icon

Návrat do práce po materskej a odstavenie 7 mesačného bábätka od dojčenia

13. feb 2026

Ahojte.
Nenašla som tu takúto diskusiu ,tak preto zakladám túto tému,potrebujem poradiť .
Ako ste riešili tie, ktoré ste sa museli vrátiť po mateskej do práce od 7 mesačného bábätká ,ktorý je dojčený.
V práci dojčiť, odsávať nemôžete . Odskočiť z práce tiež nie .
Ako ste riešili takúto situáciu ?
Odstavili ste bábätko? Už bude na príkrmoch ,ale aj tak.
Vrátiť by ste sa museli kvôli financiám.
Ďakujem za odpovede.

simsalabim
13. feb 2026

@anonym_autor podla mna mozes dojcit rano a vecer, cize dojcenie nemusis vobec ukoncit, ak nechces. Ja som sla do prace od rocnej dcery a presne takto som to riesila.

anonym_fbd032
13. feb 2026

Umele mlieko a prikrmy. Nemozes ho nechat uplne bez mlieka.

13uzivatelka11
13. feb 2026

Ak sa ti chce, odsavaj a odkladaj mlieko keď si doma, ak nie, dojčí ho keď si doma a zvyšok dňa nech ho dokrmuju umelým mliekom. Prikrmy mu podľa mňa stačiť nebudú na celý deň, ak ideš do prace na filme time. V tomto veku sú prikrmy skôr asi stále len o ochutnavani a zvykani si na nové chute

ukulela
13. feb 2026

Dojčiť ráno a večer. Skúsiť dohodnúť prestávku na odsávanie. Mari sa mi, že by zamestnávateľ mal umožniť... skus to pohľadať.

melanta
13. feb 2026
@ukulela

Dojčiť ráno a večer. Skúsiť dohodnúť prestávku na odsávanie. Mari sa mi, že by zamestnávateľ mal umožniť... skus to pohľadať.

@ukulela áno, zákon jej umožňuje prestávku na dojčenie, ktorú je jej zamestnávateľ povinný poskytnúť. V jej prípade jedna 30 minútová prestávka. Otázka je, či za 30 minút stihne odísť, nadojčiť a vrátiť sa, prípadne či jej má kto dieťa priniesť a má ho kde v práci nakojiť.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
13. feb 2026
@13uzivatelka11

Ak sa ti chce, odsavaj a odkladaj mlieko keď si doma, ak nie, dojčí ho keď si doma a zvyšok dňa nech ho dokrmuju umelým mliekom. Prikrmy mu podľa mňa stačiť nebudú na celý deň, ak ideš do prace na filme time. V tomto veku sú prikrmy skôr asi stále len o ochutnavani a zvykani si na nové chute

@13uzivatelka11na začiatku by som chcela ísť na polovičný úväzok 3x do týždňa . A keď bude väčší,tak na plný úväzok.

autor
13. feb 2026
@melanta

@ukulela áno, zákon jej umožňuje prestávku na dojčenie, ktorú je jej zamestnávateľ povinný poskytnúť. V jej prípade jedna 30 minútová prestávka. Otázka je, či za 30 minút stihne odísť, nadojčiť a vrátiť sa, prípadne či jej má kto dieťa priniesť a má ho kde v práci nakojiť.

@melanta to určite nestihnem. To by som potrebovala viac ako hodinu

hopatko
13. feb 2026

Mojej sefke nosil manzel babo do prace na dojcenie min raz za den (normalne do kanclu), doma odsavala a mrazila, dojcila tak do 2 rokov

anonym_8c433e
13. feb 2026

ja som sa do prace vratila v 8mesiacoch dcery na polovicny uvazok, v roku potom na cely. Dojcila som ked som bola doma na poziadanie, no v praci som dost cestovala, pamatam si ako som si na odpocivadle na dialnici odsavala mlieko a vylievala do travy, lebo by v tom teple nevydrzalo domov, vzdy mi to bolo luto :( Asi po mesiaci- dvoch takehoto fungovania sa mi mlieko postupne prestalo tvorit a mala sa vlastne odstavila sama, lebo uz jej mliecko prestavalo tiect. Tiez som sa musela vratit do prace kvoli peniazom. Drzim palce

autor
13. feb 2026
@anonym_8c433e

ja som sa do prace vratila v 8mesiacoch dcery na polovicny uvazok, v roku potom na cely. Dojcila som ked som bola doma na poziadanie, no v praci som dost cestovala, pamatam si ako som si na odpocivadle na dialnici odsavala mlieko a vylievala do travy, lebo by v tom teple nevydrzalo domov, vzdy mi to bolo luto :( Asi po mesiaci- dvoch takehoto fungovania sa mi mlieko postupne prestalo tvorit a mala sa vlastne odstavila sama, lebo uz jej mliecko prestavalo tiect. Tiez som sa musela vratit do prace kvoli peniazom. Drzim palce

@anonym_8c433e to mi je ľúto. 🙁. Človek keby môže ostane doma dlhšie .
A dala si malu potom do jasliciek, alebo bol s ňou niekto z rodiny?

anonym_7c9d88
13. feb 2026

Ahoj, aj ja som sla po polroku do prace. Raz do dna sa mi podarilo odsat a to daval manzel doobeda. Ked uz nemal odsate, dal UM a po mesiaci sa mala takymto sposobom (vdakabohu) sama odstavila a mne sa postupne aj zacalo tvorit uplne malo mlieka.
V maji ma to caka znovu, tak budem rada, ak baisea svojh skusenost ako ste to zvladli. Teraz ma druhe dietatko 6 nesiacov a je plne dojceny, s prikrmami sme len terqz zacali.

