Kojenie v pôrodnici
Po kamarátkinej nemilej skúsenosti by som sa chcela poradiť a informovať čo čakať...
Rátajme s horšou možnosťou, že 2hodinový bonding nebude možný lebo lebo,bez dôvodu.
Pokiaľ siahajú moje doteraz biedne informácie, mlieko sa môže spustiť až na tretí deň - dovtedy treba prikladať, tečie kolostrum. Ale čo papá dieťa tie tri dni? Čo ak nechcem aby mi sestry kŕmili dieťa UM a dokonca z fľaše, čo môže zhoršiť schopnosť a chuť sať prso.
Po tom všetkom čo som si o kojení prečítala, mám pocit že keď sa podchytia tieto prvé dni, dá sa vyhnúť týždňom bolestí a psychickej depky ktoré možu skončiť prechodom na čisto UM.
Nooo, ten bonding nie je žiadna záruku, že ho mať budeš. My sme ho nemali a to ja som si ho vyslovene žiadala, sestrička bola dosť hnusná, vraj je to tam bežné. Nie, nebolo. Vzala mi ju po hodine, neprisala sa, vraj akési vyšetrenia (žiadne nerobili). Jej predstava prisatia spočívala v tom, že mi vzala prsník, stlačila, povedala, že mlieko mám, malej ho tuším natlačila do úst to už si nepamätám a bolo. Pomoc minimálna, teda taká, že vzali môj prsník, dali ho malej do úst a heeej, pila, ale žiadne prisatie z jej strany nehrozilo, ani keď sme prišli domov. Naj. zájsť na nejakú podporku dojčenia, ak máš tu možnosť a v reáli to aj vidieť, ako sa to dieťa prisaje na ten prsník, plus na youtube je video alebo aspoň bolo z nejak nemocnice v brne a to bolo mega, kopec vecí tam rozoberali, skús kuknúť.
A dieťa, ak sa prisáva a ťahá, tak sa kŕmi práve tým kolostrom a to mlieko sa ti rozbehne, aj to že je až po troch dňoch, no ja ti neviem. Viem, že jej dali aj fľašu aj cumeľ a tam de facto s tým nič nespravíš, ak ti vezmú dieťa na žltačku. Nám to narobilo neskutočne problémy, ale nie všetky deti to tak majú. A to ich váženie po každom kojení, boooože, to je takáááá blbosť.
@katka1981 No ja to mam od laktacnej..konkretne to naliatie, som mala urcite sposobene odsavackou. Lebo som 'stimulovala' ostosest...a potom zasek, lebo mala spinkala.
Idem v auguste druhy porod a pokial nebudu komplikacie, tak malu chcem mat pri sebe.
Stylom, ked spi ..tak spi nie je dopyt. Prilozim az bude dopyt. Zevraj nemam nasilu budit dieta v x hodinovych intervaloch, ked proste spinka aj dlhsie.
Zase neviem ti uplne dobre poradit co robit v pripade, ze ma dlhodoby utlm v zltacke, je oslabene. Na to by som sa explicitne opytala laktacnej 🙂 Urcite maju na to finty. 🙂
Ale casto sermovat hned po porode s odsavackou, teda urcite nebol najlepsi napad...
Ja budem mat urcite tiez este vela otazok na laktacne 🙂
@kllamarka Určite nebudiť, ja som nikdy nebudila, aj keď teda jasné, vraveli, že každé tri hodiny, doktorka tam vravela tuším čosi iné, fakt už si to moc nepamätám. Ja som dávala ako si pýtala, aj keď teda áno, také malé deco pýta stále, tam s tým nič nespravíš, ak chceš dojčiť na požiadanie.
Najlepšia odsávačka je práve bábo, my sme síce kúpili, ale mne nešlo ani ťuk, skôr som ručne čosi, ale to tak pol deci a mala som dosť, čo ma tak ruky boleli 😀
@katka1981 hej, navyse mame aj odlisnu krvnu skupinu a vraj aj to zvysuje moznost zltacky, ale pre mna to bolo stresujuce, ze mi maly spinkal a ja som nemala mlieko a nevedela som mu pomoct. Pre mna ako prvorodicku to bolo dost tazke... Nespala som riadne a aj unava spravila svoje. Najlepsia rada od sestriciek, ktoru som nevedela posluchnut, bola, aby som sa vyspala, lebo dieta potrebuje oddychnutu mamu, ale kto by spal, ked konecne vidi poklad, co sa 9 mesiacov skryval v jeho brusku?
@chokma toto sa nedá podľa mňa, vyspať sa. Ja som spala to viem, ale najkludnejšie, keď som ju mala pri sebe. To sú také všeobecné rady toto, len moc nefungujú podľa mňa.
