icon

Ako prekonať nechuť k dojčeniu a čo robiť?

9. jún 2024

Ahojte, asi ma vela z vas odsudi za to co napisem, ale rada si precitam rozne nazory a skusenosti. Uz pocas tehotenstva som mala nejaku nechut k dojceniu, mozno az odpor ale to je naozaj silne slovo. Vzdy som mala velmi citlive bradavky, nie su mi prijemne dotyky a podprsenky si tiez vyberam hlavne na zaklade materialu aby mi nevadili. Ked som porodila prislo prve prisatie a mala som taky zablesk ze nevadi mi to, chcem dojcit. Lenze to neslo, bolelo to velmi, bradavky rozzute do krvi az, dieta stale hladne.. nakoniec bol hlavny problem skratena uzdicka ktoru mi odporucili neriesit vraj to nie je ziaden problem pre dieta. Pediatricka aj krcny sa zhodli na tom ze uzdicka je v takom stave ze to naozaj treba riesit a aj to poriesili.
Neprikladala som, nedojcila asi 2 tyzdne bolo dietatko vyhradne na UM. Stimulovala som elektrickou odsavackou, pila caje, stavy na podporu laktacie atd ale mlieko sa netvorilo.. vzdy max 25 ml som dokazala odsat. Ked sa ta uzdicka vyriesila a mala som zase zacat skusat dojcit tak som z toho mala az paniku. Jednoducho som sa nedokazala k tomu prinutit, aj ked poznam vyhody materskeho mlieka a chcela by som to svojmu dietatu dopriat, myslienka na dojcenie je mi vyslovene neprijemna🥲Skusila som to asi 2 krat a za kazdym to bol pre mna boj a dieta bolo aj tak hladne lebo mlieko ziadne len po kvapkach. Neviem co mam robit.. ci sa mam dalej snazit to rozbiehat alebo nechat UM. Rodila som akutnou sekciou v celkovej anesteze a bolo to velmi narocne, zo zaciatku som mala pocit akoby to dieta ani nebolo moje. Velmi som sa bala poporodnej depresie kedze obcas som mala take myslienky, ze by som najradsej utiekla prec.. ale mam pocit ze to casom prechadza. Malinke ma len 3 tyzdne. Boli ste niektora v podobnej situacii ? Mam kvoli tomu mliecku velke vycitky ale bojim sa, ze ked sa budem do toho nutit tak sa ta psychika este zhorsi. Vobec necitim krasne pocity pri dojceni ako niektore zeny opisuju. Vobec nemam chut si domov volat nejaku laktacnu poradkynu ako mi vsetci radia. Mne to aj vyhovuje ze to mlieko zatial nemam ale aj tak sa citim kvoli tomu hrozne. Dakujem za kazdy nazor, radu, myslienku. 🫶🏻

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
banalu
9. jún 2024

Absolutne sa nic nestane, ak nebudes kojit.

pribinak
9. jún 2024

No tak nedojcis, dieťa je sýte a zdravé aj na umelom mlieku
Nikomu nemusíš nič vysvetľovať

Raz som tu čítala že či dojcis 2 roky alebo ani jeden deň, tak v puberte budú tie decka papulovat rovnako

luccija
9. jún 2024

Keď si 2 t nedojcila už to nechaj tak a nesil to.Babo bude prosperovať aj na umelom.Dojcenie je zo začiatku náročné nič si nevycitaj

really8
9. jún 2024

Asi kazda ktora nema dost mlieka zazila nieco podobne. Nevadi ze nebudes kojit. Aj to ma svoje vyhody. Tak ako ty mozno zavidis nieco mamickam ktore koja (lahsie uspavanie, nemusis stale riesit flasku ked niekam ides atd) tak vedz ze aj ony zavidia niektore vyhody nekojenia. Neries mlieko ale tes sa z babatka. Je jedno ako ho nakrmis.

banalu
9. jún 2024

A ano, ja som doslova trpela kazde jedno kojenie, neprislo mi to ani specialne ani nadherne. Sekla som s tym, ked mala mala cca 3 mesiace. Mala reflux a bolo jej neporovnatelne lepsie po AR UM. Ja som sa len trapila, pila caje, brala doplnky na kvanta, bolelo to a potom este sledovat ako mi po nakojeni trpi dieta... nemala som ani jednu vycitku, ze nekojim.

