Ako efektívne vytvoriť zásobu materského mlieka?
Ahojte, mám mesačné bábätko a o 17 dní ideme na svadbu. Nechcem ho tam brať, aby neochorel, takže bude u svokry. Riešim ale mlieko, pretože nechcem žiadne umelé dávať, ale nazbierať svoje a aby mu podávali striekačkou (nech si nezvykne na fľašu a nezačne odmietať prsník…prípadne príjmem aj lepšiu možnosť kŕmenia, ak viete). Doteraz som zbierala iba nadbytok, ktorý vytiekol takým tým vajíčkom kolektorom, ktorý nerobí ani podtlak, len zbiera čo vytečie. Ale zdá sa mi, že máličko toho mám. 4 vrecká ledva do polovičky naplnené. Preto by som chcela tieto 2 aj niečo týždne odsávať, aby mal zásobu tak na pol dňa aspoň, keď sa vrátime niekedy v noci. Chatgpt mi odporúčal 3x denne zbierať. Popri kojení dať na 2. prso kolektor ten haakaa čo robil podtlak a potom ešte 5-10 minút odsať aktívne odsávačkou. Tak sa obraciam na skúsenejšie mamičky, či by to mohlo byť v poriadku, aby som si zbytočne veľmi nenavýšila tvorbu a nespôsobila upchatie, ale zároveň nazbierala dosť mliečka pre malého? Je dosť papkáč, za ten mesiac pribral už trošku viac ako 1kg. Ďakujem pekne 😊
@dominicka2812 v tom ako nazbierat mlieko neporadim. co poradim je, zobrat babku na svadbu , objednat jej izbu a nech ti dietatko na dojcenie nosi... predsa len velky papkac a krmit ho hadickou, sa mi vidi komplikovane aj pre dieta aj pre babku... kamosky, ktore dojcili boli na svadbe s dietatkom, v neskorsich hodinach odbehli domov nadojcit, alebo zabezpecili dieta "po ruke"...
To nie je raketova veda, odsajes si mlieko a zamrazis...
@anonym_be7342 dakujem, mozno to prilis spekulujem, len som sa bala, ze by som si sposobila zbytocne nadprodukciu, ked aj tak mam dost mlieka.
@anonym_be7342 dakujem, mozno to prilis spekulujem, len som sa bala, ze by som si sposobila zbytocne nadprodukciu, ked aj tak mam dost mlieka.
@dominicka2812 nenechala by som dieta s nikym, nemusi chciet ine ako prsnik
@dominicka2812 v tom ako nazbierat mlieko neporadim. co poradim je, zobrat babku na svadbu , objednat jej izbu a nech ti dietatko na dojcenie nosi... predsa len velky papkac a krmit ho hadickou, sa mi vidi komplikovane aj pre dieta aj pre babku... kamosky, ktore dojcili boli na svadbe s dietatkom, v neskorsich hodinach odbehli domov nadojcit, alebo zabezpecili dieta "po ruke"...
@anonym_52506f hmm to mi ani nenapadlo, len neviem, ci bude z jej strany az taka ochota. Mame dost komplikovane vztahy. Preto spekulujem vselijak.
@dominicka2812 nenechala by som dieta s nikym, nemusi chciet ine ako prsnik
@anonym_be7342 budem v jednom meste, tak pri najhorsom by zavolala a isla by som za nim, pripadne by mi ho doniesli.
@anonym_52506f hmm to mi ani nenapadlo, len neviem, ci bude z jej strany az taka ochota. Mame dost komplikovane vztahy. Preto spekulujem vselijak.
@dominicka2812 tak pojdes ty za nou, potrebujes od nej pomoc a budes aj v buducnosti
Krmit dieta striekackou moze byt celkom narocne aj pre dieta aj pre babku. Normalne odsavaj, zamraz a potom rozmrazite. Dala by som mu to normalne cez flasku (ale aj tam hrozi ze flasu nevezme, to by si ho musela dopredu ucit a skusat). Takze za mna tak ako sa vyssie pise objednat izbu a budes ho tam kojit a babka bude strazit. Ako casto kojis?
Striekackou?to nie
To pochybujem, že babka zvládne
S tym mam problem aj ja a nie to , keď nemá s tým vôbec skúsenosť a keď dieťa to nemusí akceptovať
Jednoznačne fľaša
Za jeden deň sa na fľašu nenaučí. V predstihu by si mala vyskúšať či ju vôbec zoberie.
