Nedostatok materského mlieka
Ahojte, aké máte Vy skúsenosti s laktačným poradenstvom? Kvôli nedostatku mlieka som si zavolala lakt. poradkynu, stálo to 53 , lebo 20 na hodinu a az tak to nepomohlo. Poradila nám nosit v satke ci ergonosici, spat v jednej posteli, co najviac kontaktu koza na kozu, terapia výzivovými doplnkami senovka grécka
Ahojte, chcem sa podelit o skúsenost s laktacnym poradenstvom, aby ste nemuseli platiť. Ja som si zavolala lakt. poradkynu, stálo ma to 53 eur, lebo 20 na hodinu a výsledok Vám chcem povedat, aby ste nemuseli tiez platiť toľke peniaze . Poradila mi nasledovne:
1. nosit bábo v satke ci nosici co najviac
2. spat v jednej posteli nie daleko od seba
3. co najviac kontaktu koza na kozu - bábo iba v plienke, matka hore obnazená
4. výz. doplnky senovka grécka + benedikt lekársky uzívat 3 x 3 tablety denne
5. ak nepomôzu tieto, skúsiť doplnok s názvom Moringa Oleifera tiez 3 x 4 tabl denne (Niekedy nefungujú jedny, ale fungujú druhé - Moringa)
6. pit caje na podporu kojenia
7. nechat si zhodnotiť poradkyni, ci sa bábo vie dobre prisat
8. nechat si skontrolovat, ci bábo nemá skrátené tri uzdičky v ústočkách - ak áno, ORL doktor ich nareze
Posledné dva body musí urobiť osobne, ale aspon to bude trvat kratsie a zaplatíte menej nez ja.Nakoniec musim aj tak dokrmovat, je to iba ciastocne lepsie, najviac mi pomohla asi Moringa, ostatne asi vobec.
@princeznicka84 na laktacne poradkyne mam svoj nazor, to tu nebudem rozoberat.
Tie uzdicky by som brala s rezervou, zatial kazdemu dietatku co som v okoli pocula doporucili uzdicku rezat, vratane nas. Mala je kojena doposial a ma 18 mesiacov.. v uzdicke to nebolo. Na ORL na nas pozerali a hned sa pytali, ci laktacne posielaju.. vraj je to nejaky moderny fenomen... dokonca si to trufaju same rezat!! a matky za nimi chodia... pozor na to
U nas bol prvotny problem v kojeni /ktory sa ale casom vyriesil/ - o zvyknuti si na seba, o mojej psychickej pohode, dobre sa najest je zaklad, aby sa mlieko mohlo tvorit a SPANOK. V nom sa totiz tvori mlieko.. Aj tak si myslim, ze je to dane - niektore zeny maju mlieka aj pre susedovie deti, ine nie. Ale svet sa nezruti, kazda maminka je najlepsia maminka akou byt vie, ci ma mlieko, ci nema. Ci koji ci nie.
Ja som chodila do ambulancie poradne dojcenia, išlo to zo zdravot.poistenia, neplatila som nič. Jedno stretnutie bolo hodinu, zo začiatku som chodila 1x do týždňa, neskor menej často. Doktorka vždy aj prezrela malú. V podstate tiež mi radila body vyššie, ale malo to aj pridanú hodnotu, v tom akú mi dala podporu, praktické rady ako fungovať s cievkou, netrvala na dojceni za každú cenu a iné skúsenosti.
Moje skusenosti su take ze osobna navsteva u mna doma.. neplatila som nic.. tie zeny to robili zadarmo ako ludsku sluzbu. Sama som bola v soku. Milo prekvapena.. aj telefonicke konzultacie.. tie zeny boli velmi zlate.. aj ja by som dalej vsetko co som sa naucila podavala zadarmo.
