Som pripravená ukončiť kojenie?
Ahojte mamicky idem k vam pre radu.. Syncek bude mat o mesiac 2 roky a ja sa rozhodujem ze prestanem s kojenim kazdy do mna huci ze uz je stary... ze som ako dojka ze dokedy este chcem kojit.. a tak rozmyslam ze prestanem lebo viem ze maju pravdu uz je velky ... paci sa mi ked ho vidim ze sa stava nezavislim ale zaroven si neviem predstavit ze ho nebudem kojit proste vtedy potrebuje svoju mamicku a si lazkame a sa ukludni je to take pekne.. pritulka sa, zaspinka.. spime spolu v postely a este sa v noci budi na mliecko ale nevadi mi k nemu vstavat robim to automaticky a nie som z toho unavena.. Ale neviem ci uz to nie je o tom ze ja sa bojim ze sa odo mna odputa a uz ma nebude potrebovat.. Ze skor to potrebujem ja ako on.. nechcem ho nejak degenerovat :D Chcem sa vas preto spytat ako ste vedeli ze je uz spravny cas? a ako ste sa zbavili mliecka? dakujem vam za kazdu radu
lebo kočíky, vlastne postielky a flašky su tu od vzniku ludstva 😀 😀 😀 Alebo pred tým ako sa také niečo zaviedlo ako norma boli strašne nesamostatní ludia, ktorí sedeli pri mamkinej sukni do dochodku. LEbo teda ešte moja stará mama vyrastla s 10 surodencami v dvoch izbach, postielku nemali, kočíkom by sa asi po poliach trepať nemohli a vyrastla z nej celkom suca a mudra bytosť oprotí tým v sociku od pol roka v jasliach odloženým v kočiku vyhondrlaným a na flaške odchovaným dnešným mladíkom
@maminka552 nečítala som príspevky predomnou, ale ja som prvú kojila do 2 rokov a 9 mesiacov, to čo mi bolo samozrejmé mi zrazu začalo strašne vadiť, tak vadiť až som bola sama prekvapená. tak sme sa dohodli, že už mliečko nemám, a že v chladničke je mlieka dosť a že je podám hocikedy bude chcieť a bolo. neutrpela som žiadnu psychickú ujmu ani ja ani dcéra. takže usudzujem,že ty ešte nie si pripravená odstaviť
@maminka552 moju som našťastie dojčila len 14 mesiacov, zje všetko, čo nezje ju, nie je na mňa chorobne naviazaná, blízkosť si užívame aj ináč ako dojčením 😉
a sa tu len smejem na niektorých osobách a príspevkoch, ale nič iné som od toho ani nečakala
@papricka33 Vieš, ale niektoré fanatičky do dojčenia to tak prezentujú-to je všetko..... 😉
neviem kam chodite na tieto "sunarove deti" .... bavila som sa o tom s mamou, je z 8. deti, babka kazde decko kojila, lebo kde na dedine na goralsku bol podla vas dostat sunar ?
ja mam pomaly 30 rokov...v porodnici ich bolo kopec a kazda jedna zena kojila....mna mama cisto iba kojila do roku, brata tiez, ziaden sunar....
ma 4 sestry, kazda jedna svoje deti kojila...
nechape, preco dnes zeny porodia a koji tak jedna slaba tretina...podla mna to je tym, ze vacsina tehotnych sedi na MK a mamile, kde len citaju ako ich deti dobre ze nepomru bez trojhodinoveho bondingu a kojenia kazdych 30 minut, a nasledna frustracia z toho "som zla matka" sa premieta do prazdneho prsnika...
@vejula vies co moja, niekedy nemali ani dospelacke postele.. a ani polia, na ktore by sa mohli trepat - ci uz s kocikom, alebo bez. A rodit si zena dobehla do lesa, aby mala chvilu pokoj, za dve hodiny sa vratilla a isla robit okolo "domacnosti", inak by zdochla od hladu.
A z teba vyrastla za sociku aka bytost? Asi nie suca ani mudra, kedze to sa da len na poli a s 10 surodencami v dvoch izbach 😀
Kolisky a zavesne plachty mali aj sedliačky vo svojich domoch - nikdy ste neboli v skanzene? Ktore na to nemali tak spali s detmi, kam ich inam mali dat ak ine nemali?, ale možno by tie postielky kludne uvitali lebo tie boli odjakziva - dieta malo nejake svoje miestečko. S kojenim mali take iste problémy ako dnešne zeny ak same nemohli alebo nemali dojku pripadne im nejaka dobra duša nepomohla ze prikrmila tak, deti im umierali na podvyzivu a rozne katary lebo nebolo to umele dnes tak zatracovane mlieko - a veru čo by za to niektore dali. Deti museli krmiť riedeným kravským alebo kozím mliekom. Ak nebolo to tak skušali muku alebo cez vojnu cukor rozbabrany vo vode, pripadne namačali chleba do vody a ak prezilo tak prežilo.
