icon

Radia v skupine ,,Laktačná poradňa" vždy správne?

aranel16
3. jan 2017

Caute baby, chcem sa vas spytat na nazor, radili ste sa niekedy tu na mk v skupine Laktacna poradna? Totizto mi to tam pride, ze kazdy liek sa pocas dojcenia moze, fajcit a pit tiez, na kazdy problem je riesenie dojcit na poziadanie a nosit a mlieka bude vela vela, ani jest a pit neni dolezite. zo stravy matky dieta nema ziadny problem - to je vymysel...kazdu druhu uzdicku strihat - co je chirurgicky zakrok.. stalo sa vam zeby vam tam poradili zle? ci len mne to tak zvlastne pripada? ako som za dojcenie a vsetko ale niektore veci mi pridu zvlastne... radi tam aspon niekto studovany?

lara6
4. jan 2017

@alicka850 o tvorbe a zložení mlieka som mimochodom aj spravila testy 🙂 ale to je nepodstatne a uplne jedno,vies to lepsie,vies viac a ja sa stale ucim

alicka850
4. jan 2017

@lara6 ☺ to je o tom, ze ked niecomu nerozumiem, nebudem o tom pisat a radit ostatnym ☺ aj by som sa rozviedla, preco som ti to napisala, ale idem sa s detmi sankovat ☺ pekny den

pallacinka29
4. jan 2017

@kamillla56 uznavam vedu a pokrok v mnohych pbkastiach zivota. Veda o UM isla dopredu, tak ako veda v iks oblastiach. Bio travicku asi nie, pocet obyvatelov a zivotny standard vyspelych krajin to neumoznia.... A upromne budem verit radsej niekomu, kto to vystudoval, kto je pre vedu zapaleny a odovzdany (lebo su aj taki...) a nie nejakej s prepacenim komercacke alebo zene, kroru vyskolila mamila

lara6
4. jan 2017

@alicka850 prosim ta,celkom zbytocne rýpeš,ja som si ista svojimi vedomosťami 🙂 takze ... užite si den,dnes je krasne

alicka850
4. jan 2017

@lara6 tak to ti tlieskam k tym testom. Zakladna bazalna vec, ze mlieko sa netvori z krvi by si teda mohla vediet ☺ dalej uz asi ani nema vyznam pisat....

sardinka336
4. jan 2017

len tie stopove prvky a rezidua liekov ked davame dietatu v MM to nevadi? Asi nie...potom ze mame rezistencie na ATB....ked naše deti to dostavali v stopových prvkoch v MM.
Ulohou Mamily je podporovat dojčenie radami ako su vhodne polohy, prisatie atd...ale nie sa montovat do liekov a tvrdit zenam napr. na psychofarmakach ze dojčit na Lexaurine je ok, lebo zvyšky liekov v mlieku su ,,menej nebezpečne,, ako nedojčenie. Citujem ich vyjadrenie ohladom lieku Lexaurin...
Ako sme písali, podobne ako pri väčšine liekov, aj pri tomto lieku, sa ho do mlieka dostáva pomerne malé množstvo, a pri užívaní liekov a dojčení sa nezvažuje len skutočnosť, či liek prechádza do mlieka, ale aj riziká spojené s nedojčením, ktoré pri väčšine liekov prevyšujú skutočnosť, že sa v materskom mlieku nejaké malé množstvo lieku nachádza.

A takých vyjadrení tam najdeme v poradni kde odpovedaju otazky na mraky....nevadi pomaly ziaden liek len aby sa dojčilo. Dokonca aj zene s ,,lakračnou psychozou,, nenapadne povedia ze dojčenie je pre nu a jej dieta velmi dolezite...citujem ich vyjadrenie aby si nikto nemyslel, ze si vymyšlam: Dojčenie a psychotické stavy spolu nesúvisia. Dojčenie je pre matky s touto poruchou aj pre ich deti veľmi dôležité.

