icon

Dojčenie a nepokoj: Ako upokojiť plačúce bábätko?

3. júl 2026

Zdravim maminky, mam 2 mesacneho chlapca ktoreho kojim, bol aj ciastocne dokrmovany z dovodu ze po kojeni stale plakal a bol nepokojny, po tyzdnovom prevazeni u pediatra ale pribral 500g, a povedali mi ze je prekrmeny a um nepotrebuje, takze som um vysadil a vyhradne kojim, syncek je ale pred pocas aj po kojeni uplakany, po kojeni sa upokoji az ked dostane cumlik, mala som uz 3 laktacne poradkyne a podla nich mam prikladat stale kedze place a tak ho mam aj uspavat, ze spokojne najedene babatko zaspi pri prse, lenze ja si neviem predstavit sediet naozaj doslova 24h s deckom na prse, ved by som odpadla od unavy a on tiez po nejakom case uz tie prsniky nechce a je nervny, dostala som po 6tyzdnoch menzes tak zevraj je tvorba mlieka vtedy nizsia a ze cumel mam vysadit a on sa ma uspat vylucne na prse, ja mu ale aj tak po krmeni ked sa neutisi ten cumel dam a je dobre, prikladam ho asi kazdu hodinu cely den ked nespi, a v noci tiez, myslize ze mi odide mlieko ked budem pouzivar cumel na uspatie? nepcham mu ho ked je cez den pokojny, len zebraj sa mi ta tvorba znizi ak ho budem pouzivat a on vlastne nikdy po dojceni neni taky zeby neplakal alebo hned zaspal, a toto plakanie mal aj ked vypil 90ml sunaru 🤷‍♀️ uz som z toho vazne jelen

anonym_8f09d0
3. júl 2026

To s tým cumlíkom nemusí byt take dramatické, moje bábätko malo cumlík už v pôrodnici a dojcila som 18 mesiacov
Žiadny problém s tvorbou mlieka nebol. Dôležité je, aby si aspoň 1-2x dojčila v noci. Vtedy sa tvorí hormón prolaktín a od toho závisí dojčenie

Ja by sim mu twn cumlík keď je nepokojný dala. Veď aj ty sa potrebuješ najesť, napiť, dať si sprchu a niečo uvariť

majus2323
3. júl 2026

@anonym_autor keď je nepokojný normalne dajte cumlík....

anonym_b4913e
3. júl 2026

@anonym_autor nemám dobré skúsenosti s laktacnými poradkyňami, všetky melú dookola to isté, a dieťa stále mekludne a plačlivé. A keď som povedala svoje tak sa panička ešte urazila. To len v ich vysnívanom svete existuje len kojenie a nič viac, ani upravovanie, ani varenie, ani kočíkovanie.
Na sa na cumlík ukľudní tak daj,

kp7333
Včera o 01:32

Moje prve dieta bolo rovnake, neustale nespokojne, placlive, kojenie kazdu hodinu, neskor polhodinu, od 5.mesiaca prikrmy. UM som nedavala, prosperovala aj z materskeho, bola velka. Spatne si myslim, ze za nespokojnostou bola kombinacia reflux, koliky a neposedna povaha, ktora jej zostala doteraz. Neobsedela v kresielku, kociku, na hracej deke sa tiez hmyrila a mrncala, hracky ju nezaujimali. V prvych mesiacoch pomahal cumel a flasa s vodou, inak by som musela nepretrzite kojit. Neskor som jej davala zuzlat chrumky a ovocie a uplne ukludnenie nastalo, ked sa zacala plazit a stvornozkovat, to uz sa vedela zabavit a nevyzadovala tolko pozornosti. Dnes je z nej sikovne dievca, vyborne sa uci, venuje sa tancu. Doteraz ale vyzaduje vela podnetov, inak sa nudi a je nevrla. Precitaj si nieco o narocnych detoch, mozno sa ta to bude tykat. Kojenie totiz nie je len o hlade, pre babatka je to aj sposob ukludnenia.

