Čo sa môže a nemôže počas dojčenia?
Ahojte, viem, ze tu asi toho je vela ale je naozaj nieco a overene co naozaj zena nemoze lebo to babatku robi plyny? Okrem strukovin. Pripadne sladke vody, alebo cola ci kava alebo co naozaj mate odkusane, ze Vasmu babatku bolo potom zle.
Dakujem za Vase skusenosti.
Nič.
Ja sa vyhýbam len kapuste a strukovinam. Ale už pomaly začnem, už bude mat 4m. Zle jej urobilo len keď som vypila viac džúsu , ten mi ale nechýba. Určite treba mat pestrú stravu a podľa bábätka zistiť čo mu vadí, niekomu vadí aj čokoláda, niekomu aj čerstvé pecivo, ale to neznamená že žiadna dojciaca mamička to nesmie jesť.
Treba pomaly postupne skusat,kazde babatko reaguje inak, starsi syn mal bolesti aj z 3dnoveho sucheho chleba,mladsiemu nevadilo vobec nic….
Musis si to vyskusat na sebe, nijaka univerzalna tabulka neexistuje. Vseobecne plati, ze dojciaca matka moze jest vsetko. Niekomu nerobia tazkosti ani strukoviny, kapusta, kel… je zbytocne vsetko vynechavat. Strava dojciacej matky ma byt pestra a vyvazena. Mlieko sa tvori z krvi, nie z obsahu zaludka, ale z toho, co sa z neho v nastiepenej forme vstrebe (takze napriklad nepit bublinkove vody je uplne zbytocne), to co matku nafukne nemusi vobec nafuknut aj dieta, je to velmi individualne. Niektore deti maju koliku a nezmeni na tom nic ani to, ked matku bude jest suche rozky, to vsak neznamena, ze nemas jest ani tie suche rozky, ale naopak, ze mozes jest hocico, lebo je to jedno.
Kolika je sposobena hlavne nezrelostou traviaceho systemu babatka, preto pri nich najcastejsie pomoze len cas, dieta z nich vyrastie.
Treba postupne zavadzat do svojho jedalnicka vsetky potraviny a odsledovat reakciu babatka, ked sa ti zda, ze reaguje zle, vynechat a o nejaky cas skusit znova.
A rovno pridam aj info, ze ani s liekmi to nie je take tragicke, vsetko co niekedy budes potrebovat uzit si vyhladaj v tejto databaze (prepni do anglickeho jazyka a napis ucinnu latku), mnoho liekov je kompatibilnych s dojcenim aj napriek tomu, ze lekari z nevedomosti tvrdia, ze je potrebne dojcenie prerusit.
e-lactancia.org
Mojej vadil parížsky šalát napr... zrejme pre ten hrach v nom🤷♀️
Tak ja som si raz dala colu a aj colu zero, no nabudilo ju to tak, ze som olutovala. Plac, ze chce spat, ale neslo to. Kofola bola ok a aj male mnozstvo cokolady.
Nejem velmi cibulu, cesnak, kapustua ine co nafukuje a ani mi tie potraviny nechybaju
@andrejka1974 dakujem 🙏
@anavixy dakujem pekne, snazim sa to odsledovat ale clovek nevie, trocha si ulietam sem tam na cole 🙈
@kitycat ja vbc nic z nafukovacich veci, ani mi nechybaju 🙈 ale aj tak niekedy mam pocit, ze by mal bolesti bruska aj keby nepapam nic 🙈
S nadúvaním u dcérky problém nebol (a to som žila na Vinei tesne po pôrode 🤣), ale je pravda, že napríklad kyslej kapuste som sa vyhýbala veľmi dlho. Ale vyhádzala sa mi, keď som zjedla arašidy a ananás.
Všetky 3 moje deti mali koliky. Pri prvej som sa šla na hlavu postaviť, pomaly som bola na vode a chlebe a aj tak kolikovala. Pri ostatných dvoch som jedla normálne, okrem tých základných známych vecí, všetko. Čiže nie strukoviny a zelenina začínajúca na K - kel, kapusta, karfiol, tuším aj kaleráb. Ale aj tak kolikovali, akurát už som bola otrlá a už som z toho nenerváčila.
Podľa mňa záleží od konkrétneho dieťaťa. Mojím nevadilo nič. Ešte v pôrodnici nám naservírovali kapustu, hrach a v pohode. Doma som jedla všetko, aj pikantné, aj strukoviny, pila aj kávu, dala aj pohár vína..
Ja som mala,resp.moje dieťa problém s cibuľou v strave. Jednoducho skúšaj 🙂
To z coho naduva aj teba a robi aj tebe zle. (Kysnute,prilis vela miecneho a naduvacie zeleniny u mna.. )
@jazula kokso to uz aby zena ani nic nezjedla 😬
@mikadooo veru tym sa vyhybam aj ja 😬🙈
@elizabet173 mam pocit, ze ma bolesti bruska nonstop 🙈
Ja som jedla všetko, musíš mat živiny aby si mala
Mlieko… mlieko sa tvorí z krvi nie zo žalúdka ;)
To len na začiatku, postupne zistíš, čo robí neplechu 😉. A aj to, co bude v určitom momente vadiť, je väčšinou o pár týždňov už ok, to zbehne rýchlo 🙂
@petraj122456 ano to som tiez pocula a vraj je jedno co zena zje 🙈
@jazula nerada by som to zistovala na jeho bolestiach 🙈😔

Určite ešte kel kapusta