icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

marcelatje
1. jún 2016

@moni244 ja som si prečítala a mám jasno 😉 len zdá sa že to vidím inak ako ty 😨

moni244
1. jún 2016

@marcelatje ty tiez patris asi k dlhodobo dojciacim, takze je dost mozne, ze sa nedokazes na to pozriet s odstupom 🙂

horana
1. jún 2016

@moni244 Aha 😀

bluka2
1. jún 2016

@evittam Ak sa mozem opytat, porody boli ake? Mala si synov pri sebe, ci v perinke niekde od seba? Mala si pokoj (ziadne traumy v tom obdobi, neprijemny pobyt v nemocnici, atd.) Pila si dost, jedla kvalitne jedlo?
Jasne, ze som nemyslela nic ako fetovanie...skor take veci ako opisujem hore

marcelatje
1. jún 2016

@moni244 práveže dokážem. U nás nedojčí(l) nikto iba ja a vzťahy máme normálne. Neohovárame sa, neosočujeme, nikto sa nad nikoho nevyvyšuje, neútočí, nevyskakuje, ja netasím prsia kade tade ......... všetko je o ľuďoch nie o tom kto dojčí a kto nie.
Vždy sa nájde niekto kto svoj názor presadzuje povedzme "na silu" ale od toho máme rozum aby sme si vedeli určiť vlastnú hranicu kto chce ísť cez nech ide, ja robím to čo mi vyhovuje 🙂

000deni
1. jún 2016

my fungujeme tak ze aj kojim a mlieko si odstriekavam a davam pit aj z flasky, nakolko sa malinka nevedela prisat nazaciatku dobre, tak sme sa naucili takto fungovat..co je uplne prakticke vzhladom na to ze nakrmit dietatko vie aj manzel..a je len na materskom mliecku uz 4 mesiace🙂)

evittam
1. jún 2016

@bluka2 To som nebola ja a pôrody boli normálne a prirodzené.....a ostatné detaily fakt neviem. Ja neviem čo nemôžeš pochopiť na tom, že je úplne normálne aj nemať mlieko.

kvietocek92
1. jún 2016

@klaudy444 a len tak mimochodom a ty si si precitala co pisu o tebe????? 😂😂😂😂😂 mas titul moja bud hrda 🙂 aka si sprosta .. 😂

mojkamojka
1. jún 2016

@evittam no lebo na mamile hovoria, ze kazda mlieko mat moze, tak to musi byt pravda 😀 No a ak naozaj nejaka mlieko nema, tak pre to neurobila vsetko, inak by ho mala... 😝

evittam
1. jún 2016

@mojkamojka No veď "totok" - ja som normálne na ten "super dojčoweb" mamila aj zabudla - nič viac len "dojčoweb" kde ti odporučia dojčiť za každých okolností a ešte aj Costi ti odporučia brať-fuuuuj.

mojkamojka
1. jún 2016

@horana z tvojho poslednehp rpispevku ku mne mam pocit, ze cerstve mamicky by jednoducho mali dostat rozkazom dojcit a nemaju mat na vyber ani v porodke ani doma. Je chore, aby mamicky museli hladat porodnicu v ktorej budu respektovat, ze sa rozhodli nedojcit. Apropo bola som mnou v porodke kocka, narodili sa jej dvojicky a doma mala este cca 1,5 rocne dieta. Bola na ne sama lebo muz chodil casto na zahranicne sluzobky. Mama byvala niekde v prdelu 200 km dalej, svokra tiez. Dopredu oznamila, ze dojcit nebude, lebo naozaj pri 3-troch tak malych to nebude zvkadat a rada by ich nastavila uz v porodke na flasku, aby mohli hned nabehnut na rezim, bo aj "starsie" dieta ju bude doma potrebovat. A si predstav, ze musela doslova bojovat, abyjej to umoznili....Chore...

mojkamojka
1. jún 2016

@evittam tak tak, mne tiez odporucali dojcit pri vrodenej intolerancii laktozy u syna, bo vraj to sa casom upravi, materske mlieko je to naj, ale teda keby nie tak mam davat radsej laktazan (co na tom, ze je od 3 rokov a nie pre novorodencov) a dojcit dalej na poziadanie. Pri dojceni na poziadanie a brani laktazanu by sme zosrotovali jedno balenie denne. Teda ak by existovala nahrada pre dojcata.

