icon

Prudké zmeny v laktácii - dojčenský štrajk

majovka18
15. máj 2015

Baby prosím o rady,skúsenosti, už som úplne zúfalá...Máme 4 mesiace a už dva mesiace sa trápime s dojčenským štrajkom, prvý mesiac bol obrovské trápenie, mala odmietala úplne prsnik, skúsila som už 2 laktacne poradkyne, ale bez výsledku...konečne sa nám ho ako tak podarilo zmierniť a vedeli sme sa pomerne ľahko nadojcit a úplne mi začalo blbnut mliecko....od minulého štvrtku do pondelka som mala mliecka, žeby som nakojila ešte aj tri deti, ešte som si po nakrmeni musela odstrekovat a v pohode som odstriekala aj 80ml z jedného a v utorok zo dňa na deň mliecko nikde..,a mála včera večer začala znovu odmietať prsnik a ani sa nečudujem, lebo jej nič nejde...horko ťažko som si odstriekala 50ml z obidvoch ☹ je to normálne? Pritom cez víkend som bola v jednom kole, stále na nohách, žiaden oddych a mliecko bolo super a cez týždeň keď mám kľud, tak blbne...toto sa mi stalo už 3x....užívam ricinus, kojo čaje, 100%hroznovu šťavu, varím si polievky, užívala som benedikt a sennovku a čierne pivo na mňa nezaberá,...už ozaj neviem čí to zvládnem, som veľmi vyčerpaná, ale len z tohto, ze to tak strašne hapruje, myslíte, ze to môžu byt hormonálne výkyvy?

Strana
z2
0silvia0
15. máj 2015

@majovka18 ja som tieto výkyvy mala stále. Normálne som týždeň cítila, že nemám žiadne mlieko, fakt to trvalo týždeň, kým sa to vrátilo do pôvodného stavu. Ja som nič neužívala na podporu tvorby mlieka, len som tento týždeň jednoducho len dojčila na požiadanie, či to bolo každých 10 minút, jednoducho som dojčila kedy si dieťa vypýtalo. Po týždni trápenia sa mi vždy mlieko vrátilo v obvyklom množstve. Prvé dieťa som dojčila 18 mesiacov, druhé 3 roky 🙂 Ak môžeš, vydrž, hlavne nestresuj a ber to ako dočasnú situáciu...

majovka18
autor
15. máj 2015

@0silvia0 ach, veď to nie je normálne...a vtedy si niečím aj prikrmovala? Ja by som mála maličkú aj celý deň na ciciku s tým nie je problém, mám aj čas aj chuť😉len ona tým, že sme mali veľmi silný štrajk sa už nechce kojit na požiadanie, ale len hneď po prebudeni,alebo keď je len naozaj hladná a cez víkend sa nám to už tak darilo, lenže včera skúšala a nič jej nešlo, začala sa nervacit, skúsila párkrát a dnes ráno už znova odmieta prsnik..veľmi chcem vydržať, zbožňujem kojenie aj veľmi túžim malej dopriať mliecko, ale už to naozaj prestavam zvládať...☹

0silvia0
15. máj 2015

@majovka18 nikdy som neprikrmovala, nikdy som nepoužívala cumle ani fľašky. Vraj keď deti poznajú cumle, odmietajú prsník. Od 4 mesiacov som používala hrnček so sosákom na čistú dojčenskú vodu. Nikdy som nepoužívala čaje.
Pamätám sa, že aj mne deti nervačili, že im nič netečie, ale stále som prikladala, snažila sa upokojiť a nakoniec sme to vždy zvládli, ale viem, je to o nervy...

majovka18
autor
15. máj 2015

@0silvia0 ďakujem, pôjdem dnes kúpiť taký pohárik, mohli by sme ho skúsiť, už som nad nim premýšľala...len neviem aký je vhodný, aby som nakúpila nejakú blbosť...ďakujem za radu 😉

