icon

Mám veľa mlieka. Čo mám robiť?

jarmilka83
22. máj 2015

Baby poraďte prosím.. Čo robiť ak mám veľa mlieka? Malý nestíha piť, miečko mu tečie po brade a končí to ukrutným revom. Väčšinou sa to deje večer pri poslednom kŕmení pred spaním, ale dnes aj doobeda. Skúšala som meniť polohy tak, aby ležal na mne, ale nebolo mu tak dobre..mrvil sa ťažko sa prisával.. Má len 6 týždňov, ale je to jedák. Skúšala som pred kojením si odsať trochu mlieka, ale zas čím viac odsajem + on vypije tým viac sa mi vytvorí.. Poraďte prosím!

lubi40
22. máj 2015

neodsavat, lebo to ma presne takyto efekt. Radsej nahrat teplou vodou, pripadne pomasirovat, aby sa uvolnil tlak, pripadne trochu mlieka odtecie. 6 tyzdnov je stale dost skoro, takze tvorba mlieka sa ti este stabilizuje a prisposobi potrebe maleho.

ichbinich
22. máj 2015

@jarmilka83
Ja som to tiez tak mala... po kojeni som mohla prezliect aj syna, aj seba... A odkojila by som este aj svagrinej dvojicky 😉 😀

Ked sa syn pri kojeni hneval, lebo mu to moc tieklo, tak som normalne nechala tiect chvlu ten silny prud do plienky, co mal ako podbradnik (ja viem, skoda ho, ale nebrala som si extra flasku alebo misku) a potom som mu dala napit sa, ked mu to nestriekalo. A to pil pekne v klude.
Lebo on zacal pit, spustilo sa mlieko, ale az striekalo. A to striekanie mu vadilo (comu sa necudujem 😉). Tak som pockala, kym prestalo prudom striekat, a potom sa syn v klude mohol napit. A este casto pil tak hltavo, ze som ho musela nechat odrgrgnut uprostred kojenia. No sa tiez mrvil a protestoval, ale ked si grgol, potom zase v klude pil dalej.

To s mnozsvtom mliecka sa postupne upravi, uz to nebude tak hrozne. Ale ja som volzky do podprsenky potrebovala takmer cely cas, co som kojila (vyse dvoch rokov) 😲

bonaqa2013
22. máj 2015

tiež som mala mlieko na rozdávanie. Odkojila som všetky 4 deti. pri prvom synovi ešte aj pes žral mlieko - čo som ho mala toľko. Ale minule tu baby spomínali, že sa dá aj zamraziť. Skús, možno časom to oceníš.

jarmilka83
autor
22. máj 2015

@ichbinich píšeš presne to čo zažívam.. Presne to tak robím len kím to trocha odstieka, odtečie malý má mierny amok.. Uff dúfam,že sa to množstvo nejako stabilizuje.

ichbinich
22. máj 2015

@jarmilka83
A keby si ho nechala to tecuce mliecko "lizat" ako macicke? 😉 Vies, ako to myslim, ze nebude mat v ustach bradavku, ale bude lizat to tecuce mliecko... Alebo ho skus dojcit skor, ako strasne vyhladne... Je to blbe, ale casom si obaja zvyknete, a aj prsia pridu na to, ze nemas patorcata 😉 😀
A zmrazit sa mliecko urcite da. Potom mozes pouzit napriklad pri prvych prikrmoch 😉 Alebo ho v mliecku okupes - pridas jednu flasku do vanicky, netreba ani oplachovat, ani ziadne mydla 😉 Syna som kupala a nema absolutne ziaden problem s pokozkou.

mizu89
22. máj 2015

Ach co by som za to dala keby som mala tolko mlieka 🙂 ja mam tak akurat.Skus nejaku polohu pri ktorej nebude tak tiect mliecko.?mozno kojit po leziacky na boku.

jarmilka83
autor
22. máj 2015

No teraz sme dopapali a v pohode.. Je normálne, keď pri jednom kojení mámviac mlieka a pri ďalšom menej?

jarmilka83
autor
22. máj 2015

@mizu89 to som skúšala ale len sme sa trápili

jarmilka83
autor
22. máj 2015

@ichbinich fíha to by sa mi páčilo.. Skúsim.

nanervy_2
22. máj 2015

@jarmilka83 exisuju aj mliecne banky.. skus pohladat. beru mlieko od mam ako ty a ide to predcasne narodenym detom, pripadne chorym, ktorych mami nemaju rozbehnutu laktaciu

okataivana
22. máj 2015

@jarmilka83
mamicka budte trpezliva a stastna ze mate mliečko!!!!co iné by za to dali!skuste polohu s vankušom dajte si dva vankuse na seba dietatko nan ulozte a vy mu ponuknite prsnik.
mne tato poloha velmi vyhovovala,ked dojcíte z laveho date si ho na lavu stranu.
musíte byt trpezliva a najst sposob jako si vzajomne výst v ústrety. je este malický a vy musite byt trpezliva.
ja som dcerku dojcila 30m a syna som moooc velmi chcela,ale ten bol prikromovany a nakoniec stratil aj pud sebaprisatia.
ked si odsajete mliecko tak ho dajte zamrazit z aventu byvaju také pohariky via co sa do nich dava mliecko.
podla mna mate preto tolko mliecka lebo je maly este malicky tak mate prsníky naliate.
uvidíte vsetko dobře bude.
pozdravujeme ivana

