icon

Ako zvládnuť časté dojčenie ročného dieťaťa?

29. mar 2025

Mám ročného syna. Je plnohodnotné jedlá, zje všetko, má ozaj vyváženú zdravú stravu. Kojila som ho iba na noc pri uspávaní, prípadne, keď sa v noci zobudil, inak už nie. Vyhovovalo mi to, lebo ho postupne plánujem odstaviť, nakoľko plánujeme druhé dieťa (cyklus mám velmi nepravidelný, preto mi aj doktorka odporúčila odstavenie, keby sa niekto pýta, prečo odstaviť).
No problém nastal, že si posledný mesiac mliečko pýta aj každú pol hodinu. Naťahuje mi tričko a vrieska ak mu nedám. Pochopitelne, stúpila mi produkcia mlieka, nevyhovuje mi to, nedám mu vždy, snažím sa mu dať napiť vody, odpútať pozornosť- ideme si čítať, hrať sa s hračkami… no nie vždy to zaberie.
Čo by ste odporúčali robiť? Mám výčitky. Na jednej strane sa bojím, že to proste potrebuje a mala by som mu vyhovieť- čo mu aj niekedy vyhoviem. Na druhej strane viem, že toto absolútne nevyhovuje mne a mala by som myslieť aj na seba- keď nepovolím, tak sa niekedy ukľudní, ale inokedy to prejde do riadneho záchvatu plaču.

kitycat
29. mar 2025

No mne sa cyklus obnovil az po roku a stvrt, 7 mesiacov iba kojenie, potom uz trocha prikrmov a okolo toho roku to bolo kojenie na uspavanie, po zobudeni a v noci na douspanie. Kamoska to dostala hned po 6N, takze ono to s kojenim castokrat nijako nesuvisi.

Pokial chce, tak daj, ma rok, takze na dalsiw dieta mas este tak polroka isto cas. To je jednine preci ti to nevyhovuje? Dalsie tehotenstvo?

Ja som otehotnela potom pocas tohoto uspavania po napiti mlieka a to uz bolo dtadium, ze sa napila, odpojila, otocila a zaspala. Pocas tehu sa mi mlieko zastavilo a bez nervov mamw odstav

autor
29. mar 2025

@kitycat na dalšie dieta mám pol roka čas? My s mužom sme rozhodnutí a vieme kedy a prečo chceme druhé dieťa. Mám dlhodobé problémy s cyklom, riešila som to s doktorkou ako som uviedla v prispevku a tá mi odporúčila prestať kojiť, nakoľko musím brať lieky. Toto nebol zámer diskusie.
Nie, nie je to jediný dôvod, prečo mi nevyhovuje takto časté kojenie. Jednoducho ma to obťažuje, nevyhovuje mi kojiť ročné dieťa každú pol hodinu, obťažujú ma plné prsia z tak častého kojenia. Následne, keď musím niekam ísť niečo vybaviť, tak sa mi prsníky neprijemne nalejú, sú tvrdé na dotyk a riskujem zápal, ktorý sa mi z času na čas od začiatku kojenia objaví.

kiki68
29. mar 2025

Inak hned ako mas cyklus, tak kojenie nie je ziadna zabrana v pocati. Cize normalne mozes kojit. Asi ma skok v raste a tym padom to potrebuje

kiki68
29. mar 2025

Potom ked musis prestan kojit, vypytaj si lieky a pi vela salvioveho caju. Mlieko odide. Dieta je dolezite dat ked chce prsa otcovi a flasku s UM do ruky.

