icon

Opäť som nezvládla kojenie

alexa35
8. nov 2013

Ahojte, viac-menej sa idem vystazovat,pretoze som zufala a vsetci si myslia,ze to prehanam. Opät sa mi nepodarilo kojit moje druhe dieta,uz pri prvom v 10 tyzdni sa znizila produkcia a samozrejme som dala flasu,lebo mala Bola skoro podvyzivena,ako som sa snazila flasu nedat,no nepodarilo sa a mala skoncila na UM. Momentalne mam opät 10 tyz. dceru a zacina to ist dole kopcom,napriek tomu,ze som mala vsetko nastudovane,dopredu som sa pripravovala,aby som mohla byt stastnou dojciacou mamou,no opät ten isty Problem,mlieko je fuc,prsia sa prestali nalievat,mala potiahne 3 min a koniec a samozrejme prestava priberat,je nervozna,produkciu sa snazim zvysovat odsavanim,castym prikladanim uz 5 dni a stale nic a ja sa opät citim ako neschopna zufala matka ☹ Dnes som dala 1x flasku no bohuzial ani tu nechce o to je to horsie. Nezijem na SK,ale laktacnu som kontaktovala,ale tu su uplne neschopne a jedine co vedia povedat,dajte flasu aby nebola dehydrovana. Vobec neviem ako dalej,som nervozna,uz 2 dni som nejedla,ledva zijem,placem a neviem sa s tym zmierit a duplom ked vidim ako flasu a UM odmieta...

Strana
z4
katkanova
8. nov 2013

@alexa35 ako casto ju prikladas?

alexa35
autor
8. nov 2013

@katkanova ako si mala zoberie,niekedy kazdu hodinu,na poziadanie,lenze ak je maly rozostup medzi kojeniami,hned sa pusti,ze jej poriadne netecie a je koniec ☹

kikuleenka
8. nov 2013

@alexa35 no, momentalne asi najvacsi problem je, ze si v strese, ze dostatocne nejes a nepijes, mliecko nema sancu sa v potrebnom mnozstve tvorit. Treba si zacat verit, co najviac oddychovat, zdravo a dostatocne jest, vela pit. No a prinajhorsom skoncite na UM, nemyslim, ze je to az taka tragedia, hlavne aby ste boli obe spokojne. Ale ked mas chut a odhodlanie kojit, nevzdavaj to, ver si. To je podstatne, je to najma v hlave. Urcite mas na to 🙂

fialkaa
8. nov 2013

ahoj, nebudes mat mlieko, ked nebudes jest a spat a ked budes nervozna a zufala. v prvom rade - musis sa upokojit, vyspat a najest. a pokracovala by som v tom, co robis, pretoze podla mna to robis dobre. co najcastejsie treba babo prikladat. ked bude hladna, bude pit. na podporu produkcie mliecka si zozen hroznovy cukor, vineu v zahranici asi nebudes mat, uvar si rascovu alebo inu zaprazenu polievku, vela pi. velmi ti drzim palce.

lujza123
8. nov 2013

@alexa35 neviem kde zijes ale skus flase MAM , da sa pri nich aj kojit aj dokrmovat (aspon ja som musela tiez par mesiacov odsavat, lebo bolo malo a dcera uz nevladala cucat tie zvysky, tak som za cely den horko-tazko nazbierala a a dala jej vecer)
A nezufaj, materske mlieko je zdrave ale ked bude na UM svet sa nezruti....ani tvoja mala od hladu neumrie, na UM flasu si zvykne a ty mozes aspon trosicku kojit rano a vecer....mozme byt radi ze zijeme v dobe ked nekojenie uz nema fatalne nasledky ako v minulosti

