icon

Kedy je dieťa po dojčení naozaj sýte?

29. aug 2025

Ahojte, mam doma mesacne babatko. S kojenim bol zo zaciatku problem, teda nemala som dost mlieka, preto sme jej davali z flase umele. Teraz sa ta tvorba mliekla rozbehla, no aj ked dietatko nakojim, je vkuse nespokojne, pritom mlieko este mam, bud zo mna vyslovene kvapka, akebo sa objavia na bradavkach kvapky.. No ona stale nema dost. Pcha si ruky do ust, rozplace sa.. Co som sa docitala, to ze si dava ruky do ust neznamena automaticky, ze je hladne, moze ist o isty sposob upokojenia samej seba, no muz ked toto vidi, hned hovori ze je hladna a uz jej zaraba umele mlieko.. a ja som z toho nestastna.. Pravdou je, ze po tom umelom mala vzdy zaspi (niekedy ani nevypije cele, niekedy ani polku najmensej davky), preto sa chcem skusenych matiek spytat co s tym.. Preco to moje mlieko nestaci, podla coho budem vediet ze je syta uz.. u nas su to nekonecne hodiny na prsnikoch pritom ich mam aj extremne bolave..

Strana
z2
zltalienka
29. aug 2025
@anonym_autor

@samik88 problem je ten, ze ja mam celozivotne extremne citlive prsia/bradavky. Odsavacku sme skusali, no pre mna to bolo rovnake utrpenie ako s babom, tak logicky som potom radsej dala rovno babatku (laktacna mi hovorila, ze mi memusel sediet tvar hlavice odsavacky.. neviem co je na tom pravdy..) Ono je to tak, ze su dni, ked ma babo len z prs mlieko.. napriklad ja som si donedavna myslela, ze ho mam stale malo, lebo po stlacani prsnika nic neslo.. az potom som zistila ze to vobec nemusi byt pravda..
Zial kolko sestier sa vystriedalo po porode na izbe, tolko roznych informacii mam..
Asi naozaj len skusat a prist na to sama ako to bude pre nas fungivat, no je to narocne a vycerpavajuce..

@anonym_autor mlieko sa da odstriekat aj rucne, keby len o to islo. Prisatie laktacna poradkyna skontrolovala?
Ja som sa pri kazdom dietatku "smiala" ze zial dieta nema nikde "odmerku" aby som vedela povedat, ci je najedene. Niektore boli take pazrave, ze sa napili privela, vygrckali a chceli sa znova dojcit. To uz som musela uspavat inak ako dojcenim, lebo sme isli do bludneho kruhu.
Ked su dni, ze je dietatko len na materskom mlieku, tak UM mozete kludne vyhodit. A pripadny nepokoj rieste inak.
Neviem odkial je ta zauzivana predstava, ze mini babatko len papa, kaka a spinka. Cim dalej, tym viac bude v bdelom stave. Po UM zaspi, lebo je "prejedene" a potrebuje stravit UM, co je narocne na energiu, tak prepne do setriaceho modu, do spanku. Ved aj dospelych po poriadne tazkom jedle taha do spanku.

majlo1234
29. aug 2025
@anonym_autor

@majlo1234 ja som toto napriklad nijak neriesila pred porodom. Lenze ten tlak okolia je neskutocny. Naozaj ke druha otazka pri konverzacii ci kojim, ci nam to ide, lebo ake je to dolezite a ako deti na UM su chorlave a tak.. A ja som sa na to tak namotala, ze z toho mam uz uzkosti.. Pritom som to na zaciatku vobec neriesila..

@anonym_autor urcite nie je pravda, ze deti na UM su chorlavejsie. Chorobnost zavisi od mnohych faktorov.
Ja som naopak nebola v stave vzdat sa dojcenia, a to som ziadny toak okolia nepocitovala, iba svoj vlastny🤣 posli vsetkych do riti, porodila si ziveho cloveka, zvladla si to, a zvladnes este kopec velmi tazkych veci. Tsk nech ti dieta nadojcia ti midrlanti

autor
29. aug 2025
@anonym_1c25cf

@anonym_autor obradte sa na mamilu a oslovte laktacnu poradkynu z Vasho okolia. Priciny mozu byt rozne. Ja som tiez mala problem zo zaciatku a potom som kojila 5 rokov. Ja som to neriesila s laktacnou ale s dr a ta dala umele mlieko na prikrm a to bola najvacsia chyba a potim len zacali problemy.