aranel16
autor
4. jan 2017

@akronop ovladas to ty? staci mi ze sa mi dieta celu noc krutilo od bolesti brucha po surovej cibuli tak nehovor ze tam nic nejde, ked sa mlieko tvori z krvi do ktorej prechadzaju prvky z jedla 😒 tym padom aj lieky a vsetko co sa do krvi dostane vo väcsom ci mensom diele. Znamym deti tiez mali bolesti brucha koli naduvajucim potravinam. Nemusia to byt prave sktrukoviny, su aj ine potraviny ktore mozu detom robit problem. Ocividne si mudrejsia ako sestricky v porodnici, pediatri aj odborníci co tie clanky pisali. Daj si po porode kapustnicu a fazulovy privarok, nadojci a potom napis aka bola noc.

lara6
4. jan 2017

@alicka850 tvorí... treba si postudovat ,celkom zaujimave procesy http://www.lalecheleague.org/nb/nbmarapr05p44.html

sardinka336
4. jan 2017

@aranel16 kamaratke sa dieta bezne ,,krutilo,, po čerstvom pečive, švagrina neje šupky napr. na jablku lebo maleho hned zduva...tu treba použiť vlastnu intuiciu..ked vidim ze mi dieta vrieska po tom ako zjem čerstvy chlieb tak snad nebudem nikoho presviedčať ze nie...nema to z toho lebo ,,štúdie a vyskum,,. Ideálne fakt nič nečitat...

kamillla56
4. jan 2017

@pallacinka29 len ci ten nejaky ,,odbornik" nema nieco z toho, ze sa niekde vyjadri ze UM je vedecky popredu a pre dieta super, narozdiel od poradkyn, ktore väcsina pomaha zadarmo alebo zato, co im kto da. Nie kazda si z toho urobila biznis, ako vyrobcovia UM.

sardinka336
4. jan 2017

@kamillla56 prosím ťa čo dnes nie je biznis? tak nechod ani do obchodu lebo aj to je biznis a predpokladam, ze ty pracuješ zadarmo, za to čo ti kto dá...
Vyrobcovia UM na kazdej svojej stranke maju hned okno o tom ako je dojčenie dolezite, Nutrilon na svoju stranku ani nepusti kym o ,,oboznameni s tym,, ,neklikneš ze ano rozumiem a nikdy nepropaguju jednotkové mlieka, az pokračovacie...myslím si ze dodržuju celkom fér kodex. UM je na svete uz minimálne sto rokov netreba z toho robit dramu. Dojčenie treba podporit, pomoct, vytvorit podmienky na uspešne dojčenie...ale robit dramu z UM a nutit zeny dojčiť za kazdu cenu hlava nehlava tiez nie je ok.

kamillla56
4. jan 2017

@sardinka336 to je uplne ina vec, predavat vyrobky v obchodoch alebo poskytovat sluzby, ako spravit si biznis zo stravovania malych deti! Kodex nedodrziavaju vobec, co robi reklama na UM na stranke pre mamicky ? Obrovske plagaty u pediatrov? Este k tomu co je na obrazkoch - genialne deti a ten popis rozvoj mozgu, skoro ako mm atd atd....vsetko na psychiku ze ked to matke nejde, ahaa krasne dieta na obrazku su super popisom a budem mat konecne klud. V boxoch v porodnici sa davali cumle a vzorky mm, niesu tam k dispozicii normalne laktacne poradkyne aby pomohli hned v zaciatkoch, nato peniaze niesu.. da sa o tom pisat vela.

sardinka336
4. jan 2017

@kamillla56 ja som rodila v dvoch porodniciach v jednej nedavno RUžinov BA a ziadne cumle ani vzorky UM nikto nedaval, prikrmy UM boli velmi prisne kontrolované, nič nikto len tak nedaval a mamičky kludne poslali preč s tým ze maju prikladat. Ja som natrafila aj na velmi milu sestru pani Vieru Somorovu, ktora tam mamičkam pomahala...ale nemala veštecku gulu a trebalo sa pytat a pytat...nie ležať na poseli a čakat ze si niekto všimne ze ,,mám problém,, Sestričky sa denne pytali či niečo nepotrebujeme, či je všetko ok...takze tolko moja skusenost. nebolo to tam ideálne ale na velku ,,liahareň,, akou Ružinov je sa to dalo.
takze by som to takto nedramatizovala ako všade ausgerechnet davaju UM a nikto s ničim nepomoze....

