Radia v skupine ,,Laktačná poradňa" vždy správne?
Caute baby, chcem sa vas spytat na nazor, radili ste sa niekedy tu na mk v skupine Laktacna poradna? Totizto mi to tam pride, ze kazdy liek sa pocas dojcenia moze, fajcit a pit tiez, na kazdy problem je riesenie dojcit na poziadanie a nosit a mlieka bude vela vela, ani jest a pit neni dolezite. zo stravy matky dieta nema ziadny problem - to je vymysel...kazdu druhu uzdicku strihat - co je chirurgicky zakrok.. stalo sa vam zeby vam tam poradili zle? ci len mne to tak zvlastne pripada? ako som za dojcenie a vsetko ale niektore veci mi pridu zvlastne... radi tam aspon niekto studovany?
@esther03 a to bolo akoze pred kolkymi rokmi?? Z slov mojej mamy vyplyva,ze sa uprednostnoval sunar.l a podpora bola minimalna.. Koepc tu diskutujucich v inych temach to potvrdzuje.. U mojej mamy bola raz! Na druhy den,ked dosla so mnou z porodnice,a ked sa narodila sestra,tak neboli vobec,vsak je uz druhorodicka.
A svokru obdivovali,ze dojcila mojho draheho rok,babke kazali moju mamu odstavit,ked mala 9mesiacov,ze vsak je peknucka,baculata,uz nepotrebuje sa dojcit..
Takze neviem,o akych rokoch pises..a ano,prave jaslami sa dojcenie asi uplne pokazilo.. Preto aj v zahranici vela mam nedojci.. Znameho zena nedojcila,vsak naco,ked ma kopec UM na vyber..a a j tu poznam zoapr takych,co nedojcili,lebo omi nechceli..ale aj takych,kde sa ro nepodarilo,prave preto,ze nemali spravnu podporu,mozno stacilo na zaciatku to podchytit..
@siska53 Brat ma 36 ja 40+ tak si vyber pred kolkymi rokmi to bolo.... A ked tvoja mam chcela dojcit co ju donutilo dat si predpisat sunar? Hadam bola ked mlieko mala dojcila, nie? Rovnako ako babka. Mam mlieko, chcem dojcit dojcim, nemam dam UM. Prepac, ale to ze mi tu mame 3 rocnu matersku neznamena, ze sa ma dojcit do 3 rokov. Tie zeny nemali na vyber, museli do prace nastupit.
@esther03 ona nemohla,tam boli ale ine dovody.. Len z jej okolia skusenosti.. Hovoris teda presne o tych rokoch,co ja.. Ale teda aspon v hlavnom.meste asi podpora nebola...
A vies,vavsina z nas doveruje lekarom.. Asi tak..preto moja babka mamu odstavila..
Ja som si sla svojou cestou,dojcila som tolko,kolko som citila,ze treba.. A teda ako u mna bola jedna byvala zdravotna sestra (nasla si lepsie platenu pracu), ta mi tiez radila take veci,ze dojcit presne 10 minut,kazde 3 hodiny.. A aby som si nakupila z kazdeho UM za krabicu,keby nahodou... Cize aj ona je pre mna vzorka,ake zdravotne sestry boli v minulosti..
Ako v mnohom.bola pre nas uzitocna-kupanie,cistenie usiek a tak,ale ja som.sa na jej rady ohladom dojcenia teda vykaslala,dojcila na poziadanie a UM som.kupila,az ked som.maleho kvoli svojim zdravotnym problemom musela odstavit..
@siska53 byvali sme 15 minut od hlavneho mesta 🙂 Takze az taky rozdiel v tom asi nebol...🙂 Moja mama spominala istu pani Motovsku, ktora bola zenska sestra a chodila na kontroly a hovorievala jej: ...aj ked bude par kvapiek materskeho mlieka, vzdy je to lepsie ako nic..." Inak ta pani uz v tych 70-tych rokoch bola stara cca asi 60-70 rocna...
vyberiem si pediatra, ktoremu doverujem, a jeho rady su pre mna zavazne. Ak sa mi nieco nepozdava,konzultujem s inymi lekarom. Laktacna poradkyna moze pomoct pri problemoch s dojcenim, ale co sa tyka uzivania liekov, fakt nechapem, ze niekto sa moze riadit radami niekoho bez medicinskeho vzdelania a medicinskych skusenosti. Laktacna poradkyna by mala ozaj len podporovat dojcenie, nie sa hrat na lekara ci farmaceuta.
