icon

Nepravidelné dokrmovanie

seemani
2. sep 2013

Ahoj, možno ma budete mať za blázna, ale už dlhšie nad týmto rozmýšľam:
malý má 6 týždňov, krásne kojíme, nie je žiadny problém. Ale niekedy sa stane, že musím na dlhšie odísť, napr. vybavovačky v meste, taktiež vyučujem jazdenie na koni a nemôžem na dlhšie odísť, hoci by sa to niekedy hodilo(objednať viac jazdcov na deň.
Tak ma napadli dve varianty: odsať si mliečko, čo je samozrejme to najrozumnejšie, ale neviem koľko a či by mu to stačilo. Alebo ma napadlo, či sa môže podávať aj UM nepravidelne. Prosím, nesfúknite ma, ja sa v tomto nevyznám, ako to funguje s UM, preto sa pýtam tu. Lebo odsať si neviem veľa, začne ma po chvíli bolieť prsník. Ale zas nechcem malému dávať UM pravidelne.
Takisto zvažujem feniklový čajík, kamoške to pomohlo, keď jej malý plakal vonku, dala mu čajík, a upokojil sa a zaspal. Poraďte mi, ako to riešiť.
Ešte k tomu odsávaniu, cez deň ma malý žužle každú chvílu, mám cecky úplne ako blato, ani odsať sa nedá jak sú mäkké. V noci pije raz takže sa krásne nalejú, tak by som asi mohla odsávať len v noci, alebo nadránom 🙂

Strana
z2
jul11
2. sep 2013

Ahoj,

mas viacere moznosti.Samozrejme,najlepsie je plne dojcenie.Ale clovek musi aj z niecoho zit. Tak si mozes odsavat a podavat dietatku a pripadne pouzit umele mliecko. Myslim,ze radsej umele mliecko ako cajik alebo voda. takym malym detom,netreba cajik a ani vodu velmi,pokial nie su extremne horucavy,tekutiny prijimaju v mliecku,inak su to len prazdne kalorie. Ide aj o to,ako chces aby davali babtku mliecko. Moze sa stat,ze ked das flasku,taks a potom neprisaje na prsnik a bude ho odmietat. Z flasky ide lahsie.Odporuca sa lyzicka,poharik,cievka.Pravidelnym odsavanim si vies zvysit tvorbu mlieka a tak budes vediet odsat. Ale treba dat pozor,ze ked budes 4-6hodin rpec,aby si nedostala zapal,treba aj pocas nepritomnsoti pravidelne odsavat. Riesit zapal,nie je zabavne.Este ma napada,ze ked sa ti cez den nenalievaju poriadne prsniky a maly je este maly,moze byt,ze mas menej mliecka a preto maly stale zuzle a ci sa aj dobre prisava,lebo kojenie by nemalo boliet. Pozri stranku mamila.sk,je to stranka laktacnych poradkyn.Ale tie ti samozrejme neodporucia UM,cumlik a podobne.Musis sama vediet,co tebe a babtku vyhovuje a ako sa viete zariadit.

marcelatje
2. sep 2013

UM sa určite môže dávať aj nepravidelne ale je riziko že ak sa ti bábätko naučí na fľašu nebude už chcieť prsník. Netvrdím že je to na 100% ale stať sa ľahko môže. Taktiež môže (ale nemusí) kombinácia MM a UM spôsobovať problémy. Čajík by som nedávala vôbec aj keď iné mamičky zas možno budú radiť že daj. Ja osobne si myslím že tými spôsobmi ako navrhuješ je veľké riziko že s dojčením čoskoro prestaneš čo by bola škoda lebo ja to vidím ako výhodu a je to jednoduchšie ako sa zaoberať prípravou mlieka, jeho teplotou, sterilizáciou fliaš....... To že ti malý cez deň stále cucká nevidím ako problém, práveže to podporuje tvorbu mlieka a čo sa zmien pŕs týka to k materstvu asi patrí. Ja sa tiež už chystám do práce na skrátený úväzok, ale malá už bude mať rok a cez deň už papá aj príkrmy tak toľko mliečka už nepýta. Ja by som na tvojom mieste ešte nejaký čas vydržala a keď už ti malý bude papať príkrmy potom to bude lepšie. Také maličké bábätko aj tak najviac potrebuje maminku.