siska53
4. jan 2017

@pallacinka29 predovserkym.generacia nasich mam zvacsa nedojcila,vsak bol sunar.. Kedysi to bolo prirodzene a radili si zeny medzi sebou.. Teraz tu bola fuga,lebo zrazu vserky chceme dojcit,co je super,nonsme.uz tak daleko od prirody asi,ze mnohe s tym prirodzenym instinktom.maju problem..
Zas nehadzme vsetky poradkyne do jedneho vreca,mnohe naozaj matkam.pomozu rozbehnut dojcenie..

esther03
4. jan 2017

@siska53 trocha sa mylis. Dojcilo sa dost aj vtedy ked mama mala mliecko, akurat bola polrocna materska a potom sup do prace. Domov po porode chodila porodna asistentka (zvycajne zenska sestra od gynda) a kontrolovala mamicky ako dojcia ci maju dost mliecka či s niecim nemaju problem a podobne (takze ziadne iba medzi sebou si mamy radili) a rovnako chodila na kontrolu detska sestra od pediatra. A za dalsie sunar aj feminar (to pre novorodencov a male babätka) bol na predpis. Takze nefungovalo, ze nechce sa mi dojcit zbehnem do drogerky/lekarne a kupim. Napriek tomu, ze dnes je UM dostupnejsie, na dojcenie sa extremne tlaci, robi sa casto az psychicky natlak na mamicky.

terezka1947
4. jan 2017

hm...ja som v tej skupinke nebola....mala som velke problemy s kojenim a teda,naozaj som hrda na tie oddrete mesiace pri oboch detoch...lebo radost to teda nebola,sama laktacna mi vravela,ze takto sa maloktora trapi....aaaale,ked spominam laktacnu
vies,ja som pri prvom aj pri druhom vyuzila ich rady,no nie uplne vsetky
podla mna,kazda mamicka je ina,kazda mamicka je v inom prostredi a nie vsetko sa da tak ako da to "hovori"...ja za seba poviem=ale mozno som taka povaha,neviem= terba si nechat poradit od skusenejsich a mudrejsich a porozmyslat ako to urobit vo svojej situacii,pouzit aj svoj zdravy rozum a maerinsky instinkt
napr. u mna cievky a kadeco podobne nepreslo...dokonca som mala obdobie,kedy som bola tak vystavena,ze som dala synovi aj Bebu...z flase....a kojila som dalej
a nebol problem si zvyknut,aj ked nabiehali sme nejaku dobu...ale bola to otazka dni,nie tyzdnov
skratka...vela veci si treba nechat poradit...aj vyskusat...a mozno niekedy prisposobit svojej situacii

ale osobne,laktacne odporucam....a mozno...ak nam jedna nesedi,vyskusat inu,ved kazdy sme iny
lenze....nemyslim si,ze keby som mala v okoli skusenu mamicku,ze by mi neporadila to iste,nemala som,musela som sa pytat ich....
takze...ja som na laktacne poradkyne odkazana bola a tak isto aj na skusenosti mamiciek z MK🙂....vlastne tiez laktacnych poradkyn=bez speci kurzu

pallacinka29
4. jan 2017

@siska53 presne tak, dojcilo sa vtedy.
@esther03

sykorkauhliarka
4. jan 2017

co sa tyka stravy je to individualne ...po porode mi nechutilo nic ine ako jogurty tak vtedy som si tu kapustnicu nedala ale teraz aj niekolko dni za sebou vsetko fakt vsetko jem a ziadny problem..malu ked nafukuje tak prdi...aj kavu pijem aj sampanske si obcas dame...a aj ja som rodila v ruzinovskej a naozaj ta jedna pani sestricka robila vela pre zeny ostatne nemali vobec taky super pristup este je tam aj velky rozdiel s nadstandard oddelenim ...uz iba tam :D zalezi na mamicke a na dietati ja mam super bradavky a mala je super cucak jediny problem bol rozbehnut mlieko po SC

