icon

Mám chuť vzdať dojčenie: Mám to urobiť?

Dnes o 12:01

Ahojte, prišla som si sem pre radu a trochu sa posťažovať. Mám druhé dieťa, včera som len porodil. Mám chuť vzdať dojčenie, malý sa na 80% na prsníku len jeduje, nechce sa prisať, keď sa konečne prisaje, tak ťahá tak 2 minúty a to je cele, buď zaspí alebo už nechce. Skoro celú noc sme boli hore, nepokojný je stále aj cez deň, vraj ma ešte zásoby, ale mne príde, že už môže byť aj hladný. Prvá dostala UM už v pôrodnici a mlieko sa mi napriek veľkej snahe nerozbehlo a v 3 mesiacoch som dojčenie ukončila. Niekedy si poviem, že som sa aj pri dcére zbytočne trápila tým dojčením. Síce sa hovorí, že každá kvapka je dobrá, ale ja som nebola v psychickej pohode , keď som riešila stále len dojčenie, dokrmovanie zo špeciálnej fľaše a neviem čo všetko možné. Teraz mám chuť mu rovno dať UM a mať “pokoj” 😔. Aspoň by som vedela, že je najedený a ak by bol nekľudný, dôvod by bol niekde inde, cítim sa hrozne a to som ešte len včera porodila.

autor
Dnes o 12:02

Ešte dodám, že mi v nemocnici kontrolovali prisatie, a vraj je to v poriadku. Ja sa ale bojím, že sa mi takto nerozbehne mlieko, keď je na prsníku maximálne 2-5 minút, niekedy odmieta úplne.

anonym_53fa1c
Dnes o 12:03

Ale ved daj UM a netrap seba aj dieta. Ci naco je toto dobre? Ak to nechces vzdat (kedze jeden den po porode sa maloktorej mlieko rozbieha) tak pravidelne prikladaj, ale nech ma aj UM a nech nie je hladny, ak Tebe este mlieko nejde a mozno aj par dni este nepojde. No a? Bud rozbehnes alebo nie. Ale aby si sa teraz kvoli tomu nicila, to nie je absolutne pre nikoho prospesne.
Tomu dietatu absolutne nic nebude do zivota, ci bude na Tvojom ci na kvalitnom UM. Uz nech sa to prestane tak prezivat, pretoze to zachadza do uplne opacnych extremov, ako by malo byt poporodne obdobie...

anonym_29ec25
Dnes o 12:07

To chce kľud. Ty si nervózna a dieťa je nervózne z teba. Veď daj tomu čas.
Áno, novorodenec saje take 2-3 minuty, potom 20 min spi, potom zas 3-2 minúty pije
Mlieko sa ti len rozbieha. Čo má piť? Však nie si dijna krava čo má v ceckoch 10 litrov

svetlonos
Dnes o 12:09

@anonym_autor
Prosím ťa,be pomohla odsávačka hneď druhý deň po pôrode. To mi krásne spustilo mlieko, malý píl z fľaše moje a aj som kojila. Teda druhého. V nemocnici s klobúčikom, doma bez a už som len kojila. Prvého - odsávačka som 11 týždňov, tiež nedal riadne. Od 12 týždňa som len kojila a bolo fajn. Ale kľudne si tou odsavackou pomôž, neboj bábo si zvykne ak na sanie aj na flasu. Držím palce.

crazy_cat_lady
Dnes o 12:11

Na UM nie je nic zle, pises, ze si sa trapila aj pri prvom, tak naco je to dobre? Ty si nervozna, dieta nervozne...

anonym_d2d086
Dnes o 12:38

Podľa mňa sú to hormóny a únava
Prešiel len deň,tak nerob unáhlené závery

pr85
Dnes o 12:51

@anonym_autor Skúšaj to. Žena mala podobný problém, ale ona jednoducho nemala mlieko. Odsávačka si ho odsavackou, píla hroznový stavu, ale vždy tam bolo tak 30 ml. Tak syna dojcila necelých 6 mesiacov. Teraz je na UM.

