icon

Ako na prirodzené odstavenie?

janka1996
3. jan 2021

Prosim vas, ako si poradit so zapalenym prsnikom ked od zajtra zacinam brat lieky na skoncenie laktacie? Mam bolestivy zapal a hrcky. Ako si s tym poradit okrem bolestiveho masirovania ?

nelca0510
3. jan 2021

Toto nie je prirodzené odstavenie. Skus sa pridať do laktacnej poradne, tak ti povie co a ako

nikca1405
3. jan 2021

@janka1996 Ja osobne by som sa najprv zbavila zápalu a hrciek. Pred pár dňami som riešila zápal prsníka. Jedine čo mne pomohlo bolo masírovanie, nahrievanie červenou lampou, odsávanie a kojenie. Potom natrieť slivkovým lekvárom tam kde boli hrcky a prikryt bavlnenou plienkou a udržiavať v teple. Viem čo to je za bolesť no treba zaťať zuby a vydržať. Držím palce... 🙂

janka1996
autor
3. jan 2021

@nikca1405 ja mam problem s tym, ze na jednom prsniku mam upchate kanaliky v dvorci a v bradavke. Nema mi kade odtekat mlieko. Mam akutny zapal a hrozi mi operacia. Preto si chcem aj pomoct inymi sposobmi kym zaberu lieky. Pretoze hrcky mam a nemam ich kam vymasirovat lebo mi mliecko nevyjde von.

mizub
3. jan 2021

@janka1996 mne na urgente raz poradil doktor: ak sa da rozmasirovat a pokusit sa aj cez bolest dostat von mliecko. Medzi kojenim, ci odsavanim si dat studeny obklad- z bieleho vina, octanovy alebo tvarohovy, ktore stahuju zapal. Tesne pred (10-15min) odsavanim, ci kojenim si dat teply obklad - ohriata plienka, bavlnena latka zehlickou, alebo tepla sprcha. Najlepsie sa masiruje a odstrekuje v sprche a najlepsie je hned potom kojit. Ja som mala tiez jeden mliekovod upchaty. Aksu silne bolesti, tak v mieste hrciek si dat obklad z Burow kvapiek, ktore sh primarne urcene do ucha, no je dobre ich pouzit na obklad- kvapky nakvapkat na vyzehlenu latkovu vreckovu a prilozit na bolestive miesto. Pomohli mi tieto rady. Plus som dostala atb, a mala som si ich nasadit, ak bola teplota nad 38. To som mala v noci po navsteve urgentu, tak na druhy den som si atb nasadila. Ak este kojite, tak je dobre kojit v takej polohe, kedy Vam dietatko smeruje bradou k hrcke, hoci by to mali byt uplne krkolomne polohy... Pri sati vytvara dieta vlny bradou, ktore pomahaju masirovat hrcku a uvolnovat ju. Mne upchaty kanalik roztahal syn aj vdaka tym radam s obkladmi od lekara. Odsavacka a rucne odsavanie mi nepomahalo...

janka1996
autor
3. jan 2021

@mizub ja nemqm upchaty mliekovod. Ale bradavku a dvorec. Nema mi kade mliecko ist von. Bradavku a dvorec mam tvrde a nepriechodne. Zajtra o 7:30 idem pre recept na hormony , ale ci je aj nieco ine na pomoc proti opuchom a hrckam.

nikca1405
3. jan 2021

@janka1996 aha jasne už rozumiem. Juj ☹ .... no na ten zápal a opuch mne zabral slivkovy lekvár naozaj na husto natrieť a zabaliť do bavlnenej plienky....

taga
3. jan 2021

@janka1996 a kto vam povedal, ze mate upchatu bradavku? Mate 4 dnove dietatko, samozrejme, ze mate koopec mliecka a kym tok nie je upraveny tak su prsia ako skala tvrde. Skusate prikladat a kojit?

janka1996
autor
3. jan 2021

@taga skusala som. Jeden prsnik funguje normalne a druhy nie. Nejde mi z neho nic. Lekar dnes na pohotovosti mi to povedal.

mizub
3. jan 2021

@janka1996 skuste tie obklady. Masirovat je dobre aj cez bolest. Totiz cim dlhsie mlieko stoji v mliekovodoch, tym dlhsie tam kvasi a sposobuje zapal... To ze mliecko nevychadza von cez bradavku znamena, ze mate upchate mliekovody v bradavke, kedze tam ustia. Ja som mala len jeden tiez tak. Pocas jednej sprchy po viacerych obkladoch a masirovania h cca 2,ci treti den od navstevy urgentu, sa mi podarilo vytlacit maly kustik akoby stupliku, take huste nieco, z mliekovodu z bradavky. Potom pocas kojenia hned po sprche to syn konecne roztahal a bolo uz dobre.

taga
3. jan 2021

@janka1996 aha chapem. No ja by som asi len poradila ako ostatne maminky, skusit to rozmasirovat a skusat prikladat na ten prsnik, musi sa nejako dostat von ta zatka ktora sa vam tam asi vyzrazala z toho mliecka uz. (Raz som citala, ze nejaka mamka si to normalne prepichla sterilnou ihlou, ale to bol pripad, ze si videla na bradavke bielu bodku akoby vyrazku a to bol prave ten upchaty mliekovod)

nikca1405
3. jan 2021

@mizub presne tak🙂 ... áno aj ja som mala tak upchate a ja som sa aj nahrievala červenou lampou a tak isto mne neislo vôbec najprv mliecko ... a potom som ledva vytlačila 20ml... ale to bolo hrozne... a take husté kvapky a potom cez tu všetku bolesť mi tiež synček všetko vytiahol... hlavne treba prikladať...