meluela
22. máj 2015

@jarmilka83 neodsavaj, iba ostriekaj pred kojenim do poharika ... odsavanim si budes stale zvysovat produkciu, odstriekavanim nie
super ze mas tak vela mliecka, neboj produkcia sa casom upravi ... ked prestanes odsavat tak do tyzdna by to mohlo byt ok
odstriekane mliecko ak ho bude vela mozes zamrazit a neskor pouzit ked budes napr. potrebovat niekam odbehnut bez dietata

margarita
22. máj 2015

@jarmilka83
ja som to mala podobne pri synovi a on mal este aj reflux k tomu. moja laktacna mi vtedy poradila skusit nacas dojcit 2x dojcenia za sebou z rovnakeho prsnika....inak som striedala pri kazdom dojceni, ale to samo trochu utlmi tvrobu mlieka, a stabilizuje sa. keby bol problem, tak opat striedat prsniky.
odsavanie ma opacny ako zelany efekt, akurat si zamrazis pol mraznicky ale mlieka bude tym viac 😉

lilimoni
22. máj 2015

Ale ked je tolko mliecka a nebude odsavat, tak bude mat "kamene" v prsiach a moze mat zapal. Skus mu dat cucnut a ked zacne striekat, tak miska alebo plienka 🙂 a vecer v teplej sprche si didi pomasiruj. Ak budu tvrdnut, tak odsaj. Nemraz. Ked mas vela netreba. Ja som mrazila a nakoniec som nazbierala 6l mlieka 😀 😀 😀

mizu89
22. máj 2015

A este som pocula od kamaratky ze ked odstriekala trochu mlieka a dala do flasky tak pouzili na rany.... 🙂

meluela
22. máj 2015

@lilimoni no ale ide o to, ze sice prebytocne mlieko treba dat von a idealne pred kojenim aby nebol prilis silny prud .. ale nie odsavanim, lebo to stimuluje produkciu na rozdiel od odstriekania, ktore nestimuluje

lilimoni
22. máj 2015

@meluela mne pomahala vecerna tepla sprcha a tam som sa vymackala. Raz som sa zobudila na velku bolest prs a ako kamene boli. Odsat som musela, inak by som sa asi scvokla a viem, ze som cca pol litra zo seba "nadojila".

jarmilka83
autor
22. máj 2015

Ďakujem moc za rady!

bvabik
5. aug 2015

@jarmilka83 môzem sa spytat ako ste to nakoniec poriesili???lebo ptesne tento problem mame akurat my...teraz bude mat 6 tyzdnou a je to strasne aky rev spusti a presne najviac pri vecernom jedeni...ale aj inokedy to spravi...uz sa asi zblaznim z toho pretoze nas trapia aj koliky...Dakujem pekne

jarmilka83
autor
6. aug 2015

No tak jediné,čo nãm vtedy pomohlo bolo odstriekať si pred papaním mlieko. Niekedy som ho z jedného kŕmila a pod druhým som mala plienku kde mi zatiaľ vytieklo mlieko. Potom medzi papaním som si robila pauzy na odgrgnutie lebo hltal popri veľa vzduchu. No alebol to boj. Nakoniec sa mi samozrejme množstvo mlieka upravilo a prestalo sa mi ho toľko veľa tvoriť, ale trvalo to dosť dlho. No a s kolikou to bol boj tiež. Raz sme preto skončili na pohotovosti,čo nič nepomáhalo ani masáž ani cvičenie nožičkami ani kvapky..celý deň nechcel jesť a reval naraty... No ufff. Ale niekde som čítala a mám pocit,že to bol náš problém,že matka má vylúčiť zo stravy mliečne výrobky. Mne malo dieťa škaredé vyrážky vracal a mal koliky. Ako som vysadila mlieko prestali vyrážky,vracanie a koliky boli menej časté. Odporúčam skúsiť na týždeň vysadiť mliečne výrabky. Ten 6-7 týždeň je krízový,ale prejde. Do toho tretieho mesiaca je to ťažké. Držím palce a veľa síl!

jarmilka83
autor
6. aug 2015

@bvabik a ešte ma napadlo,že som vtedy znížila príjem tekutín. Viem,že teraz je horúco tak piť treba,ale koľko no to si musíš sama odsledovať. Asi treba robiť všetko opačne,čo sa radí na tvorbu mlieka. A na koliky ešte pomohlo keď som pila feniklový čaj. Najlepšie,keď som si kúpila samotný fenikel a ten som si pripravovala ako čaj. Ale dobré sú aj hotové čaje miešané s anízom a rascou. To poctivo pijem každé ráno. Už mi to teda ide hore krkom, ale hlavne,že malý je ok.

nikuska10004
6. aug 2015

Skoda ze ja som nemala ani kvapku mlieka :( tak mi to chyba.

bvabik
6. aug 2015

@jarmilka83 tak dajte ranu pod pas kolko trvalo kym sa tvorba upravila a do kedy vam trvali koliky...

jarmilka83
autor
6. aug 2015

No tvorba mlieka kojenie celkovo začalo byť bezproblémové tak koncomdruhého mesiaca. Kolika tak v treťom.

bvabik
6. aug 2015

@jarmilka83 no pekne,tak to sa este potrapime...este mame len 6 tyzdnov...