0silvia0
15. máj 2015

@majovka18 voda sa odporúča plne dojčeným deťom v tomto veku len pri horúcom počasí, vlastne by ju v tomto veku a počasí ani nepotrebovala, uvidíš... s pohárikom neviem poradiť, ja som mala úplne naobyčajneší 🙂

luba41
15. máj 2015

možno stačí klud, nestresovať, nesledovať, nenúniť a pod..neodsávaj a nesleduj kolko odsaješ..tvorba mlieka sa prispôsobila dopytu, ak dieťa priberá, tak nerieš..vela dieťa nos, spite spolu, ponúkaj ale nenúť.. 😉

majovka18
autor
15. máj 2015

@luba41 dakujem, snazim sa ju nanútiť, len ponúkať...no niekedy prejde aj 5 hodín a ona stále nechce cicik...mne ide o to, že raz mám veľmi veľa mlieka a inokedy skoro nič...

luba41
16. máj 2015

@majovka18 možno skús viacej kontaktu s malou..neviem či nosíš, ale nosič alebo šatka je super vec..aj cez den doma, skúste vymeniť nosič za kočík na von, aj spoločné spanie..treba sa "jej" neustále pripomínať.. 😉 a hlavne bez cumla, flaše, hrnčekov a pod..čisto zatial len dojčiť

majovka18
autor
16. máj 2015

@luba41 nosime sa a máme to rady 😉 , aj satkujeme aj manducu máme, spime vedľa seba....spinka v postielke bez bocnice úplne pritisnuta ku mne, kvôli mm 🙂 jediné zhresenie, ktoré máme je cumlik, ale len na uspatie, potom ide von....len ja nechápem tomu, že raz mám veľa mliecka a na druhy deň vôbec nič....
@lauricka ďakujem, mám doma...ale ešte som sa ho ani nedotkla, mám z neho hrozný strach.,,,

luba41
16. máj 2015

@majovka18 naučiť zaspávať na prsníku / dať preč cumel/.. to môže byť pravdepodobná príčina toho akože "štrajku"..už som tu fakt vela príbehov čítala, ked to prebiehalo istý čas takto nenápadne / maminy nepripisovali takýmto náznakom iného správania význam/ a jedného rána sa neprisalo dieťa vôbec..prišlo to väčšinou v 8 mes-len vtedy to už máloktorá mamina rieši a nechá to-že dieťa sa samé odstavilo..mám odsledované /aj vlastná blbá skúsenosť/, že za príčinu štrajku vždy "môže" matka..ešte je dcérka malinká, pôjde cumel lahko odstrániť..a skús si ju dať úplne do postele, neboj neprilahneš ju.. najlepšie skús uspávať za chodu za pohybu v nosiči alebo za pochodu / bez cumla/ a ponúkať pri tom prsník na uspatie/ žiaden kočík na uspávanie/ alebo uspávať v posteli po ležiačky na prsníku...

lauricka
16. máj 2015

@majovka18 preco? Kvoli mlieku by som to vyskusala.

majovka18
autor
16. máj 2015

@luba41 tak večer zaspavame na prsniku vtedy sa nám to pekne darí, aj dnes keď sme sa nosili, tak to bolo obec cumla, ale cez deň keď nemá cumlik, tak si úplne ozuzle prst a aj tak nezaspi...kvôli štrajku papame až keď sa zobudím, lebo inak nejde...
@lauricka tak lebo sa bojim aby to nemalo nejaké horšie následky...

sardinka333
16. máj 2015

@lauricka a ked si poškodí zdravie? Stojí to ,,za mlieko,,? Ked si dotentíš zdravie tak kto sa bude starať o tvoje dieťa? Je vela možností ako podporiť laktáciu...
Šúkl vydal jasné stanovisko, že tento liek je rizikový a môže poškodzovať srdcovu činnosť.

majovka18
autor
16. máj 2015

@sardinka333 ďakujem, tiež mám z neho vnútorný strach... ☹ dlhodobo by som ho nikdy neuzivala, iba ak na naštartovanie, ale ani to nie, ešte skúšam zatiaľ všetky možné iné moznosti 😉

luba41
16. máj 2015

@majovka18 ale zaspí..len treba vydržať a nepopustiť..aj cez den unatriasať bez cumla....teda pokús sa dávať ho menej a menej..možno za pár dní sa neprisaje za bdelého stavu vôbec.. 😒
a k tomu lieku http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy...

