icon

Ako sa nestať cumlíkom pre 10 dňové dieťa?

19. jún 2020

ahojte. isto tu bude bilion nazorov. mam 10dnove prvorodena. uz je4hodiny hore. z toho aspon 2.5hodky striedavo na prsnikoch. stale nie a nie zaspat. stale hlada prsnik ako babo zraloka. pritom je polozaspata ale ak ho aj pusti tak co sa stalo raz tak zas ho hlada... ako vlastne uspat dieta ked idealny scenar polhodka/hodka dojcenia a potom spanok nefunguje?? ako ho nenaucit na prsnik/na nosenie na rukach/na kocikovsnie?

Strana
z5
ivangeline
19. jún 2020

Myslím, že to sú obdobia. Neviem, že by sa nevedelo dieťa odnaucit, ak to bude vcas podchytené. Náš sa nosil, pokým nechodil. Už sa nenosí, teda len minimálne. To isté s prsnikom, odkedy pekne všetko je, nemá prso... Nejako sme to vyradovali vo vhodnej dobe.. A v kociariku spal, len keď bol mini. Inak doma. Lenže je to obmedzujúce pre vás, že musíte byť stále v ten čas doma a mať pevný režim. Takto malé dieťa by som neriesila...Bola by som rada, že neplače a vie spať....

lienocka44
19. jún 2020

skus ju dat do satky...aj moja bola taka, ze stale hladala, stale bola na cecku, nechcela spat ani v kociku, ani v postielke...tak sup do satky, 2-3 hodinky tam spala, no medzitym som fungovala normalne v domacnosti, na prechadzku a ona na mne spala..po 3 mesiacoch uz nebola non-stop, rychlejsie sa napapkala...len vydrzat...drzim palce 🙂

evittam
19. jún 2020

No u nas jednoducho. Prsník bol len na jedenie. Ziadne cuckanie, zuzlanie, nic ine.

simsalabim
19. jún 2020

Rovnako ako u
@evittam . Prsnik bol na jedenie. Akonahle zaspavali, bradavka sla von. Hned od narodenia. Rozculovali sa, plakali, ale tisila som inak. Za par dni boli v pohode. V pol roku obe prespali celu noc.

daganov
19. jún 2020

robila som presne tak, ako spomenula @evittam, už som to písala do inej témy. Nakojila (spočiatku možno dvadsať minút, už si to presne nepamätám, neskôr desať, maximálne pätnásť), a žiadne dudlanie. Odgrgnúť, pomojkať, ale na dudlovanie sme mali dudel a prsník neodmietal. Ale nemusíš dávať. Položila som do postieľky, ľahla som si vedľa na posteľ, hladkala, držala za ruku a zaspal. Od mesiaca prespal celú noc, ale to samozrejme s tým nemusí vôbec súvisieť. Žiadne, že mi visí dieťa na prsníku non stop a nemôžem sa pohnúť. Spokojní obaja. Dieťa sa dá predsa upokojiť aj inak ako tým, že mu dáš prsník do úst. Čo matky, ktoré nemôžu kojiť? A matky, ktoré majú adoptované dieťa?

sunny8
19. jún 2020

Mňa cucala už v pôrodnici. Nonstop deň noc .. už keď mi šla krv z bradaviek som si povedala dosť a zavolala som svojej mame nech mi prinesie cumlík. Keď som išla normálne kojiť plakala som od bolesti čo som bola taká požužlaná. Bála som sa že keď tak skoro bude mať dudlik že sa ho už nezbavíme .. mala 21 mesiacov a zo dňa na deň sme s dudlom prestali.

sunny8
19. jún 2020

Ale neskôr pochopila že prsník je len na jedenie

majah212
19. jún 2020

Babatko je este male, dovodov preco sa tak dlho koji je mnoho (zle prisatie, dietatko sa pottebuje upokojit atd.-idealne by bolo keby to posudi vizualne laktacna, da ti rady a tipy ). Neplati ze pol hodka staci na jedenie (podla koho? Kto stopuje jedenie babatku?aj dospley clovek jedava rozdielne). Ale samozrejme je to na tvojom nastaveni, ja som kojila a kojim na poziadanie, nie je zo mna "dudel" a ani deti nemali dudel (aspon sa nemuseli odnaucit od toho zlozvyku). Urcite dobra rada-kojenie nema boliet, prip. Mas mat znicene bradavky a pod.- ist za hranicu konmfortu je zle nielen pre teba ale aj pre babatko.

