Radia v skupine ,,Laktačná poradňa" vždy správne?
Caute baby, chcem sa vas spytat na nazor, radili ste sa niekedy tu na mk v skupine Laktacna poradna? Totizto mi to tam pride, ze kazdy liek sa pocas dojcenia moze, fajcit a pit tiez, na kazdy problem je riesenie dojcit na poziadanie a nosit a mlieka bude vela vela, ani jest a pit neni dolezite. zo stravy matky dieta nema ziadny problem - to je vymysel...kazdu druhu uzdicku strihat - co je chirurgicky zakrok.. stalo sa vam zeby vam tam poradili zle? ci len mne to tak zvlastne pripada? ako som za dojcenie a vsetko ale niektore veci mi pridu zvlastne... radi tam aspon niekto studovany?
Ja som v tej skupine bola, odisla som, ked mala mala cca rok a uspesne sa dojcila, nemala som s touto skupinou ziadny problem, prave naopak, pacilo sa mi tam, ale uz som infosky z nej nepotrebovala.
K mamile, vyuzila som jednu laktacnu odtial, ked mala dcerka 2 mesiace, investovala som 80 eur za poradenstvo aj doplnky a nemohla som spravit lepsie. Poradkyna mi pomohla upravit polohu na dojcenie, prisatie, bola nesmierne trpezliva a mila, citila som sa pri nej ako pri dobrej kamoske. Vdaka nej sa moja dcera kojila vyse dvoch rokov az do samoodstavenia. Takze ja mam pozitivnu skusenost. 😉
@petronela1985 presne, este ma pobavilo, ze LP, p. Kolesarova si ako povolanie udava "poradkyna pre spoluzitie s dietatom a emocna koucka" - to je co za debilitu!!!!
Na skupine nie je nic zle,myslim,ze vsetko s mierou sa da aplikovat pocas dojcenia. A napr o uzdickach som sa dozvedela az v skupine, a bol to nas problem...
http://najmama.aktuality.sk/clanok/238370/kluc-...
Ja nechapem, ak sa Vam laktacna poradna nepozdava, tak tam nechodte... Najlepsie je vsetko robit podla svojho vlastneho usudku... Tiez sa nechystam malicku kojit do troch rokov, ale rady ohladom kojenia sa mi zisli... Laktacna z mamily mi ukazala polohy na kojenie, aj spravne prisatie... A @lara6 ked uz nic ine sama tiez koji a pochybujem, zeby radila len tak z nicoho nic... Ano ja sama neviem, co niekedy robit a ci to robim spravne... Neznasam vsak skatulkovanie! Pretoze kojim na poziadanie uz som biomatka a neviem co este... A ostatne ako budeme volat? Nebiomatky? Ja som toho nazoru, nech si kazdy robi co chce a druhych neodsudzuje..
@aranel16 Moje prvé dieťa bolo ako pokusný králik,nakoľko som ju mala v 17-tich a pred tým som nikdy ani len dieťa nedržala na rukách natož prebalovala atď. Bez niakych laktačných poradkýň som malú kojila 9 mesiacov. Sama sa odstavila. Treba dať na inštinkty.
@lara6 napisala si ze radis podla mamily. Fakt mi to tam prislo ze na kazdu otazku ci sa moze taky a taky a taky liek tak ano. Co ked si ho potom ta mamicka bude davat 5 ci 10 krat do dna ked dostala odpoved ze moze? a cigaretu kazdy druhy den? neverim ze to do mlieka vobec nejde a neskodi. a krv sa tvori aj zo stravy... raz mi tam napisali ze ked som anemicka v mm bude zeleza dost, ako sa tam teda dostane..
Ja sa len divim ako moze laktacna poradkyna odporucat costi?sa divim matkam ci sa neboja....mala som problemy s kojenim a si pamatam navstivila som stranku mamilla a tam jeden z bodov bolo na tvorbu mliecka;mamicka by sa mala kupat s dietatkom;)no kazda sme boli v 6 nedeli ja si neviem predstavit ten kupel;)))!nepaci sa mi tam ten natlak na mamicky ze za kazdu cenu musia kojit a normalne z toho bolo citit ze matky kt.nemozu kojit su zle...
