icon

Ako zmierniť bolesť bradaviek pri dojčení?

10. dec 2025

Dobrý večer,

už 2 tyzdne sa trápim s kojením. Bolesti bradaviek a pŕs sú už neznesiteľné. Najprv sa to dalo zniesť, no posledné dni sa to už nedá. Bradavky mám úplne zničené krvavé. Natieram si ich lanolinovou mastičkou aj prikladám štvorčeky multimam večer si ich vetrám, no nič nepomáha. Keďže dieťa nevie zaspať bez prsa, tak sa ťažko hojí. Čo vám pomohlo? Ako zvládnuť tu bolesť? Všetci mi tvrdia, že to si len bradavky musia zvyknúť a prejde to. Už som zúfalá a mám chuť skončiť s celým kojením. Bola som aj za laktačnou ukazovala mi správne prisatie aj polohu na dojčenie, tak tvrdí, že je to ôk

rosalie13
10. dec 2025

@anonym_autor dobrý deň, určite skúste pre mňa zázrak boli strieborné klobúčiky na bradavky z cisteho striebra. Bolesti som mala na začiatku, este v porodnici v zlíne mi ich poradili a odvtedy som kojila 2,5 roka bez bolesti, urcite skuste na abouther.sk majú silver cups.. 1000%

anonym_443ddb
10. dec 2025
@rosalie13

@anonym_autor dobrý deň, určite skúste pre mňa zázrak boli strieborné klobúčiky na bradavky z cisteho striebra. Bolesti som mala na začiatku, este v porodnici v zlíne mi ich poradili a odvtedy som kojila 2,5 roka bez bolesti, urcite skuste na abouther.sk majú silver cups.. 1000%

@rosalie13 toto podpisujem, mne zachranili kojenie, uz som to pre bolest chcela vzdat. Najlepsia vec na svete, prijemne chladia, chrania pred trenim.

ika02
10. dec 2025

Ahoj, ja som mala to isté, až chrastičky sa mi robili. Už to bolo dávno, ale určite to netrvalo viac ako mesiac a potom úplná pohoda. Malý cical stále, nechcel fľašu ani cumeľ, tak chlípal často, no ja som neskôr už diemala a len podvedome ho vnímala. Žiadna bolesť. Vydrž ešte, mne žiadne mastičky nepomohli na začiatku dojčenia. Možno odvtedy už vynašli aj niečo, čo zaberá.

cyneric
10. dec 2025

Kojenie by nemala byť bolestivá aktivita cez ktorú sa človek musí "preniesť" (na začiatku nekomfortná, áno, ale nie krvavá, bolestivá, neznesiteľná). Jedna z mála vecí ktoré nám opakovali dookola na predpôrodnom a budem si ju pamätať asi do konca života. 👏 😅 Samozrejme, keď ti na tom záleží tak môžeš skúsiť inú náplasť, chladivé obklady, inú masť, klobúčiky, priebežné odsávanie... alebo prejsť na formulu a ukončiť dvojtýždňový kurz sebatrýznenia (kým je dieťa najedené, záleží na tom?).

kiki68
10. dec 2025

Kojit cez klobuciky aspon take dva tyzdne. Navstivit laktacnu, tam bude zle prisatie. Dieta ma skontrolovanu/ strihnutu uzdicku? Toto je tiez dolezite. Treba to cele prekopat a teraz bradavky chranit klobucikmi. Lanolin opatrne, nakolko to vie zaniest infekcie ta mast. Idealne je pri kojeni bradavku omyt tym vlastnym mliekom.

maryetta
10. dec 2025

Mala som tiez. Aj bolave. Aj krvave. Chce to cas. System. A dobre prisatie. Trvalo to isto 3 tyzdne. Pri prvom sice aj zapal. To som uz videla aj hviezdicky pri dojceni. Plakala som ked som mala ist kojit. Vsetko preslo. Odkojene uz aj stvrte a i ked to bolo nakonec krasne.... som aj rada ze je to za nami.

anonym_2775ba
10. dec 2025

Ahoj, z vlastnej skusenosti:
Ano na zaciatku velmi bolestive, kym si bradavky nezvyknu. Ked som mala bradavky zranene, odsavala som par dni a krmila flasou. Inak by sa nevyhojilo nikdy. Je naucena zaspavat na prsnik? Nauci sa aj na flasku, alebo na rukach, alebo kocik, hocjak inak. Dieta nebude naveky bdiet. Toto nieje dovod mat prsia do krvi za kazdu cenu. Drzim palce...

