Trojročné dieťa sa nevie odstaviť
Milé maminky- píšem už zo zúfalstva, s nádejou že sa nájde ešte nejaká mama, kt. Riešila a úspešne vyriešila podobný problém.
Mám dcéru- jedináčika, kt. bude mať za mesiac a pol 3 roky. Defacto od narodenia spala so mnou v posteli (v postielke ručala), a nemala nikdy cumel (dávivý reflex). Od 1 roka je defacto kojená už len na zaspatie- poobede a večer. Inak zaspať nevie. Chcela som ju odstaviť už okolo 1,5 roka, pre nátlak okolia (cčo jej budeš dávať umelé, ešte je malá a pod.) sme pokračovali, a dostali sa do dnešnej situácie. Už asi pol roka som rozhodnutá odstaviť, ale.. proste sa fo nedá. Nefungoval ocot, prelepenie bradaviek, vydiskutivanie, uspávanie otcom (to vôbec). Dcéra je rozumná, keď jej vysvetľujem, že je už veľká tak to chàpe. Ako náhle však príde na lámanie chleba- v posteli nechcem dať, dostane vždy taký záchvat, že to vydržím max 15 min. Nie je to normálny plač- je to doslova amok, strašne kvíli, ručí, doslova “nevie čo zo sebou”. Pri poslednom pokuse sa dokonca aj pocikala. Pokus uspať ju túlenín a hladkaním ju ešte viac vyštengruje. Začínam byť ozaj zúfalá- skončí sa to niekedy? Dojčenie mi začína už niekedy vyslovene prekážať, cítim sa pri tom až zúfalo. Konzultovala som aj s detskou psychologičkou, tá radila že to proste musim vydržať- plakať kľudne s dcerou atď, ale to mi nepríde ako najvhodnejšie riešenie. Dieťa sa vždy po pár min “nedania” dostane do takého amoku, že si neviem predstaviť akoby inak zaspala bez prsa. Doslova “o sebe nevie”.
Jedna kamarátka mi povedala, že možno ešte nie je pripavená- ale veď už bude mať 3 roky, od sept nás čaká škôlka (to si pri súčasnom stave ani predstaviť neviem).
Máte skúsenosť s niečím podobným? Ďakujem
@hipuska ako som pisala, kazdy pokus uspat manzelom konci neuspesne. December-februar sme mali este aj otrasne obdobie separacnej uzkosti, kedy nechcela ist bezo mna ani von. To sa nastastie uz skoncilo, uz chodi s muzom na prechadzky..ale uz obnovili “vztah” chvalbohu
ved to máte 2 "dojčenia" cez den, nie? ak zrušíš poobedné - tak na 99% možeš rátať, že prestane spávat popoludní..a budeš ju musiet zabávat, bude umrnčaná - ked nebude vyspatá..skus sa nastavit tak, že je toto úplne normálne? kolko vám trvá dojčenie na zaspanie ? prepokladám, že pár minut a spí..ani v tomto veku nie je toto nič nechutné, ani zdraviu škodlivé - je to normálne.. takže sa ukludnit, nerobit jej "napriek", neodhovarat ju, nehovorit o tom ako o niečom nepeknom..a budete lahko fungovat..raz to "prejde"....a nástup do školky vám to može ulhačit..zaspí tam aj bez prsníka, hlavne to bude až za dost dlhú dobu, kým tam pojde..
tam len vydržať....skús najskôr poobedné uspávanie bez prsníka, neskôr aj večerné....
inak v tomto veku ak sa už nerozhodne sama sa odstaviť, tak to bez plaču nepôjde....
ja som presne toto riešila s mladším synom. hoci on sa hádam aj do troch rokov kojil aj cez deň párkrát... To som zrušila nechala tiež iba na zaspávanie, lebo mi to už vadilo... to pred zaspávaním som neriešila, lebo mi to fakt pomáhalo, párkrát cucol a spal... keď nastúpil do škôlky, automaticky sa s deťmi naučil zaspať aj bez prsníka... zrušili sme aj doma, ale tým pádom prestal cez deň automaticky spávať... na noc zaspával na prsníku do minulého mesiaca (pred týždňom mal 4a1/2 roka) a skončili sme v podstate len preto, že som bola na očkovaní proti korone, tak som sa bála a keď vydržal 2 dni, tak som si povedala, že super, konečne sme skončili 🙂 ale teda môžem povedať, že zaspáva aj tak len so mnou a zaspávanie sa mu o dosť predĺžilo... starší sa sám odstavil v 1 a 1/2 roku a zaspáva úplne sám odvtedy... takže naozaj každé dieťa je iné...
