zda v poriadku?
@monyccka tak ta tabulka je taka.......napr mojmu st.synovi ukazuje ak dam vahu 58kg ze je podpriemerna a mame zmenit jedalnicek a ak zadam vahu 59 kg tak ma naprosto optimalnu vahu. A mladsiemu ukazuje optimalnu vahu aj ked nam v nemocke hovorili ze by mal pribrat.
Inak podla mna vaha 35 kg na vysku 135 cm je dobra-ked si zadas samostatne tabulky na vysku a vahu,tak ma to dievca v cca v rovnkom percentile vahu aj vysku-teda to k sebe sedi.
A mamicka si je vedoma ze jej dcerka nema dobru stravu-ved presne o tom bol jej prispevok-ze je taka jej st dcera-,ale mladsia ju ina-ta papa vsetko ako treba.
A napr v 7 rokoch raz za 2 tyzden mat pecienku,obcas si dat horcicu v tomto veku-v tom problem nevidim. Sladke vody ak su raz za cas tak sa to da,pizza tak isto-aj u nas je cca raz za 2 tyzden pizza a co?
pastetu by som nedavala vobec.
je lahko susdit ak je dieta aspon trochu formovatelne,ale nie kazde je-moj st.syn nie je formovately a mladsi je. Starsieho proste napne a pride mu zle-jeho sa neda nutiti jest to co by sa mne pacilo.
Ale aspon je vela zeleniny a ovocia. Dodnes nepozna chut mnozstva jedal,alebo po nanuteni sa dogrcal.
Mladasi pozna viac jedal ako on a je o 11 rokov mladsi od neho.
Hladovky,nutenie,ani nas vzor....nic na neho neplati dodnes-a to ma uz 15 rokov.
Za rok ochutna tak 1-2 nove jedla-a to som uz happy.
Pri mladsom sa mozem vyjasit v zdravej vyzive,pri starsom som rada ze sme tam kde sme.
@kaja73 absolutne nesuhlasim s nutenim deti do jedla. Teda ani do zdraveho jedla. No v pripade, ze mi dieta odmieta normalnu stravu, nie je podla mna v poriadku dat mu do ruky jupik a pastetu. V tom vidim zakladny problem. Nahradzanie hlupostami, nie odmietanie nejakeho druhu. Dieta nemusi jest mrkvu, ked ju nema rado, ale aby mu nezachutil ZIADEN druh zeleniny? Tak neviem..
@monyccka nahradzat normalne jedlo len pastekou a jupikom isto nie,ale to si myslim ze ta mamicka nerobi.
Inak pamatam si,ze v skole takmer polovica mojich spluziakov na ZS nosila na desiatu pasteku. 😝
Ak je dieta ozaj zly jedak,je to neskutocne tazke pre rodica. Fakt viem o com pisem.
@kaja73 čo aj viem, pre mna je vždy pašteka menšie zlo ako VETO a spol... šak tej pašteky tam nie je na chlebe naripsané sto gramov, malá lyžička max.. ja neviem, či som vadná 🙂 ale na pašteke raz do týždna vôbec nevidím problém,s ama ju svojim deťom dávam... hlavne ked ku nej zjedia redkvičku či paradajku, čo k maslu ich neprinútim, tak neviem : :D :D
@luciferkax malemu dietatu by som ju nedavala vobec,ale od cca 3-4 rokov raz za cas v tom mnozstve co pises.....tiez si myslim ze je viac horsich potravin-uz len klasicke mlieko je velmi diskutabilne ci je vobec vhodne pre ludi.
Mohli by sme polemizovat. Ale nebudem.
A tiez zelenina ovocie kupene v obchode-mozno v nom zjeme tolko chemie,ze je jej menej v tej pasteke. Dnes je ozaja tazke stravovat sa zdravo,pokial si vsetko sama doma nevypestujem,nevychovam...ale ani vtedy nema istotu ze polievam ozaj dobrou vodou napriklad.
A tiez aj nazory odbornikov sa z roka na rok menia-takze pravde je len relativna.
PS ja som vyrabala "pasteky" sama doma-pomlela som uvarene maso z polievky,pridala trochu masla,syru,soli,cesnaku...a chutilo. 🙂
@kaja73 aj ja takú robievam, ked mámmäsko z vývaru, presne ako ty, len bez syru a dávam kúsok majoranky... a občas horčicu :D :D veru, všetko je svojim spôsobom "nezdravé".... ešteže máme záhradku, že aposn pol roka viem, čo jem :D :D ja som zas velký fanúšik mlieka :D:D len na kravu soommanžela nenahovorila haha a mliekomat nám zobrali, bo vraj sme málo kupovali :/
Ahoj ja som nečítala všetky príspevky,lebo každá matka má iný názor na stravu.
