icon

Ako sa nestať cumlíkom pre 10 dňové dieťa?

19. jún 2020

ahojte. isto tu bude bilion nazorov. mam 10dnove prvorodena. uz je4hodiny hore. z toho aspon 2.5hodky striedavo na prsnikoch. stale nie a nie zaspat. stale hlada prsnik ako babo zraloka. pritom je polozaspata ale ak ho aj pusti tak co sa stalo raz tak zas ho hlada... ako vlastne uspat dieta ked idealny scenar polhodka/hodka dojcenia a potom spanok nefunguje?? ako ho nenaucit na prsnik/na nosenie na rukach/na kocikovsnie?

kulumulu123
21. jún 2020

Moj sa nosil prve CCA 2mes, odvtedy do nosica ani za nic... Momentalne je spokojny bud v kociku alebo na rukach ma 5mes....

tanickalc
21. jún 2020

@evittam asi viaceré sa zhodneme že sa dá dieťatko naučiť, že prsník je na jedenie, prípadne trošku pocuckanie. Keď chces aby bábo spalo, základ je aby bolo najedené. Ideálne vo najviac. Takže keď vidíš, že už neprehĺta, treba stláčať aby išlo viac mlieka, ja som kombinovala aj s ťukaním na bradicku alebo líčko. Napapala sa a sama sa odpojila. Čím viac sa napapala (z oboch prsníkov pri jednom kojení), tým dlhšie spala.
Držím palce 😉

evittam
21. jún 2020

@tanickalc Vdaka. Ale ja uz mam dávno oddojcene. To asi nebolo mne.😀😉

ktochytavzite
21. jún 2020

tak ptm asi hladne bude ked toto pises,ked mlieko tecie,neznamena este ze je ho dost,z mojich skusenosti laktacna moc nepomoze.Skus ked sa najojibeste dat flasku mlieka um ci vypije alebo nevude chciet,tak zistis ci mas dost,oni niekedy toho mlieka je menej ,vcecer a nadranom viacej k veceru zasa ubuda.

tinkerbell
21. jún 2020

Ak by si mala pocit, že máš málo mlieka, tak si kúp v lekárni kapsule benedikt lekársky a senovku grécku a užívaj 3x denne po 2 kapsule z každej. Ja som mala to čo ty, keď sme sa vrátili z porodnice, že dlho plakala, stále chcela byť na prsníku a potom som zistila, že mám asi menej mlieka, tak som nasadila tie bylinky a už o 2 dva dni bolo po probléme.

autor
21. jún 2020

@tinkerbell tueto jem 3krat3 uz 11 dni ale dakujem pekne za tip

autor
21. jún 2020

@ktochytavzite ked sme jej dali striekacku tak z nej um vypila naoriek tomu se bola na orsnikochm tiez mam dojem ze vecer mam menej mlieka/je slabsie a ona mava vacsi apetit

autor
21. jún 2020

@tanickalc dakujem za tip ano toto radila laktacna ze tlacit prsniky to robim a vtedy aj pocujem ze viac preglga. ak zaspava tak potlacit pod vradou kde je koren jazyka

autor
21. jún 2020

@monuska1234 dakujem za nadej ze jej bude mozno stacit menej po sestonedeli

tinkerbell
21. jún 2020

Vydrž, určite sa to časom zlepší, mlieko sa ešte len rozbieha, pokračuj v užívaní byliniek a v častom kojení a bude to fajn. Užívaj si spoločné chvíle s bábätkom, aj kontakt koža na kožu pomáha, ale to ti určite laktačná hovorila. Držím palce!

monuska1234
21. jún 2020

Uplne chapem tvoje pocity,ja som bola velarazy na nervy,mamina mi uz dohovarala,ze skoro s nicim jej nepomozem v domacnosti (byvali sme este u nich),ale pediatricka ju ,,sprdla",ze teraz je poriadok na druhom mieste a prvorade je dieta 😀 utesovala som sa myslienkou,ze snad nepojde na strednu s ceckom v puse 🤣 vsetko prejde,chce to cas 🙂

elementissa
21. jún 2020

Je to o tom, ako si dieťa naučíš. Ak si naučíš, že prsia sú cumel a ze sa spí na rukách, tak to dieťa bude považovať za štandard. Ak ho naučíš, že prsník slúži na jedenie a akonáhle už neťahá, vytiahnes von a položis do postieľky, bude to považovať za štandard. Deti nevedia ako svet funguje. My dospelí im to ukazujeme. A tak ako im to ukážeme, tak to robia.