Ahoj, mnohe deti sa dojcia dlhsia, pozri mamila stranku, nemusi to byt problem, neexistuje nieco ako horna hranica pre dojcenie. Ja som najstararsiu odstavila ako 5rocnu, lebo som bola tehotna s tretim a uz som to fakt nedavala. Tyzden spavala s tatikom 30km mimo "na vylete" - chodili k prababke vzdy na noc pocas leta. Stredny sa odstavil "sam" ked sok prisla z porodnice s babom s tym, ze on nie je uz babatko. Mal 3,5roka. Potom som to uz "len" udrzala a pouzivala jeho argumenty/ mojkala/ dala do nosica. Inac vraj sa vela deti zvykne odstavit pocas tehu, ked klesne tvorba mliecka. Drzim palce
toto aj tu vedla u nás hrda maminka zvrchu na mna pozerala že som v roku odstavila , lenže krik bol 3 dni a veger, zvykol si aj um večer a potom ked mal rok a pol ani to nie ani kašu
poviem ti plne ta chapem tu vedla nás rev,amok do zachripnutia asi pol rok každy večer cirkus dve hodiny kym o revu nezaspala
ale ona už ani nemala , cumlik nikdy nemala a bolo treba do škôlky naučit bez prsnika
Ja som dostavila keď mala 3.Nešli to sbtatinom.Išli sme ku mojej máme a tam som ju nechala zaspavat s babkou a dala to našťastie.Ona zaspavala aj hodinu na pešo aj v noci chcela aj 3 krát a ja som nevedela zaspať a už som mala nervy.Skús to s babkou ak ju máte blízko.
Musíš len vydržať a nepopustiť. Celú noc vrieskať nebude.
Alebo najlepšie odísť niekam na 3-4 noci a nech je s otcom, alebo u babke...proste aby teba nevidela.
U nas podobne ako u @lienka175 doslo k odstaveniu v synovych 4 a pol roka. V troch rokoch nastupil do skolky, kojil sa uz len pri zaspavani (a velmi zriedka cez den, ak to bolo sposobene okolnostami - bolest, teplota...) . Ked mal tych 4. 5 roka, presla som narocnou crevnou virozou, bola som uplne vycerpana aj len na to zaspavacie kojenie, syn to v tom veku uz tak prirodzene chapal. Takto presiel den - dva a bol odstaveny 🙂
Za mna velmi prijemne, bezbolestne odstavenie na oboch stranach 🙂. Chce to cas, ta spravna chvila pride 🙂
V prvom rade musíš byť ty rozhodnutá, že nedáš😉tým plačom iba vydiera.Ja som odstavila tiež v takom veku, ak by som čakala neviem koľko by to trvalo.A tiež som kojila iba po zobudení a pred spánkom.Zrus denný spánok bude večer viac unavená.urob sa chorá obviaz si prsia a nepopusti.
Tam už bola chyba, že nepomohol ocot, leukoplast nemala si viac povoliť je to náročné na psychiku, alebo to nechaj tak a nesil do škôlky je ďaleko.Dieta to berie prirodzené ona nevie, že je už veľká, nemala by...
Ak jej to pomáha zaspať, tak čo si to robíš ťažké, normálne jej daj. Raz prestane (vzhľadom na vek už čoskoro). Odstavenie sa oplatí, ak na prsníku dudluje hodinu pred spaním. Ak zaspí do pár minút, tak ti to super šetrí čas. A v škôlke? Nebudeš tam, prostredie bude iné... poznám dojčené deti, čo tam zaspia, aj také čo nie. Ja som bola dojčená 6 týždňov a nikdy som vraj v škôlke nezaspala. Už aj v jasliach málo. To je individuálne.
Dakujem velmi pekne za vsetky nazory
Ja ked som chcela odstavit v 2 tokoch, obviazala som sa, a povedala, ze mam boo. Pochopila, tiez si trocha poplakala a bolo. Musis vydrzat a nedat. Ak kojis cez den, tak zacat cez den....
Vnuk sa odstavil ako 3 a pol ročný. Tiež to nijako nešlo, proste na to musel dozrieť, zo dňa na deň si prestal pýtať sám.
@ajka0207 mne napr aj ta detska psychologicka odporucila, ze naj bude stihnut to do skolky :/ ale hlavne nikdy nie 2 velke zmeny naraz
Dakujem velmi pekne dievcata. Pri povahe a temperamente mojej dcery asi naozaj budeme musiet pockat, kym sama uzna zavhodne, ze stacilo 😂 snad to nebude v 15
Jasné, ak chces odstaviť nie je dôvod to odkladať. Ale odstaviť kvôli škôlke nedáva zmysel. Kopu deti ide do škôlky a večer doma sa normálne dojčia, aj ďalší rok. Ja som len na to reagovala že kvôli škôlke nie je dôvod odstaviť. Odstavovat počas adaptácie na škôlku, to jasné že nerob. Zbytočný stres pre dieťa.