@dkethe Ja som si do porodnice doniesla porodny plan, v nom bolo co si zelam a co nezelam. Tam som mala uvedene, ze babo hned ako sa narodi, nech mi ju hned prilozia, po chvili ju vzali na umytie, vazenie a ostatne ukony. nasledne mi ju hned doniesli spat. V plane som mala, ze malicku chcem mat nonstop pri sebe. a tak aj bolo. A to som rodila v Kezmarku, nemocnici kde sa s porodnym planom este ani poriadne nestretli. tak skus ich poziadat o to co si zelas. urcite ti vyjdu v ustrety. nie vsetky sestricku su harpie.
@dkethe necitamvsetko, zrejme sa budem opakovat, ale chcem ta hlavne podporit. nemaj z kojenia traumu ani strach.
za prve, kolostrum babu uplne staci, kym sa nerozbehne mlieko. ja som rodila v provincnej okresnej porodnici, jasne ze bez bondingu (tych 15 sekund nepocitam) --- potom po obriadeni doniesli maleho na salu,ze nech sa pricucne,prcsucol. a poom mi ho doniesli na izbu - cca3 hod po porode- a tam som ho noralne "kojila" teda on sa prisal.bohvie, ci mu daco tieklo,ale cucal🙂 o polnoci ho vzali "nech si oddychnem", potom doniesli o piatej, nech"nakojim"-a potom uz bol so mnou. takze kojit sa da v poho aj bez bondingua podobne (aj ked teda tiez b som to privitala :(
priprav si octanovu mast, ked sa tinaleju prsia ak bude treba.a tiez aspon pozicaj odsavacku,mne velmi pomohla. aj pri rozbeju aj na udrzanie laktacie.... inac ked sa ti zacne tvorit mlieko, kojenie nie je veda. (jasne,trocha bolesti, kym si bradavk zvyknu, atd). ja som vporodnici rad dala malemuUM, kedsom si uz v noci nevedela rady, inac sestrickyani nechodili aktivne ponukat ... a doma sompar tyzdnodavala UMako posledne kojenieopolnoci, lebo uz som mala prazdne didi, maly jedaval ajkazdu hodinu a pol a v noci spal aj10 hodin 🙂 ale potom som si muselaodsaat vnoci, lebo ma boleli prsia a to UM na posledne krmenie som nahradila odsatym (skladovala som honormalne toho pol dna v chladnicke a vecerprihrialav teplom kupeli) amaly pohodeprechadzal z flase na prso .... takze neboj sa, svoj system si najdes. kojim stale mrnus ma rok a pol,ale uz len rano a ecer pred spanim.
a na zaver, keby si aj mala problem s mliekom, neries, neobvinuj sa, netrap, ked kojit nepojde, tak si povedz, ze radsej najedene dieta a spokojna matka, ako vynervvoana zo stresoania,riesenia, "nahanania" mlieka. UM nie je hriech ajeelkou pomocou pripade, ked kojenie nejde.a ano,su pripady,ked sa kojitneda a je to normalne. ale ako som pisala, nestresuj a bude to pohode 🙂
@chokma Noo totok ja neviem, to je pre laktacnu otazka fakt. Tiez si necham od nich poradit 🙂
Moj pripad nebol zltackovy, ale klasika neprilozenie po porode -> prilozenie az po x hodinach -> poucenie od sestricky budit dieta po 3h na sanie plus do toho odsavanie (lebo aby mala aspon v zasobe, davali sme to na chodbu do chladnicky). No a na druhy vecer telo sa nastartovalo az som mala prsniky ako kamen... V tomto pripade rada znela...ked nie je dopyt, nemala by byt ponuka
@alena1808 uh, tak ja som ho mala tiež a prd mi to pomohlo. To ozaj záleží na koho človek narazí, my sme mali tak nepríjemnú sestričku, to bola hrôza. Aj počas pôrodu to bolo neskutočne stresujúce.
@monikaparson Urcite zalezi na koho clovek natrafi. Ale aj premudrelu sestricku sa da schladit. zalezi od situacie a casu.