Vrchost svoje deti určite nenosila v šatkách ani nekojili - povazovalo sa to za nevhodné pre vyšší spoločensky stav. I ked nejake ,,lastovičky,, tam boli ak o napr. kralovna Viktoria či carovna Alexandra z rodu Romanovcov a pod.
@maslenka47 reagujem na príspevok o tom aké su nosene v spoločnej posteli odchované deti nesamostatné. Takže ak reaguješ, reaguj k veci a ak maš argumenty, tak ich použi ...
Ja si myslim dojcenie je uzasna vec, pre dieta a matku, tie chvile som si uzivala. Ale sama som odstavenie deti vnimala ako ,,nadych,, a navrat urcitej slobody 🙂
@vejula za čias detstva tvojej starej matere, bolo spoločné spanie jednoducho nevyhnutnosť (áno, deti s nami spali, kým boli maličké 😉 ) a žiadne vzťahové rodičovstvo sa nepestovalo. Čím dlhšie sa vedelo dojča vyhrať samo, tým lepšie pre pracujúcu matku. Nebol modrý kôň, aby si prečítali, že deti treba nosiť niekoľko hodín denne v šatke (áno, nosila som svoje deti v manduke 😉 ), niesli ich len na pole, alebo kam to už išli a potom na plachtičku a hrať sa, kým matka vykonala povinnosti. Takže...porovnávať to s akutálnym trendom, je úplne absurdné. Prepáč, ale neskutočné haluze píšeš. Ja som socíkové dieťa, kojené do pol roka, v jasliach som nebola nikdy, v kočiari áno, mamu mám skvelú, starostlivú, osamostatnila som sa v 19-tich a odvtedy fungujem samostatne. Môj muž si celú VŠ financoval sám, kojený nebol vôbec, osamostatnil sa v 19-tich a je to skvelý, schopný a úspešný muž a láskavý manžel a otec. Môj švagor kojený nula dní - veľmi šikovný, úspešný muž, samostatný od 23...Vedela by som dlho pokračovať. To nie je o kojení. Je to o povahe a výchove k samostatnosti a zodpovednosti, nemá to zjavne s prsom nič spoločné, aj keď vám to asi zdevastuje ilúzie. Je fakt na hlavu, kam ťaháte tieto nezmyselné debaty.
@vejula no lebo tento tvoj argument uz len fakt bol k veci. Trochu od veci porovnavat nosednie z nutnosti, pretoze doba a moznosti rodiny si to vyzadovali za ucelom prezitia, a nosenie preto, ze je to "cool" a "in".
@maminka552 skus druhe babatko 🙂
@sardinka335 pravda, mamca nebola kojena, stara mama pri nej prisla o mlieko a bohuzial ju krmili mucnou kasou...sice ma sakra problemy s crevami a lepok neznesie (ani ja nie), ale co sa dalo robit? Boli chudobni a mlieko odovzdavali v kontingente
na plachty boli, aj kolisky na pooli, ale deti sa aj vela nosili, takže poznamka o vešaní deti na brucho, z ktorého už vyliezli by musela platiť aj pre nich. Kočíky su omnoho novodobejšia zaležitosť ako nosenie detí. Postielky boli odjakživa? 😀 snad už i v jaskyniach. Ano je pravda, že moji starí rodičia nepatrili k žiadnej vrchnosti, ale teda aby malo každé dieťa svoju postielku ak ich bolo 11 😀 to by museli mať palqac nie chajdu s dvoma izbami. Dojčili, čo mohli, nevravím, že problemy neboli, ale nemyslím, že tolko čo dnes.
A vôbbec na toto som nereagovala, len na tie ničim neoverné vyhlásennia aké su nosene dojčené, s rodičmi spiace deti neskôr nesamostatné bytosti... To vidíme na tých dnešných tridsiatnikoch.... Sedliacky lud v minulosti boli asi mamkam pri sukniach do smrti
Ja som prvú dcérku dojčila do 3 rokov, syna do 18 mesiacov - synček sa sám odstavil mesiac pred pôrodom tretieho bábätka. Teraz dojčím pol roka a chcela by som v dojčení aj pokračovať, Keď mala prvá dcérka 2 roky, v okolí som sa stretávala s otázkami, dokedy chcem vlastne dojčiť, veď už je veľká, Tak ako som čítala v jednom príspevku, za otázkami tohto typu treba hľadať buď hlúposť alebo závisť. Ak to zdravotný stav mamičky dovoľuje, nevidím dôvod pre ukončenie dojčenia. Dojčenie je pre dieťa prospešné, či už má pol roka alebo dva roky. Čo môže byť na umelých mliekach lepšie ako na materskom mlieku?
