icon

Mám dať 9-mesačnej dcérke umelé mlieko, aby pribrala?

20. okt 2023

Pekný deň. Doktorka prišla na to že dcérka prestala priberať a nerastie. Môjho mlieka mám však veľmi prevelmi veľa. Čo by ste robili na mojom mieste? Mám dcérke dať um aby priberala? Alebo trvať na svojom a naďalej ju kojit? Ma 9 mesiacov. Prikrmy ma zavedené

babovka2321
20. okt 2023

Podla toho, co znamena, ze prestala priberat a nerastie. Ak vobec nepribrala medzi poradnami, urcite posluchni doktorku. Ak len pribrala menej a doktorka ma rada deti, co naberaju kilo mesacne, kludne dojci.

autor
20. okt 2023

@babovka2321 za 7 týždňov pribrala 70g, doktorka ju vážila 4x lebo neverila. Ja plač totálny som pustila.

babovka2321
20. okt 2023

No je to dost malo. Kolko ma celkovo vysku/vahu?

bluka2
20. okt 2023

Možno minule zle zapísali, ak máš mlieko, pokračovala by som normálne dalej

autor
20. okt 2023

@babovka2321 9 mesiacov, narodená v 33tt, 1600g. Momentálne ma 6130g a 68cm. Obvod hlavičky si nepamätám ale doktorka povedala, že je spokojná.

babovka2321
20. okt 2023

Neviem no, ak to je jednorazova zalezitost a doteraz na materskom mlieku priberala pekne a sama na nej nevidis nejaky problem, ze by pochudla alebo menej jedla, tak asi neries. Ak bude problem aj na dalsej poradni, potom ries UM 🤷

euka210
20. okt 2023

Ako v 9mes.by som urcite nepresla na UM...to nie ze 2mes.babo. Je to predcasniatko, takze sa pytaj v nejakej takej skupine, tam urcite viac maju skusenosti.
Nezacala sa nahodou viac hybat?...,lozit? ...ze viac energie minie?
Susedka ma 15mes.predcasniatko a taky chuducky drobcek to je, ale energicky, a nosi velk.74-80, lebo som jej davala nieco po mojich.
Otazka je ci len nepribrala ci ani nenarastla do dlzky...ale to meranie tiez moze byt vseliake.
Skusit viac dojcit, davat viac jest...ale take dieta podla mna da vediet kedy ma dost a kedy je hladne.

autor
20. okt 2023

@euka210 cely deň je v pohybe. Cely deň stojí na nôžkach, vyrástla krásne.

selena_luna
20. okt 2023

Ak je v pohybe je uplne ok ze uz nepribera raketovou rychlostou. Vsetko totiz spali. Nemen mm za um, ked mas dost mm a kojit chces a mozes.

mamkalentedkova
20. okt 2023

Tiež by som to nejak veľmi neriešila ,bude papať čím ďalej ,tým viac prikrmov ,nijaká dva roky a stále len 10kg ,je aj drobná ,stále je dojčena ,jasné ,že popri tom papa už všetko ale ani raz mi nenapadlo dať jej umelé mlieko .Tiež je celý deň v pohybe ..my sme obaja nízky a netrpime nejakou nadváhou ,tak z nej asi ani obria žena nebude .Inak je úplne v pohode..živá ,čula ,šikovná múdra .Keď je hladná ,jesť si pýta ,keď si už neprosím ,netlačím do nej .
Takže sa netráp a pokračuj kľudne v dojčení 😊

anavixy
20. okt 2023

Nenapisala si zakaldne veci ako kolkokrat denne sa dojci, ci sa dojci aj v noci, co este papa okrem dojcenia- prikrmy papa dobre, dost? Pokial mas mlieko, urcite by som nedavala UM, naco? Bud treba zmenit nieco ine (frekvencia dojcenia, strava) alebo tomu dat cas a ak sa to nezmeni ani napriek tomu ze ma dostatocny prijem, tak hladat inu pricinu neprospievania.

3petka
20. okt 2023

Ahoj prepáč že mimo tému. Mám tiež take predcasniatko a chcem sa opýtať kedy sa ti začala mala aktívne prevalcovať? K téme neviem poradiť. Dakujem

euka210
20. okt 2023

Ak je v pohybe, plus vyrastla do vysky, tak je to prirodzene ze na to sa minula energia. Kvoli tomu by som nezavadzala UM. Niektori dr.zbytocne rodicov stresuju. Uvidis co bude dalej.

nika23t
20. okt 2023

Ani ja by som na Tvojom mieste nezavadzala UM, ak máš dosť materského. Sleduj dcérku, koľko toho zje počas dňa a uvidíš na ďalšej poradni. Teraz už nebude priberať až tak rýchlo, ale toto dr určite vie. Poprípade ak máš možnosť, porad sa aj s iným lekárom, ktorý pozná zdravotný stav Tvojej malinkej.

babydesire
21. okt 2023

Ja som odmietla dat um ..kojila som..ale nemala som to stastie na vela mliecka a tak to rychlo skoncilo zial...u dcery som prvy krat um dala ked vaha klesla,,ak stagnovala, ci pomaly priberala ok, ale ked klesla zlakla som sa aj ja aj pedi...tak potom bola uz len na umelom.. v tvojom pripade, neviem,, ma 9mesiacov, papa teda uz aj nemliecnu stravu,, no deti naberaju na vahe postupne pomalsie a pomalsie.. neda sa skor pridat v prikrmoch ?

nin12345
22. okt 2023

No ale tu problem nie je v tvojom mlieku ak ho mas dost.. myslim si ze prechodom na UM by sa vobec nic nezmenilo ked nepribera z tvojho nebude ani z umeleho a treba hladat dovod preco to tak je. Doktorka by mala porobit aj nejake vysetrenia ine nie len hned kazat UM ked ty mas mlieka pre nu dost. Fakt je ze 70g za 7 tyzdnov to je uplne nic to mohla byt aj len nevycikana a to urobilo tych 70g kludne. Nebola chora? Ak je inak spokojna pokracovala by som v dojceni a dozadovala sa minimalne rozboru krvi a stolice od doktorky kedze je pravdepodobne podla vahy predcasne narodena netreba to zanedbat..