stinia
Včera o 02:13

Prikladáš každú hodinu? Veď to sa musíš zblázniť. Cumlika sa neboj, neviem prečo tie laktačné sú tak vehementne proti cumľom. Ak ti babatko často plače, tak je logické že hľadáš spôsoby ako ho upokojit.
Ak ti pribral 500g za týždeň to je veľmi veľa. Podľa mňa nedávaj UM, a uvidíš na najbližšej poradni koľko pribral. Ak priberie dobre, tak máš mlieka dosť. A sleduj si pocikané plienky. Či má aspoň 6 pocikanych plienok. Mam podobne stare babatko, s kojenim sme mali problemy od zaciatku. Tiež bola po kojeni nepokojná, odtahovala sa atd. My sme ale dali strihnut uzdicku a pomohlo to, aj ked som voči tomu bola skeptická. Netvrdím, že to potrebujete aj vy. Ale dovodom nespokojnosti moze byt aj to, aký máš tok mlieka, a či si babatko vie vytahat pre seba dostatok mliečka. A hlavne: ak bol na dokrme, bol menej plačtivý? Ak ano, obcas by som mu dokrm dala. A to ze mas decko uspat na prsniku… ja neviem. Moju keby sa rozhodnem uspat na prsniku, tak to nejde. Ona ma par dojceni kedy zaspi,ale ak chce byt bdela proste nezaspi na prsniku: toto podla mna neovplyvnis. A moja sa niekedy az hneva ked jej ponukam prsnik.
Asi to chce dobrú laktačnú, ktora vezme do uvahy aj tvoje potreby.

anonym_d02120
Včera o 05:47

Mám 6m syna, je plne dojčený od narodenia a tiež v tomto veku plakal veľmi veľa, akoby nonstop po kŕmení, pred kŕmením , uspávanie bolo dlhé a len reval, prešlo to po 3m 🙃u prvom to bolo rovnaké, to isté tiež len dojčený. Cumlík som dala obom deťom už v pôrodnici, doma som dávala aj vodu z fľašky a s dojčením nikdy nebol problém. Prvé 4m syn priberal každý mesiac cez 1kg. Spočiatku som mala pocit, že dojčím nonstop každú hodinu ako si žiadal ale mať dieťa nonstop na prsiach ako odporúčajú laktačné je za mňa blud. Prvé mesiace sú náročné ale je to len obdobie, treba vydržať a netreba sa báť cumlíka. Ja som vždy fungovala podľa seba a riadila som sa inštinktom a obe deti sa mi po 3m upokojili.

anonym_3fd7d9
Včera o 05:52

@anonym_autor laktacne poradkyne jedna hnusna sekta brrrr. Kludne davaj cumlik, podla mna krm iba UM mas prehlad kolko vypije/neprekrmis ho. Milion vyhod to ma.

beata_k
Včera o 05:59

@anonym_autor Pane boze zas tie drbnute laktacne. Dam ruku do ohna, ze z Mamily. Normalne mu ten cumlik daj. Mam jedno cumlikove dieta a druhe nie. Ziaden rozdiel medzi nimi nie je.

autor
Včera o 09:57
@kp7333

Moje prve dieta bolo rovnake, neustale nespokojne, placlive, kojenie kazdu hodinu, neskor polhodinu, od 5.mesiaca prikrmy. UM som nedavala, prosperovala aj z materskeho, bola velka. Spatne si myslim, ze za nespokojnostou bola kombinacia reflux, koliky a neposedna povaha, ktora jej zostala doteraz. Neobsedela v kresielku, kociku, na hracej deke sa tiez hmyrila a mrncala, hracky ju nezaujimali. V prvych mesiacoch pomahal cumel a flasa s vodou, inak by som musela nepretrzite kojit. Neskor som jej davala zuzlat chrumky a ovocie a uplne ukludnenie nastalo, ked sa zacala plazit a stvornozkovat, to uz sa vedela zabavit a nevyzadovala tolko pozornosti. Dnes je z nej sikovne dievca, vyborne sa uci, venuje sa tancu. Doteraz ale vyzaduje vela podnetov, inak sa nudi a je nevrla. Precitaj si nieco o narocnych detoch, mozno sa ta to bude tykat. Kojenie totiz nie je len o hlade, pre babatka je to aj sposob ukludnenia.