@maslenka47 ya prečo je to od veci porovnavať. ak niekto tvrdí že z nosených ludí vyrastaju nesamostatn=é byytosti, tak sa pozrime aj do minulosti. Tam by to tým padom muselo platiť tiež. Ak to neplatilo, tak chyba bude asi niekde inde ako v nosení.
@alaguema ale ake iluzie.... pozri na čo som reagovala. Tuto jedna mamička napísala utočný príspevok, kde sa vyjadruje o nesamostatných cickošoch a tvrdí, že tieto deti su do buducnosti nesamostatné. PReto vyťahujem minulosť, pretože v minulosti neboli samostatné postielky (je jedno z akých dôvodov) deti sa nosili, aj na poli odkladali do plachiet nevravím, že nie, ale aj nosili, dojčilo sa ako sa dalo a nevyrastali nesamostatní jedinci. O tomto hovorím. A čo sa týka trendu, to môžem povedať aj o kočíkoch, že je to trend...
@katuliena82 jedina vec ktora mi pri dlhom kojeni fakt chybala bol v lete dobre vychladeny polliter piva 😀 ale tak aj to nealko sa da vypit ...
@alaguema aby bolo jasne na čo som reagovala : deti si priviazali na brucha aj ked im z nich uz dávno vyliezli, strčili do spostelí a na cecky a myslia si ze ake su ,,super,, matky....muza odlifrovali na vedlajšiu kolaj do inej izby a naviazali sa na dieťa, ktore je stredobodom vesmiru a prilahlých galaxii...Cele to ma opačny efekt - dieta az nezdravo naviazane na matku, ani s vlastným otcom nemoze byt, nevie byt a nie je na to naučene lebo všetko mama.
Toto ti pripada ok? Ale môj príspevok je zahnaný doextremu? to snad nie
@vejula deti sa nosili, pretoze ich bolo nutne robotu porobit, pripadne premiestnit spolu s rodicmi a na rebrinak kolisku holt asi nedas. A brat na dieta specialne ohlady jednoducho bolo na obtiaz. Aj nasi starki tak zili. Nie na promenadovanie sa po obchodnych centrach, zoologickych zahradach a pod.
Problemov bolo daleko viac, ako dnes. Dojcili, samozrejme, ze dojcili, nebolo velmi na vyber. Pretoze ked nedojcili, tak nahradna strava vysla sakramensky draho ak sa vobec zadarilo vhodnu zohnat. Ale zase si nerobili hlavu s tym, co dat 4 mesacnemu dietatu do pusy. A ze mrkva, zemiak, tekvica... a lepok az neviem od kedy. Dali, co bolo, len aby bolo brucho plne.
A ano, sedliacky lud BOL mamkam pri sukni. V jednom dome by byvali aj 4 generacie! Ked sa mladi ozenili/vydali, tak uplne bezne zostali byvat v jendom z rodicovskych domov a ich rodicia povazovali za uplne samozrejme sa o nich a o svoje vnucata postarat (samozrejme, museli robit aj mladi.. a aj deti!) Odchadzat od rodicov a zakladat vlastne rodiny je tiez relativne moderny zvyk.
Nevravim, ze to nie je spravne. Jednoducho je ina doba, mame ine potreby a je uplne zbytocne porovnavat to s tym, co bolo pred 100 rokmi.
@vejula nemyslím si, že kojené a nosené dieťa bude nesamostatné, rovnako ako si nemyslím, že bude samostatné, lebo to podľa mňa od toho nezávisí. A rozdiel medzi trendom a nevyhnutnosťou, je dosť zaujímavý a podstatný, pretože ak je nevyhnutnosť dieťa odniesť na pole v šatke, tak sa to proste urobí a bodka. Ale ak je nosenie v šatke trendom, tak je veľmi ľahké neustriehnuť hranicu pokiaľ je to ešte dobré a zdravé a kedy to začína byť kontraproduktívne. Napr. ja osobne som sa prudko zamyslela nad tým, ako to má v hlave usporiadané žena, ktorá sa na verejnom fóre opýta, či je pripravená na odstavenie! Mám silný pocit, že akonáhle je niečo trendom, mnohým z toho začne prepínať a odchádza im zdravý úsudok. O tom svedčia aj tieto nikdy nekončiace diskusie o kojení. Preto sa do nich ani nezvyknem zapájať, ale nedalo mi, keď som si prečítala o neschopnej generácii narodenej za socíku 😎
zas moja "oblubena tema" 😀 a zas tie iste prispievatelky...ach jaaaaj dookola to iste pisat....a niektore to aj tak nikdy nepochopia ani keby to bolo v sto dalsich temach 😲 😔 😕 😨 🤐 🙄 😠 ☹
@vejula jááj vejula......ano boli mamke pri sukni lebo zili generačne....nie ako dnes ze kazdy ma svoj byt - individualizmus ako ho pozname dnes nebol, určite nie v takej miere. V šatkách nosili sedliačky a ,,spodina,, si nepochopila? Kedze nemali na ,,vozik,, možnosti ani peniaze ani to nevolali kočík...