domak2
16. máj 2015

@majovka18 nepises ako dcerka prospieva? Je spokojna, cika atd. To ze ti tvorba kolise, je podla mna prirodzene kedze kolise aj dopyt, raz chce viac, raz menej, tak mozno aj telo je zmatene. Tiez by som skusila odstranit cumel 🙂

domak2
16. máj 2015

A ked si namiesto cumlika cumle palce skusala by som ponukat prsnik. A nesleduj sa tak velmi. Mliecko sa tvori aj pocas dojcenia- ja som si napriklad nikdy neodsala viac ako 20 ml a dojcim uz skoro 3 roky 😅

majovka18
autor
17. máj 2015

@domak2 Dcérka aj napriek štrajku pribrala každý mesiac 600-700 gr. Pocikane plienocky sme mali vždy menej, ale to od začiatku, pýtala som sa nato viackrát doktorky a povedala mi, že ak je mala spokojná, tak je to v poriadku, tak neviem 😒 máme zhruba tých 4-5 pocikanych plienok a okolo 5 pokakanych za deň, ona je veľmi spokojná, stále usmiata, takže po tejto stránke je ukážkové babo....aj ja si hovorím, ze sa nesmiem tak veľmi sledovať, ale veľakrát vidím, že mi mala cuca a už jej nič nejde a ešte by papala, potom ma to veľmi mrzi 😢 cumlik dávam naozaj len ked je unavena a chce spat, vtedy je do minúty tuhá a vytiahnem ho...nukam jej stále cicik, ale keď je unavená, tak sa na tom iba znervozni a odťahuje sa 😖
@luba41
@domak2 ďakujem baby, ur ite budem postupne skúšať zbaviť sa cumlika....

lauricka
17. máj 2015

@majovka18 ake? Na mamile je k tomu vyjadrenie, citala si ho?

lauricka
17. máj 2015

@sardinka333 citala si vyjadrenie k tomu na mamile? Mne je to jedno, nech si robi ako chce, len som posunula info. Okrem toho, nevieme, ako dlho to ti ludia aj uzivali. Su zeny, co uzivali dlho domperidon kvoli mlieku a ani tak im z toho nic nie je. Pre docasne znizenie mlieka na nejaky tyzden a pod. si myslim, ze to nikomu nic neurobi.

luba41
17. máj 2015

@majovka18 chod do skupiny https://www.modrykonik.sk/group/2015/ alebo ešte lepšie do skupiny https://www.modrykonik.sk/group/4722/ ..tam sú skúsené baby, viaceré prešli s detmi štrajkom kvôli cumlu, určite poradia.. 😉

sardinka333
17. máj 2015

@lauricka mamila pre mna nie je relevantný zdroj, nakolľko povoluje dojčiť aj na liekoch, ktoré lekari neodporučaju. Mne doktorka na antidepresive Cipralex dojčiť neodporuča, otazne je ako by som reagovala na iny liek. Podobne ani na Rivotrile, Neurole a Lexaurine. - benzodiazepínoch..a pri neurozach a psychozach nie je doporučovaný Domperidon, Costi, nakoľko ovplyvnuje dopamín v hypofýze.
Ten link som čitala - s mamilou suhlasím v tom, že uvázdaný liek nemá byť prvým krokom k náprave ťažkostí s dojčením. Udaje uvádzané mamilou su z roku 2004,na konci článku 2009...a šukl má informácie z roku 2014. Ja samozrejme nikoho neresviedčam, vždy je nazor pre a vzdy je nazor proti. Ak máte urobené interné vyšetrenie nie staršie ako 2 roky, ekg, sono srdca,nemáte šelest, neodomykavosť chlopne, arytmiu a poruchy srdcového rytmu lebo o tom ani nemusíte vedieť, tak ste zdravé a (zrejme) v užívaní nebude problém. V ostatných pripadoch sa užívanie neodporuča - toť vsjo, každý nech si už na základe týchto informácií urobí ako uzná za vhodné.