@esther03 Tak to si mala stastie..ja som sice podporu nepotrebovala, my sme nejak hned vedeli ako na to -obe deti sa vedeli prisat a ja ich uspesne dojcit,ale boli aj baby,ktore pomoc potrebovali a velmi sa jej nedockali..vsetko v rychlosti... S laktacnou z nemocnice som sa jedine radila,ci mozem.pri dojceni nieco jest a aky liek si.mozem.dat,ked ma.strasne boli hlava.. Ale uprimne si neviem.predstavit,kebyze nam.dojcenie nejde..
Zas na druhej strane sestricky boli rady,ked som si ppodsavala mlieko a dala im ho pre ine babatka...
A nebolo to davno-6,5 a 4,5,roka dozadu..
Takze na dojcenie som isla intuitivne,ako som to ja citila a bolo to tak dobre. Aj krizu som si vyriesil pred 6.m.sama.
@siska53 ja si tiez myslim, ze cisarsky na to nema vplyv. podla mna to je vsetko v hlave. Mne bolo od zaciatku kojenie neprijemne, a necitila som sa komfortne, poviem to dost tvrdo a mozno tym vela zien pohorsim, no doslova som si pripadala jak dojna krava. Aj napriek tomu, ze som kojit velmi chcela, lebo som chcela drobcovi dopriat materske mlieko, musela som neskor zacat uz dokrmovat umelym a potom som zacala brat antihistaminika a drobec sa sam odstavil. Ale tak, myslim ze to prezije bez ujmy na zdravi 🙂
Ja byvam v BA,narodila som sa v BA a mama povedala mi, ze mlieko nemala, ja som sa narodila predčasne, ťahali ma vraj hrobarovi z lopaty takze z toho stresu o mlieko prišla. Napriek tomu mi 3 mesiace od nejakej mamičky nosila MM...a potom klasika Feminar, Sunar...
V porodnici Ružinov - dojčenie presadzuju flašku ,,ani bohovi,, a pomozu len sa treba aj pytat, to iste Koch...s dojčenim pomahali.
Kamaratky v okoli, su tu sidliska a mlade rodiny, 90% dojčí...deti maju aj cumle a v pohode...moja naj kamoška dokonca dojčí 2 a pol ročnu lebo je lakoma dat na Sunar a leniva robit flašky..vobec nie koli tomu ze to je ,,zdrave,, to by ani tvrdit nemohla nakolko ma všetky dojčene deti alergikov na čo si len spomeniete...Co mam ja kamošky čo dojčia tak väčšina mi povedala, ze su lenive robit flašky, v noci vstavat, je to lacne a hned po ruke..ziadne fanatičky o zdravom kojeni, take spravne baby ked som čakala druhe dieta tak som išla ku kamoške a ta prave dojčila a ukazala mi čo a ako, prišla ma pozriet do porodky dokonca mi malu nakrmila...takze podpora je..v dnešnej dobe internetu, kamaratiek a možností je toho na mraky...nikto sa nema na čo vyhovarat. Len netreba čušať ako kol v plote ale hladat kto mi pomoze, ziadna to nema na čele napisane, ze ma problém. Mne ked v porodke stvrdol prsnik na kamen uz som vedela, ze je zle a hladala som sestričku a nečakala, ze si ,,všimne,,. Ako sa vraví ,,líná huba, hotový neštěstí,,.
Na margo toho, že v pôrodniciach dávajú UM? A čo? Rodila som u Kocha a moja malá bola v inkubátore, bola som rada, že sa o ňu starajú, lebo som mala dosť starostí sama so sebou. Samozrejme podpora bola, ak som mala otázky trebalo sa opýtať, a vždy ochotne pomohli z každého oddelenia a všetci. Milujem takých ľudí, čo ani ústa nevedia otvoriť a potom sa sťažujú.
Keď mi doma nabehla laktácia, mala som nadbytok mlieka a vtedy mi začali 39 stupňové horúčky a nonstop odsávanie, takže niekedy môže byť dojčenie na obtiaž. A páči sa mi názor, že je to zadarmo a rýchlo. Pravda. Pokiaľ som doma, tak dojčiť budem, ale viac ako rok to určite nebude.
@malasandrika tie horucky par dni po pôrode bývajú caste,neznamená to nadbytok,odsavanie nie je vtedy vzdy spravne riesenie -to len na doplnenie
@lara6 zle som sa vyjadrila, odkedy som prišla domov aj potom, bežne som mala 38 teploty, naposledy 39 a prsníky ako kameň, jediné čo mi vždy zrazí teplotu sú studené sprchy a odsávanie
@malasandrika aha zápaly

@alicka850 nemusis sa ospravedlňovať,aj ja sa s tym stretavam a chápem ta