monikaparson
1. jún 2016

@mojkamojka vieš, čo je podľa mňa choré? Že ženy nie sú spôsobilé o sebe a za seba rozhodovať a v pôrodnici to začína. Ja som dojčiť chcela a musela som sa tam pomoci domáhať, takže mňa osobne už neprekvapí hádam nič a to ani nejdem písať o tom, čo za psycho som mala doma a v blízkom okolí, čo by som dala za to, aby som tých najbližších mala 200 km ďaleko. 😀 Ľudia sú rôzni a mali by sme to ako ľudia rešpektovať. Sa mi páči kam sa zasa táto téma zvrtla a že stále je dojčenie a nedojčenie hodné toľkých strán a na koľkých sa tu ženy medzi sebou urážajú, nerešpektujú a pod. Ťažko to potom čakať od ostatných, ak to človek sám nevie. Každá žena má právo sa rozhodovať sama za seba a za svoje dieťa a to, že sa to iným nepáči, to už je ich problém. Nedá sa s tým bojovať, lebo by veľmi rýchlo mohla zistiť, že ide vlastne sama proti seba. Kto už chce mať vedľa seba vynervovanú ženu, matku, manželku a pod.

evittam
1. jún 2016

@monikaparson Presne tak-pekne si to zhrnula. Zdieľam tvoj názor - v dnešnej dobe sa mi tiež vidí, že je mnoho žien akoby nesvojprávnych -najskôr napíšem na MK aby mi to niekto potvrdil alebo vyvrátil, moja mama povedala a podobne....Ale do prdele - veď nemáme 15 aby nás niekto viedol a poučoval - a ak to niektorá potrebuje, tak nemá čo mať vlastné dieťa lebo je sama ešte dieťa. Ale tu je takých tém a diskusii čo to potvrdzuje dosť - až mi niekedy rozum stojí či je to fakt možné, že sú niektoré ženy až tak blbé a ovplyvniteľné a nemožné sa samé rozhodnúť a spraviť podľa seba. Ja som ani pri jednom či už tehu alebo dojčení alebo neviem čom nepotrebovala žiadny internet, MK a ani nič podobné a tu som a aj moje dve zdravé a krásne deti (klop,klop,...) 😉 🙂

hankaop
1. jún 2016

@evittam :D no to " vobec neni masaker " :D je uzasne,ze si to zvladla!

evittam
1. jún 2016

@hankaop Dík, ale myslím, že som to zvládla úplne normálne ako úplne normálnu vec 😉

monikaparson
1. jún 2016

@evittam Áno, na jednej strane to vnímam, tak ako ty, ale ... Verím, že MK vzniklo s dobrým úmyslom pomáhať si medzi sebou, vyrozprávať sa, podporiť sa, ale ľudia sú takí akí sú a preto to tu často, tak vyzerá. Lenže s tým človek ako jednotlivec nič nespraví. Ja sama som rodila skoro v 30tke a potrebovala som tú podporu a nedostalo sa mi jej, ani v pôrodnici, ani mimo nej. Sama som si musela nájsť svoju cestu a isto bolo len dobre, že som tú podporu nehľadala tu, ale sama v sebe. To by bolo na zvlášť diskusiu, ako tú podporu mamičky nemajú a zúfalo ju hľadajú napr. tu.

horana
1. jún 2016

@mojkamojka Je otazka preco mas ten pocit. Nie je to totiz moj nazor. Moj nazor je taky, ze kazda rodicka by sa mala pokusit dojcit. Mala by sa posnazit. A malo by byt prostredie, ktore jej to umozni a ktory ukaze tuto myslienku v spravnom svetle s argumentami ze je to lepsie, nakolko naozaj je - to totiz dokaze podrzat na rozdiel od toho ked sami zdravotnici, ktori zlozili Hippokratovu prisahu budu komercne hovorit ze je to jedno. Nastastie u nas, este vacsina sa nezapredala.
Co je zial fakt, ze na druhej strane ani ked su problemy s dojcenim realne, casto nepomozu. A matky sa moc trapia. To nie je dobre. To je temna stranka, plus to ze casto je neodbornost personal, ktory tlaci na dojcenie a nemajuci potrebne postupy, ktore by vedeli doporucit, kazda smena ma ine a tym matu apod.
Nemala by sa vsak len tak lary fary, len preto ze mame slobodu, rozhodnut ze sa jej jednoducho nechce. Ako pozor, moze to urobit, ale budu na nu zazerat. No boooze, to je hroza, co? Nik jej to nemoze zakazat, a ani nebude. Nezaplati ani pokutu, ani nepojde do vazenia. Cize z nej neubudne. Ze jej zdravtnici povedia ze by sa mala pokusat, nuz, co uz ked je to pravda ze je to najlepsie. Po prichode domov je uz naozaj na nej, co urobi.
Ten argument ktory uvadzas matka 3 dalsich malych deti, ktora vraj nebude kvoli tomu ze sa o ne musi starat stihat dojcit je podla mna nacisto vymysleny. Kojenie totiz setri cas. Po 3 inych uz ho ma zmaknute spredu zozad praveze, cista rutina. A ked "nema cas" na dojcenie, je otazne ci ma celkovo cas sa o dalsie dieta starat a preco si ho robila (tak skoro)..nuz ale ako hovorim, to su take argumenty nerealne, odveci.
A nie, nie je chore ze musia zatial hladat porodnicu kde je zdravotnikom jedno ked si matka pre pohodlie zacne upozadovat dieta. Zakaznicky princip by nemal byt vo vsetkom. To je nie pravy vyznym slobody a dospelosti robit si co len chcem a co si len vymyslim, tak sa naopak sprava pubertak. Dospelost a zrelost je prave v uvedomeni si zodpovednosti.