@kp7333 u nas je problem ten ze ked je aj po dojceni relativne pokojny t.j neuplakany po chvili zacne zas plakat tak sa snazim uspat sle to uspavanie je kriz, ak aj zaspi tak len na rukach a len na 20-30 minut 🤷‍♀️ a cez nic bez zavinovacky by som zahynula…

autor
Včera o 09:59
@stinia

Prikladáš každú hodinu? Veď to sa musíš zblázniť. Cumlika sa neboj, neviem prečo tie laktačné sú tak vehementne proti cumľom. Ak ti babatko často plače, tak je logické že hľadáš spôsoby ako ho upokojit.
Ak ti pribral 500g za týždeň to je veľmi veľa. Podľa mňa nedávaj UM, a uvidíš na najbližšej poradni koľko pribral. Ak priberie dobre, tak máš mlieka dosť. A sleduj si pocikané plienky. Či má aspoň 6 pocikanych plienok. Mam podobne stare babatko, s kojenim sme mali problemy od zaciatku. Tiež bola po kojeni nepokojná, odtahovala sa atd. My sme ale dali strihnut uzdicku a pomohlo to, aj ked som voči tomu bola skeptická. Netvrdím, že to potrebujete aj vy. Ale dovodom nespokojnosti moze byt aj to, aký máš tok mlieka, a či si babatko vie vytahat pre seba dostatok mliečka. A hlavne: ak bol na dokrme, bol menej plačtivý? Ak ano, obcas by som mu dokrm dala. A to ze mas decko uspat na prsniku… ja neviem. Moju keby sa rozhodnem uspat na prsniku, tak to nejde. Ona ma par dojceni kedy zaspi,ale ak chce byt bdela proste nezaspi na prsniku: toto podla mna neovplyvnis. A moja sa niekedy az hneva ked jej ponukam prsnik.
Asi to chce dobrú laktačnú, ktora vezme do uvahy aj tvoje potreby.

@stinia no vraj cumel znizuje tvorbu mlieka hlavne teraz pocas toho strajku ze mi reve na prsiach a mam svoje dni uz asi aj 10 dni, tak ale on tiez nechce byt na tom cecku vkuse, 3/4 casu len cucka

autor
Včera o 10:00
@anonym_d02120

Mám 6m syna, je plne dojčený od narodenia a tiež v tomto veku plakal veľmi veľa, akoby nonstop po kŕmení, pred kŕmením , uspávanie bolo dlhé a len reval, prešlo to po 3m 🙃u prvom to bolo rovnaké, to isté tiež len dojčený. Cumlík som dala obom deťom už v pôrodnici, doma som dávala aj vodu z fľašky a s dojčením nikdy nebol problém. Prvé 4m syn priberal každý mesiac cez 1kg. Spočiatku som mala pocit, že dojčím nonstop každú hodinu ako si žiadal ale mať dieťa nonstop na prsiach ako odporúčajú laktačné je za mňa blud. Prvé mesiace sú náročné ale je to len obdobie, treba vydržať a netreba sa báť cumlíka. Ja som vždy fungovala podľa seba a riadila som sa inštinktom a obe deti sa mi po 3m upokojili.

@anonym_d02120 bez cumlla to proste nedam, on uz to ze cez den nespi skoro vobec, len v kociari je pre mna narocne lebo doma sa ani nepohnem, len na rukach len nosim, hompalam a vsetko mozne

anonym_12cb21
Včera o 10:05

@anonym_autor to čo je za capina že dieta uspavať na prse...ked bude vacsie ho budes uspavat len ty ty a ty..to je taký teror mamičky...pokial ti ide kojenie a nemaa unavu ...daj mu mliecko z prsnikov a dalsie az za dve tri hodiny,nech si navykne na njajy interval....nie pri kazdom zaplakaní

kp7333
Včera o 11:10
@anonym_autor

@kp7333 u nas je problem ten ze ked je aj po dojceni relativne pokojny t.j neuplakany po chvili zacne zas plakat tak sa snazim uspat sle to uspavanie je kriz, ak aj zaspi tak len na rukach a len na 20-30 minut 🤷‍♀️ a cez nic bez zavinovacky by som zahynula…

@anonym_autor mozno ma reflux, stipe ho v krku a potrebuje si zapit alebo je proste smadny z toho tepla. Skus mu ponuknut dojcensku vodu z flasky ked bude mrnkat medzi kojeniami. Cumel je tiez v pohode, neboj.