martinka13
Dnes o 12:57

Kľudne daj UM. Dieťa prežije ako milióny iných. Ak máš byť Ty v pohode, tak to sprav.

anonym_f31c0a
Dnes o 13:05

Ale ved si len den po porode, tak co cakas? U nas to bolo komplikovane este tym, ze sa nechceli poriadne prisat. Aj toto posledne, piate, porodila som pred takmer 3 tyzdnami a prve dni (cely cas) v porodnici pilo len kvapky kolostra, viac som nemala, ale casto som ju davala na prsnik aj tak. Vdaka tomu sa mi rozbehlo plynule mliecko, ziadne velke naliatie prsnikov nebolo. Ale, kvoli tomu, ze bola narodena pred terminom, som sa bala zltacky, tak som ju dokrmovala, doslova mala prso, trochu pozuzlala a dokrmit prve dva dni mliekom od inych mamiciek, dalsie dni uz UM. Doma som este parkrat dala UM, alebo ked nevladze potiahnut, tak odsajem a dokrmim flaskou.
Mne sa mlieko spustilo tak na 4.den vzdy, nemala som ako tehotna ani kolostrum, nic. A to som v decembri este dojcila starsie dieta, clovek by cakal, ze telo vie, co ma robit. Ale kedze som mala porod vyvolavany a rychly, tak kym telo pochopilo, co sa stalo, tak to trvalo...
Daj tomu cas. A kludne dokrmuj, da sa prejst potom na plne dojcenie. Alebo kombinaciu.

anonym_204daa
Dnes o 13:21

Dva dni stare dieta ti nebude pit polhodinu. Jeho spravanie je uplne normalne. Klud, pije dve minuty, tak ho nechaj dve minuty a potom neskor zas. Je to uplne normalne. Este sa ti navyse mlieko len tvori, cim viac budes prikladat, tym rychlejsie to pojde. Nevzdavala by som to, urcite nie po prvom dni. Zatial ho mozes prikrmovat umelym, ale stale najprv ponukaj dojcenie.

autor
Dnes o 15:03
@anonym_204daa

Dva dni stare dieta ti nebude pit polhodinu. Jeho spravanie je uplne normalne. Klud, pije dve minuty, tak ho nechaj dve minuty a potom neskor zas. Je to uplne normalne. Este sa ti navyse mlieko len tvori, cim viac budes prikladat, tym rychlejsie to pojde. Nevzdavala by som to, urcite nie po prvom dni. Zatial ho mozes prikrmovat umelym, ale stale najprv ponukaj dojcenie.

@anonym_53fa1c len sa bojím, že keď dostane UM, už to nedobehneme, lebo tak to bolo aj u prvej dcéry, aj keď chápem, že to môže byť aj inak.. ale aj skoro každá laktačná poradkyňa neodporúča dávať hneď v pôrodnici UM
@anonym_29ec25 ale že ten čas na prsníku je dôležitý, aby sa tá tvorba rozbehla, ja si pamätám, že dcéra bola na prsníku strašne veľa, napriek tomu, že mlieka bolo málo, rada trávila čas na prse aj sa ním upokojovala, a tento vôbec 😔
@svetlonos ďakujem, odsávačku som neskúšala ešte, pri prvej dcére mi nešlo odsat nič, je pravda, že som mala manuálnu, ale proste ani 10ml nevyšlo, neviem prečo.. a viem že ani mojej sestre sa nedarilo odsávať, pričom dojčila skoro do 3 rokov a UM nedali nikde.. či to bolo odsávačkou, alebo niektoré ženy si nevedia odsat, neviem ..
@crazy_cat_lady neviem, dúfala som, že tento krát budem “pripravenejšia” a viacej v pohode a že to tento krát vyjde.. aj pôrod bol lepši, pri dcére som mala ťažký pôrod, po pôrode mi bolo zle a neskoro mi ju dali prisať + mi ani jesť nechutilo, bola som slabá .. teraz som v podstate fit, po fyzickej stránke sa cítim naozaj veľmi dobre a aj psychickú oporu mám oveľa lepšiu, tak som dúfala, že sa to rozbehne
@anonym_d2d086 ešte to nevzdám, budeme skúšať, len ma mrzí, že neviem, či nie je malý hladný .. či by nebol spokojný, keby dostal Um, sestričky mi zatial Um neponúkali
@anonym_f31c0a ja sa po negatívnej skúsenosti už toho dokrmovania bojím.. ja som postupne stratila mlieko, hoci som ozaj prikladala stále a malá bola aj dosť veľká a potrebovala veľa mlieka.. ale teda pôrod som mala vyvolávany aj ja, ale po termine
@anonym_204daa veď práve že ja sa ho snažím prikladať často, a on odmieta, nechce zobrať moje prso do úst a odťahuje sa.. to iste aj dudel vyplúva, nechce mať nič v ústach ..