autor
19. jún 2020

@evittam
@simsalabim
@daganov dakujem za rady. mozte mi to tisenie opisat v praxi? ja ked ju odpojim napr po polhodine hodine tak proste place vzpiera sa je nestastna. aj ked ju tisim hladkam mojkam. nosi ju na rukach manzel. tak dalsich 30min aj hodinu aj dlhsie sa neupokoji. tak potom zas dame prso... niekto vravi ze je uplne normalne mat dieta na prse 8-12hodin denne tak ja enviem

kataka10
19. jún 2020

Na prvom prse ho nakoj v polohe aku preferujes. Na druhom si ho zober do polohy madonny a pritom tlapkaj po zadku a mierne hojdaj (ja pri tom vzdy sedim na posteli). Ked zacne zatvarat oci opatrne odpoj malickom od prsnika ale pokracuj v tlapakani a hojdani az kym nebude ako tak spat a potom ho odloz do postielky, ak sa prebudi hladkaj po hlavicke kym sa uspi. Odporucam mat pri tom ousteny nejaky biely sum/prijemnu hudbu. Ja takto uspavam, dudel nepouzivam. Tak ak by ti to vyhovovalo, skus. Vacsinou to zabere bez zbytocneho placu.

evittam
19. jún 2020

No v praxi ze sa dieťa najedlo-max.20-30min a hotovo. Cim vacsie tym menej na prsniku. Ziadne tisenie-najedene dieta=spokojne dieta. Dieta si vytiahne dávku co potrebuje do par minút,cim starsie tym skor. Zvysok sa len hra a robi si z teba dudel. A nie nie je to normálne mat dieťa zavesene na prsníku 8-12h. Predpokladám ze to mas od "dojcofiliek".
Mas dosť mlieka? Nie je dieťa hladné?

smejko25
19. jún 2020

Treba si uvedomit ze 10 dnovy cloviecik potrebuje citit mamku !!!! Doteraz bolo obklopene tebou a len tebou a odrazu je vo svete ktory nepozna ....ty si za ten cas kolko mas rokov zvykla na vsetko uz ti to pride normalne ale
babätko je zo vsetkeho zmätene 🙂 prestan riesit kolko kojis 🙂 o par mesiacov budes len s usmevom spominat ako si kedysi kojila aj hodinu 🙂 sa cudujem ze po 10dnoch toto riesis...moja zo zaciatku vysela aj hodinu na prse lebo nielen papala ale sa aj ukludnovala a a proste potrebovala ma citit...teraz ma 8M a nieje ziadny zavyslak dudlovac atd 🙂 pocica 3minuty dovidenia 🙂
Niektore matky by sa dietata najradsej zbavili len aby “nevyselo” na prse ale kojit dieta do pomaly 10 rokov im pride normalne 🙂
(Nehovorim ze je to tvoj pripad)

xjakubikovak
19. jún 2020

boze ma 10 dni a uz obmedzuješ jej potreby.... nie prsnik nieje len na papanie, ma mnoho inych funkcii. Doteraz bola s tebou spojena a zeazu by si od nej chcela aj nemozne, ved ty si pre nu teraz najdolezitejsia osoba na svete, potrebuje ta citit

smejko25
19. jún 2020

@evittam ako nic v zlom ale tebe kto povedal ze nieje normalne mat novorodenca na prsniku 8-12 hod ???
Novorodenec nieje 2 rocne dieta ktore sa hra s ceckom...pokial nevies novorodencovi nesluzi len na papanie ale aj na ukludnenie a ine potreby 🙂
Ktore si neskor vynahradi tak ako to ma byt...ako som pisala moja vysela na prse aj hodinu a nieje znej ziadny dudkofil a ani sa s prsom nehraje 🙂
A nie niesom ziadna dojcofilka...

smejko25
19. jún 2020

@xjakubikovak asi jeden z mala normalnych nazorov...nepochopim naco niektore zeny maju deti ked potom im vadi dojcenie/krmenie/ staranie atd....
A hlavne nepochopim ze vysennie na prsne im pride hrozne ale kojenie do 5 rokov uplne normalne 🙂

evittam
19. jún 2020

@smejko25 Ako nič v zlom. Tebe kto povedal ze novorodenec potrebuje visiet na prsníku 8-12h????
Svoj nazor a skúsenosti som napísala. Dve oddojcene deti. Najedli sa a hotovo.
Cize tvoj nazor ti neberiem. Akceptuj ty moj.Pekny vecer.😉

cammille
19. jún 2020

Prsnik nie je len na papanie ako pisu baby vyssie, zvlast u novorodenca, ved babatko potrebuje citit mamu😊 je to jeho zakladna potreba a teda aspon ja som moje vsetky nosila/kojila v najvyssej moznej miere😊 nikdy som nemala pocit, ze som "dudel", prave naopak, som mama, ktora sa tesi z blizkosti svojho dietatka❤

smejko25
19. jún 2020

@evittam no lenze tvoj bozsky nazor odradza matky v kojeni lebo sa budu len stresovat a sledovat hodinky...ja ti tvoj nazor neberiem ale myslim ze okomentovat ho mozem ...

evittam
19. jún 2020

@smejko25 Jj a hlavne aby "nevYselo"....Ako môžes niečo také napísať?! Ze zbavit?? Co tie co nemôžu dojcit? Chod spamovat inam. A dieťa moze matku cítiť aj inak ako 24/7 na prsniku.

