Podarilo sa vám rozbehnúť tvorbu mlieka odsávaním?
Moja malá (5 mes.) sa už dlhší čas nechce kojiť. Ja strácam mlieko, cez deň ju vôbec neviem nakŕmiť a už aj cez noc mám iba takých 50 ml mlieka... Neidem tu vysvetľovať, prečo je to tak, ak niekoho zaujíma, rada poviem...dôležité je však iba to, že už skoro žiadne mlieko nemám. Kŕmim ju umelým mliekom z fľašky.
Dcérka sa mi prisať nechce, a nielen že nechce, vždy, keď ju priložím, odvráti tváričku, zahryzne do spodnej pery a ak ju ďalej nútim, začne strašne plakať. Takže časté prikladanie nepríde do úvahy... Chcela by som ale získať späť MM, veľmi ma trápi, že nemôžem kojiť a malá ešte potrebuje mlieko, aj keď ju už prikrmujem. Nechcem, aby bola nafúknutá z UM - všetky deti mojich známych, ktoré sú na UM, vyzerajú ako balóniky, sú ľahučké, nafúknuté... nie je to zdravé...
Viete mi poradiť? Dá sa rozbehnúť tvorba MM iba tým, že matka si odsáva mlieko? Ako často? A čo, ak ma to dosť bolí, štípe? Teraz ak odsávam (každých 6 hod.), tak sú to iba 2-3 lyžičky vodnatého mlieka...
@oblivian ahoj..Kamoška dve deti kŕmila vyše roka odsatym mliekom...Kúp neake homeopatiká,čaje,veľa veľa pi a často odsavaj.podla mňa aj každú pol.hodku keď máš čas, nech sa to rozbehne poriadne.
@lillyofthevalley https://www.postoj.sk/17232/lekari-varuju-pred-...
ja by som to neodporucala...
@oblivian Ahoj, ja som dojčila svoje tri dcérky spolu 59 mesiacov. 😉 Najstaršej som však musela mlieko odsávať. Pila ho 15 mesiacov. Zo začiatku som mala problémy zo zápalom, aj s tvorbou mlieka. Mala som však nekompromisnú radu laktačnej poradkyne - nemať doma umelé mlieko na prikŕmenie. Ja som ho mala kúpené, ale som si povedala, že ho neotvorím. A ani som nemusela, čaj pre dojčiace matky som si zalievala do zaváracieho pohára niekoľkokrát denne a odsávala som poctivo každé tri hodiny, aj v noci. Bolo to ťažké, ale odsávanie práve v noci stimuluje zvýšenú tvorbu mlieka. 😉
A hlavne je myslím neklesať na mysli a obklopiť sa priateľmi, ktorý ťa budú povzbudzovať aj keď ti bude ťažšie a budeš uvažovať o UM.🙂
Prajem veľa pohody a všetko dobré bábätku aj tebe.
@oblivian Ešte na tie boľavé bradavky je výborný krém https://www.multi-mam.sk/nase-vyrobky/dojcenie/..., aj keď som mala až krvavé bradavky, keď som si ich natrela, vôbec ma potom dojčenie nebolelo. Mala som pocit, že je to zázrak. 😍 Čistý lanolín.
Potrebuješ tiež dobrú odsávačku, ktorá ti bude vyhovovať. Pre mňa bola najlepšia ručná Medela. Vyskúšala som aj iné, aj elektrickú, ale bolo to o ničom. Dobré je možno vyskúšať aj iné ako tú, ktorú používaš..
Dokiaľ máš čo len trochu mlieka tak sa zvýšiť jeho tvorba určite dá. Dojčenie je v hlave, skús vyhľadať laktačnú poradkyňu, na Manile je zoznam aj tel. číselka.
Prajem ešte raz všetko dobré. 👍
Ahojte. Uz som viackrat prispievala do takychto tem, ale aj tu sa rozpisem, kedze tiež neviem, co som mohla ešte urobit pre svoju malu lepšie. Dcérka sa narodila o 2 mesiace skôr, takže mesiac stravila v inkubátore. Po sekcii sa o mna nik neobzrel, ze co s mliekom, len na vizite ho odo mňa pýtali, ze prečo este malej nenosim kolostrum, ze je to pre nu dôležité. Ano je, ale ja som nemala tusenie, co mam robiť. Rana bolela, ledva som sa hýbala, ale aj tak na treti den mi nedalo, ze mlieko ešte nemam a stale som chodila za sestrami, ze co mám robiť. Hoci mi bolo povedané primarkou, ze hned po pôrode za mnou pridu. No...
