Musí sa odsaté materské mlieko zohriať pred použitím?
Potrebujem si odsáť iba aby som mohla dať kvapôčky. Treba to zohriať?
Niekde sa píše že mlieko vydrží bez chladu 6 hodin a niekde že najlepšie skonzumovať do pol hod max
Dakujem
Materské mlieko vydrží bez chladničky (pri izbovej teplote cca 16–25 °C) približne:
až 4 hodiny – odporúčaná bezpečná doba podľa väčšiny pediatrických odporúčaní (napr. WHO, CDC),
do 6 hodín – ak je miestnosť chladnejšia a mlieko bolo odsaté za veľmi hygienických podmienok, môže byť ešte považované za bezpečné, ale toto je skôr výnimočné.
V teplom prostredí (nad 25 °C) sa odporúča použiť mlieko do 2 hodín.
Ak potrebuješ mlieko prenášať (napr. na cesty), je ideálne použiť chladnú tašku s chladiacimi vložkami, kde vydrží cca do 24 hodín
@beata_k ďakujem veľmi pekne. A ak ho nechám bez chladu, tak pri podaní ho musím ohriať? Pretože neviem teraz 🥲.. niekedy keď potlačim prsník, tak je mlieko studené, takže by som mohla dávať aj bez ohriatia, či? Nechcem mu spôsobovať ešte väčšiu bolesť bruška
Ja by som ohriala.
@beata_k ďakujem. Ja som si chcela kúpiť prenosnú mini chladničku, len neviem zohnať takú mini. A potom ako by som to ohriala vonku? Mňa napadla termoska 🫣
ved ale kvapky sa davaju v lyzicke mlieka, to nemusis odsavat do flase albeo neviem coho a nechavat stat a nebodaj riesit napr. prenosne chladnicky. Odstreknes na lyzicku a nakvapkas a das (neviem teda ake kvapky, tie co poznam sa riesia takto ak sa nekvapkaju rovno do ust :D co som uz tiez videla)
Ak beries mlieko bezne von, tak sa dava teple do termosky.. ale to zase.. kvoli kvapkam budes nosit von termosku mm? a potom co s nim? Tak sa vacsinou umele mlieko riesi, ked sa nosi tepla voda vo flasi/termoske a v davkovači potom UM, pripadne su termo obaly specialne na flase, cize drzia teplotu aj chrania pred teplom z vonku, nejaku dobu. Ak treba viac chladit dlhsie, tak sa k tomu da nieco zmrazene/zachladene.
ved ale kvapky sa davaju v lyzicke mlieka, to nemusis odsavat do flase albeo neviem coho a nechavat stat a nebodaj riesit napr. prenosne chladnicky. Odstreknes na lyzicku a nakvapkas a das (neviem teda ake kvapky, tie co poznam sa riesia takto ak sa nekvapkaju rovno do ust :D co som uz tiez videla)
Ak beries mlieko bezne von, tak sa dava teple do termosky.. ale to zase.. kvoli kvapkam budes nosit von termosku mm? a potom co s nim? Tak sa vacsinou umele mlieko riesi, ked sa nosi tepla voda vo flasi/termoske a v davkovači potom UM, pripadne su termo obaly specialne na flase, cize drzia teplotu aj chrania pred teplom z vonku, nejaku dobu. Ak treba viac chladit dlhsie, tak sa k tomu da nieco zmrazene/zachladene.
@simca06022011 to som myslela vseobecne nie kvôli kvapkám 😁 tu prenosnú chladničku. A mame také kvapky čo treba dať na lizicku ale trošku som chcela doma odsat na tie kvapky pretože niekedy mi vyleje to mlieko z lyžičky a potom zase odznova ma to nebaví tak to chcem mať pripravené keď mám ešte zalepené oči a som v tme 😂
A ak si odsajem že na von, tak sa dáva do termosky teple a potom to tiež nemá veľkú vydrž či? Ak bude ešte teplo vonku.. mohla by som to podľa teba robiť aj tak, že si zoženiem tu prenosnú chladničku alebo tašku a budem mať pripravené v termoske horúcu vodu na ohriatie? Tým pádom by vydržalo viac mlieko
Ja dám do sáčku na odsate mlieko a v restike/kaviarni zohrejeme pod tečúcou vodou na vc alebo poprosím o teplú vodu čašníčku.

Materské mlieko vydrží bez chladničky (pri izbovej teplote cca 16–25 °C) približne:
až 4 hodiny – odporúčaná bezpečná doba podľa väčšiny pediatrických odporúčaní (napr. WHO, CDC),
do 6 hodín – ak je miestnosť chladnejšia a mlieko bolo odsaté za veľmi hygienických podmienok, môže byť ešte považované za bezpečné, ale toto je skôr výnimočné.
V teplom prostredí (nad 25 °C) sa odporúča použiť mlieko do 2 hodín.
Ak potrebuješ mlieko prenášať (napr. na cesty), je ideálne použiť chladnú tašku s chladiacimi vložkami, kde vydrží cca do 24 hodín