icon

Ako správne skladovať a dávkovať odsávané materské mlieko?

karolinakr_ba
8. sep 2025

Zacinam s odsavanim mlieka, nakolko nam kojenie nejde, a mam par praktickych otazok:
V nemocnici povedali, ze pri izbovej teplote mozem mat odsate mlieko max hodinu, v chladnicke den. V prirucke odsavacky je nieco uplne ine pisane. Ako to robite vy? Kolko ho drzite max pri izbovej teplote (nie ak su horucavy vonku, ale za normalnych okolnosti..) a kolko v chladnicke?
Ake mnozstvo odsateho mlieka davate babatku? Ak si napriklad odsajete 150 ml, date babu celu flasu? Alebo po porciach? Lebo ak to nevypije, tak to sa pak asi musi vylievat (predpokladam, ze sa nezohrieva 2x to iste mlieko - aspon pri umelom to tak je..)
Ak ste raz dali zamrazit mlieko, ako ho rozmrazujete? Pri izbovej teplote? Ci date do chladnicky? Max aky cas pre “podavanim”?

Dakujem, ze sa podelite o Vase skusenosti a prajem pekny den 🙂

anjelicek26
8. sep 2025

Von som nosila medela prenosnu chladnicku (take panely chladiace) + ohrievac na flasky (a power bank), idealna kombi... Znie to "velke", ale hlupost normalne v prebalovacej taske... od 5 mesiacov uz bojkotoval kombinaciu flaska a kojenie, tak som do roka odsavala.. ja som vzdy prihriala jednu davku, co som odsala, co nevypil som vyliala... ked sa on napapal a zaspal, tak som odsavala, taky kolotoc... mrazene som pre neho nikdy nemusela vytiahnut, zvysky sme spotrebovali do kase..

alexa338
8. sep 2025

Ahoj, ja odsávam mlieko už takmer rok a pol, odsajem 3krat za deň a skladujem v chladničke v detských fľašiach na mlieko, už mám odkukane že vypije tak 140 ml takže mu ohrejem len toľko a zvyšok zostane v chladničke na ďalší raz. Mlieko pri teplote 4° vydrží v chladničke 3-4 dni, tak ho mávam aj ja a malému nikdy nič nebolo. Je vlastne aj štúdia že pri takej teplote vydrží v chladničke až 29 dní! To už ale teda neskúšam to mi príde príliš dlho. 😄🙂

alexa338
8. sep 2025

@karolinakr_ba vonku čerstvé mlieko mám max 4 hod, samozrejme ohriate sa znova neohrieva, mala som aj mrazené mlieko ale nakoniec som ho povylievala lebo chutí strašne po železe.

saxana000
8. sep 2025

Odsala som priamo do flasky a dala do chladnicky.dalsie odsavanie dalsia flaska a ulozila za tu pred tym.takto som vedela ktore je novsie a ktore je na rade.vzdy som ohriala cca jednu porciu 90ml ked bola malinka postupne 120ml alebo 150.nedojedene som nechala max hodinu a potom vyliala. Ked som mala v chladnicke mlieka vela preliala som vsetko vychladene z rovnakeho dna do sacku na mrazenie.ked som ho potrebovala rozmrazit vedela som ze jedna kocka z mraznicky je cca 15ml tak som vylupala kolko som potrebovala do flasky a islo sa z domu.ked sa blizil cas krmenia ponorila som flasku do teplej vody do misky. Ale pozor nie kazrr babo bude tolerovat zmrazene mlieko lebo silno zmeni vonu a trosku aj chut.

anavixy
8. sep 2025

V izbovej teplote max 4h, v chladnicke 24-48h.
Samozrejme, ze mu nedas celu flasu, ked vypije len tretinu… odlejes si, ohrejes vo vodnom kupeli a podas. Co nevypije mozes max podat o chvilu v izbovej teplote, uz znova neohrievas a neodkladas.

karolinakr_ba
autor
8. sep 2025
@anjelicek26

Von som nosila medela prenosnu chladnicku (take panely chladiace) + ohrievac na flasky (a power bank), idealna kombi... Znie to "velke", ale hlupost normalne v prebalovacej taske... od 5 mesiacov uz bojkotoval kombinaciu flaska a kojenie, tak som do roka odsavala.. ja som vzdy prihriala jednu davku, co som odsala, co nevypil som vyliala... ked sa on napapal a zaspal, tak som odsavala, taky kolotoc... mrazene som pre neho nikdy nemusela vytiahnut, zvysky sme spotrebovali do kase..