terezka1947
4. jan 2017

@siska53 ja mam vyse 30r. a mna s bratom teda mama dojcila...a potom uz prechod na klasicke mlieko,po cca roku

pallacinka29
4. jan 2017

@siska53 beriem argument, ze netreba hadzat vsetky do jedneho vreca. Opisala som moju skusenost s totalne s prepacenim uderenou LP, ktora na mojho syna povedala, ze je vystresovany, lebo spi v postilke a vypytala si 70 Eur. to az take nezistne nebude...

esther03
4. jan 2017

@kamillla56 "Kodex nedodrziavaju vobec, co robi reklama na UM na stranke pre mamicky ? Obrovske plagaty u pediatrov? Este k tomu co je na obrazkoch - genialne deti a ten popis rozvoj mozgu, skoro ako mm atd atd..." zena s priemernou inteligenciou si dokaze robit vlastny usudok a pouzivat svoj rozum a materinsky instinkt na to, aby neskocila po kazdej reklame.
"niesu tam k dispozicii normalne laktacne poradkyne aby pomohli hned v zaciatkoch, nato peniaze niesu.. " Neviem kde si rodila ty, ale v BA Kramare je aj laktacna poradkyna a je super 🙂 Co mam vedomosti aj na Antolskej je laktacna, ale kedze som tam nerodila skusenosti s nou nemam. A ked uz naozaj naozaj nikde nie je a nik s personalu poradit nevie (o com silno pochybujem), tak zapnem mobil a popytam sa dr. alebo sestricka u dr. , skusene kamaratky, overene laktacne poradkyne a ked uz fakt ale faakt nikoho nenajdem napisem na FB Kristine Farkasovej 😀

pallacinka29
4. jan 2017

@kamillla56 klobuk dole pred tymi, ktore to robia nezistne, resp. Za symbolicku sumu. Sumy, kror tu boli v diskusii spomenute, 70-80 eur vsak rozhodne v dnesnej dobe a na Slovensku symbolicke nie su. Na spomenutu pani nie je mozne stazovat sa, co ona velmi dobre vie, max. na financnu spravu, napisala som niekolko mailov na Slovensku lekarsku komoru, Komoru gynekologov, sestier a porodnych asistentiek a odpovede boli takmer rovnake - "zeuzitie" situacie, v ktorych sa zena po porode nachadza, sama som si to pomenovala "novodobe sarlatanstvo"...
Este ma dorazilo, ze LP, poradkyna pre spoluzite s dietatom !!!!!! (na hlavu postavene) sa v Plus 7 dni vyjadrovala - mala povedat, kolko na tom zaraba - do vacku, v cistom. lekari, ktori si pozreli jej web skonstatovali, ze nema vsetkych pat pokope a trepe dve na tri.
Tolko moja skusenost, najhorsie investovanych 70 eur

domak2
4. jan 2017

@sardinka336 tiez mam vyhrady k podavaniu liekov a dojceniu. Ale laktacna psychoza nie je, je poporodna depresia a postihuje tak ako dojciace tak nedojciace zeny. Ale tam by som chapala preco je ci uz dojcenie alebo nosenie dolezite okrem inej pomoci. Podporuju tvorbu oxytocinu.

esther03
4. jan 2017

@domak2 laktacna psychoza je starsie pouzivany nazov poporodnej depresie, takze sardinka336 nepouzila nic co by neexistovalo. Poporodna depresia moze mat rozne stupne a vtych tazsich sa dojcenie neodporuca nielen pre potrebu medikamentoznej liecby.