@engie2 Presne tak! My sme cestovali na zaklade odporucania laktacnej poradkyne 120km za lekarom, aby 3mes syncekovi strihol podjazykovu uzdicku. Lekar len pokrutil hlavou, ze to tam ma uplne volne, ze ak mam problem s dojcenim, v uzdicke to nie je. Predtym som uzivala senovku s benediktom, ricinus, moringu. Odsavala som si mlieko a davala ho syncekovi lyzickou. Spime v jednej posteli, nosime sa. Cele dni to bol vyslovene boj, vsetko sa tocilo len okolo dojcenia. Po zazitku s lekarom som si povedala dost! Prestala som uzivat cokolvek na podporu tvorby mlieka, robila som co som uznala za vhodne a cuduj sa svete, syncek ma 5mes a v pohode sa dojcime. Obcas ma dni, ked ,,vymysla", ale je to ovela lepsie, ako to ,,nahananie za mliekom". Nechcem tymto dehonestovat pracu laktacnych poradkyn, ale ako vo vsetkom, aj tu treba najst zlatu strednu cestu. Ked to nejde, tak to nejde. Lepsia pokojna mama s UM, ako klbko nervov bojujuce o kazdu kvapku MM. Tolko moj vylev. 😀
Uplne suhlasim s prispevkom nado mnou. Je to hlavne o pohode matky. Ja s9m sa pri prvej dcerke nervacila a zacalo to ist az ked som sa dala do kludu a prestala pocuvat rady doktorov a internetu a laktacnych poradkyn a zapocuvala sa do hlasu hlastnej intuicie! Pri druhej dcerke nepomahalo ani to...tak som zase zacala riesit doktorov a laktacne poradkyne...ale vsetci riesili len tu uzdicku a nikto si nevsimol ze dcerka ma razstep makkeho podnebia...az jedna sestricka ktora jej isla brat krv a mala vtedy revala na cele kolo. Skratim to...kojenie neslo kvoli tomu razstepu..niekedy moze byt maly, ale robi problem kojeniu. Vraj to mali zistit uz v porodnici..ale nezistili... ani laktacna to nezistila..ani ma na to neupozornila... takze tiez to nie su expertky na vsetko. Tolko moja skusenost. Snad niekomu pomoze.
Dakujem, dievcata, ste zlate. Inak, aby bol prispevok kompletny, este mi poradili stlacat si prsnik pocas kojenia a pustit ho, az ked pocujeme dieta prehltnut a tak dookola pumpovat. To som tam zabudla vpisat.
Fakt super, ze sa najdu aj poradkyne, co to robia ako ludsku sluzbu, mne tato pani potom uz neopodvedala na sms ci maily, hoci sme sa na tom dohodli. Blbe, ked za to dal clovek tolko penazi.
ja som laktačná poradkyňa, dobrovoľná, v živote by som si zato nevedela vypýtať peniaze... a tie odpovede si dostala na nejaký konkretny problém? či to bola návšteva pri novorodencovi?
Ak sa niekto chce niečo pýtať, prosím, rada odpoviem
@princeznicka84
🙂)))) rozhodne to nie je dané, tvorbu materského mlieka gény neovplyvňujú ... strava, psychická pohoda, pitný režim to samozrejme áno... a mliečko sa v spánku netvorí 🙂)
@janakri ahoj 😊 ja svoje mlieko odsavam a tak davam malemu ... zacal mi odmietat prsniky, vobec sa nevedel prisat a moje bradavky sa zacali zmensovat - aj ked som si davala vytahovace bradaviek. Bola som na nervy... Teraz mam taky problem, ze toho mlieka je coraz menej, uz musim maleho dokrmovat, pretoze celu davku neodsajem... caje pre mamicky pijem, aj vineu a tmave pivo ... dr mi dala aj homeopatika na tvorbu mliecka a nejak sa to do pohybu nedava... uz neviem co by pomohlo...
@zuzanadringus žiaľ, to je začarovaný kruh- ak sa dieťatko dokrmuje, tvorí sa menej mlieka... potrebujem viac info, aké je dieťa staré, ako dlho salo, ako dlho dokrmuješ...
pivo rozhodne nie, je to nepodložený mýtus, alkohol prechádza do mlieka, do pečene dieťaťa
@janakri maly bude mat zajtra 1 mesiac... sal 2 tyzdne, potom som odsavala a 1 tyzden dokrmujem... pri prvom syncekovi mi zo dna na den odislo mlieko presne po sestonedeli... doteraz nechapem preco...
@janakri hm, s tym spankom si si ista? Su na to rozsiahle studie kedy a akym sposobom sa tvori prolaktin. V spanku najviac. Myslela som, ze takyto zaklad by laktacna mohla vediet...
Pivo jestvuje aj nealkoholicke, pochybujem, ze @zuzanadringus pije alko pivo
@janakri
Mohla by som prosim otazku ohladom kojenia?