@anjelicek26 viete mi prosim odporucit konkretny typ ohrievaca?

karolinakr_ba
autor
8. sep 2025

Este mi napada.. ked mam v chladnicke odsatych povedzme 60 ml mlieka z rana.. a poobede si odsajem dalsich 60 ml, mozem tychto novomodsatych 60 mo prilist k tomu studenemu mlieku v chladnicke? Ci by mali byt tie mlieka rovnakej teploty?

sisska96
8. sep 2025
@karolinakr_ba

Este mi napada.. ked mam v chladnicke odsatych povedzme 60 ml mlieka z rana.. a poobede si odsajem dalsich 60 ml, mozem tychto novomodsatych 60 mo prilist k tomu studenemu mlieku v chladnicke? Ci by mali byt tie mlieka rovnakej teploty?

Jasne že môžeš a potom zohreješ a požadovanú teplotu
@karolinakr_ba

karolinakr_ba
autor
8. sep 2025
@sisska96

Jasne že môžeš a potom zohreješ a požadovanú teplotu
@karolinakr_ba

@sisska96 pytam sa, lebo myslim ze na sackoch do mraznicky je, ze kym sa to mlieko zbiera, tak maju byt rovnakej teploty tie mlieka co sa zleju dokopy..

karolinakr_ba
autor
8. sep 2025

Este sa spytam, ci nahodou niektora z Vas nema s tym skusenost.. Zvysila sa van tvorba mlieka po zacati pouzivania elektrickej odsavacky? U nas je to zatial s tym mnostvom celkom bieda, tak dufam..

anjelicek26
8. sep 2025

Ja som nezlievala, tazko sa mi kontrolovala potom "trvanlivost" ja som mlieko starsie ako 24h proste nepouzivala ale vyliala...ale ja som mala mlieka vela. Odsavala som rucnou medelou, tie elektricke nula bodov aspon u mna... ohrievac podobny tomuto, neviem najst teraz rovnaky... alle nasupla som na usb na power bank a vybavene https://www.amazon.de/Varm-Flaschenwärmer-Tempe...

karolinakr_ba
autor
8. sep 2025
@anjelicek26

Ja som nezlievala, tazko sa mi kontrolovala potom "trvanlivost" ja som mlieko starsie ako 24h proste nepouzivala ale vyliala...ale ja som mala mlieka vela. Odsavala som rucnou medelou, tie elektricke nula bodov aspon u mna... ohrievac podobny tomuto, neviem najst teraz rovnaky... alle nasupla som na usb na power bank a vybavene https://www.amazon.de/Varm-Flaschenwärmer-Tempe...

@anjelicek26 napriklad u mna rucna odsavacka filips (naschval pisem takto :D ) bola hrozna. Mala som z nej extremne bolesti a mlieko nic. Tato elektricka je zatial fajn, no akurat pozeram, ze pri bradavke sa mi vytvoril pluzgierik 🙄 a to som dala len 4/12 silu.. Hlavicu mam tiez spravnej velkosti, tak neviem kde je zasa problem…

anavixy
8. sep 2025
@karolinakr_ba

@karolinakr_ba NIE, nemozes ich zliat. Musis ich najprv vychladit na rovnaku teplotu a az potom mozes zliat dokopy. Zlievat ale len mlieka z jedneho dna.
Nechces si radsej hladat tieto informacie u niekoho, kto vie co pise? Ak mas instagram, najdi si vasa laktacna konzultantka napriklad, tam najdes uplne vsetko (ma aj knizku).

evinku
8. sep 2025

@karolinakr_ba takto je to v nemocnici napísané 😉

karolinakr_ba
autor
8. sep 2025
@evinku

@karolinakr_ba takto je to v nemocnici napísané 😉

@evinku a toto je napriklad komplet ine info, ako uvadza vyrobca odsavaca.. potom nech z toho clovek nema gulas..

evinku
9. sep 2025
@karolinakr_ba

@evinku a toto je napriklad komplet ine info, ako uvadza vyrobca odsavaca.. potom nech z toho clovek nema gulas..

@karolinakr_ba ja som momentálne v nemocnici a riadim sa týmto a aj oni to takto robia... Co odsajem, tak odnesiem a co nepotrebujú pre moje dieťa, dajú zmraziť..

Ale inak ano...je to tak, keď každý pôda Inge info ako to robiť, potom tie ženy, ktoré nevedia tak majú z toho guláš 🫣😱

robo1990
25. sep 2025
@karolinakr_ba

@karolinakr_ba odporúčam stránku mamila.. dosť rád ohľadom dojčenia.. ak si dobre pamätám tak tam bolo že pri izbovej teplote do 25 stupňov materské mlieko vydrží až 24h.. dokonca že čo nevypije tak netreba vylievať.. len sa proste nezohreje.. hovoríme o čerstvom odsatom.. v chladničke aj 3 dni