majlo1234
29. mar 2025

@kiki68 UM uz nemusi, ved ma rok😙

Su deti a deti, niektore su taki cickosi. Moj syn sa lubil dojcit, ale mne to aj vyhovovalo, preto som ho dojcila dlho. Moja dcera naopak, cez den prso nevezme do ust a v noci zas aj 20 krat je hore. Absolutne mi to nevyhovuje, je ti uplnenina skusenost ako s prvym a tiez planujem po roku odstqvit, nedavam to.
Vyskusaj hocico, ale najlepsie je proste nedat. On je este malicky, neviem ci pochopi vysvetlovanie

autor
29. mar 2025

@kiki68 ano ja rozumiem ako to myslíte obe, lenže mám zdravotné problémy. Potrebujem lieky. Preto chcem ukončiť jednu kapitolu kojenie a potom sa sústrediť na vyriešenie zdravotných problémov a otehotnenie. Mala som velmi ťažký prvý trimester so synom, nechcem riešiť kojenie alebo prípadné odstavovanie od kojenia vtedy.
Ďakujem za rady, no úplne tu nechcem riešiť moje následné otehotnenie a kedy a či odstaviť. Iba mi ide o to, čo robiť teraz, keď syna ešte kojiť nejaky ten krátky čas chcem, no naozaj mi nevyhovuje kojiť takto často ako si žiada. Sem tam musím ísť k lekárovi, po úradoch a vtedy sú prsia tak tvrdé, že som si minule musela na verených wc odstriekavať, aby sa mi nezapálili. Ako kameň boli. Proste ako pri novorodencovi. Naozaj som bola rada, že som už z tohto štádia preč.

@majlo1234 ďakujem za rady. Ja sa citim z toho tak blbo, že nedať mi vôbec keď chce. Ale kojiť ročné dieťa tak často je na mňa moc.

gejb
29. mar 2025

Syn to už nepotrebuje pokiaľ ma plnohodnotnu stravu, je to pre neho skôr zvyk, potreba kontaktu alebo len smäd.
Dohodla by som sa s mužom nech ho nasledujúce dni brava von na dlhšiu dobu aby si trošku odvykol.Zíde z očí zíde z mysle 😁
A vysvetľovať a nedať....
Good luck 🍀

autor
29. mar 2025

@gejb áno, berie si ho často. Keď nemôže on, tak mu pozornosť odpútavam ja. Keď môže, berie ho on. No je aj v takom “maminka období” že potrebuje mňa a jeho začína odstrkovať. Ďakujem pekne

beata_k
29. mar 2025

Netlacia sa mu zuby?

autor
29. mar 2025

@beata_k vyšlo mu viacero cca 1,5 mesiaca nazad a keď som mu odvtedy pozerala, tak som nemala pocit, že idú dalšie. Najprv som to tiež pripisovala tomu, preto som ho spočiatku nechala, že potrebuje. No nebol nijak obzvlášť nervózny ani nie je teraz. Okrem tej separačnej úzkosti. Ale teda z bolesti si nemyslím že by to bolo. Môžem sa mýliť.

beata_k
29. mar 2025

Ak ma separacnu uzkost, tak tu by som hladala dovod, ze ta intezivne vyzaduje.

autor
29. mar 2025

@beata_k a radíš mu dať mliečka, koľko vyžaduje? Že je to len obdobie a samo sa to ustáli. Máš takú skúsenosť? Ak ma na isté obdobie takto intenzívne potrebuje, tak mu samozrejme dám, čo vyžaduje. No nerada by som, keby si zo mňa iba urobil cumlík a bude to takto často až do odstavenia. To by ma desilo, ho pri takejto intenzite odstaviť, čo by vystrájal.

beata_k
29. mar 2025

Moja skusenost je so zubami a v chorobe. Bolo to len prechodne obdobie. Pozri, separacna uzkost netrva vecne. Este mozno par tyzdnov. Ja by som este dala, ale tak skus to aj nejak obmedzit. Ze ked sa hned podari zaujat tak super. Ale zase by som ho 20 minut nenechala natahovat a revat. Lebo potom sa nauci, ze ked bude dostatocne dlho revat, tak mlieko dostane.
Ja mam 2 deti. A moja skusenost je taka, ze cim menej na dieta tlacim, tym mensia drama je okolo toho.