seemani
autor
2. sep 2013

@jul11 no malý mi skoro celú noc prespí, takže preto cez deň papá častejšie, asi každé dve až štyri hodiny. Prsia ani kojenie ma nabolia, iba keď si odsávam, ale to z toho mačkania. Možno aj zle odsávam. Malý má dudlík na zaspávanie, niekedy ho dudle aj hodinu a s prisatím problém nie je, ťahá dobre, tak hádam sa mi flašou nepokazí. V pôrodnici prvý deň pil z flašky a aj tak sa mi krásne prisal, tak uvidíme. Hlavne mi ide oto, či môže piť aj nepravidelne UM, či nebude mať z toho bolesti bruška alebo nejaké problémy. Nerada by som si odsávaním zvýšila tvorbu, lebo nechodím preč stále ale odsávať si už budem musieť stále. Teraz si musím, aj keď sa v noci nalejú, cez deň ich malý pekne vysaje, tak ma ani nebolia. A to v noci prespí aj 8 hodín.

seemani
autor
2. sep 2013

@marcelatje mne nevadí že ma stále cucká, ja mu rada dám, ale keď napr. odídem na tri hodiny preč a on sa zobudí a pýta si, svokra mu nevie nijak pomôcť a ja musím leteť domov. A u tak malého je ťažko určiť denný režim. Niekedy spí cez deň aj 4 hodiny, niekedy sa po pol hodine zobudí, lebo sa slabo najedol. Preto hladám riešienie. Peniažky treba, a nechcem príjsť o klientov, takže tam riešenie nie je, zarábať musím. Zatiaľ to riešim tak, že idem len na dve hodiny, a predtým vždy nakŕmim.

marcelatje
2. sep 2013

@seemani tak skús odsať a nech mu svokra dá radšej cez cievku ako z fľaše. My sme z pôrodnice prišli s fľašou a dojčenie sa rozbehlo až neskôr, preto mám skúsenosti s kombinovaním MM a UM a aj keď sme časom prešli úplne na MM viem že možné to je a robí to isto viac mamičiek. Ale malá mi pila buď len z fľaše, alebo z prsníka obidve varianty v tom istom období jej robili problém napriek tomu že cumlík mala. Každé dieťa je iné, treba len skúšať aj tak by som však volila variantu pri ktorej by si čo najdlhšie dojčila a keďže mliečko máš bola by to škoda.

seemani
autor
2. sep 2013

@marcelatje to bude asi najlepšia varianta, len sa bojím že potom budem mať veľa mlieka a budem musieť odsávať stále bez ohľadu nato, či idem preč alebo nie. Ale určite nechcem kvôli špekulovaniu prestať kojiť, to radšej budem tak jak doteraz.

marcelatje
2. sep 2013

@seemani logicky ma napadá že keď namiesto dojčenia budeš odsávať tvorba by sa nemala zvýšiť ako keby si dojčila a hneď potom odsávala pretože vlastne namiesto dojčenia odsaješ a počet vyprázdnení prsníka tak ostane rovnaký.... neviem či som sa vyjadrila pochopiteľne 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

lauricka
2. sep 2013

ak mozes, daj prednost kojeniu pre jazdenim, aspon prvych par mesiacov

jajatko
2. sep 2013

máš ešte veľmi maličké bábo a tie prvé okamihy, momenty, keď potrebuje byť pri tebe, cítiť ťa a vnímať naplno.. môj názor je, že aspoň minimálne tie prvé tri mesiačiky si vychutnaj naplno dojčenie - je to krásne a neskôr už by som skúšala to s tým odsávaním.. inak môžeš odsávať aj teraz a mliečko zmraziť a v prípade potreby potom rozmraziť a dať bábätku 🙂

seemani
autor
2. sep 2013

@lauricka ak dám prednosť kojeniu, prídem o dosť veľa peniažkov, čo by bola pri malom dieťati a plánovanej prerábke domu trochu hlúposť. Preto hladám riešenie, ako si to spojiť dokopy, aby som mohla odísť aj na dlhšie, napr, na 4 hodinky

seemani
autor
2. sep 2013

skúsim to stým odsávaním najprv, snáď to vyjde. inak tá cievka sa dá niekde kúpiť_?