euka210
21. jún 2020

Budem hnusna, ale ked ju nechces nsucit na prsnik, cumel, nosenie, kocikovanie...daj ju do postielky nech sa vyreve, casom mala zisti ze k nej nikto nepride a nauci sa zaspavat sama. Ty budes mat pokoj a dieta pocit, ze je samo na svete.
Ja viem, ze je to narocne, hlavne pri prvom...clovek ma takeee predstavy ako to pojde, vsetko zvladne a...bum...dieta reve a ty uz si zufala lebo nevies co robit, veci nejdu tak ako si chcela. Takto to bude, ja mam 3 a prvy bol najnarocnejsi, v 2mes.spal za cely den 2h! Nastastie dalsi bol spachtos.
Mala ma 10dni, niekam sa ponahlas? Mozes sa venovat len jej a jej potrebam, aj ja som pri prvom bola do obeda niekedy este stale v pyzame. Naucis sa, zistis co jej je. Mozno sa len tak chce uspat, mozno je jej horuco, mozno len chce mamu pri sebe, mozno ju boli brusko. Kazde dieta je ine, aj pre mna, niektory bol lahsie, niektory tazsie citatelny co potrebuje. Hlavne ty bud v klude, dieta to citi. Je to narocne, byt matkou je narocne, je to o obeti, casom jej budes viac rozumiet, zacne mat nejaky rezim. Prajem vela sil! Ja to tak beriem, ze prve dieta je pokusne, kazde dalsie je uz lahsie.🙂

kiirkee
21. jún 2020

@elementissa neviem, či pri takom stuplovi je to už o "učení sa", ja som svojho x krát odpojila, keď prestal ťahať a dala do postieľky. Ale x krát sa tam zobudil a plakal až kým nebol zas na prse pripadne nosenie občas zabralo ho uspať znova. Položis následne do postieľky a znova rovnaký cyklus do zblbnutia.... . A teda nie som fanúšikom toho nechať dieta vyrevat sa v postieľke kým nezaspí, to ho radšej zas priložím ci nosim. Ešte tak keď sme ho hojdali v kresielku (kúpili sme aj elektrické) , tak vydržal až dlhšie spat, ale všeobecne spinkal krátko sám v postieľke. Až neskôr sa to postupne lepsilo. Momentálne má 4 mesiace, ale sam nezaspí ani za svet a ver mi skúšali sme x krát, to je skáčem pri prvom mrnknuti, ale plakať ho nenecham. Deti sú fakt rôzne.

kiirkee
21. jún 2020

*malo byt "a to ja neskacem pri prvom mrnknuti"

stanislavicenka
21. jún 2020

@pseudomonas87 ved to sa nevylucuje😉

elementissa
21. jún 2020

@smejko25 ja som dieťa nekojila, lebo mlieko nebolo, je to jedno úžasné, dobré, stále usmiate a hlavne samostatné dieťa, ktoré nie je maminkin a tatinkov cecok, nemá problém byť pri hocikom, nebojí sa cudzích ludí, skeri sa na celý svet a plače, len keď je veľmi unavené - nikdy na mne neviselo - ani v satke ani v nosiči ani v ničom inom, spalo vždy samé (dokonca samé vo vlastnej izbe od troch mesiacov) a nie je nijako citovo poškodené. Každý, kto ho zažil iba vypliešťal oči, že to dieťa je snáď čarovné. Venujeme sa mu, dávame mu kopec lásky, ale nikdy sme si sami zo seba nespravili otrokov jeho potrieb. Žijeme v tejto domácnosti viacerí, nie je pupkom sveta. Prispôsobil sa veľmi rýchlo, žiadne vyjednávanie nebolo. Mama s otcom majú tiež právo na život, nielen celý deň okolo dieťaťa šamanske tance nacvičovať

stanislavicenka
21. jún 2020

Zeny, niektore fakt takto vychovavate details? Naozaj? Bavime sa o babatku. Zaspavat same? To naozaj? Mam syna, bez cumla, dojci sa uz vyse 2 roky, ale cumlik zo mna nemal. Prsnik ponukam, ponukala some, pri hlade, no aj pri upokojeni sa. Radu pediatricky, a to je fakt skvela, ze dojcit z jedneho prsnika max.15 minutes som nedodrziavala. Ved to nie je iba o jedle, obzvlast pri novorodencovi, a ani pri starsom dietatku. Zaspat same? To aj vasi 2,3,4,5rocni zastavaju Sami? Pusa, zhasnut a spat?

euka210
21. jún 2020

A co sa tyka cumla, novorodenec ho nevie cumlat, lebo pri dojceni sa jazyk pohybuje smerom von a u nas cumel letel do manzela. Pri udrzani cumla musi dieta pouzit inu techniku aby ho udrazlo v puse. To k tomu kupovaniu roznych druhov cumlov. Moj treti bol aj dokrmovany UM od 2mes., ale cumel zanic a v 9mes. odmietol aj flasu a bol len dojceny, plus prikrmy.

euka210
21. jún 2020

@stanislavicenka no nas prvy ma skoro 9r a nechce zaspavat sam, 6r aj zaspaval ako mensi sam,ale opicil sa od starsieho.

chokma
21. jún 2020

no pri desat dnovom by som to este takto brutalne neriesila, ved este vobec nemas zastabilizovanu laktaciu, este stale je to o tom, ze kolko cucka, tolko mlieka sa vytvori. s nejakym oducanim by som pockala na neskor. ja som sa rozdojcievala 3 mesiace! 3 mesiace som mala malu na prse skoro nonstop, nejaky cas z tych 3 mesiacoch bol dokonca kriticky v tom, ze som riesila, ci budem mat dost mlieka, nejaky cas som riesila bradavky a nejaky cas striekali kedy-tedy. 3 mesiace to trvalo. Pri tak malej neries nic, lahni si, oddychuj, dojci a kasli na ostatne.