sardinka336
4. jan 2017

@domak2 laktačna psychoza je starší vyraz...aj depresia ma rozne stupne, najťažší stupen ktory moze nastupit je prave tato ,,psychoza,,. Myslím si, ze matka v akutnej faze tohoto stavu potrebuje cielenu liečbu, psychofarmaka nakolko jej zdravie a aj zivot su ohrozene, pripady ked zeny siahli na zivot sebe alebo dietatu nie su ziadnou raritou...stava sa to. Preto je dojčenie to posledne na čom by som bazirovala ak je žena ,,mimo,,. Pripadne ju ešte deptala tým ako je dojčenie dolezite - nie, tu je dolezite zdravie matky a nie dojčenie ak teda zena nie je v stave riešiť dojčenie.
A to ze depresie suvisia s hormonmi je tiez davno dokazane...takze to suvisi s hormonalnymi zmenami v tele, ktore su po porode prudké a teda aj s laktaciou...tieto stavy ako su depresie, uzkosti...

domak2
4. jan 2017

@sardinka336
http://m.rodinka.sk/zdravie/zdravie/psychicke-p...

Vychadzam zatial len z tohto clanku, ale neviem si predstavit ako a preco by vobec matka v tom najtazsom stave vobec dojcenie riesila. Samozrejme suhlasim, ze by sa malo najprv riesit jej zdravie.

Inak ja skutocne nie som za dojcenie za kazdu cenu, ale neznasam vsetky tie zbytocne obmedzenia kvoli ktorym sa zeny dojcenia boja a obmedzuje ich. Niektore jedia len stare rozky s vodou, lebo kazde zamrncanie je "jej chybou a nieco urcite zjedla" akoby deti na UM neplakali.

alicka850
4. jan 2017

@lara6 dakujem za link. Nenašla som tam však, ako sa z tej krvi to mlieko tvorí. Celkom ma to zaujímalo, lebo mlieko sa tvorí v exokrinnej žľaze s názvom mliečna žľaza, ktorá je uložená v prsníku v alveolách, čo sú jej základné stavebné jednotky. Je syntetizované v mliečnej žľaze a na jeho syntézu využíva aj základné živiny /bielk., cukry, tuky/, ktoré sú obsiahnuté v krvi, ale to všetky žľazy vrátane napríklad pankreasu- teda môžeš povedať, že aj pankreatické enzýmny sa tvoria z krvi. Keď už sa o tom bavíme a deklaruješ svoje vedomosti, tak sa bavme na odbornej úrovni.

lara6
4. jan 2017

@alicka850 toto je tam tiez napísane .ano,tvorí sa tam.Napisala si ,ze sa tvorí zo živín v krvi-teda jednoducho povedané z krvi.Co som napisala nespravne? 🙂 Nic.Nepotrebujem pouzivat odborne termíny a ani nikomu nic dokazovať,to su základy.Takisto je tam vysvetlený proces,nemam k tomu co dodať.Extra krv na laktaciu 🙂

lara6
4. jan 2017

Toto je take chytanie za slovíčka 🙂 Nemam to za potreby naozaj
@alicka850 .Pomohla som a pomáham množstvu žien kazdy den.Nepotrebujem,aby mi niekto vysvetľoval veci,ktorými som si dávno prešla .Nebudem sa tu hrať na Mudr.

alicka850
4. jan 2017

@lara6 musím sa Ti týmto ospravedlniť, našla som si čas a čítam dozadu Tvoje príspevky. Vyzerá, že si v obraze, padol mi do oka zrovna Tvoj príspevok o tvorbe mlieka z krvi, tak ma to dosť vytočilo, lebo niektoré mamičky na fórach nevedia o tom ani prd /s prepáčením/ a rozdávajú erudované rady iným a poškodzujú tým ich aj deti, ak je mamička dostatočne ovplyvniteľná. Podla tvojich predch.príspevkov súdim, že vieš o čom hovoríš a ako sa mlieko tvorí atď, len si sa nešťastne vyjadrila /zrejme aby to lepšie pochopili/. Takže ešte raz sa ospravedlnujem.