anonym_376752
Dnes o 15:10

@anonym_autor si len druhý deň po pôrode, vtedy je oslava, keď sa vôbec novorodenec prisaje. Aj u nás to bol proces. Ono to trvá, kým sa zosúladíte, kým sa správne prisaje a kým bude kojenie kratšie. Ak by sa samozrejme dieťa trápilo, nejedelo, tak daj UM, najdôležitejšie je sýte dieťa. Ale kojenie v tých začiatkoch je boj, mala som to tak isto a som rada, že som vydržala. Potom je to úplna pohoda. Laktačná poradkyňa v pôrodnici nie je? Mne v začiatkoch moc pomohli.

anonym_29ec25
Dnes o 16:12
@anonym_autor

@anonym_53fa1c len sa bojím, že keď dostane UM, už to nedobehneme, lebo tak to bolo aj u prvej dcéry, aj keď chápem, že to môže byť aj inak.. ale aj skoro každá laktačná poradkyňa neodporúča dávať hneď v pôrodnici UM
@anonym_29ec25 ale že ten čas na prsníku je dôležitý, aby sa tá tvorba rozbehla, ja si pamätám, že dcéra bola na prsníku strašne veľa, napriek tomu, že mlieka bolo málo, rada trávila čas na prse aj sa ním upokojovala, a tento vôbec 😔
@svetlonos ďakujem, odsávačku som neskúšala ešte, pri prvej dcére mi nešlo odsat nič, je pravda, že som mala manuálnu, ale proste ani 10ml nevyšlo, neviem prečo.. a viem že ani mojej sestre sa nedarilo odsávať, pričom dojčila skoro do 3 rokov a UM nedali nikde.. či to bolo odsávačkou, alebo niektoré ženy si nevedia odsat, neviem ..
@crazy_cat_lady neviem, dúfala som, že tento krát budem “pripravenejšia” a viacej v pohode a že to tento krát vyjde.. aj pôrod bol lepši, pri dcére som mala ťažký pôrod, po pôrode mi bolo zle a neskoro mi ju dali prisať + mi ani jesť nechutilo, bola som slabá .. teraz som v podstate fit, po fyzickej stránke sa cítim naozaj veľmi dobre a aj psychickú oporu mám oveľa lepšiu, tak som dúfala, že sa to rozbehne
@anonym_d2d086 ešte to nevzdám, budeme skúšať, len ma mrzí, že neviem, či nie je malý hladný .. či by nebol spokojný, keby dostal Um, sestričky mi zatial Um neponúkali
@anonym_f31c0a ja sa po negatívnej skúsenosti už toho dokrmovania bojím.. ja som postupne stratila mlieko, hoci som ozaj prikladala stále a malá bola aj dosť veľká a potrebovala veľa mlieka.. ale teda pôrod som mala vyvolávany aj ja, ale po termine
@anonym_204daa veď práve že ja sa ho snažím prikladať často, a on odmieta, nechce zobrať moje prso do úst a odťahuje sa.. to iste aj dudel vyplúva, nechce mať nič v ústach ..