Uff toto by som striekackou neriesila, hlavne ak s nou babka nema skusenost…moze to byt pre nu dost narocne, dat babatku cez striekacku tolko mlieka, aby sa zasytilo. Plus medzi 1-2 mesiacom zvykne byt rastovy spurt, babo moze pytat o dost viac mlieka ako zvycajne. Ako pisali baby vyssie, zaplatila by som jej izbu v mieste svadby, nech ti je babo nablizku.
Plus ako pisu baby vyssie - otazne je, ci dieta vobec striekacku zoberie. Moja dcera ju nechcela, bolo neuveritelne tazke ju nou nakrmit, a to mala menej ako mesiac, cize nebolo treba vela mlieka…A mladsi (plne dojceny) syn zase uplne odmietal flasu.
Striekackou kravina.
Bud ho nauc na flasu, alebo dieta ber, alebo ho prides nadojcit.
Ja som mala deti naucene tak ze sa aj krasne dojcili, aj krasne z flase pili (moje mlieko). A najlepsie mi bolo odsavat nadbytky mlieka po veceroch. Dieta viac spi, menej je, mlieka bolo vzdy viac.
Krmit dieta striekackou moze byt celkom narocne aj pre dieta aj pre babku. Normalne odsavaj, zamraz a potom rozmrazite. Dala by som mu to normalne cez flasku (ale aj tam hrozi ze flasu nevezme, to by si ho musela dopredu ucit a skusat). Takze za mna tak ako sa vyssie pise objednat izbu a budes ho tam kojit a babka bude strazit. Ako casto kojis?
@michaelam2 niekedy kazde 3 hodiny. Obcas potiahne aj 4. Niekedy pyta aj po polhodine…preto som dost neista v tomto. A neviem ci oni presedia v nejake izbe len tak pol dna. Asi skor nie. Cize realne asi bud ta flasa alebo budem chodit za nimi ja autom, ako tak vidim. No sama si to neviem nejak predstavit, preto sa radsej pytam, kedze je to moje prve dieta a vsetko je nove pre mna.
Striekackou kravina.
Bud ho nauc na flasu, alebo dieta ber, alebo ho prides nadojcit.
Ja som mala deti naucene tak ze sa aj krasne dojcili, aj krasne z flase pili (moje mlieko). A najlepsie mi bolo odsavat nadbytky mlieka po veceroch. Dieta viac spi, menej je, mlieka bolo vzdy viac.
@anonym_d08351
@januska12323
@stanzi
@anonym_b64a55 aku flasku/cumlik ste pouzivali?
Na tu flasu som vobec nemyslela skrz to, ze ma aj zname strasili, ze prisli o mlieko, lebo zacali davat aj flasku a potom odmietol. A mate skusenosti s nejakymi flaskami/cumlikmi na flasu, ktore su nejako najpodobnejsie prsniku? Napriklad cumlik klasicky nechce. Ani som nedavala velmi predtym a teraz sme v nemocnici a bol v noci pod svetlom kvoli zltacke a plakal tam vela nespokojny bol a cumlik mu vydrzal tak 2 minuty a stale vypluval.
Vobec som to nijak specialne neriesila aka flasa aky cumel. Zlate pravidlo ale je, ze ten prietok mlieka nema byt jednoduchy, tj ked som ju otocila naopak, nevytekalo mlieko. Mala som doma jedinu flasu (k odsavacke) s jedinym cumlom. Zn. Lansinoh. A vsetci ju normalne akceptovali a nijake dojcenie mi to nekazili ani neodmietali prsnik. Potom som aj dostala nejake ine, ale to boli take ktore odkvapkavali volne, tak to su asi tie s volnejsim prietokom.
Vobec som to nijak specialne neriesila aka flasa aky cumel. Zlate pravidlo ale je, ze ten prietok mlieka nema byt jednoduchy, tj ked som ju otocila naopak, nevytekalo mlieko. Mala som doma jedinu flasu (k odsavacke) s jedinym cumlom. Zn. Lansinoh. A vsetci ju normalne akceptovali a nijake dojcenie mi to nekazili ani neodmietali prsnik. Potom som aj dostala nejake ine, ale to boli take ktore odkvapkavali volne, tak to su asi tie s volnejsim prietokom.
@anonym_b64a55 dakujem 🙂
@michaelam2 niekedy kazde 3 hodiny. Obcas potiahne aj 4. Niekedy pyta aj po polhodine…preto som dost neista v tomto. A neviem ci oni presedia v nejake izbe len tak pol dna. Asi skor nie. Cize realne asi bud ta flasa alebo budem chodit za nimi ja autom, ako tak vidim. No sama si to neviem nejak predstavit, preto sa radsej pytam, kedze je to moje prve dieta a vsetko je nove pre mna.