andelok
8. nov 2013

@alexa35 Ahoj, chapem, ze ta to trapi, ale skus sa nad to trochu povzniest...to ci si dobra mamina sa urcite nemeria podla toho, ci si kojila svoje deti. Ine veci su dolezite...rozumiem, ze velmi chces po "neuspechu" s prvou dcerkou, ale uz som citala vela pribehov o tom, ako zeny velmi velmi chceli a neslo to. Tvoje dietatko potrebuje TEBA v prvom rade, nie tvoje prsia. Kojenie je krasne, ale ak to ma byt za cenu nervacenia sa, nejedenia a placu, tak to fakt nema zmysel. Hlavne ak nebudes jest a budes plakat, urcite budes mat menej mlieka. U mna to tak bolo tiez - ked ma nieco trapilo, okamzite som citila ze sa mi prsia prestavaju nalievat. Hned ako som sa ukludnila a normalne jedla a pila, tak to islo. Skus mozno kontaktovat telefonicky nejaku slovensku laktacnu poradkynu...mne velmi pomohli. Neviem, kde v zahranici zijes, ale mozno by tie peniaze stali za kratky 5 minutovy telefonat...a aspon by si vedela, ze si spravila dalsiu vec navyse. A ak to aj nepojde, tak dobra mamina je ta, ktora:
1. Ma na svoje dieta vzdy cas, 2. Lubi ho, 3. Venuje sa mu, 4. Naplna jeho potreby...a to ty urcite si, ci uz das svoje alebo umele mlieko.

seemani
8. nov 2013

@alexa35 ☹ možno je problém práve vtom, že už dva dni si nejedla.. Nechcem ťa sklamať, ale ak si naozaj urobila všetko preto, aby si mlieko mala, odsávaš a prikladáš neustále, tak asi bude problém v mliečnych žlazách a mám pocit, že kojiť už asi nebudeš...Chápem, že ti to je veľmi ľúto, ale teš sa zo zdravého bábätka a skús to brať športovo, aj prvá bola na UM a je v pohode, nie? Je x detí na UM a sú zdravé a v poriadku.. Posledné, čo tvoja malá teraz potrebuje, je nervózna plačúca matka..

gabikula
8. nov 2013

@alexa35, skús ešte jedno. Mne to pri prvom pomohlo, keď ma pochytila panika a plač. Hlavne sa skľudni, vezmi si malinkú k sebe a ľahnite si spolu, oddýchnite si, najlepšie aspoň dve hodky v kuse a najlepšie je si pospať, vtedy sa tvorí mlieko viac. Keď som si povedala, že " kľud, dajako bude, veď v Afrike vyhladované maminy dokážu kojiť, tak prečo ja nie ", ležali sme spolu v posteli pol dňa, ani telefón som nezdvíhala ( pri druhom by som si to nemohla dovoliť, kôli staršiemu uragánu 🙂). A všetko sa zlepšilo.

cerez
8. nov 2013

Vôbec sa nepovažuj za neschopnú. Keď to nejde, tak to nejde. Prvú som kojila a prikrmovala UM a druhé som mesiac kojila a dieťatko šlo váhou dole. Pridružili sa problémy a nezostávalo mi nič iné len kŕmiť UM a odsávala som si mliečko a dávala pokiaľ šlo. Do mesiaca to skončilo. Skúšaj ďalej prikladať a ak to nepôjde skús nájsť mliečko, ktoré mu chuťovo sadne. Možno s názorom nebudú niektoré maminky súhlasiť, ale pre mňa je rozhodujúce dieťatko, ktoré je spokojné a spokojná je aj maminka.
@alexa35

alexa35
autor
8. nov 2013

@kikuleenka to je mi sice jasne,ale akosi sa nedokazem ukludnit,stale na to myslim,nedokazem normalne fungovat ☹

seva
8. nov 2013

@alexa35 ja by som Ti este poradila, kojit co najviac v noci. Neviem, ako casto ju kojis, skus aspon 2-3 krat. V polospanku bude urcite papat pokojnejsie. Vtedy sa aj vela mliecka tvori. Mozes skusit aj odsavat medzi kojeniami. Skus jej nedavat flasu, ani cumlik. Urcite to bude lepsie, uvidis.

simca06022011
8. nov 2013

no sice som nedojcila, ale zaklad kazdej maminy co som videla uspesne dojcit bolo jest a pit... a nie malo.. prave vela a nalievali sa v kuse kadecim. A hlavne nestresovat, mne stacil jeden "hysak" po porode a bolo po dojceni...