Prve kvapky som vytlacila na 5. deň. Odsavacky, co ostali volne na oddeleni, ma strasne boleli. Prsia som si vytlacala zhruba kazde tri hodiny, aj v noci. Prrpustili ma na 7. den. zohnala som si novu medelu swing, co sa mi zdalo najlepsie. Prvy den som naskrabsla 20 ml mlieka ( cize8.den od sekcie). Odsavala som kazde tri hodiny aj v noci a mlieko som malej nosila (50 km tam aj spat). Po tyzdni som ale ochorela, takze som tam nemohla ist, ale mlieko nosili moji rodicia, boli akurát Vianoce, tak boli u nas. Cize z prikladania nic. Potom z prikladania zase nic, lebo malá nechcela otvarat pusinku a nemali s nami trpezlivost ďalšie dva týždne, ze je este malinka. Tak ma poslali k psychiatrovi...
Uz v nemocke mi spolubývajúca - poklad darovala senovku a Benedikt. Nepomohlo. Mlieka boloalo. Takže nas prepustili na flaske. Trapila som sa dalsich 5 tyzdnov, stale nechcels otvorit pusu, cize z prikladania nic. Zase som brala bylinky, vineu, caje na litre, z tych ma doteraz preháňa, mala spala cele noci na mne, cez den v satke, homeopatika. Laktačná poradkyňa mi odporucila costi, nic nepomohlo. S cievkou som sa trapila dalsie skoro tri mesiace na dokrmovanie. Mlieko som odsavala kazde tri hodiny, stale aj v noci, stale ho bolo tsk, ze jedna az dve davky denne mi chybali, takze UM. Pusu nakoniec medzitým všetkým otvorila az na klobucik a po par razoch sa pekne prisala na prsnik. Lenze vytiahla málinko, zvysok pila po prste na cievke. Cievku popri prsniku som dvomi rukami s metajucim sa dieťaťom technicky nezvladala. Poharik nechcela. Ale ani to mi nejako tvorbu mlieka nezvýšilo, stale mi chybala jedna az dve davky. Max som dosiahla 450ml/24 hodin na 8 odsavani. Takze mala sa nerozkojila, asi slaby tok. Na dokrmovani cievkou som vydrzala 10 tyzdnov. Potom som to vzdala. Uz sa aj tak bola ochotna trochu prisat len rano, zvyšok dostala fľašou. Az prsnik zas odmietla úplne. To už ale zacala spávať celu noc a ja som odsavala uz len 6x denne, mala asi polroka a takto fungujeme doteraz, ma 13 mesiacov. Mlieko sa mi postupne straca, ale na podporu pijem uz len tie hnusne caje. Mlieko ma na ranajky a na veceru, do prikrmov, co som jej dávala, uz nemám, takze postupne asi prejdem na kravske a prestanem odsavat. 300ml na šesťkrát odsavania. A to odsavam vzdy aspon 20 minút kazde prso. Ked sa mi pokazila odsavacka, manzela som ešte večer vyhnala nech mi kúpi ďalšiu elektricku, takze odkedy sa vyreklamovala ta prva, mam dve a tak mi to zaberie uz len 3-4 hodiny denne. Mala sa zacina staviat, takze uz nebudem stihat. A to nehovorim o domacnosti a vareni ako vyzera. Vsetko si robim sama. Manzel je trpezlivý. Ak ste dočítali do konca, dufam, ze v niečom vam to pomohlo. Ďakujem.
@lusyc anaco je toto dobre? O par rokov sa na to pozries soatne a nebudes chapat, preco si to robila. Ak ti mozem poradit, aj ked viem, ze to je pre teba nemyslitelne v tejto chvili, venuj sa dcerke, tomu co ta urobi stadtnou a usmiatou pre tvoje dieta a manzela. Namiesto 4 hodin odsavania sa radsej venuj sama sebe, radsej si citaj knizku alebo cokolvek ine. Len neotroc, kvoli niecomu, co aj tak vidis, ze nejde nasilu. Skus sa prestat trapit, na dojceni a MM nestoji tvoj zivot ani dcerkin. Urobila si viac ako maximum. Presla som si pobobnou cestou, syn ma 6 rokov a ja nechapem, ako mi mohlo vtedy az takto sibat a ze som nic ine okrem dojcenia a mlieka nepovazovala za dolezite. Namiesto toho, aby som sa tesila, ze je syncek vysmiaty, ze sme zdravy a som sa trapila pre mlieko ☹. Uplne uplne uplne zbytocne ...
@m_
Co posielate v linku, je trochu dezinterpretovane. Na strankach kanadskej aj americkej spolocnosti pre podporu kojenia je tato latka odporucana a v zahranici sa pouziva bez tychto zbytocnych poplasnych sprav.
Vtipne je, ze sa viac doveruje cadcianskemu pediatrovi a nie studuam a dlhorocnym zahranicnym skusenostiam (v Kanade uz dvadsat rokov sa pouziva!) jedine v com ma tento dr naozaj pravdu je, ze liek ma predpisat dr a nie laktacna poradkyna vam ho podat z vrecka...