@anonym_autor je nereálne čakať že 2 dňový novorodenc vydrží sat dlhšie ako pár minút. Preto sa dieťa prikladá podľa potreby
Teraz pilo bábätko 3 minuty, tak ho nechaj oddýchnuť a ponukni potom druhy prsník
Postekli a poskrabkaj na licku aby začali piť
Takéto bábätko pije fakt 3 minuty a 30 spi
Veď ani nemá čo estw piť, ty ešte mlieko ani nemáš, máš len kolostrum
Dôležité je mat ho hole na tvoj pokožke, nech cíti tvoje teplo a vôňu
Veľa pi, pred dojčením si rozmasiruj prsia

izabela181
Dnes o 18:42

@anonym_autor ak sa máš kvôli tomu trápiť, tak nevidím nič zle na UM. Ja vôbec neviem prečo vserci tak odsudzujú umelé mlieko. Môj syn sa v pôrodnici nechcel ani prisat, bolo teplo, strašne pri tom plakal. Už v pôrodnici mu dávali UM a keď som prisla domov, bola som už psychicky tak zdeptana, že som sa proste vykašľala na celé kojenie a dávala som umelé 😊 pil ho síce do 4 rokov, ale už ma 5, ma brutálne dobrú imunitu, nikdy nebral antibiotika, v škôlke chyba minimálne kvôli chorobám. Aj keď chyti nejaký sopel, do 3 dni je fit. Takze ja absolútne neľutujem že som “nebojovala” o to kojiť a verím, že to prispelo aj k mojej väčšej psychickej pohode 😊

svetlonos
Dnes o 18:52
@anonym_autor

@anonym_autor
Jooj, ručná mi fungovala až keď som už mala veľa mlieka a 6 hodín nekonila a nedostala elektrickou. Vtedy ťa ručná vytiahla tak Max 50ml kdežto elektrická v takom prípade aj 300ml po 6 hodinách.
Tie ručne sú z núdze cnosť na cesty autom a pod. Kamoška zase tiež nedodala inak ako ručne. Vyskúšaj, ono zo začiatku je to len pár kvapiek ale okolo 3 dňa už to šlo samo a väčšie množstvá a bolo to čím ďalej viac a viac. Keby nie, vyskúšaj ručne. Pozri na YouTube návod.
A pred odsávanie pomáha nahrať prsia, ak sa ti dá (ideálne doma) tak pred tým do sprchy s teplou vodou alebo dať termoflasu na prsia.
A pokiaľ by ti to ani po týždni dvoch nefungovalo, tak daj im. Veď sama uvidíš. Pokál za kojenie a matku roka nedostaneš aj tak.
Za mňa je kojenie pohodlnejšie keď funguje aké máš sa trápiť, kľudne daj um.

michaelam2
Dnes o 20:06
@izabela181

@anonym_autor ak sa máš kvôli tomu trápiť, tak nevidím nič zle na UM. Ja vôbec neviem prečo vserci tak odsudzujú umelé mlieko. Môj syn sa v pôrodnici nechcel ani prisat, bolo teplo, strašne pri tom plakal. Už v pôrodnici mu dávali UM a keď som prisla domov, bola som už psychicky tak zdeptana, že som sa proste vykašľala na celé kojenie a dávala som umelé 😊 pil ho síce do 4 rokov, ale už ma 5, ma brutálne dobrú imunitu, nikdy nebral antibiotika, v škôlke chyba minimálne kvôli chorobám. Aj keď chyti nejaký sopel, do 3 dni je fit. Takze ja absolútne neľutujem že som “nebojovala” o to kojiť a verím, že to prispelo aj k mojej väčšej psychickej pohode 😊

@izabela181 nemyslim ze niekto vyslovene odsudzuje umele mlieko. Skor je to o tom, ze to materske proste je top co sa tyka vyzivy pre male dieta a je skoda to neskusit alebo to vzdat hned na zaciatku. A zvlast po vsetkych tych kauzach za posledny rok ohladom umeleho mlieka roznych znaciek.