@dominicka2812 ak sa rozhodnes pre flasu tak urcite skusaj v predstihu. Niektore deti flasu nevezmu vobec a moze byt akakolvek (vlastna skusenost).
@dominicka2812 ak sa rozhodnes pre flasu tak urcite skusaj v predstihu. Niektore deti flasu nevezmu vobec a moze byt akakolvek (vlastna skusenost).
@michaelam2 dakujem skusim 🙂
@dominicka2812 a nemas nejaku kamaratku? co by ti postrazila maleho ?
Ja by som to tiež riešila tak, že by som ho odbiehala kŕmiť. Striekačkou to môže byť nemožné. A zasa toľko ti z tej svadby neubehne
@dominicka2812 ta svadba je tvoja ze je taka dolezita???? Ratas s tym ze ti svokra zavola aby si sa vratila lebo dieta nechce ani striekacku ani flasku a reve o dusu az sa zajakava???? sa pozri na to realne, a dobre ti radia. Ber babu so sebou, objefnaj jej izbu nech mas aj dieta aj cvoklu na dosah, lebo sa ti to casom este vypomsti a bude rozoravat o tebe jaka si krkavcia matka (vlastna skusenost ) 🤣
@dominicka2812 Ja by som robila tak že by som odsala v noci pred a ráno, poprípade poobede aby ho bolo dostatok čerstvého. Aby sa nestalo že sa ti mrazené zdrcne.
Striekačkou by som určite nekŕmila, normálne fľašku. Za pár hodín určite nezabudne sať z cicky.
Ale ak by som bola nablízku, tak odbehnem nakŕmim a idem naspäť.
@dominicka2812 ta svadba je tvoja ze je taka dolezita???? Ratas s tym ze ti svokra zavola aby si sa vratila lebo dieta nechce ani striekacku ani flasku a reve o dusu az sa zajakava???? sa pozri na to realne, a dobre ti radia. Ber babu so sebou, objefnaj jej izbu nech mas aj dieta aj cvoklu na dosah, lebo sa ti to casom este vypomsti a bude rozoravat o tebe jaka si krkavcia matka (vlastna skusenost ) 🤣
@anonym_92cd52 cvokla je top :D
@anonym_d08351
@januska12323
@stanzi
@anonym_b64a55 aku flasku/cumlik ste pouzivali?
Na tu flasu som vobec nemyslela skrz to, ze ma aj zname strasili, ze prisli o mlieko, lebo zacali davat aj flasku a potom odmietol. A mate skusenosti s nejakymi flaskami/cumlikmi na flasu, ktore su nejako najpodobnejsie prsniku? Napriklad cumlik klasicky nechce. Ani som nedavala velmi predtym a teraz sme v nemocnici a bol v noci pod svetlom kvoli zltacke a plakal tam vela nespokojny bol a cumlik mu vydrzal tak 2 minuty a stale vypluval.
@dominicka2812 maly bol aj kojeny aj dokrmovany a bolo ok. stále sa pricicol na prso a to je mega hlados. fľašku sme mali nuk perfect match
@anonym_92cd52 tak moze si rozpravat co chce, s tym uz mame skusenosti tak ci tak. Ja som len hladala sposob, ako to nejak vediet vyriesit najlepsie. Dakujem. 🙂
@dominicka2812 Ja by som robila tak že by som odsala v noci pred a ráno, poprípade poobede aby ho bolo dostatok čerstvého. Aby sa nestalo že sa ti mrazené zdrcne.
Striekačkou by som určite nekŕmila, normálne fľašku. Za pár hodín určite nezabudne sať z cicky.
Ale ak by som bola nablízku, tak odbehnem nakŕmim a idem naspäť.
@anonym_926626 dakujem 🙂 asi sa pripravim na vsetky moznosti
@dominicka2812 maly bol aj kojeny aj dokrmovany a bolo ok. stále sa pricicol na prso a to je mega hlados. fľašku sme mali nuk perfect match
@anonym_0126e7 dakujem za radu, idem pozriet 🙂
@dominicka2812 mne deti fľašu odmietali. Nakoniec mama lyžičkou kŕmila 🙈
@dominicka2812 mne deti fľašu odmietali. Nakoniec mama lyžičkou kŕmila 🙈
@terry658 no jo, na zaklade viacerych komentarov urcite vyskusam, dnes asi rovno objednam. Aby som vedela na com sme a ako to riesit dalej.

To nie je raketova veda, odsajes si mlieko a zamrazis...