Uziva sa na nastartovanie kojenia kratko, nikto nehovori o dlhodobom brani liekov. Mne stacilo par tyzdnov. Nie je urcene primarne na laktaciu, je to jeho (v pripade matiek) vitany vedlajsi efekt. Ja som ziadny iny priznak na sebe nespozorovala a DAKUJEM lekarovi, ktory mi ho doporucil, doprial mne aj mojej dcerke dva roky bezproblemoveho kojenia.
Je smutne, ze niekto s kludnym svedomim odporuci trapiacej sa matke homeopatika na zvysenie laktacie (tj ciste placebo) a zavrhne bez blizsieho studia fungujuci liek...
Pre english speaking mamicky, ktore si chcu spravit uplny usudok (necitat len slovenske ucelove info):
https://www.breastfeedinginc.ca/informations/do...
a existuje aj mnozstvo studii (pubmed.com) ktore si k tomu mozete precitat.
Liek vam pomoze a vyriesi vas problem do dvoch dni... Potom mozete liek postupne vysadzovat.
Samozrejme, domperidon je poslednou moznostou, aj ja som si presla upravou prisatia, senovkou, benediktom, zvysovanim prijmu tekutin.... ten mesacny strajk mojej malej na prsniku bol sposobeny znizenim toku mliecka. Po niekolkotyzdnovom kolobehu denneho a nocneho odsavania, sterilizacie odsavacky a poharikov, pitia striekackou, po prste i cez cievku, uz uplne vycerpana a nevyspata (babo stale hladne, ani UM nechcelo)...bolo vykupenie, ze sa laktacia nastartovala, i ked takto "farmaceuticky" a potom ked sa uz prsia plnili same a mala zacala riadne papat, tak uz sa nam to podarilo udrzat len samotnym papanim... Ked ustojite laktacnu krizu, najma okolo 3m, casto sa uz nevrati...
Tiez si myslim, ze po vyskusani vsetkych prostriedkov ma matka uz narok aj na oddych a cas aj na seba, neda sa kolobeh odsavania tocit niekolko mesiacov, unava a nervozita sa odrazi na mame, babatku, manzelskych vztahoch... Preto odporucam tuto liekovu poslednu moznost.. Inak si proste povedat a pripustit, ze som urobila maximum...
@lusyc Ja som mala pocit z tvojho prispevku, ze uz toho mas skratka nad hlavu a pripomenulo mi to moj stav spred cca 6 timi rokmi. Vtedy som bola presvedcena, ze ak proste neurobim vsetko pre to najlepsie na svete - mm - tak syna proste o nieco ukratim. Po rokoch to ale vidim inak, a riesit dojcenie (odsavanie atd) dietatka podstatnu cast dna, na ukor inych aktivit mi uz proste pride ako strateny cas a skoda energie. Netvrdim, ze mm nie je pre dieta najlepsie, je to predsa prirodzene, ale tak ako aj mnohe ine veci, nie vzdy to zafunguje tak, ze to prirodzene ide. Ja som bola zblnuta nevidela som napravo, nalavo a ked vidim maminku, ktora to ma podobne a obetuje sa, tak mi je to luto. Kopec penazi som vrazila do tabliet z benedikta a senovky, kadeco na podporenie, kopec penazi na odsavacky, pomocky na krmenie take hentake....len aby to proste islo. A vies si predstavit, ked nam vypadla elektrika a ja to moje krvopotne odsate mliecko v mraznicke... skoro som skolabovala. Brala som dokonca aj Costi v tom sialenom davkovani od odbornicky laktacnej poradkyne. chudak moje dieta, co to potom pilo a teda doteraz dufam, ze mi to zdravie neposkodilo a dufam, ze teda ani malemu. Vtedy som sa strasne zlostila, ked mi to nejaka mila magistra v lekarni odmietala predat, by som ukamenovala, teraz si ich velmi vazim, aj tu jednu, ktora mi tuto v nasej lekarni fakt hodiny omielala prednasky o tom, ake je to skodlive a ze to robit nemam. Aj ked vedela, ze tu lekaren na nejaky cas budem obchadzat, to Costi mi nedala. Proste mm ano, ale nie za kazdu cenu. Ale tiez som to pochopila ovela ovela neskor ako v case, ked som v tomto kolebehu bola.
@lemurko su aj velmi tazke chvile. Ale mam mlieka kolko mam, vydrela som si to, vyhadzala tiez penazi na tabletky, hnusne caje, odsavacky, atd. Ale mam dieta odchovane na mm a som tomu rada, to mnozstvo um je zanedbatelne. Kvoli imunite som tomu rada. Keby nebola predcasna, tak to tak dlho asi nevydrzim.

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/zvysenie...
v tomto clanku je aktivny link "Lieky zvysujuce tvorbu mlieka" , kde je podrobny popis a instrukcie k nasadeniu tohto lieku