Musí sa odsávať vždy po každom dojčení?
dobry den,potrebujem radu...odsavat sa musi vzdy po kazdom kojeni?
A kam sa potom uskladnuje to mliecko?
Da sa potom pouzit?
Dakujem pekne
Ahoj, mliečko treba odsávať vtedy, keď cítiš že ho máš veľa. Nemusí to byť po každom kojeni. V obchode (napr. v Tescu) predávajú sáčky alebo iné nádoby na odsaté mliečko. Myslím že do 24 hodín sa môže uskladniť v chladničke a na nejaké 3 mesiace v mrazničke. Potom keď ho budeš chcieť dať bábätku stači ho len zohriať/rozmraziť. 🙂
odsavanie je veeeelmi individualna zalezitost... mne napriklad neslo odsavat vobec, aj ked som niekde chcela ist a chcela som si pre malu vopred cosi naodsavat, aby ju mohol nakrmit niekto iny... proste nedalo sa... pritom som kojila uplne normalne, len mala sa musela naucit trochu usilovnejsie tahat, lebo som mliecka mala vzdy len tak akurat, nikdy mi nestriekalo prudom ani som nikdy necitila plne prsniky...
ja som neodsavala nikdy teda ak nepocitam raz ked sme boli na svadbe a mala bola s maminou
Ja som odsavala ako sprosta, lebo mi nenabehlo mliecko po porode.. tych par tyzdnov odsavania bolo peklo..
potom mala zacala krasne prospievat a priberat a ja som odsavala stale po kazdom kojeni (dokonca aj v noci!) 😖 lebo som nevedela, ze uz nemusim... az pediater mi povedal, ze netreba tak som sa tesila.. no a teraz ked mala 3 tyzden strajkovala a nechcela papat som odsavacku musela opat vytiahnut z absolutnou nechutou...
ja som spravila chybu, ze som dala na rady a odsavacku si pred porodom nekupila, keby som ju mala, mala som mliecko do par dni a nie do par tyzdnov po porode :(( rodila som cisarskym (neocakavane) a tiez neocakavane mala isla do inkubatora, takze som prikladala na 3 den a to uz bohuzial bolo neskoro....
ja som myslela ze je to blbost kupovat vopred, ale pred odchodom z porodnice sa mi urobilo prilis vela mlieka a hrozil mi zapal, takze som odsavala uz v porodnici s pozicanou a pri odchode som si v panike v nemocnicnej lekarni kupila predrazenu aventku za vyse 60e. ale zasa je dobra a nedonicila mi bradavky, tie prve dni mi fakt pomohla a dufam ze ju vyuzijem aj pri dalsich detoch 😉 Mozno je predsalen dobre zohnat si vopred na internete, aj ked je mozne ze sa nevyuzije ...
Ja som tiez neodsavala. Podla mna ked nikam nejdes na dlhu dobu od babatka tak nemusis odsavat. 🙂
ja by som urcite kupila na baterky, ta je zevraj lepsia, ja som mala rucnu a natrapila som sa dost
Ak kojis a nie su ziadne problemy, odsavat nepotrebujes vobec.
Ak budes odsavat, idealne je odsavacku si pozicat, aby si zistila, ci ti vobec na nieco bude. Baterkova/elektricka je samozrejme super, ale ak ju chces pouzivat prilezitostne, tak su to podla mna vyhodene peniaze (kedze su aj dost drahe). ja som rok cisto len odsavala s rucnou Avent a zvladli sme to (aj ked ruku som mala dobre natrenovanu po roku 😉). Keby som bola tusila, ze vydrzime tak dlho, bola by som si kupila urcite elektricku, ale dalo sa to prezit aj bez nej.
Mozes mrknut aj sem: https://www.modrykonik.sk/forum/matky-ktore-nedojcia/nekojim-ale-odsavam-ako-to-riesit-na-cestach/
Pri staršej dcére som si do pôrodnice odsávačku nebrala a mala som taký zápal aký nikomu neprajem. Teraz už som takú chybu neurobila. Teda ak nemáš manžela čo ti v trebárs v noci obeháva lekárne, vyberá a kupuje odsávačku 😉 POdľa mňa je si lepšie pozrieť dopredu ceny a kúpiť ako potom narýchlo v lekárni niečo riešiť. Kto si skúsil zápal prsníkov tak pochopí že to za pár "vyhodených" eur nestojí. Aj ked je pravda že už potom som ju nejak extra nevyužila, ale aj tak mi to za to stálo.
Ja som kojila syna dva a pol roka a dcéru ešte kojím, odsávačku som nikdy nepoužila. Ak bolo treba, odstriekala som ručne. Môžeš si dopredu popozerať typy, vybrať si, ktorá by sa ti hodila. Ak by bolo treba, dá sa rýchlo kúpiť, zo dňa na deň. Určite netreba odsávať po každom kojení, ak je dieťa prikladané na požiadanie a necháš ho papať tak dlho, ako chce. Odsávaním by si si zvyšíla produkciu a mohla by si si spôsobiť upchatie mliekovodov a zápaly. Bolo by totiž mliečka viac, ako dieťa potrebuje a prsník by sa nevyprázdňoval. Ak však je problém s bábätkom (napr. je v inkubátore) odsávačku určite využiješ.
Kúpila som odsávačku ešte pred pôrodom. Po pôrode mi ju manžel už len vysterilizoval a doniesol do pôrodnice. Využila som ju najmä prvé týždne po pôrode.

Ahoj,nemusí sa odsávať vôbec,pokiaľ nemáš prsia zatvrdnuté a veľmi naliate 😉 ,ja neodsávam vôbec,malá má 3.mes..odsávala som zakaždým pred kojením asi do dvoch týždňov od jej narodenia,pretože som ich mávala veľmi plné a nechcela sa mi prisať..trošku som si odsala mlieko,uvolnila som tlak v prsiach a to bolo všetko 🙂 ,odsaté mliečko vydrží v dobre uzavretej nádobke 24 hodín a v mrazničke oveľa dlhšie,ale neviem presne,ako dlho,nikdy som nezmrazovala,iba chladila..keď som potrebovala ísť do mesta,odsala som si a dala do chladničky,to mliečko sa potom zohrieva pod tečúcou vrelou vodou,nie v mikrovlnke!snáď som ti pomohla 🙂