marcelatje
2. sep 2013

@seemani skús v lekárni alebo zdravotných potrebách

seemani
autor
2. sep 2013
lauricka
2. sep 2013

@seemani babo, ak sa dobre napapa, styri hodiny vydrzi, mozno na to bude potrebovat len par tyzdnov, peniaze nie su vsetko. Tu si musis urcit priority. Ak zacnes vselijako dokrmovat, pouzivat flasky a pod., mozes ohrozit kojenie, lebo babo to este nema zauzivane, zabehnute, na to potrebuje cas. Ak ti to nevadi, pokojne chod zarabat. Len aby si potom za tie peniaze nekupovala umele mlieka, ktore su teda sakra drahe. Cievku mozes vyskusat, krmi sa s tym na prste.

jul11
3. sep 2013

@jul11 Ahoj, joj papanie kazde 2-hodiny nepovazujem za caste,to je ok. ja som kojila kazde 2hodiny a v lete ked bolo teplo kazdych 40minut a to papala tak hodinu v kuse. Ci bude mat z nepravidelneho papania UM bolesti,tazko povedat,niektore babtka to znasaju ine nie. Ja som moju dokrmovala,lebo aj po navstevach laktacnej poradkyne a pouzivani senovkya podobne bolo mliecka pomenej pre mojho hladosa a tiez v jeden den mala viac, v jeden menej a nikdy nemala problem s bruskom,doteraz mam doma neotvoreny Espumisan.Ale najleosie by bolo odsatie,skus odsavat rucne,alebo prave s odsavackou a aj tam je viacero dryhov a typov a aj elektricke su.Mne na zaciatku bola najlepsia rucna, potom elektricka a ku koncu rukou odstriekavanie. Ked pojdes prvy krat prec,skus si postupne poodsavat a dalsie mliecko si odsaj,ked budes prec tie 4hodiny, prides domov,tak nakojis a odsate mliecko das do mraznicky a uz budes mat na dalsi krat a nebude ti hrozit zvysena produkcia. Dudliky a flasky-kazde dieta je ine,niektore sa naucia na flasku a odmietnu prsnik,ine nie,je to individualne. ja som moju dokrmovala do skoro 5mesiaocv na cievku,potom som rpesla na flasku,lebo som dokrmovala uz len 1x denne a v pohode sa prisavala dalej. kamoska,dokrmovala castejsie a jeden den pouzili vacsi cumlik a maly sa uz vobec neprisal. tazko povedat. Prajem,aby si sa rozhodla tak,aby to vyhovovalo tebe a babatku.My ti mozne kazda nieco poradit a povedat,ale ty sa musis rozhodnut,co bude pre vas dvoch najlepsie.

jul11
3. sep 2013

@seemani Ahoj, pozor,v lekarni ti asi ponuknu vacsiu ciecku,pre novorodenca,ale laktacne poradkyne odporucaju cievku CN-01,lebo je pre skoro narodene deticky. A je to naozaj rozdiel,ta vacsia je obrovska,mala sa vobec nenajedla,len to tieklo. kuk link https://www.facebook.com/laktacnaporadkyna/post...

seemani
autor
3. sep 2013

@lauricka bohužial nemáš pravdu, dnešný systém je nastavený tak, že peniaze sú všetko. ak ich nemáš, končíš na ulici a nikoho, ale absulútne nikoho nebude zaujímať, že si nemohla zarobiť, lebo si musela byť neustále pri dieťati a ušli ti peniažky a preto meškáš zo splátkami. Nezaplatíš, nežiješ! keby príspevky pre mamičky boli také, aby mamička nemusela pracovať a dokázala si zachovať aspoň taký štandard, aký mala pred pôrodom, nemusela by som vôbec riešiť, ako zladiť malého s jazdením tak, aby bol on prvoradý, ale zároveň som neprišla o svojich klientov. samozrejme, moje dieťa je pre mňa najdôležitejšie, a práve preto chcem aj zarábať, aby mal dostatok všetkého a zázemie, ktoré mu sme schopný poskytnúť.