andelok
8. nov 2013

@alexa35 Este ma napadlo, ze mne laktacna poradkyna radila taky den zamerany len na kojenie...lezat spolu v posteli (ak je teplo, kludne babo len v plienocke, ty hore bez - kontakt koze na kozu vraj podporuje tvorbu mlieka kvoli produkcii oxytocinu), nevenovat sa nicomu len oddychu, spanku, maznaniu, kojeniu. ZIadne upratovanie, nahananie sa, varenie...nic. Len ty a tvoje dietatko, v klude. Samozrejme nezabudnut sa pri tom najest a napit, vsakze 🙂

limoncino
8. nov 2013

@alexa35 sú dôležitejšie veci, ktoré môžeš a dáš dieťaťu, než je dojčenie... Áno, je dôležité, prospešné, ale svet na ňom nestojí.. Tvoje dieťa hlavne potrebuje šťastnú a vyrovnanú matku, nie kôpku nešťastia, ktorá podceňuje samú seba.. Ja som zažila oba extrémy, keď som syna dojčila dva týždne, jednoducho nám to spolu nešlo, tiež som mala výčitky svedomia, pocity, aká som nemožná a čo som to za matku, keď si ani dieťa nenachovám... a dcérku som dojčila viac než tri roky, a pritom som robila to isté, ako pri synovi, s tým rozdielom, že syna mi na kŕmenie nosili a dcérku som mala stále pri sebe 🙂
Pozbieraj sa, a nič nelám cez koleno 🙂 držím palce

lujza123
8. nov 2013

@alexa35 inac je pravda ze okolo toho 3 mesiaca si babetka pytaju najviac...aj moja bola doslova nenazrana (hnusny vyraz na babetko ale ten 3-4 mesiac si pametam, som musela kojit nonstop)...ja som to riesila tym odsavanim po kazdom kojeni a dala som jej navecer...pripadne ked bola moc moc hladna a bolo toho malo aj odsateho tak som jej to malicko nariedila prevarenou vodou, myslim ze to bolo v pohode, kedze to odsate bolo zadne mlieko, huste......ako nie moc odborna rada ale nevyspata mama + hladne babetko su schopne hocijakych kompromisov

alexa35
autor
8. nov 2013

No len malej sa venovat nemozem,mam aj starsiu dcerku a manzela cely den v praci,asi ako kazdy. Jasne aj starsia Bola na UM je krasna zdrava,ale hlavne preto som to chcela zvladnut pri tejto a este pred par dnami to tak aj vyzeralo a ja som Bola na seba pysna, uz v tehotenstve som pre to robila vsetko,studovala materialy o dojceni,aby som nic nezanedbala a teraz toto a najhorsie je momentalne,ze nechce ani flasu a strasne s nou bojuje, takze ma napadaju hluposti,ze nebude mat ostatok zivin a skoncime v nemocnici ..

zuzik307
8. nov 2013

@alexa35 neskusala si benedikt a senovku na podporu tvorby mliecka? mne pocas rastoveho spurtu malej doslova z vecera do rana odislo mliecko, prsniky sa neplnili...za den uzivania to bolo o dost lepsie, za dva dni este lepsie ako predtym 🙂

henikav
8. nov 2013

@alexa35 myslim si ze v prvom rade musis dostat do pohody seba, potom aj babatko bude v poriadku. Ja som mojho syna kojila takmer do roka, mala som vela mlieka a teraz mam malinku dcerku, no od zaciatku som mala vela zdravotnych problemov, tak som ju musela dokrmovat, teda choval ju hlavne manzel uz v nemocnici, lebo ja som nemohla, potom som sa ako tak pozbierala a trapili sme sa dalej dalsie 3 mesiace, tvarit sa ze sa kojime a potom dokrmovat. Dnes ma mala 7 mesiacov a uz ani nepamatame co je to kojenie, proste ked sa neda, tak sa neda, Mala pije UM teraz ju uz aj dokrmujem a je to male spokojne a stastne dietatko. Tak aj tebe radim, v prvom rade tvoju psychiku dokopy, ak by prislo k tomu, ze kojit nemozes, UM nie je jed na potkany, je to to najlepsie co mozes babu dat hned po materskom mliecku

petra92
8. nov 2013

@alexa35 ahoj no v prvom rade vobec nejsi neschopná matka,chceš pre svoju dcérku to najlepšie, a nervozita a hladovka ti k tomu velmi nepomáha.Neviem skúsila si čaje na podporu tvorby mlieka alebo nejaké homeopatiká?Asi ti velmi nepomôžem ale začni od seba,vážne radšej s kludom (viem lahko sa to hovorí) oddýchni si ak sa ti dá,dobre sa napapaj,fakt neviem čo ti ešte poradiť,hlavne skúšaj stále prikladať,skús si dávať mliečne výrobky,zapražené polievky alebo éterické oleje na masáž prsníkov. Nevzdávaj to ešte a koniec koncov ak to nakoniec nepôjde neboj sa ved Um nie je jed. Držím palčeky aby sa ti mliečko nakoniec tvorilo.