lauricka
17. máj 2015

@sardinka333 Ja nepotrebujem tieto vysvetlenia a tiez nikomu nic neodporucam, nemam preco. Este raz opakujem, len som posunula informaciu. Nech si s tym robi kazdy co chce a rozhodne sa sam.

majovka18
autor
17. máj 2015

@luba41 ďakujem 😉 v obidvoch som....mňa by aj tak zaujímali tie prudké zmeny, nerozumiem tomu, že jeden den mam mliecko na rozdávanie a na druhý ledvac kvapka...
@sardinka333
@lauricka baby ďakujem za oba názory, mamilu som čítala už dávnejšie, ale tiež ss nechcem predavkovavat len kvôli mliecku....prosím nehadajte sa kvôli tomu, to nestojí zato.....ste zlaté, že ste mi chceli poradiť 😉

mizu89
20. máj 2015

Ahojte maminy ako casto sa vyskytuje dojcensky strajk???Prvy krat sme ho zazili ked mal maly asi 4 mesiace a trvalo to tyzden a dnes mi nechcel na veceru MM.Zatial je plne kojeny +prikrmy (ma 7 mesiacov).Cez den papa MM cca o 5.00-medzi 8.00-9.00 potom ide spinkat na obed ma prikrm + MM zase spinkat a potom zase MM alebo kasu a neskor MM.(4x za den MM).UM mu este nechcem davat a s MM chcem vydrzat min do septembra/oktobra(do 1 roku).Odstriekat sa mi ani neda a drobec nevie ani co je to flaska - max.voda z flasy aj to si len cucne lebo nevie pit z flasky.Moze sa stat ze mi z jedneho dna na druhy moze odmietat prsnik a potom uz len UM???Ze MM nebude chciet???Kto sa s dacim takym stretol???

luba41
20. máj 2015

@mizu89 máte velmi málo dojčení za den..za pár dní sa Ti už neprisaje vôbec..7 mes. dieťa sa samo neodstaví od dojčenia, vždy sú tam zásahy z vonku od matky..proste dieťa zabúda na mlieko, musíš ponúkať intenzívne prsník, pred jedlom, po jedle, pred spánkom, po zobudení-velakrát denne..ešte v roku má MM mlieko predstavovať min 50% stravy dojčeného dieťaťa..teraz mu netreba žiadne iné tekutiny, na pitie mu bude stačiť zatial TVoje mlieko..vylúč flašu / aj ked pije z nej vodu/, preč cumel ak máte..

majovka18
autor
21. máj 2015

@mizu89 my máme štrajk už 2 mesiace s menšími prestávkami, určite treba vydržať, stojí to zato a radšej skúšať prikladat častejšie ako pise lubka....a všetko bude dobré...😉
@luba41 idem sa pochváliť, ze tento týždeň sme mali len minimálne cumlik, uspavame sa na ciciku, len dnes prerabali susedovci a v vkuse vrtali a mali sme horúčku po včerajšom očkovaní, tak som jej ho povolila, aby si oddychla.,,..

mizu89
22. máj 2015

@majovka18 a mala ti ma 4 mesiace?podla januaroveho terminu?my sme uz prekonali strajk ked mal maly asi tiez okolo 3-4mesiacov.teraz ma 7m .no na internete som nikde nenasla ze ci sa strajk moze zopakovat aj v starsom veku.mi pouzivame cumel od narodenia aj ked mal koliky.no pocula som ze problemi s papanim mozu byt rozne(cudzie prostredie,vela ludi,mrcha...)a ja som akurat mala mrchu a este som si dala aj soju(skusam co uz mozem) tak mozno preto je taky teraz drobec.no uvidime co sa bude diat dalej.ale s cumlom to nema nic spolocne pekne papa neodmieta cicu.poznam vela kamaratok ktore maju malo mm tak prikrmuju um a deti im papaju dost dlho takto.ani niesu odstavene od cuci vedia papat aj z cici aj z flasky 🙂

Strana
z2