palomka
3. sep 2013

ja som od narodenia syna dokrmovala umelym mliekom. na jedno krmenie som proste nemala mlieko, takto sme fungovali 8,5m. mal aj cumel a v pohode som dojcila, dokonca prve mesiace s klobucikmi 🙂 a ked som potrebovala niekam ist a nedalo sa dojcit, tak som mala so sebou UM nadavkovane a flasu s vodou. ked sme dosli domov, mlieko som si odsala co malo byt na to krmenie a dotvorilo sa mi tak nove. takze v pohode sa da takto fungovat 😉

lauricka
3. sep 2013

@seemani peniaze su vsetko? hm, to je uhol pohladu, nejedna sa o pravdu alebo nepravdu. Maly ma len sest tyzdnov, tu sa predsa nebavime o nejakom dlhom obdobi, bavime sa o tom, aby mal dobry zaciatok. Ved pol roka dostavas matersku, nie? A pises, ze by si potrebovala byt styri hodiny prec, to trochu vacsie babo uz zvladne, tu sa nejedna o nejake dlhe obdobie, kedy by si musela rok nic nejest, lebo nemas prachy. A stale plati, ak sa pokazi kojenie, zaplatis pekny peniaz za umele mlieka. Stat ti nemoze davat peniaze na tvoj zabehnuty zivotny standard. Na dieta si treba v prvom rade nasetrit dopredu, ak ho clovek chce mat. Neboj, tiez som uz v praci a deti budu mat dva roky az v novembri. Viem, ake je to s peniazmi. Ale takto skoro by som si to poriadne rozmyslela. Kazdy si ale to musi podla seba rozhodnut. Ako som napisala, ak to chces, tak po prste cievkou nie je take hrozne, da sa tak krmit babo bez toho, aby si pokazilo techniku sania na prsniku. Len mu nedavajte flasu. Alebo ak ti nevadi, ze sa oduci od prsnika, tak kludne. To uz je na tebe. Ja by som materske mlieko nevymenila za umele, ani kojenie za flasu, ci ine nahrady. Hlavne, ak sa mi babatko naucilo krasne kojit a nema s tym problem.

lauricka
3. sep 2013

@palomka ale na zaklade jedneho dietata predsa nie je mozne tvrdit, ze sa tak da fungovat s hocijakym babatkom.

palomka
3. sep 2013

@lauricka tiez kazdy hovori, ze ked sa dieta nauci na flasu uz sa nechce prisat k prsniku...a poznam koopec mamiciek ktore davaju detom aj cumle, aj caj z flase aj dojcia a deti o nic neprichadzaju...
a inac, je to jej rozhodnutie ci pojde do prace alebo nie, chce vediet ako ma riesit dojcenie a ci sa to tak da ako pisala...nie ci ma ist do prace alebo nema 😉

sylvia2012
3. sep 2013

ahoj moja mala ma 3 mesiace a dva tyzdne mame flasky tommee tippee a malu aj dokrmujem lebo nemam tolko mliecka vychadz to tak ze s 5 krmeni dva kratmdokrmujem a nadstavila som si to tak aj malumze ranomjej davam prsnik o jedenastej je dalsie krmenie to uz ma UM a o tretej cca druhy krat umele mliecko a vecer a v noci kojim je mi to aj pohodlnejsie koli vytahovaniu prsnika a rozmyslaniu kde ju nakojim a takto dam flasu a chodime s nou vsade mala neodmieta prsnik a pije aj cajik a cele leto pila vodicku tak uplne super a mliecko mame hipoalergenne nutrilon

luba41
3. sep 2013

@sylvia2012 a neskúšala si kontaktovať laktačnú poradkynu? tvorba mliečka sa dá zvýšiť a možno si mala "len pocit", že MM nebolo dostatok...škoda si takto kaziť dojčenie..možno ešte pár dní a malinká Ti začne odmietať prsník, začne štrajkovať a dojčenie ukončíš alebo vydržíš odsávať..viem o čom hovorím, urobila som tiež takú chybu..každá fľaša UM Ti totiž znižuje tvorbu MM, telo nemá podnet, aby ho vytváralo v množstve, ktoré potrebuje dieťa...