smejko25
19. jún 2020

@evittam jeeezis pardon za moju chybu som vedela ze sa jej niekto hned chyti ako koza bobku...
Tak mozem napisat ako aj ty...piseme tu o tych co dojcia a nie o tych co nedojcia takze neplet hrusky s jablkami

evittam
19. jún 2020

@smejko25 Esteze ten tvoj je úplne "bozsky". Ja nikde nepisem ze sa ma stresovat a sledovať hodinky. Kto chce to pochopi ako to myslim. A zvysok tvojich komentov radšej ani netreba komentovať ako su vsetky matky nenormálne co nemozu dojcit alebo nedojcia a len "cecek" dava pocit blízkosti. Prepac ale presne toto su slová dojcofiliek.

evittam
19. jún 2020

@smejko25 Iste. Ja som dojcila ako pisem. To je všetko.
Presne pre podobne komentáre vznikajú takéto temy-kde si zeny co nedojcia, pripadne dokrmuju alebo im dieta nevisi cely den na prsniku pripadaju ako menejcenne..len kvoli tým "dokonalým matkam-kojickam" co nic ine cele dni nerobia.

smejko25
19. jún 2020

@evittam preco spamovat ??? Ak ti vadi ze ti niekto protireci v tvojom nazore a ze si dovoli komentovat tak nechod na verejne fora...
No lenze uz nie raz som citala ako niektore mamicky s nervami na koncoch pisali ze su z dojcenia take vystresovane lebo len sleduju ako casto a ako dlho dojcia ...kde som napisala ze tie ktore nemozu dojcit su nenormalne ? 🤦‍♀️🤦‍♀️ Totalne prekrucas moje slova..
Pekny vecer aj tebe

cammille
19. jún 2020

@evittam ale autorka pise vseobecne ako ho nenaucit na nosenie, nielen kojenie riesi...ak sa neda kojit, tak sa neda, kojenie samotne este dobru mamu nerobi...ale dolezite su vsetky tie veci okolo...byt tu pre svoje dieta...a to sa v novorodeneckom veku deje hlavne prostrednictvom nosenia, blizkosti, hlavne ked to babatko vyzaduje😊 tu vobec nejde o to, ci zena moze ci nemoze kojit, ale o celkovy pristup k naplnaniu potrieb babatka😊

simsalabim
19. jún 2020

Kym prehltali mlieko, nechala som ich na prsniku. Akonahle im klipkali oci, alebo si iba tak cmulkali, bradavku som vytiahla. Babatko slo do postielky, kedze zaspavalo. Ak plakali, hojdala som, tlapkala ich, hladkala po licku, spievala. Dala cumlik ( starsia nechcela, mladsia ano). Odovzdala manzelovi na tisenie. Ak moc plakali, dala som prsnik, ale ak neprehltali, prsnik siel von. Svoje deti milujem, ale byt otrokom ako tu poniektore su a zufalo vypisuju, ze im deti spia len na prsniku a koja sa 10x za noc... tomuto som sa chcela vyhnut.

evittam
19. jún 2020

@smejko25 Ale mne to nevadí. Len bud taka dobrá a rob to bez utocenia ci zosmiešnovania ineho názoru. Pekny večer.

evittam
19. jún 2020

@smejko25 ...."asi jeden z mala normalnych nazorov...nepochopim naco niektore zeny maju deti ked potom im vadi dojcenie/krmenie/ staranie atd..."

evittam
19. jún 2020

@cammille Ano ja viem. Mam dve deti. Ale vdaka.😉

daganov
19. jún 2020

@smejko25 nevšimla som si, že by tu niekto schvaloval kojenie do päť rokov, ja reda určite nie. A ani nikto neradil sledovať pri kojení hodinky. Máš pocit, že žena, ktorá dieťa nekojí, ho nemiluje? Alebo ho nedokáže ukľudniť? Netreba myslím zachádzať do extrémov. V každej druhej téme píše žena, že je nešťastná z toho, že sa dieťa budí desať krát za noc, že je nervózna z nevyspatia a prenáša to na dieťa, že si dieťa z nej urobilo dudel. Ak niekomu vyhovuje mať dieťa na prsníku non stop, to je v poriadku, ale nie je to jediná možnosť. Autorke témy to nevyhovuje, preto som reagovala.

siska53
19. jún 2020

A nemoze ju boliet brusko?? Moja mladsia bola taka, vela plakavala, tak som.ju vela nosila a aj dost bola na prse. Pritom starsi sice papaval tiez kazdu hodinu az dve, v noci vobec, resp.zo začiatku len raz, ale nebolelo ho brusko, tak to bolo v poho..
Ale..aj u mladsej to preslo. Po 3,5m presli koliky a bolo lepsie. Nebola tak často na prse a neplakala.
A ked sa opat objavilo to, ze stale hladala.prso, to uz mala viac ako rok a pol, nuz som jej to uz obmedzila a k 2.roku odstavila.

Ale tak malemu babatku by som to nerobila. Prosto ta potrebuje citit mozno viac ako ine detičky..

Strana
z5