Ja schvalujem aj zeleninovú aj všestrannú stravu.
Pri mojich deťoch bol tiež problém s jedením a sprvu som sa tým aj trápila ale potom som si spomenula ako mi bolo ked mňa nútili jesť-brrr. 😖 😖 😖
A jedného dňa som si povedala že nech jedia kedy oni uznajú za vhodné,tie základné ako raňajky-obed-večeru sme dodržiavali.Svokrovci a tety mi vraveli ta mu daj jesť a stále mi ich chceli niečim džgať ale myslím že aj dieťa vie kedy je hladné.Aj miminá nebudíme ale sami sa zobudia.
A zhodujem sa aj s tým názorom že dieťa má jesť všetko!!! Jablčka,broskyne,cviklu kečup,pizzu,mäso,čerešne.....
Je jedno skadiaľ ich už máme-dieťa neochránime ale môžme v ňom práve vybudovať imunitu aby nebolo na všetko alergické.
Mimochodom čo všetko sme prežili MY ???-hliníkové ešusi-nevhodné plomby milión nezravých a škodlivých vecí a nemám žiadne zdravotné problémy,mám akurát zvýšené toxo (to je akože niečo v krvy voči mačkám)lebo moji rodičia mi nechceli dovoliť mačky.moja dcéra ich má od malička a krvička je OK a kolko krát ju doškriabali ani to nieje vhodné NIE??? Ale dceriná krv si vybudovala imunitu.
@kaja73 ta mamicka pisala o tom, ze jej dieta bolo v skolke na suchom rozku a jupikovi. Su to jej slova. A ze dieta papa pizzu, cigansku s horcicou a majku. A ze ma 35kg. Reagovala som na to. Nic z toho samozrejme nie je jedovate v malych mnozstvach a vo vynimocnych pripadoch..a ze nasi spoluziaci jedli vselico..nk ano, ale teda naa generacia sa neda pokladat za zrovna zdravu a bez obtiazi.
@didi19 zvysena toxo suvisi s prekonanim ochorenia, pri ktorom sa vybuduje dozivotna imunita. Macky nie su jedinym prenasacom toxoplazmozy. Omnoho castejsia je nakaza z nedostatocne umytej zeleniny, ruk a pod.. a teda nasa generacia prezila vselico a tak to aj vyzera.30tnicic s vredmi, potiazami s travenim, srdcom, cievami, stitnou zlazou, rozmnozovanim..neviem, ci to bolo vsetko az tak neskodne.
@monyccka no ja som mala mačky ktoré kedže boli von chytali myši a nie raz ma poškrabali tak sa mi tie zlé malé potvorky dostali do krvi .To je jedno
Myslím že sú aj horšie štáty ako my kde sú viacej chorí. Mala som kamarátku ktorá sa len zdravo stravovala dobre že nebola sterilne čistá a nemohla ani otehotnieť.Jasné možno že to s tým vôbec nesúvisí a môže to byť aj genetické
ale pravdou je že na čo najviac vecí si naše telo a organizmus zvykne tým odolnejší je 🙂
To som tým chcela povedať a polemizovať nad toxo 😒
@monyccka ježíííš ty to berieš ako keby človek denne vo vysokých dávkach zámerne sám sebe škodil ☹
Jasné že opakovaným vystavením tela škodlivín sa stáva odolnejším ale v MALÝCH dávkach samozrejme.
Aj alkohol je liek v malých dávkach a vo velkých a pravidelných jed,čo si myslíš že sa pichá vo vakcínach proti chrípke??? ☹

@harper pizza, pecienka, horcica, jupik, pasteta..masaker strava pre dieta. Niekedy mam pocit, ze toto nemozu pisat matky. Ved tomu dietatu zakladate na seriozny problem v dospelosti. Problemy vyplyvajuce z vyzivy sa neprejavuju hned. Vredy, zlcnikove problemy, pankreatitidy..to vsetko s tym ale suvisi, aj ked sa to prejavi omnoho neskor.. a v neposlednom rade obezita. 35kg na sedem rocne dievcatko je obrovsky vela. Aj ked je vysoka. Rieste to prikladom. Ked pizza doma nebude a mamka nebude jest nezdrave jedla, casom na to prejdu aj deti. Bez trapenia, kriku a zatinania sa. Prikazy a zakazy nie su celkom ono, skor osobny priklad zabera. U nas by sa tvoja dcera teda nenajdela 🙂 nikto z nas neje taky bordel, ako je pasteta. A deti nepoznaju horcicu, ani pecienku, takze im to nemoze chybat..zato poznaju vsetky druhy zeleniny, pretoze od malicka vidia mna aj manzela, ze to chrumeme a s radostou.. takze "neriesit" co a ako je moje dieta, je podla mna vrcholne nezodpovedne..