icon

Čím može byť zapríčinené, že strácam mlieko?

didian
3. okt 2014

malú si prikladám aj cez deň aj v noci,ale veľa si toho nenaťahá

siska53
3. okt 2014

A to vies odkial,ze si malo vypije? Z coho tak sudis?
Ak mas pocit,ze je dakde problem,oslov laktacnu poradkynu. Pride,skontroluje.poradi.

kkl82
3. okt 2014

otazku si polozila velmi strucne, tazko teda radit. nepises, aka stara je dcerka, ci pribera, preco mas pocit, ze stracas mlieko, ake mate navyky atd. odporucam ti predovsetkym nezufat, vacsinou "stracanie mlieka" je len subjektivny pocit mamicky a je zapricineny hlavne tym, ze si mamicka neveri. odporucam ti v prvom rade sa upokojit a kontaktovat laktacnu poradkynu v tvojom okoli. ta ti vsetko vysvetli a poradi ako dalej - http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...

oladuna
3. okt 2014

Podla mna to nie je taky hrozne velky problem.ja mam 9 mesacne dvojicky ktore som vobec nekojila lebo som nemohla a su prekrasne, zdrave, jedna uz v 8 mesiaci behala stvornozky.teraz su umele mlieka tak vedecky upravene ze maju vsetky ziviny co dieta potrebuje pre spravny vyvoj.netrap sa tym.ale jedna z veci ktora zastavuje mlieko je stress.

sharlotta
3. okt 2014

Lepsie by bola diskusia, kedze tu nam nemozes odpovedat. Ak nejay problem je, tak moze byt problem bud v nespravnom prisati, alebo v tom, ze dietatko je dojcene v pravidelnych intervaloch a teda nie na poziadanie. Dlzka dojcenia (resp. schopnost babatka najest sa, alebo vypit potrebne mnozstvo) sa vekom skracuje. Pocit plnych prs sa tiez casom straca, tvorba mlieka sa ustaluje a mnoho zien sa mylne domnieva, ze ked uz nema nadprodukciu, ze prichadza o mlieko, co nie je pravda. Nadprodukcia a pocit plnych prs je vlastne neziaduci jav. Pri spravnom vyprazdnovani a dojceni na pozoiadanie by mali byt prsia cca po 3 mesiacoch makke. Tazko povedat, o aky pripad ide u teba, najlepsie by bolo kontaktovat poradkynu, hoci aj telefonicky aspon skonzultovat. Urcite je znizenie produkcie riesitelny stav.

andaluzia
4. okt 2014

Ak je to cirka 3 mesiace po porode, tak je to preto, ze asi presne tolko trva, kym sa zenske telo prisposobi tomu, kolko mlieka ma vlastne vyrobit. Takez mnozstvo mlieka sa znizi. To neznamena, ze je ho malo. Problem moze byt v zlom prisavani. Ak vahas, urcite zavolaj laktacnu poradkynu. Mne to zachranilo dojcenie. Moze byt aj nejaka choroba. Nie je dcerka chora? Vtedy deti piju menej. A tiez ak sportujes alebo dietujes. To tiez moze znizit mnozstvo mlieka. A urcite je aj mnoho inych pricin. Treba pisat konkretnejsie.

michaelkanr
4. okt 2014

najlepsie bude obratit sa na laktacnu poradkynu - pozrie sa ma prisatie, popyta sa ta a zisti pravdepodobnu pricinu poklesu mnozstva mlieka, navrhne riesenie. takto tazko povedat, ci ti mlieko vobec kleslo alebo sa len ustalilo mnozstvo, ale teda realne kleslo a treba s tym co najskor nieco robit.
moja skusenost je taka ze prave medzi 3.-4. mes sme mali aj my problem, syn sa nechcel prisavat, plakal atd, hoci mlieko mi priam striekalo...mnozstvo sa ustalilo a mlieko uz netieklo tak prudko ako predtym (resp tieklo prudko len kratko a potom sa syn odpojil a jedolval). pomohli mi senovka a benedikt.
samozrejme, pravidlo je dojcit na poziadanie, striedat prsniky, pokial je dieta nespokojne na jednom, prsnik stlacat pocas kojenia. a tiez ak pouzivas-vyluc flasku, lebo aj to moze byt problem - z flase tecie rychlejsie nez z prsnika a dieta nemusi tak sat, ide mu lahsie.
drzim palce aby ste zvladli🙂

evittam
5. okt 2014

Ahojky, ja som mala tiež podobný problém cca po 3 mesiacoch. Veľmi mi radami pomohla laktačná poradkyňa - sa môžeš na ňu obrátiť aj mailom. A kúpila som si Senovku grécku a Benedikt lekársky v kapsuliach - veľmi odporúčam. Čo sa týka používania fľašky, tak moje skúsenosti sú pozitívne, syna som kojila aj dokrmovala 10 mesiacov bez problémov a dcérku ešte stále kojím a tiež používam aj flašku. 🙂. Držím prsty a prajem veľa trpezlivosti. 🙂

quaxi
5. okt 2014

Najlepsie by bolo kontaktovat laktacnu poradkynu, ta vam pomoze aj odhalit problem, aj najst prijatelne riesenie. Moznosti je velmi vela:
- zle prilozenie, nespravna technika satia
- pouzivanie dudla, flasky, doplnanie tekutin - cajik, voda, UM
- zriedkave dojcenie, nedojcenie na poziadanie (male dietatko moze vyzadovat dojcenie aj 2-3x za hodinu, to ze pred 10min dopilo este neznamena, ze teraz nepotrebuje pit)
- snaha o dojcenie podla nejakych pravidiel - raz za 3h, dojcit 10min ap od. - dojcenie nema mat ziadne casove obmedzenia
- dojcensky strajk
- obmedzovanie nocneho dojcenia - ak treba zvysit tvorbu, castym nocnym dojcenim sa zvysi najlahsie
- spave babatko ktore nevladze pit
- malo fyzickeho kontaktu s dietatkom
- mozno vobec nejde o pokles tvorby a zle si identifikovala iny problem...