@anonym_1c25cf ako ste to potom riesili? Priznam sa,ze ta bolest je niekedy tak velka, ze si hovorim, ze aspon jedno kojenie potrebujem nahradit umelym mliekom (mala sa zo mna nie a nie odpojit a teda sa bolest len zvysuje stale)..

zltalienka
29. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_1c25cf ako ste to potom riesili? Priznam sa,ze ta bolest je niekedy tak velka, ze si hovorim, ze aspon jedno kojenie potrebujem nahradit umelym mliekom (mala sa zo mna nie a nie odpojit a teda sa bolest len zvysuje stale)..

@anonym_autor toto som nasla. Mozno pomoze.
https://lekarnik.blog/ragady/

autor
30. aug 2025
@zltalienka

@anonym_autor toto som nasla. Mozno pomoze.
https://lekarnik.blog/ragady/

@zltalienka no napriklad mna tie prsniky bolia aj mimo dojcenia - doma chodim s rozopnutou koselou, bez podprsenky, a ked sa tych bradaviek nahodou nieco dotkne, je to pre mma silna bolest.. Ja som to nijak specialne neriesila, brala som to tak, ze je to kvoli tym podrazdenym, popraskanym bradavkam, no podla tohoto popisu to teda rozhodne nie je OK (vyzera to na infekciu..)

Tie, co ste mali problem s poranenou bradavkou na zaciatku kojenia ste mali bolesti naozaj len pocas toho kojenia?

letfenixa
30. aug 2025
@anonym_autor

@zltalienka no napriklad mna tie prsniky bolia aj mimo dojcenia - doma chodim s rozopnutou koselou, bez podprsenky, a ked sa tych bradaviek nahodou nieco dotkne, je to pre mma silna bolest.. Ja som to nijak specialne neriesila, brala som to tak, ze je to kvoli tym podrazdenym, popraskanym bradavkam, no podla tohoto popisu to teda rozhodne nie je OK (vyzera to na infekciu..)

Tie, co ste mali problem s poranenou bradavkou na zaciatku kojenia ste mali bolesti naozaj len pocas toho kojenia?

@anonym_autor a teda bradavky natieras čím? Mne pomohol len Lansiloh lanolinovy krém. Syn sa kojil z oboch prsníkov necelú 1,5 hodinu, takže viem, aká je to bolesť.

autor
30. aug 2025
@letfenixa

@anonym_autor a teda bradavky natieras čím? Mne pomohol len Lansiloh lanolinovy krém. Syn sa kojil z oboch prsníkov necelú 1,5 hodinu, takže viem, aká je to bolesť.

@letfenixa canpol lanolinovou mastou, ten mi odporucali..
Bolest ste mali aj mimo toho dojcenia, ci “len” pocas neho?

anonym_70b5d1
30. aug 2025

@anonym_autor sýte je keď zaspí 🙄 novorodenec vkuse spí, keď nie, niečo mu chyba

letfenixa
30. aug 2025
@anonym_70b5d1

@anonym_autor sýte je keď zaspí 🙄 novorodenec vkuse spí, keď nie, niečo mu chyba

@anonym_70b5d1 nie každý. Syn mal 2-hodinove bdele okná už v pôrodnici.

letfenixa
30. aug 2025
@anonym_autor

@letfenixa canpol lanolinovou mastou, ten mi odporucali..
Bolest ste mali aj mimo toho dojcenia, ci “len” pocas neho?

@anonym_autor aj po. Nepamätám si, kedy sa to zlepšilo, asi s prikrmami, keď už som toľko nekojila. Ale bradavky ultracitlive som mala až do odstavu. Celý čas som musela mať také tie vložky do podprsenky, aby sa mi bradavky o nič neobtierali.

autor
30. aug 2025

Este mi napadlo, ak by som tam mala naozaj zapal a kvoli tomu by boli tie bolesti tak silne neustale, psniky mam riesit u gynekologa a s malou treba zbehnut k detskemu, nech jej skontroluje usta (pripadne aj ju treba preliecit?)

zltalienka
30. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ak mas Ty infekciu na bradavkach, tak ju ma aj dcerka v ustockach. To moze byt dovod preco si dava ruky do ust po dojceni. Je potrebne vas obe preliecit. Myslim, ze aj pediatricka by mohla vediet pomoct.

Strana
z2