antilop1
21. jún 2020

Ahoj. Možno tvoje dieťatko toľko čo ju cuca lebo mlieko nejde, respektíve ho nemáš dosť. To bol aj môj prípad. Hlavne že som bola spokojná že kojim. Zisti sa to aj príbytkov na váhe. A áno. Môj maly mal prsník aj ako na uskladnenie. Chmeľ neznášal. Teda nebol prilepený na mne stále ale zaspaval tak. Večerné a ranné kojenie mal do 2.5 roka.

akbara77
21. jún 2020

Pozri si stránku mamila.sk...tam sú odborníci. Najlepšia stránka ohľadom kojenia

ada12345
Autor odpoveď zmazal
ktochytavzite
22. jún 2020

tak koj aj kazdu hodinu,mne sa tak rozbehlo mlieko a nestresuj,dalej nauc ju inak spat ako na prsniku,vecer popripade dokem cez cievku,laktacna ti aj tak nic ine neporadi,Hacku vyskusaj,je to dobra pomocka,lepsie ako ruky,chrbat v nej je prirodzene ohnuty do klbka co je dobra poloha.pozri si aspon na nete ako vyzera

because
22. jún 2020

Ach zena, nechcela by si hneď od 10d dieťaťa aby uz islo do skoly? 9mes.bolo nonstop s tebou spojené, v stalom, makkom, teplom a tmavsom prostedi a teraz iba 10 dni svetlo, neohranicene, milion zvukov, podnetov... Prosim skludni sa, ber to ako to ide, uzivaj si to.
Ja som sestobedelie travila skiro celé v pyzame, cele hodiny sne lezali vyzleceni telo na telo, a nechávala som ho počúvať moje srdce a len tak sme existovali a ver mi ze aj jest bolo co a bordel som nemala. Pomohol manžel... Maly sa kojil aj hodinu, lebo prispal, cucol, zase prispal.... On mal este dochádzajúcu miernu zltacku a bol spavejsi. Určite by som nikdy takto malicje dieta neobmedzovala, casom sa ten interval ktory potreboval na papanie vyrazne skrátil na par minut.ale on pottebuje dozrieť, a fyziologický takéto make deticky maju zaludok vo velkosti max. mandarínky, kolko cakas ze naraz zje..?!
Pomocou l dobrej laktacbej poradkyne ktora prisla domov, som nasla pre mna najvhodnejšiu polohu ba dojčenie a riadila som sa intuiciou a bábätkom.
Maly bol kojeny do 2 rokov, cumel nikdy nemal a he z neho samostatny a odvážny človiečik. Ja som ho nosila v satke, vzdy ked som si nieco chcela a potrebovala porobiť ale tiez mu to bolo prijemne max 2-3 hodinky. Takze som nebola ,,otrokom,,. Od malička si sam stanovil rezim nocneho spanku a aj ked v noci papaval kazde 2 hodiny, tak len napapal, odppjil a bolo...ale toto sa da jembe korigivat od 2-3 mesiacov nie u 2 týždňoveho bábätka.
Riad sa LEBS sebou a tvojim dietatom! A co v budúcnosti bude to bude...

lucopeda
22. jún 2020

skus sa v prvom rade naladit na svoje dieta, co ti tu radia ostatne matky zahod za hlavu. kazde dieta je ine a ma ine potreby. ak si ta dieta pyta co je v 10 dnoch uplne prirodzene, bud mu na blizku a aj s prsom ak si ho vyzaduje. casom sa tie intervaly znizia. dolezite je psychicke nastavenie, ak si v strese, dieta je tiez a mozno aj to je dovod ze je stale napojena na teba 🙂

autor
22. jún 2020

@lucopeda dakujem. je v pohide ak dieta ma napr teraz interval hodka cuca hodka slofik a tak dokola uz tri za sebou? staci mu ten hodka spanok? mne sice nie ale ci ono moze byt ok

because
22. jún 2020

Pokial nie je placlive, nekludne ci inak sa prejavujuce tak mu to asi staci. Moj na začiatku spaval po 20 min kolach, . Kazdym dnom to bolo lepsie

beronsche
22. jún 2020

ani nejdem citat komentare, takze reagujem na tvoj prvy prispevok.. Pytas sa ako nenaucit dieta na prsnik a na nosenie na rukach.. Nuz kedze toto je pre babatko tak prirodzene ako dychat, naucit ho veru nemas co.. Zato ho to mozes ODnaucit.. Ak teda chces teda odnaucat nieco, co je pre dietatko prirodzene a prospesne..
Ak mas pocit, ze nic neurobis a nemozes sa ani pohnut, odporucam satku, tak bude aj ovca cela a vlk syty - ty budes mat volne ruky a dieta uspokojenu potrebu blizkosti..