luciaruz
9. jún 2024

Moja mila, ja prežívam totalne to iste! Malá ma 4 tyzdne. Tiež sekcia v uplnej anestézii. Nenavidim akykolvek dotyk na bradavkach. Par krat som sa prinutila ze ideme skusit dojcit, ale mala plakala az do fialova, a ja s nou. Registrovala som, ze mi nie je psychicky z toho dobre. Este par dní takto a privodila by som si depresiu. Uz ma na nu upozorňovali v porodnici. Tiež pijem tie špeci caje tabletky, odsavam si furt, a mlieko nikde. To malo, čo si odsajem, jej samozrejme dám. Ale viac proste nejde. Asi preto tak plakala velmi pri dojčení, lebo bola hladná a ono netieklo. Nie je každému dopriate, nie sme ani prvé, ani posledné. Snazim sa nerobit z toho vedu. A nie, žiadne predkladanie nepomaha. Keď sa, netvori, tak sa netvorí.

sissy27
9. jún 2024

Pre mna bolo dojcenie doslova utrpenie, ked mlieko po 6 tyzdnoch definitivne zmizlo, bola som len rada, zlaty nutrilon 😅 a po vyse 20 rokoch ti mozem povedat, ze nijako to neovplyvnilo dieta a ani moj vztah s nim, aspon nie negativne.

beata_k
9. jún 2024

Ziadna nezazila krasne pocity pri dojceni zo zaciatku. Kazdu dojcenie zo zaciatku riadne boli kym si bradavky zvyknu. Ked si zvyknu, potom to nie je bolestive. Zase to netrva x mesiacov kym si bradavky zvyknu. Par tyzdnov a mas pokoj. Ak chces ozaj dojcit, tak prikladaj. Ina cesta nie je. Ak nechces, daj UM, nic sa nestane.

ktochytavzite
9. jún 2024

@beata_k No mna nic nebolelo,ja som si dojcenie naozaj uzivala.
A autorka ved memas mlieko consa trapis?Proste one by nolo kebyze mas mlieko zeby si uvazovala,ale ty nemas mlieko cize je to aj tak nepodstatne ci dojcit alebo nedojcit.Mozno jedine ak by si chcela odsavat sa a davat mu s oje mlieko z flasky,tak napriklad robila suseda lebo onej sa maly nevedel prisat. Mlieka mas menej lebo si aj v strese,a ked sa uvilnis prestanes mysliet na nutnost kojenia mozno aj viacej odsajes.Ale ja som si pri dvojickacj odsavala 18mes a bolo to pracne,Bola som stastna ked som odsavacky zahodila do kosa.

beata_k
9. jún 2024

@ktochytavzite Blahozelam. Isto si tym autorke pomohla 👏

hopsik
9. jún 2024

Absolútne chápem a nič nie je na tom ak bude bábätko na umelom mlieku. Mala som to veľmi podobné, jednoducho som dojčiť nechcela, nebolo mi to vôbec príjemné a keď sa mi mlieko stratilo ,cítila som veľkú úľavu. Všetci sme boli spokojní a hlavne v kľude.

lneviemmeno
9. jún 2024

Ja mám 4-mesačného synčeka a ani raz som ho nedojčila, ale teda som sa ani nepokúšala a hneď od začiatku bol na UM a nemám žiadne výčitky 😀 zatiaľ mame vzťah výborný, furt by bol len pri mne a obaja sme spokojní 🙂

simona20201309
9. jún 2024

@luciaruz ja som si nedokázala nikdy odsat viac ako 3 kvapky mlieka a nakoniec som dojcila 2 roky. Tiež som mala prvé týždne strach ze mi dieťa umrie hladom a nakoniec sme zistili ze priberá ešte viac akoby mala.
To len k tomu odsavaniu.
Ale ak to nejde tak to nejde a nesmieš byť kvôli tomu nešťastná. Absolútne sa kvôli tomu nestresuj a nevycitaj si. Je to úplné v poriadku.

zobaka
9. jún 2024

ja by som to nesilila, daj UM, zdravšie ani múdrejšie po materskom nebude, snáď sa nechces zblázniť

svetlonos
9. jún 2024

Ahoj,
kamoske odsavacka vytiahla tiez malinko, kojila potom aj tak asi 5 rokov.
Náš malý maly mal atb po porode, slabo ťahal = 2ml za 2 hodiny, teda skoro nič.
Kojenie s pomocou v nemocnici ako tak, doma hruza a tak som kazde 3-4 hodiny odsavala a davala odsate z flase. Ak som nestíhala, mal um.
Niekedy som za týždeň kojila len raz. Až v 11 tyzdni som zacala kojit najskôr v nici. Po 3 dňoch aj cez deň q od vtedy to malemu islo super. Ale teda to odsávanie bolo o drzku a maly celé tie 3 mesiace mal koliky. Kojila som cez dva roky.
Ak chceš napis správu.

autor
9. jún 2024

@luciaruz to ma mrzi ze si na tom tak isto, ja sa tiez snazim nerobit z toho vedu len niekedy aj tie poznamky od okolia su nekonecne otravne aj ked ja som taky clovek ze kazdeho hned zrusim ale obtazuje ma to, vobec ten fakt ze niekto ma potrebu starat sa do takejto veci

