Koniec dojčenia a boľavé prsia
ahojte.Pred 10timi dňami sme skoncovali s dojčením.Včera ma začali od spodu bolieť na dotyk prsia.Nemám ich tvrdé,len bolia.Máte dáke rady,ako zabrániť tvorbe mlieka ale hlavne predísť zápalu?Či to časom prejde?Ďakujem za akúkoľvek radu.
poprosím radu - mám ísť k lekárovi s boľavým prsom? jeden prsník mám úplne normálny ale druhý boľavý na dotyk, mám v ňom také tvrdé hrče. nekojím asi 10 dní, odstavila som postupne. už som kojila iba raz za 24 hodín a potom som nedala vôbec.
idem už aj tak vo štvrtok gynekológovi na prehliadku ale neviem či vydržím, či to už nie je zápal. alebo pomôže nejaký obklad? čítala som že studený, ale inde zase že zohriať prso. tak neviem ☹ 😒
@extrate vyzera to na upchate mliekovody. telo nestihla napriek postupnemu odstaveniu zareagovat a mliecko tvori dalej. bylinky, ktore znizuju tvorbu mliecka su mata a salvia. tvorbu mlieka znizuju kapustne listy. treba ich vyvalkat, aby pustili stavu a dat na prsniky. zmaknu a zaroven to znizuje tvorbu mliecka, preto pri dojceni s kapustnymi listami opatrne. mozes striedat este obklad z tvarohu, vina a odstriekaj, co sa da do povolenia tlaku. mozes aj pod teplou sprchou. inak sa z toho moze vyvinut zapal. teply obklad a nasledna masaz s odstriekanim do povolenia tlaku tiez pomozu.
@extrate nepomohlo rozmasirovat pod teplou sprchou a odstriekat mlieko rucne? mne na takyto problem pocas kojenia aj po odstaveni pomohlo dat si vychladnuty a torchu naklepany kapustny list do podprsenky - ma to protizapolovy ucinok, skutocne to bola ulava a pomohlo to..ale ak mas aj zimnicu a teplotu, treba ist k dr. a neposliehat sa na taketo recepty
Ahojte.my sme po 10 dňoch ukoncili dojčenie.prsia ma najskor velmi boleli, boli naliate a robili sa hrče.rozmadirovala som ich jemne tlakom pod horúcou sprchou asi 2 dni 2 x denne, pila som šalviový čaj, obmädzila tekutiny a po dvoch dňoch nastala zreteĺňá úĺava.Ženská sestrička mi odporučila nosiť stale podprsenku aj v noci a postupne sa mliečko už po par dňoch prestava tvoriť.hlavne malý nemóže spať pri nas v posteli, lebo by sa to spustilo zas.musi teda spať vo svojej postieĺke aj v pripade, že ochorie a mame nutkanie vziať si drobca k sebe do postele.

pozri tu: https://www.modrykonik.sk/forum/dojcenie/ako-prirodzene-prist-o-mlieko/