@terez26 no..costi napr. Ale mne to pride ze prave aby nebol ten natlak, tak odobria kazdy liek, vinko, jest moze dojciaca hocico, aby sa citila dobre a dojcila. Akurát co potom to dieta, ked v mm su nejake zvysky liekov, nikotinu, alkoholu ci nevhodnej stravy ... hlavne ze mame je fajn :-/
@lara6 ok, ale este som tam nevidela na nejaky liek ze nie, na vsetky ano, max. nie dlhodobo, no aj tak to moze ta matka pochopit ze si teraz moze dat 10 za den a nie viac ako tyzden. Tak pozriem prispevky. Nemyslim to v zlom ale aby tie deti nemali potom nejake problemy, lebo to ze ,,im nic nieje" viditelne byt nemusi...
@aranel16 ja ta chápem.Nie kazdy liek je povolený.Ale vacsina v otázkach sa opakuje a su bežne používané a overené .Ani mamila neodobruje vsetky.Ja porovnávam so švédskym zoznamom liečiv verzus dojčiace matky ,kde su vzdy sledovane iste počty matiek a zaznamenávané mozne kontraindikacie.Pretoze co moze byt neškodne teoreticky, v praxi moze byt problem
@aranel16 bolo tam už pár krát, že niektoré veľmi silné lieky sa nesmú. Asi si nečítala všetky príspevky.
Viem ako to myslis, ale tak hádam si človek nebude dávať 10 tabletiek do dňa, keď je stanovené nejaké dávkovanie. To by som si nedávala ani kebyže nekojim. Predpokladám, že ani ty si nedávala napríklad nurofen svojmu dieťaťu 10x, keď tam píšu, že max po 8 hodinách.
@aranel16 ako tu uz bolo napisane - NIE, neriad sa ich radami. Mas vlastny zdravy rozum a tym sa riad plus svojou intuiciou. Mne pride cely ten boom okolo Mamily skor odstrasujuci nez napomocny. Fakt to robi hocikto, a nie zadarmo, ale za nemale peniaze, vobec to neni nezistna dobrocinna pomoc. A ta kampan co robia proti umelemu mlieku je az smiesna. 🙂 Pritom ovela horsiu stravu maju kolkokrat deti ked zacnu jest normalnu potravu, nez je samotne umele mlieko.
@delmondo no mamicky tiez byvaju rozne, a ked dostanu odpoved na nejaky liek jedno slovo ano, tak nikto nevie ako s tym nalozia. A ked ho aj budu brat v dávkach podla navodu, to mozu take iste davkovanie akoby ani nekojili??? Preco je potom v letakoch bud ze sa nemoze vôbec, alebo nieje overene u dojciacich?.. podla mamily proste ,,tie pozostatky stoja zato aby dojcit" lebo nechcu aby zeny koli tomu prestali kojit, aj ked by to malo trocha skody sposobit, podla nich je mensia ako nedojcit. Ale neverim teda ze tie pozostatky tomu dietatu vôbec nic nespravia, ked sa ,,mozu" antibiotika, antidepresiva atd..
@aranel16 v letakoch je to preto lebo nikto ziadne lieky nebude testovat ci na tehotnych alebo dojciacich matkach. Ale predsa teraz sa nenecha zomriet matka ked je chora.
A tie lieky nebude brat roky. A vzdy sa berie v uvahu risk vs prinos.
Mamila ma vselijake rady na stranke ale nie vsetky su zle. Nikto ta nenuti predsa dojcit 5 rokov, alebo sa drzat radami z mamily.