anonym_7c9d88
13. feb 2026
@anonym_8c433e

@anonym_8c433e presne tak isto aj ja, smutne obdobie.

natalka13
13. feb 2026

@anonym_autor dojcit rano po praci a pred spankom.

anonym_86a686
13. feb 2026

Ja som šla do práce,keď malo dieťa 1,5r a bolo stále dojčene. Ťahali sme to spolu takto ešte rok. Dojčila som ho ráno, poobede a ešte aj večer, v noci 🫣

autor
13. feb 2026

Tak uvidíme . Hádam všetko bude ok

anonym_36624d
13. feb 2026

@anonym_autor Určite by som neletela späť do práce tak skoro, či by bol či nebol dojčený.

anonym_3e2b31
13. feb 2026

Srdce mi trhá, ked si to predstavím. Prajem vela sily, aby ste to zvladli.

jablkovastrudla
13. feb 2026

Ja som Isla do prace ked mal maly cca pol roka (v Irsku mame iba 6 mesacnu matersku) a v praci som si odsavala, mala som cca pol hodinu navyse iba na toto. Inak som kojila syna vyse 2,5 roka. Syn bol s muzom, muz robil pondelok-piatok a ja vikend a sviatky.

autor
13. feb 2026
@anonym_36624d

@anonym_autor Určite by som neletela späť do práce tak skoro, či by bol či nebol dojčený.

@anonym_36624d čo mám spraviť? Poraď.
Nemáme už úspory z čoho by som mohla brať .
Muž nezarobí toľko aby sme to utiahli . Nemám inú možnosť . 🥺. Keby môžem ostanem doma aspoň do tých 2 rokov.

autor
13. feb 2026
@anonym_3e2b31

Srdce mi trhá, ked si to predstavím. Prajem vela sily, aby ste to zvladli.

@anonym_3e2b31 ďakujem 🙏

anonym_36624d
13. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_36624d čo mám spraviť? Poraď.
Nemáme už úspory z čoho by som mohla brať .
Muž nezarobí toľko aby sme to utiahli . Nemám inú možnosť . 🥺. Keby môžem ostanem doma aspoň do tých 2 rokov.

@anonym_autor Naozaj? Tak dúfam, že to nie je o vašich privysokých nárokoch a nerozumnom hospodárení..... Peniaze boli aj budú, bábätkovské časy už nie.

autor
13. feb 2026
@anonym_36624d

@anonym_autor Naozaj? Tak dúfam, že to nie je o vašich privysokých nárokoch a nerozumnom hospodárení..... Peniaze boli aj budú, bábätkovské časy už nie.

@anonym_36624d ja viem,že tie časy sa už nevrátia a budem ľutovať 🥺

anonym_c7bb3a
13. feb 2026

A to koľko eur budeš v pluse, 20 hodín týždenne plat mínus opatrovanie (neviem, ako riešiš)?
Neodstavuj, dojči, keď si doma. Dieťa žiada dojčenie od mamy, ale pri inej osobe to nevyžaduje, keď ťa nevidí. Vtedy dostane iné jedlo.

anonym_8c433e
14. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_8c433e to mi je ľúto. 🙁. Človek keby môže ostane doma dlhšie .
A dala si malu potom do jasliciek, alebo bol s ňou niekto z rodiny?

@anonym_autor od 8 do 12mes dcery s nou bol doma manzel, robila som na part time (2dni office, pol dna z domu) a dni ked som bola prec vykryval on svojou dovolenkou. Od roka isla mala do sukromnych jasliciek. Vtedy mi to bolo luto, no nedalo sa inak. Spatne to ale vnimam ako dobry krok- ak by som zostala doma 3, nebodaj 6 rokov (otehotnela som druhykrat ked mala starsia 1,5r a aplikovali sme rovnaky scenar), nebola by som karierne a platovo tam kde teraz 🙂

autor
14. feb 2026
@anonym_c7bb3a

A to koľko eur budeš v pluse, 20 hodín týždenne plat mínus opatrovanie (neviem, ako riešiš)?
Neodstavuj, dojči, keď si doma. Dieťa žiada dojčenie od mamy, ale pri inej osobe to nevyžaduje, keď ťa nevidí. Vtedy dostane iné jedlo.

@anonym_c7bb3a s babkou by musel byť 3x do týždňa.
Mala by som toľko,čo teraz poberám materskú .
Do jasliciek ho nedám to by sa mi neoplatilo.,ani 3x do týždňa ,aby tam bol.
A na celý deň, aby bol v jasliach to zas nechcem ,to je ešte moc malý .

autor
14. feb 2026
@anonym_8c433e

@anonym_autor od 8 do 12mes dcery s nou bol doma manzel, robila som na part time (2dni office, pol dna z domu) a dni ked som bola prec vykryval on svojou dovolenkou. Od roka isla mala do sukromnych jasliciek. Vtedy mi to bolo luto, no nedalo sa inak. Spatne to ale vnimam ako dobry krok- ak by som zostala doma 3, nebodaj 6 rokov (otehotnela som druhykrat ked mala starsia 1,5r a aplikovali sme rovnaky scenar), nebola by som karierne a platovo tam kde teraz 🙂

@anonym_8c433e ja či by som nastúpila skôr,alebo až o 3 roky do roboty,bola by som stále na rovnakej úrovni ,u mňa by to neovplyvnilo kariéru .