Deti nemali v plachte preto aby riešili ,,vztahovu vychovu,, ako je to dnes - ale aby mali volne ruky a mohli pracovať, na poli alebo kde bolo treba.
Samozrejme ze dojčili čo mohli - ak nemohli bol to problém a to umele mlieko by dali všetkými 10timi tomu ver. Ničím neoverene vyhlasenia su aj to ze ročníky detí cca 2006 - 2009 - od kedy je na SK tento boom pedocentrizmu (orientácia na dieťa) na vzostupe budu v 30tich rokoch samostatný jedinci. Nebudu....len za sociku nebola taka ,,orientacia na dieťa ako individualitu,, štát si vyhradzoval pravo ,,vychovy,, - jasle, školka...čo tiez nebolo dobre. Zeny mužov obskakovali rovnako ako to robia aj dnes...a robia to aj s detmi - lebo uz ich v tých inštituciách ako su jasle, školka tolko mat nemusia a tak su menej samostatne ak ich teda doma k samostatnosti nevedu.
No ale ktora mama dovoli svojmu dieťatu malovať s temperami doma ? strihať v 3-4 rokoch? krajať a šupať zemiaky 7 ročnemu? urobiť kavu a nakrojiť kolač? (moj 9 ročny mi bezne kavu robi lebo ho to bavi) jáááj..nieee..opali sa, poreze sa, zašpi mi, rozstriha mi, na čundri bezne zakalda ohen aby sme si opekali - kolko chlapcov toto moze skusit ?...a to by som ja nedovolila, a na to je ešte maly a tak obskakuju a blokuju tie deti svojim strachom a putaju ich k sebe lebo bez matere by to zhynulo, do školy sa nevedelo pripraviť, nič......Tu sa 6 - 7 ročne deti v niektorých temach ledva vedia obliecť a najest samostatne nieto ešte robit taketo veci....
@sardinka335 tak ale teraz hovoríš o niečom celkom inom. Že sa deťom nič nedovolí robiť, lebo ja to viem najlepšie, lebo s dieťaťom to bude trvať dva krát tolko... lebo mi zašpiní podlahu a zacape steny.... Ale toto nemá nič spoločné so spoločným spaním dojčením či nosením.
Moja dcera napr. je velmi samostatná a nehovorím to len ja ako matka, ale povedali mi to cudzí ludia, napríklad učitelka v miniškôlke kde raz do týždna dceru dávam, vraj také dieťa ešte nevidela. S ničím nemá problem. Nehovorím, že je to nosením dojčením či spoločným spaním, hovorím len, že tieto veci sa absolutne nebiju s tým aby z dieťaťa vyrastla samostatná bytosť, schopná samostatných rozhodnutí atd.
@alaguema nechapem, prečo vnímaš nosenie ako trend a kočikovanie nie.. napr. PRečo ked kočíkujem som ta normálna matka a ked nosím som tá, čo podlahla trendu. Ťa nenapadlo, že to napríklad robím preto lebo mi to za prvé viac vyhovuje, za druhé to viac vyhovuje môjmu dieťaťu (môžem porovnať) Nie som žiadna šatková maniačka. Nemám doma desať šatiek a neladím ich k oblečeniu atd. Nehovorím, že niesu ženy čo podlahli takejto mánii, ale to isté sa deje i u mamičiek čo kočíkuju, čo vo vyberaju naj super moderne kočíky aby sa nimi prezentovali... To je o človeku.
Za dalšie ano som presvedčená o tom, že dieťa po narodení očakava že bude na tele matky, že je tak evolučne nastavené a chuda ešte mu akosi nestihlo dojsť, že už žijeme v relatívne bezpečnej dobe, že ked ho položíme do postielky nezožerie ho žiaden predator.
Nepýtala sa mamička ohľadne dojčenia?
@vejula Pediatri neodporúčajú nosenie detí v šatke viac ako 1 hodinu. Aj preto tvrdenie, že deti sú nastavené evolučne na nosenie v šatke nie je správne.
- Niečo iné je predsa z pohľadu do histórie feudálne obdobie, kedy matky museli lopotiť od svitu do mrku na panskom - a deti museli mať pripútané k sebe, inak by deti neprežili... Ale aj v tomto období boli kočíky, vozíky, kolísky a postieľky.

@maminka552 Ty sama musíš vedieť čo chceš a čo chce tvoje dieťa - dojči koľko len chceš ak to tak cítiš. A jediná rada - určite sa nepýtaj na stránkach mamila.sk a nedrž sa ich komerčných a neodborných-ničím nepodložených rád. 😉