Este jednu vec by som dodala,ako to vidím ja-ak to niekoho zaujíma .Chapem,ze za prácu by mal kazdy dostať zaplatené .Ale laktacne poradenstvo ako take za prácu nepokladam a teda nestotožňujem sa s tym,zapeniaze by som to nerobila.Je ine,ak je clovek oficiálne Lactat.consultant,teda bud zdrav.vzdelanie plus kurzy a spravene testy a odpracovaný určitý počet hodín v obore (cez1000),inak to nie je oficiálne .S takýmito ľudmi riesim problemy a diskutujem.Takisto s gynekologickami... niektori uz maju aj svoje vlastne publikácie o dojceni a velmi úspešne .Ja im verim,vedia ,co robia a hlavne sa tomu venujú dlhe roky.Nech ide o akýkoľvek problem,aj mimo dojcenia,vzdy sa Radim aj s odbornikmi ,to snad kazdy
K tym liekom... ja som dostala uz ako tehotna lieky kde bolo napisane ze nie su vhodne pre tehotne.pytala som sa dr,ze co teda.povedal,ze tovtam musi byt napisane aby sa tie firmy chranili,ale lekar najlepsie vie,ci moze tehotnej nieco predpisat alebo nie... a po porode som dostala hned zapal.dali mi atb.prisla pediatricka na prvu navstevu.rozpravala som sa s nou o tom (bolo to v tej isty den),povedala ze kojit mozem ale mam dat malemu aj sebe probiotika... lekar ked predpisuje lieky zene.tak zistuje ci koji ci nie a ake stare ma dieta... a aj ked si ide matka kupit lieky bez predpisu tak hadam je natolko inteligentna ze sa v lekarni pyta na lieky vhodne pre kojace matky 😉 takze rady skupiny a mamily moze porovnat s tym co jej povedali odbornici a riadit sa podla toho komu viac veri ak sa neriadi vlastnym usudkom 😉
Nie najlepsi príklad ,ale to je akoby si sa pýtala v autoservise ,ci vedla robizt dobru kozmetiku,ako su spokojní s kozmetickým salonom vedla,lebo TEBE sa zda ,ze make up nie je dobrý 🙂 chapes? Nie kazdy ma dostatočne info a skúsenosti adekvátne odpovedať,preto tento príspevok považujem vlastne len za očakávanie pritakávania ostatných ,ako je tam v skupine všetko zle a nespravne ,hm?
@strelicia Veľký biznis, máš pravdu... p. Kolesárová si vypýtala 70 Eur, bez dokladu samozrejme, až na moju požiadavku poslala doklad na 50 Eur... Má na to živnosť, veľmi jej prajem nejakú riadnu finančnú kontrolu, na webe sa hrdí, koľkým pomohla - len či ich aj riadne odviedla...
@lara6 nie, pisala som uz ze vela rad je super. Ale ked do mlieka prejde kysnute pecivo kapusta a neviem co, tak tam prejde aj alkohol, nikotin a zvysky liekov. A to dietatu urcite neprispeje kedze to v jeho strave nema co robit.. a mamila to vie a vravi ze tie zvysky nevadia natolko aby koli tomu prestat kojit. Nevadia natolko ale vadia. A tie co beru lieky pocas kojenia o tom mozno ani nevedia. A u vas sa radi podla mamily, nielen tebou.. odpoved by napr mohla byt ak vyslovene nepotrebujes ten liek tak nie, ale to je moj pohlad. 🙂

@aranel16 som po tazkej tromboze pred porodom, v zivote som nebrala tolko liekov a atb ako v nemocnici pred porodom. Beriem warfarin, s mojou psychikou to spravilo strasne veci (od stahujucich pancuch cez to, ze nemozem jest listovu zeleninu, lebo ovsahije vitamin k). Od hematologicky viem, ze tento liek neprenika do mlieka, co mi poradili aj tu, ale viem, ze ho mam menej prave kvoli tomu, co som prezila (este 2 tyzdne po porode sme boli s malym v nemocnici) a rada, ktoru som dostala, ze to nic, len treba prikladat...
Pre mna osobne je tisickrat dolezitejsie spokojne dieta, dokrmene UM ako vystresovana cela rodina z matky, ktorej nejde kojenie tak, ako by malo - otazne je, kto urcuje tuto hranicu... podla mna za nikakych okolnosti ta, co sa to naucila na nejakom vikendovom kurze...