Mam 5m dcerku a doobedu ju kojim cca kazde 2 hodiny (vratane posledneho kojenia ) a poobede sa to zacina..skoro kazdu hodinu az hodinu a pol. Pije tak 10 min ( zisla dole z 30min + ) a potom sa uz len hraje. Ja viem ze co sa tyka kojenia nie je nic normalne alebo nenormalne...ale je to normalne? Niekedy je to fakt vycerpavajuce. A podotykam ze pocas dna spi tak max hodinu takze ma kopu casu na stravu 🙂
Dalsia rychla otazka, ( tiez to zavisi mozno individualne ) ale moze cvicenie ovplyvnovat tvorbu mlieka? Mam na mysli cvicenie s cinkami. Dakujem krasne.
Este som zabudla dodat ze pribera ako v lete na saniach. Ked mala necele dva mesiace pribrala 150g za tri tyzdne. Teraz na poslednom.vazeni pribrala 350g za mesiac.
@engie2 takže postupne
SPÁNOK- samozrejme, že kvalitný spánok tvorbu mlieka podporuje, ale mlieko sa tvorí hlavne počas samotného aktu satia, kedy mozog vysiela signál mliečnym žľazám- ak by si kojila len raz za deň (ináč by bolo dieťatko na UV) a spala by si krásnych 10 hodín, o mliečko by si prišla... nie je to žiadny základ, je to odporúčanie pre unavenú a vystresovanú mamičku
PIVO- aj v nealko pive sú stopy piva (stačí dať do Google), nie je tam nič! čo by významnejšie prispelo tvorbe mlieka- akurát zbytočný cukor a kontroverzné dochucovadlá, je to mýtus
http://www.tester.sk/clanok/ne-alkoholicke-pivo...
@lavender273
- cvičenie neovplyvňuje tvorbu mlieka nijak výrazne- ani nepribúda ani sa nestráca 🙂)))
- ak správne priberá, z medicínskeho hľadiska je všetko v poriadku, má dosť výživy... je to problém (ak to chceme tak nazvať) psychický. 5 mesačné dieťa si už silne tvoju prítomnosť uvedomuje, chce ťa mať pri sebe, ono to väčšinou časom prejde. S prsníkom ju hrať sa nenechaj, bude sa to potom len predlžovať, zabav ju ináč, odveď jej pozornosť. Samozrejme, že keď ťahá len 10 minút (vypije len predné- nízkotukové mliečko, ktoré je určené na zahnatie smädu) je rýchlejšie hladná, tukové mlieko, ktoré zasýti, ide až po 20-30 minútach na prsníku... teraz by som potrebovala vedieť, či jej dávaš piť vodu, čaj a či už je dokrmovaná... potom ti môžem radiť dalej 🙂))) nebudem tu rozpisovať všetky alternatívy 🙂))
Dakujem za odpoved 🙂
Dcera je len na materskom mlieku, ziadna voda ani caj. Az od 6 mesiaca zacnem prikrmovat.
@zuzanadringus
-o pive- prečítaj prosím moju odpoved pre engie2
- nikdy neodíde mlieko zo dňa na deň- ani pri obrovskom strese (smrť blízkeho) ani pri úraze, -to, že je prsník prázdny- mäkký neznamená, že nieje mlieko, mlieko sa tvorí aj počas satia, nemusí byť uložené v zásobe... dobrá laktačná por. by ťa aj pri prvom dieťatku povzbudzovala nech si ho dalej prikladáš, laktácia by sa rozbehla...ťažko sa to takto posudzuje z tých pár slov, len ťa tým chcem uistiť, že neprídeš o mlieko aj teraz... viem, že je to rada na nič, máš veľa toho aj okolo staršieho synčeka, ale najrozumnejšie čo ti môžem povedať- prikladaj si ho často aj ďalej, snaž sa byť pri tom kludná a uvolnená, skús sa vyzliecť do pol pása, nech ťa cíti, takto si ho pritúľ a potom mu ponúkni prsník... skús fintu- ponúkni mu fľašu, UV si daj na bradavku a skús šikovne vymeniť cumlík za prsník, teraz nejde len o to aby jedo,l ale aj aby rozbehol laktáciu- odsávačka mozgu nikdy nedodá takú silnú stimuláciu ako dieťatko...ja víkend- staršieho syna a domácnosť nechaj len na muža, babky... venuj sa len malému, tuľkajte sa, často si ho prikladaj, nedávaj mu UV v čase, ked ju čaká, skús vždy aj prsník... hladné deti sú ochotnejšie ťahať silnejšie...ale samozrejme ho nenechávaj vyplakať, to už do neho nedostaneš nič... chce to veľa trpezlivosti, ale určite to nie je beznádejné...ale bez kontaktu laktáciu nerozbehneš, taký zázračný liek ani bylinka nie je- veľa piť- vodu, rascový a feniklový čaj- zadeň 2-3l- odmeraj si to, piť aj počas kojenia, skús ešte senovku- aj kapsule, aj čaj- s tou mám dobré skúsenosti- ale pripomínam, to je len PODPORA, ak si nebudeš malého často prikladať, obávam sa, že o mliečko prídeš (to bude trvať tak ešte mesiac, bude ho stále menej)....nekojiť po ležiačky, ale zobrať malého do náručia, držím palce a daj mi prosím občas vedieť ako to ide
@zuzanadringus
- ešte som sa zabudla opýtať, či nie si alergik- antihistaminika môžu znížiť tvorbu mlieka
@lavender273
s tým prikrmovaníť- tlieskam, dobré rozhodnutie, dnes už až "nemoderné"
pýtala som sa preto, či sa nezasýti niečim iným...