labacik
8. nov 2013

@alexa35 skus vyuzit inu laktacnu poradkynu, nevzdavat sa tak lahko. Urcite nie su VSETKY do radu neschopne! Najdolezitejsia zo vsetkeho je pri kojeni:
-psychicka pohoda matky, ak si v nepohode, nie je spusteny "let down" reflex, cize mlieko netecie tak ako by malo
-spravna poloha matky a dietata, spravne uchopenie prsnika, spravne sanie, ak toto nefunguje, tiez je naruseny "let down" reflex.
Skus skontaktovat ine laktacne poradkyne, aby ti ukazali nazorne AKO spravne kojit, lebo ver, ze zmena techniky kojenia robi zazraky. Mozes si tiez co to nastudovat o technike kojenia na internete, ale nic nevyvazi nazornu ukazku laktacnej poradkyne, ci sestry specializovanej na dojcenie.
A nepocuvaj tie rady, co sa budu snazit zlahcit tvoje pocity a povedat ti, ze o nic nejde. Je to tvoje dieta a tvoja sanca/prilezitost dojcit. Ak citis, ze ju chces vyuzit, tak urob vsetko preto, aby si ju vyuzila. 😉

egyptanka
8. nov 2013

Ako moze povedat laktacna, ze dajte flasu? :@ 😲 ... flasu vyhodit a dokrmovat priamo na prsniku. Mrkni na stranku mamila.sk

zuzkabeno
8. nov 2013

Keby bolo bábo hladné, tak vypije aj z fľaše aj keď bolo len kojené. Tri minuty ťahania mi pripadá tak akurát na trojmesačné bábo. Len prsia už nie sú tak naliate ako po pôrode, možno si aj schudla a tým sa zmenšili, je zmáne, že tak v 8-12. týždni sú vždy menšie, s rastom bábätka sa nezväčšujú, skôr naopak, zmenšujú sa. Keď ciká min. 6x za deň, tak je všetko ok. Bábo cíti tvoju náladu, tvoju mrzutosť a nervozitu, tak preto sa chce prisávať častejšie, len ukľudniť seba aj Teba. Mlieka máš určite dosť, mne sa ani odsávať dobre nedalo a bábo priberalo a kakalo 3x denne. Keď máš bábo pri sebe, tak neodsávaj, len dojči, len kontroluj, či ciká. Ani neváž, len 1x za 2 týždne, zbytočne tým stratíš čas a znervóznieš.

alexa35
autor
8. nov 2013

Kocky moc vam dakujem,samozrejme este som to nevzdala, senovku ci benedikt tu nedostanem uz som zhanala,jedine co tu je,su caje,motilium je tu na predpis,takze mi ho nikto nepredpise,kedze nie je priamo urceny na tvorbu mlieka ale na problemy so zaludkom,uz som sa pytala a pozerali na mna ako na tela (typicky nemci) S laktacnymi tu je Problem,mam v okoli 3 a vsetky poraili to iste flasu,tu to nie je ako na SK zial,naozaj by som potrebovala niekoho kto by sa pozrel,ale bradavky ma nebolia a urcite drzi väcsiu cast dvorca,nie len bradavky,len proste ak to nejde lahko samo,jednoducho nesaje,len dudle a ja ju nedokazem ani stlacanim prinutit dalej sat,2x potiahne a koniec ☹

alexa35
autor
8. nov 2013

@zuzkabeno bohuzial som na vsetko prisla tak,ze plienky prestali byt pocikane, su polosuche...