@ktochytavzite trapim sa ze ci mam to mlieko sa snazit rozbehnut, ale tuto vsetky reakcie ma utvrdili v tom ze nie

dakujem vam vsetkym za podporu, velmi mi to pomohlo🌸asi som doteraz nenarazila na nikoho kto by ma v tomto podporil (okrem mojho muza) kazdy len zavolaj si laktacnu ved to pojde a musi ist.. ja nechcem nikoho urazit ale mne ta “dojciaca” komunita pride ako sekta niekedy, samozrejme myslim mamicky ktore to prehanaju a nestaraju sa len o svoj cecok😁

@really8 praveze vobec nezavidim, nedokazem si ani len predstavit uspavat prsom a pride mi ovela jednoduchsie zarobit mliecko a uspat, trapilo ma to len voci dietatu ci ho o nieco neukratim.. a dakujem😇

really8
9. jún 2024

O nic ho neukratis. Ja verim tomu ze stres ide do mlieka a ze aj babo citi ze ti je to neprijemne. A na debilne poznamky kasli. Mne vlastna mama povedala ze nekojene deti su sprostejsie. To ma dorazilo a aj som si poplakala. Vlastna matka ktora videla ako ma trapi ze mi to nejde a ako sa snazim. Najtazsie je sama v sebe si to usporiadat ze aj takto ako to robim je to v poriadku. Ci das um alebo mm, ci budes kojit alebo nie, je to jedno. Vztahy sa buduju s babom aj inak.

autor
9. jún 2024

@really8 no tak to je otras, presne podobne poznamky ma aj moja mama akurat ze ja sa raz neudrzim a bojim sa ze uz sa potom so mnou nebude rozpravat vobec😄😄

kacena4
9. jún 2024

ahojko ja ako profesionalna mama som deti dojcila (popri svojom dietati) ale aj pili UM. myslim, ze so vsetkymi som mala rovnaky vztah o nich si neprisla a ani dieta. vztah sa netvori dojcenim ale starostlivostou o dieta a tu mu bohato naplnas. naco sa trapit? prave pre to boli vymyslene UM aby pomohli zenam, ktore nevedia dojcit. drzim palceky aby si si to hlavne uvedomila ty a bola s tym vyrovnana, o ostatnych sa nestaraj.

paciko9
9. jún 2024

Ja toto iste, jedni velke trapenie. Mala plakala lebo bola hladna, ja preto,lebo som ju nevedela nakrmit. Pediatricka na mna tlacila, materske mlieko je naj. Neskor,ze davat jej len tolko UM kolko pise na krabici. Posluchla som,lebo prvorodicka. Nestacilo jej 40ml na jedno papanie tak som pridala. Ako 3 mesacna nemala problem vypit 200ml. A spokojne dieta aj ja. Este chcem podotknut, mala ma silnu alergiu na travu, na alergo sme boli uz ako 6mesacna, cela sa vyhadzala, ked lozila po trave. Doktorka si neodpustila poznamku, ze to ma stoho, ako pije umele mieko. Viac ma tam nevidela, nasli sme si inu😉

autor
9. jún 2024

@paciko9 Potom ze preco je tolko pripadov poporodnych depresii, problemov s kojenim a s tym ze sa vobec zeny o tom boja hovorit ked profesionali co by mali rozumiet tomu najviac tak este aj oni budu rypat🤦🏻‍♀️Mne pediatricka nepovedala nic, len ze mame skusat.

@kacena4 dakujem krasne 🫶🏻 sem tam mi ale vyjde kvapka aj to len z jedneho prsnika vacsinou, nevies mi prosim poradit ci by som mala brat nieco na zastavenie laktacie alebo to nechat tak ? fakt je to len ze jedna dve kvapky za cely den😄

ktochytavzite
9. jún 2024

mlieko ti odise samo,hlavne ked mas tych 25ml to postuone odide.

autor
9. jún 2024

@ktochytavzite uz nemam ani to urcite🤣

kacena4
9. jún 2024

ak ta nic neboli neriesila by som zastavu laktacie asi ti odide postupne sama

autor
9. jún 2024

@kacena4 dakujem🌸

majlo1234
9. jún 2024

@beata_k tak to urcite nebolo myslene🙂 mna to tiez nebolelo, nie kazda zena ma taketo tazkosti. Preto je na kazdej zene, ci sa rozhodne dojcit alebo nedojcit.
Autorka, ja som dojcena nebola a som tu, zdrava, bez alergii a intolerancii 😊 netrap sa a urob tak, aby vam bolo dobre