takže len ti môžem poradiť trpezlivosť, skús natiahnuť čas medzi kojením (chodte von) aby vyhladla a z toho prsníka ťahala dlšie...koj ju v náručí, nie po ležiačky, v klude (vypni telku, nech je ticho, nikto nechodí...5 mesač. bábätko je už vnímavé, zvedavé) a pohode 🙂) a skus kontakt kožu na kožu...ale ked som si znovu čítala ten tvoj koment- je to jasná psychická potreba 🙂))) nevzdávaj to, držím palce
@janakri na ten alkohol ma mamila iny nazor http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/alkoh... vy ste odkial cerpali informacie?
@malasandrika
to platí pre detičky- matky, kde je problém s tvorbou mlieka- pri kojení v náručí je bližší kontakt a to stimuluje mozog ...
ak kojíš bez problémov, mlieka máš dosť aj pre tri deti, samozrejme koj aj po ležiačky- pri väčších deťoch je to jednoduchšie, sú už ťažké, šetri si chrbát
@tana85
tieto študie sa začali objavovať vtedy ako trh zaplavil Radler, je ich viac
ten článok z mamilla samozrejme poznám, teraz som si ho pre istotu prečítala ešte raz a nerozumiem, čo som ja tvrdila ináč? či som sa zle vyjadrila
PIVO, Radler (obsahuje stopy alkoholu) a už vôbec nie iný alkohol, tehotné ani kojace matky nesmú piť, plod, ani pečeň novorodenca alkohol nevedia odbúrať
@janakri "Svetovo uznávaný farmaceut Thomas Hale vo svojej knihe na základe vedeckých štúdií píše, že „absolútne množstvo (dávka) alkoholu, ktoré sa do materského mlieka dostáva, je vo všeobecnosti nízke a je funkciou hladiny v krvi matky“. Inými slovami to znamená, že toto pre dieťatko nepredstavuje problém, pretože v materskom mlieku je množstvo, o ktorom nemá zmysel uvažovať. Táto skutočnosť sa odvíja aj od toho, že v materskom mlieku sa môže nachádzať len to malé množstvo alkoholu, ktoré sa nachádza v matkinej krvi (a alkohol v krvi sa meria v promile). O alkohole v materskom mlieku preto nemá z praktického hľadiska zmysel uvažovať. Z tohto všetkého vyplýva, že nie je potrebné po vypití alkoholu čakať či odstriekavať a vylievať mlieko, matka môže normálne bez obmedzení pokračovať v dojčení. Časovať dojčenie podľa pitia alkoholu nie je praktické ani ľahko realizovateľné. Vzhľadom na zanedbateľné množstvo alkoholu v materskom mlieku nemá zmysel časovať dojčenie podľa toho, kedy mamička vypila alkohol."
@tana85
toto rozhodnutie je vdakabohu na každej matke- presne ako rozhodnutie či bude svoje dieťa kŕmiť klobáskou... ja by som nikomu s čistým svedomím neodporúčala piť pivo a hotovo, tvorba mlieka sa dá dosiahnuť aj inými prostriedkami...kto chce, nech pije
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/alkoh...

@princeznicka84 pekne od teba ze si takto poradila iným. Želám ti veľa mlieka a úspešného kojenia. Ja osobne už kojim vyše 3roky 🙂