evittam
1. jún 2016

@monikaparson Tak v niečom máš pravdu....Ja som tiež rodila prvé dieťa tesne pred 30-siatkou (8 dní😀 ). A teda nikdy som nemala pocit, že by som potrebovala nejakú extra podporu od niekoho cudzieho pod nejakým nickom....Mne stačila podpora môjho muža a hotovo......
Ja si skôr myslím-a hlavne podľa tých tém čo tu niektoré ženy zakladajú, že sa už bez netu a MK nejdú niektoré s prepáčením ani vysrať.......Ale to je môj názor...
Kde mala podporu v minulosti žena bez rodiny na blízku, chlap zarábal v zahraničí?! To je len príklad - a tu je aj zo svojimi deťmi.....

monikaparson
1. jún 2016

@evittam Áno, svätá pravda, ale sú ženy, ktoré ju ozaj potrebujú a úprimne, nedivím sa. Treba si len uvedomiť ako ročníky 70, 80 a aj tie skoršie boli vychovávané, nechať vyplakať, neriešiť nejaké potreby dieťaťa, dieťa nič nedokáže, nevie a pod. Jasné, že tam chýba zdravé sebavedomie, kde by ho nabrali a to nevravím len o ženách, ale o deťoch ako takých a nie, určite to ani nebol prípad každej jednej. Napr. u nás to takto bolo a v podstate sú tam ešte snahy posúvať to ďalej, to ja odmietam. Nebudem nechávať svoje dieťa plakať v kočíku, len aby si zvyklo a "neotravovalo" ma, to už je podľa mňa úplne choré. A ak niečo takéto človek počúva každý deň, tak je jasné, že môže pochybovať o všetkom, čo on sám chce. To len tak ako príklad uvádzam.

babatkoo
1. jún 2016

Preco sa zakladatelku tejto temy zaujimaju ine mamicky?! Ci koji alebo nie, ci kvoli prsiam alebo chorobo je to len a len jej rozhodnutie. Ja kojim svojho syna uz 12 mesiacov aj napriek svojej osteoporoze. Ale zas je to le a len moje rozhodnutie. Amen

mojkamojka
1. jún 2016

@horana pozri ak si nezazila na svojom dietai nasledky materskeho mlieka v priamom prenose a to, ze do teba cele okolie hucu, ze musis dojcit aj ked ty vidis, ze to dietatu dobre nerobi, tak si mozes kecat tak akurat do starostlivosti svojho dietata. Ja som zazila co MM robilo s mojim dietatom, druhykrat nepytam. A ta agresivna kampan bez hladania pricin, to uz ani nehovorim....

cichlida
1. jún 2016

@horana ahoj, ano aj ja som ta, ktorej je vrcholne neprijemne nechat si "obzuzlavat" prso dietatom- ako si to ty napisala, a ano, od muza mi to uz po rokoch nevadi, dokonca to mam rada( aj ked kedysi mi to bolo neprijemne aj pri sexe). A som presne ta, ktora koli tymto pocitom odmietla dojcit, pri druhom som chvilu, lebo mamina mi stale hustila, ale je to uzasne- ako urcite je to pre dieta lepsie ako um, ale pre mna to bol des. Taktiez som mala blok z intimity, vobec sa mi muz tych par tyzdnov nemohol chytit prs, lebo mi proste prislo cudne, ze teraz mi tam cucalo dieta a potom hrr manzel- aj ked jemu to absolutne nevadilo. Podla mna to treba podchytit u malych dievcat, normalne o tom hovorit ako o sucasti materstva - ze je to uplne normalka, lebo ja co si pamatam vzdy vzdy mi to bolo neprijemne uz od decka, takze pre mna to prirodzene nie je. A to som bola dojcena do roka. Takze ak by som mala dalsie deti dojcit nebudem. Ked sa moja dcera rozhodne nedojcit-ok, ked bude chciet dojcit-ok podporim ju. U mna sa ziadne pocity lutosti z nedojcenia doteraz nedostavili. Tak ako ma nerozhadze mamicka, ktora dojci dieta od 2 rokov hore, aj ked je to uplne mimo mojho chapania😊 ale hlavne, ze oni su spokojni na nicom inom nezalezi- len na matke a dietati. Ja len pohlad maminy, ktora cielene nedojcila😉