seemani
autor
3. sep 2013

@lauricka bohužial materskú nemám, nakoľko funguje také niečo ako dohoda a napriek tomu, že človek má odmakané dosť, nemá to v zmluve. A niekde zmluvu ani nedostane. No a pred pôrodom som si už nepracovala, takže tak.
Určite mi to zato nestojí, v žiadnom prípade nechcem malého odučiť, je super, že mám mlieko a že ma dokonca ani nebolia prsia a nemáme žiadny problém. Už som aj písala, že to radšej budem chodiť len vtedy keď malý spí. Riešením je aj kočíkanie, keď sa náhodou zobudí a nie som pri ňom, svokra si tým zvykne pomôcť. Nejak si to zariadime. Flašku mu nedám, po otcovi máme taký pohárik so so sáčikom, čo má tri malé dierky. To asi skúsime. A ešte tú cievku.

@palomka presne to, že každé dieťa je iné, jedine musím skúsiť a uvidím. Ale v pôrodnici sme prvý deň pili len z flašky, lebo stonkal, tak ho mali na pozorovaní a ani mi ho nechodili prikladať, hoci som mlieko mala. A keď mi ho priniesli, bez problémov sa prisal. Ale to nemusí platiť aj teraz.

seemani
autor
3. sep 2013

@sylvia2012 na toto pozor, mlieka nikdy nie je málo. Telo ti vytvorí mlieka, koľko potrebuješ, ale veľa mamičiek sa nehá ovplyvniť tým, že bábo je stále hladné, tak usúdia, že asi ho treba dokŕmiť. Mne malý prvý mesiac nonstop vysel an prsníku cez deň a keď som ho odpojila, po chvíli sa rozplakal a stále pýtal. Každý mi hovoril, že mám slabé mlieko a málo, že mám dokrmovať, ale ja som stále vravela, že mlieko je ok, len malý je gurmán :D a tak aj bolo. postupne sa to ustáluje a už papá lepšie, naje sa raz za dve až štyri hodiny a hoci ej skoro celý deň hore, neplače už za mliekom. Takže sa radšej snaž prikladať čo najčastejšie, a uvidíš, bude ho viac.

lauricka
3. sep 2013

@palomka ja som nenapisala nic ine, len to, ze je to jej rozhodnutie, ale preco by som popri tom nemohla spomenut, aby to este zvazila...? clovek niekedy svoj nazor aj zmeni, nie?

sylvia2012
3. sep 2013

@luba41, moze byt to co ty hovoris ale moja mama takto fungovala do roka a pol a v poriadkumkazda zena je ina aj kazdemtelomje ine mne to vyhovuje som rada ako to je zabudla som aj napisat ze som velmimsilny alergik takmaj tabletku si mozem dat lebo viem ze cez den nedojcim a pokym pojdem dojcit tabletka v tele neni, ked som aj malu cakala tak sme sa dohodli aj s alergologickou aj mojim lekarom gynekologom ze moje tehorenstvo musi byt mimo toho najsilnejsieho alergickeho obdobia tsk ja som celkovo stastna ze kojim vobec🙂

luba41
3. sep 2013

@sylvia2012 ved jasné...aj každé dieťa je iné, ale pre používanie "fľaše" platí v drvivej väčšine pravidlo, čo som hore písala... podla mna si to fakt zbytočne komplikuješ...ak chceš, pozri si stránku http://www.mamila.sk/ / ak si ešte nečítala/... máš tam zoznam laktačných poradkýn http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do... , poradňu s kopou rád aj ohladom užívania liekov / do mlieka prechádzajú len v stopovom množstve/ . Baby popri dojčení užívajú od antidepresív až po lieky na srdce a pod. bez toho, aby nejako ohrozili svoje dieťa ... http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pr... , aj ked lekári Ti povedia niečo iné... 😉

sylvia2012
3. sep 2013

@luba41 dakujem za informacie ale pocuvam len mojich lekarou a mam ich vynikajucich 🙂 ked som spokojna a moja mala je spokojna nebudem riesit ja som napisala moju skusenost s flasou a kojenim a ze aj ja som ako mala fungovala do roka a pol na kojeni a flase je to otazne. kazdy je iny🙂

seemani
autor
4. sep 2013

baby a keď si odsajem mlieko, do koľko hodín ho musí bábo skonzumovať? a dá sa aj zamraziť, a potom podávať napr. na druhý deň? a na koľko stupňov sa zohrieva?

Strana
z2