katuska147852
10. dec 2025

Lanolinova masticka je marketing, ktorý nie ze nepomáha, ale ešte to zhoršuje. Lanolin nie je dobrý na bradavky, na to upozorňujú aj laktacne. Ja som mala 7 týždňov strasne bolesti pri kojeni. Potom mi kamarátka poradila organicky balzam na bradavky od istej firmy (neviem ci sa to sem smie pisat). Ak chceš vedieť, tak správa. Už po pár natretiach som cítila úľavu, na tretí deň som uz nemala žiadne bolesti a to som mala dovtedy také bolesti pri kojeni, že mi bolest vystrelovala až do chrbtice. Okrem toho bradavky vetrať. Co najmenej používať vlozky do podprsenky (iba keď niekde ides), lebo tak sa prsia zaparuju a mnozia sa tam bakterie. Zo začiatku to mlieko tečie aj samovoľne. Ja som viackrát na deň menila tričko. Mať aj len tričko bez podprsenky, nech sa dobre bradavky vetraju. Bradavky zvyknú popraskat a ta bolesť je veľká kvôli tomu, že nie sú dostatočne hydratovane. Preto aj potierat olivovým olejom, viackrát na deň.

katuska147852
10. dec 2025

A určite nepoužívať klobúčiky ak sa dieťa vie prisat. Klobuciky zhoršujú techniku kojenia. Pre dieťa je jednoduchšie sa prisat cez klobuciky. Môže sa stať, že ak si zvykne na klobúky, už sa nebude vedieť prisat bez. Ďalšia vec je ze klobúky nie sú dobré aj preto, lebo tu bolest síce cez ne mozno nebudeš cítiť, ale celkovo sa to nezlepsi. Cez klobúky bradavky nedychaju, keďže je to zivná pôda pre baktérie. Okrem ineho klobúk sa pre správne prisatie dieťaťa neodporuca, lebo sieta sa neprisava na bradavku, ale na dvorec.

autor
11. dec 2025
@katuska147852

Lanolinova masticka je marketing, ktorý nie ze nepomáha, ale ešte to zhoršuje. Lanolin nie je dobrý na bradavky, na to upozorňujú aj laktacne. Ja som mala 7 týždňov strasne bolesti pri kojeni. Potom mi kamarátka poradila organicky balzam na bradavky od istej firmy (neviem ci sa to sem smie pisat). Ak chceš vedieť, tak správa. Už po pár natretiach som cítila úľavu, na tretí deň som uz nemala žiadne bolesti a to som mala dovtedy také bolesti pri kojeni, že mi bolest vystrelovala až do chrbtice. Okrem toho bradavky vetrať. Co najmenej používať vlozky do podprsenky (iba keď niekde ides), lebo tak sa prsia zaparuju a mnozia sa tam bakterie. Zo začiatku to mlieko tečie aj samovoľne. Ja som viackrát na deň menila tričko. Mať aj len tričko bez podprsenky, nech sa dobre bradavky vetraju. Bradavky zvyknú popraskat a ta bolesť je veľká kvôli tomu, že nie sú dostatočne hydratovane. Preto aj potierat olivovým olejom, viackrát na deň.

@katuska147852 Práve laktačné mi tu mastičku poradila aj tie štvorčeky.... Napíšte prosím aký balzam. Ďakujem

katuska147852
11. dec 2025
@anonym_autor

@katuska147852 Práve laktačné mi tu mastičku poradila aj tie štvorčeky.... Napíšte prosím aký balzam. Ďakujem

@anonym_autor s náplasťami multimum compresses mam aj ja dobre skúsenosti. Ja som používala Organický balzam na bradavky od Lansinoh (nemýlit si s lanolinovou masťou od Lansinoh).

katuska147852
11. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor lanolin sa používa na hydratáciu bradaviek, ak ešte nie sú poranene. Ak už máš ranky, tak sa neodporúča práve preto lebo je vlhký a tvoria sa na ňom kvasinky. Ak sa kvasinka dostane do rany, zvyčajne to situáciu zhorší. Tiež som začínala na zaciatku dojcenia s lanolinom, už by som to druhýkrát nespravila.

milanemila
11. dec 2025

@anonym_autor mne po porodoch trvalo nejake 3 tyzdne cca kym ma kojenie realne prestalo boliet a bradavky si zvykli. Mne ale celkom tie veci od lansinohu, kt ty spominas pomahali.