mima283
1. jún 2016

@mojkamojka hej jednu takú z mamily som mala doma a nepodarilo sa s tým nič urobiť ani jej

majusik236
1. jún 2016

Tato tema je uplne zbytocna, nicim prinosna, zas sa " diskusia" zvrhla do osocovania a potreby niektorych jednotlivcov presadzovat svoje nazory, co sa dalo uplne ocakavat...jedna vec je sirit osvetu a zdoraznovat vyhody dojcenia, ale stylom patrania po pricinach preco niektore matky nedojcia to nepojde...posudzovat rozhodnutia inych mamiciek ci dojcit/nedojcit ani jednej z nas neprinalezi, ja naozaj nerozumiem aky ciel mala mat tato tema...

horana
1. jún 2016

@mojkamojka Ja neviem, ale keby mojmu dietatu skutocne robilo zle MM (verim ze v uplne extremne vynimocnych pripadoch moze aj byt), co sa da mmch lahko aj testami preukazat pokial ide o nejake lekarske nazory, tak by som mu ho nedavala. Na okolie ser**m v tolkych veciach, ze jedna hore dole by nehralo rolu 🙂.
Agresivnu kampan za dojcenie som nezazila, prave naopak, pri kazdej sebemensej krize ma vsetky lekarske autority, pocnuc pediatrickou a konciac gynelologickou presviedcali ze ved je tolko nahrad....takze mna praveze prehovarali ze uz je nacase prestat, od pol roka ako sa zaviedli prikrmy uz pravidelne. Od cca roka a pol som sa uz nemohla zverit ani na ihrisku medzi maminami, je OUT dojcit dlsie. Ale tiez ma to nerozhodilo. Nakolko som si velmi ista a pevna vo svedomi ze robim (som robila) dobre.

horana
1. jún 2016

@cichlida To je dobre ze si sa odvazila prihlasit, lebo je tu plno takych co neveria ze take co nedojcia len preto ze im je to neprijemne existuju. Aj ja take poznam, a ich pocet pribuda, presne v sulade s nazvom fora. Tak aspon tie co mi tu neverili v tvojo pripade vidia, ze naozaj je take mozne.
A tie bloky z imtimity som veru obcas mala aj ja, teda muzovi by aj cez ne nevadilo, mne ano, v pociatkoch boli hypercilive, naliate, a hodne z ich tieklo, tak sa sex. frekvencia docasne znizila. Muz ale presiel dobrovolne na samoobsluhu v niektorych pripadoch. Ale zase on to urobil dobrovolne, nakolko ma tiez nazor ze cim prirodnejsie tym lepsie a akosi chcel mat lepsi zaklad pre svojich potomkov (ani on sam by sa nebol ochotny zivit pol roka vyhradne chemickou zmeskou). Ako ked sa ucil cojaviem pred rokmi na skusky na VS tak prirodzene dal prednost makacke a sebazapreniu pred zabavou niekde s kamosmi, tak aj ked slo o budovanie zakladov v svojich potomkov, sam sa vedel opanovat a respektoval moje pocity, lebo to robil pre nase deti. A ja - mne stacilo ze som ochutnala aj vlastne materske aj umele u kamosky a moja volba bola jasna.

mojkamojka
1. jún 2016

@horana no veru by si nesrala, keby ta ani na vysetrenia nechceli poslat, bo je vylucne dojceny a materske mlieko skodit nemoze... Ja prdim na susedy, mna sralo to, ze ja som videla, ze MM mu skodi a okolie ma presviedcalo, ze to mozne nie je. A taku agresivnu kampan za dojcenie ako je na Kramaroch to bol nonsen...A laktozova intolerancia nie je ziadny exgtremny avynimocny pripad.

mojkamojka
1. jún 2016

@horana iba ta opravim UM nie je chemicka zmeska, je to susene kravske mlieko...Jedine, ze by si poznala nejake polystyrenove kravy...

horana
1. jún 2016

@mojkamojka Vsetko sa da dokazat, ked zle travi, musi byt prejav, na stolici, niekde, pedina je povinna poslat na gastro a tam zistia presne na ktoru zlozku coho aj stupen aj riesenie...pri laktozovej intolerancii sa vacsinou da aj dojcit dalej ak sa popri tom podava chybajuci enzym vo forme kvapiek a zaroven upravu jedalnicka matky.
UM je riadne upravene susene kravske mlieko, rozne stepene, primesy a ingrediancie, staci pozriet na obal, chemicky labak suvix.