@alena1808 jasné, len keď je tam človek 9 hodín a konečne porodí, tak je rád, že už je to malé vonku. 😀
Nieje pravda že kolostrum úplne stačí -nie každému babu. Prvý syn v pôrodnici len spal -žltačka. Kým začal menej spávať a viac jesť mlieko sa pekne rozbehlo. Druhý syn mi prvú noc prereval hodiny a ja s ním a nakoniec som zaspala od vyčerpania s ním na rukach a skoro mi vypadol. A mne hlupej nedošlo že je hladny. Sama som pýtala prikrm. Zalomil a spal v kuse 3hodiny, čistý šok pre mňa keďže starší nikdy toľko nespal. Ano bol dokrmovany. Striekackou. Teraz má 5mesiacov a plne kojim. Ja by som v tom tragédiu nehladala. A už vôbec nie dopredu kým nevies aké bude bábo a jeho potreby. Ale keď si niekto nechá radsej vrieskat dieťa on hladu tak prosím, aj to je možnosť 😊
@chokma, moj brat mal zltacku a ma rovnaku krvnu skupinu ako maminka aj otec. moja dcera mala zltacku a tiez ma rovnaku krvnu skupinu ako ja. A ja som zltacku nemala a mam rovnaku krvnu skupinu ako moji rodicia. A vsetko to boli normalne porody. Spolubyvajuca kojila od zaciatku a jej dcera mala taku silnu zltacku, ze boli kvoli tomu dlhsie v porodnici, bola aj na lampe a to kakala ovela skor ako moja, bola na MM, moja na Bebe. Tak si vyber 🙂
@mmoni89 Ale keď si niekto nechá radsej vrieskat dieťa on hladu tak prosím, aj to je možnosť 😊
Takéto vety ma taaaak bavia. Ja som si ani raz nenechala dieťa revať od hladu a aj tak revalo a chvíľu trvalo kým som prišla na to, že aj keď jej stále ten prsník núkam, tak ona vlastne nie je hladná. Čiže nie je to vždy o tom hlade, to len ľudia sú krvopotne presvedčení, že to dieťa plače, lebo je hladné (iné potreby asi nemá) a jasné, že čím viac tá žena prikladá a núka ten prsník, to dieťa je viac a viac nervózne, lebo hladné nie je. Naša bola dojčená na požiadanie a aj tak bola stále nespokojná.
@monikaparson ja viem o tom tiež svoje mam uz druhé nepokojné bábätko. Ale v pôrodnici keď mlieko ešte nieje a dieťatko je hladné, viem ze hladny bol, tahal ako divy tu striekacku, no tak ho nenechám hladovat. Nechcela som sa tým nikoho dotknúť len nie vždy je všetko ako si vysnivame
@mmoni89 Len toto tu čítam pomerne často, ako dieťa bolo hladné, tak dali dokŕmiť. Ja som tiež stále počúvala ako je hladná, keď plače a ako som dala prsník, tak ju šlo div utrhnúť a chytala doslovne hysáky, lebo ten prsník nechcela a tiež by možno fľašku alebo dudel ťahala, no kto vie, ja som to proste neskúšala. Jasné, že keď viem, že mlieko nemám a aj to, že deco je hladná, tak nebudem čakať na zázrak. Skôr mi ide o to ako to vnímajú matky-prvorodičky ako som bola aj ja, keď som toto stále počúvala, aká je len hladná. A teda moja tiež nespávala, pol hodinu a hore, takto to bolo veľmi dlho. Teraz má dva roky a niekedy celý deň nespí, až potom večer.
záleží od pôrodnice, vo zvolenskej pôrodnici mamičke málo priberala , a doktorka prišla s tým že ako prikladá čo s tým, že ak sa to nerozbehne že budú musieť dať trochu umelého, či s tým súhlasí ............no a nakoniec bol problém že dieťa potrebovalo viac ako 10 min predpísaných tahať, a dobre bolo potom , v podstate keby chceli mali šancu to dieta nakrmiť um kolko len chceli a neurobili to , inak to dieta spalo tak hod a pol potom cca pol hod jedlo , mala mamička môj obdiv ako fakt.......
Ozivim tuto temu. Pozor na panikarenie personalu ohladom straty hmotnosti novorodenca. Moj prvy sa nahltal plodovej vody, takze pri prvom vazeni bol tazsi. A najblizsich par hodin grckal a kakal. Narodil sa vecer, rano mal uz o dost inu hmotnost. Lenze toto asi nikomu nedocvaklo a strasili nas ako strasne schudol. Ked si k tomu este aj doktorka vymyslela horucku (manzel videl na teplomer a pocul sestricku ze nema), uz nas uplne dorazili a isli sme domov na reverz. Bohuzial sme sa nechali zblbnut a suhlasili sme ze nam ho na cestu prikrmia UM zo striekacky. Trvalo potom niekolko dni kym som prestala s dokrmovanim, bol to cisto psychicky problem, pocit aby mal dost lebo sestricky nam navypravali horory.
Moja rada: nastudovat si napriklad na mamila, brat to s rezervou, neverit sestrickam

@katka1981 haha, pekne sme to spolu napisali 😀