siska53
8. nov 2013

@alexa35 V prvom,rade nie si neschopna matka Len preto,ze sa ti nedari dojcit.
ty sa musis dostat predovsetkym do pohody,vela pit,casto prikladat. Skus si spravit vtacie mlieko,kupit pripadne okrem cajov na,podporu laktacie i ine pripravky zo senovky greckej a benedikta lekarskeho.
idealne,by bolo natragit na,dobru laktacnu,mozno he problem len v tom,ze mama nie je dobre prisata.
alebo,IDE o rastovy spurt,kedy mode but prechodne,menej mlieka,ako babo,potrebuje. Niektore pouzivaju na dokrmovanie take cievky,dieta taha sucasne z prsnika i cez cievku.
a ked sa nepodari,nevadi,urobila si,co si,mohla,deti potrebuju spokojnu,vyrovnanu matku, radsej pokojnu matku nekojaciu,ako nervoznu,usilujucu,sa dojcit za kazdu cenu,to dieta vyciti velmi,ci je mama v pohode alebo nie

siska53
8. nov 2013

Este mi napadlo dojcenie koza na,kozu.vraj aj to stimuluje laktaciu.

zuzkabeno
8. nov 2013

Keď by bola hladná, tak potiahne aspoň 10x aj keď by nič netieklo, tak sa to snaží rozťahať. Chce byť len pri Tebe. V tomto veku nám stačilo kojenie 1x za 2-3 hodiny, 2-3 minuty ťahania. Možno jej aj menej chutí, teraz sú všelijaké virózy. Normálne sa nejedz, napi, choď na prechádzku, keď priložíš a nebude ťahať, tak nie je hladná.

bobocka
8. nov 2013

@alexa35 na stranke mamila.sk mas aj laktacnu poradnu.laktacna poradkyna ti rada poradi,odpovedaju velmi rychlo,su super.treba veeela vela pit.2l denne nestaci.3l a viac je fajn.mozes si zohnat homeopatika ricinu communis 5ch,tie tiez pomahaju.pi caj pre dojciace maminky,pred dojcenim vypi caj,alebo si prsia nahrej(hoc aj fenom) teplo mliecko uvolni.pomaha aj masirovaqnie si prs a teple sprchy.ja dojcim a pocit naliatych prs som nemala uz daaavno.prve tyzdne po porode to bolo,teraz uz vobec a mliecko pritom mam.moj syncek ma polroka(teda coskoro mat bude)je stale plne dojceny(prikrmy este nedavam ,ani vodicku este nepije) a dojci sa max 5 min (pri zaspavani aj dlhsie,ale to si popri dojceni aj dudka a tak sa uspava).dojcim na poziadanie.ked chce 2x za hodinu,tak dostane,ked chce raz za 3 hodiny,tak dostane.v noci je hore min 10x a viac a je stale dojceny.neriesim,je to jeho tempo,jemu to tak vyhovuje a ja sa mu prisposobim 😉 este v porodnici mali miminko,ktore za 3min dokazalo vytiahnut vyse 80ml.novorodenec to dokazal!takze to nie je velmi o dlzke daneho dojcenia,ale je to fakt indi vindi.ty sa najprv musis dat dokopy,musis najprv samu seba presvedcit o tom,ze mliecko tam je,ze babatko budes dojcit,ze umele mliecko netreba.je to velmi o psychike.pokial sa das do kludu,bude kludne i miminko.pocas dojcenia skus menit polohy.ked sa moj drobec zacal pri dojceni certit,tak som sa zodvihla a prechadzala som sa s nim a tak som dojcila.moja chodza a teda pravidelne pohyby ho ukludnovali a pekne tahal.pri dojceni prveho synceka som mala tiez tazkosi,bolesti neskurocne,rtagadu jak svet-v podstate som ho dijcila len z jedneho prsnika a dojcila som ho dva a pol roka.vsetko sa da,len treba mat spravne info,podporu od okolia a partnera a hlavne vieru v samu seba 🙂 drzim palce

alexa35
autor
8. nov 2013

@zuzkabeno toto som uz skusala pri prvej a boli sme na pokraji podvyzivy,tato prestala priberat..

erickaa
8. nov 2013

@alexa35 Ja poradím len jedno, čo pomohlo aj mne. Ja som mala aj popôrodnú depku, ale nie dlho našťastie. Keď ma svokra doma zbadala zúfalú, otočila sa na päte a utekala do obchodu. Doniesla mi čierne pivo! Pár hltov a ukľudnila som sa. Ževraj to je stará osvedčená rada, pomôže vyčerpanej matke na psychiku a ževraj pomáha aj na tvorbu mlieka. 😀 Nech je to už akokoľvek, mne to pomohlo. Pár glgov stačí, ja som si dávala každý večer v tých začiatkoch. Potom už nebolo treba, kojila som potom skoro rok.

Strana
z4