@lienka175 nasi, aktualne uz 10 a 7 rocni chalani, este aj teraz uprednostia moznost spat v nasej posteli (samozrejme, nie je to pravidlo). A ani ja nevaham vyuzit moznost, ze este o to stoja, a ze si to mozem este chvilku uzit 🙂
A potvrdzujem teoriu - ano, nasa 19 rocna dcera (maturantka), s nami uz v posteli nespava 😉
Tak ja ti neporadím ale prispejem tým, že chápem, sme na tom podobne. Syn má 3roky o 3 mesiace. Odstaviť som už chcela niekoľkokrát, hlavne po zlých nociach, ale vždy som pochopila, že mi to vlastne pomáha. Čakám, kým trochu povyrastie a bude celkovo lepšie spať a menej ma potrebovať. Tiež si myslím, že to kvôli škôlke hrotiť nemusíš. My sme už mali pár situácií, že zaspal bez prsa, takže viem, že by bez toho zaspať dokázal, ale je takto spokojnejší, snažím sa napr obmedzovať čas kojenia, v noci keď sa zobudí minimálne len ponúkam a poviem nech spinká ďalej. Zdá sa mi, že to samo pomaly odchádza. Možno skús ísť takou cestou, že aj dáš, ale kratšie, menej, nech sa znižuje intenzita. Keď to sekneš zrazu, bude to chcieť viac. Ale každé dieťa inak reaguje...
Práve som odstavila 18 mesačného syna. Nechcela som tak skoro, ale som tehotná a bol to už veľký nápor na maternicu, spinila som po každom kojení. Najprv som skúšala dohovoriť, ale on to ešte nechápe, tak zabral ocot. Trhá mi srdce, keď sa príde tulit a hladká prsia,ale ináč sa nedalo.
Sestra bola takto závislá na prsníku.To je dôvod prečo dlhodobé dojčenie nepodporujem a nechystám sa dojčiť viac ako rok.Dieťa si veľmi dobre uvedomuje, že ťa môže zlomiť v takom veku, že dostane čo chce.Malé bábätko si poplače, ale zabudne.V takom veku mi to príde oveľa väčšia trauma.Včera som mohla a dnes už nemôžem.Prečo? Toto malé bábätko nerieši.A v 3 rokoch nech si hovorí kto chce čo chce, žiadnu imunitu jej to nezlepšilo.Imunitu má katastrofickú.Puto s matkou skončilo v puberte a prispôsobenie sa škôlke a škole bol každodenný boj a rev.Ja som bola dojčená cca mesiac/dva.Imunita perfektná, vzťah s matkou oveľa lepší než má sestra a škôlka/škola vždy bez plaču od prvého dňa čo mi mamina rozprávala.5 ročná som už bola veľká slečna a nie to cecky ohmatávať matke.Som rada, že moja mama nečítala žiadnu mamilu 🤦.
Nech si každý dojčí koľko chce, ale podľa mňa sa to dojčenie preceňuje v takom veku.Plne podporujem dojčenie bábätiek ale nie predškolákov.
Musíš to vydržať.Bez plaču to nešlo.
Milá autorka a ostatné mamičky! Po prečítaní tejto diskusie som nadobudla pocit, že sa v tomto príbehu vidím, samozrejme na nejaké veci, ktoré u každého môžu prebiehať odlišne. Vybrala som si, čo na mňa sedí a sú chvíle, keď sa cítim presne ako Ty. Unavená, vyčerpaná alebo nervózna z nevyspatia, napriek tomu dojčím synčeka vyše 2,5 roka a len pozerám, že sú mamičky, čo to teda potiahli oveľa ďalej, naozaj máte môj obdiv. Ja som ešte neskúšala tak násilne nedať nejak dlhšie, skôr sme mali len také chvíľkové stavy, že fakt som aj povedala, že nedám a hotovo. Ale tak ku spinkaniu stále mal znova samozrejme, to by bol plač. Chcem sa opýtať, keď spinkali tie detičky s vami v posteliach (ani u nás to sa to nedalo inak), kedy ste dieťa nejak adaptovalo na vlastnú posteľ? Môj tam cez deň pospí (viem si pri zaspávaní priľahnúť k nemu), ale večer ani za nič. Ďakujem za prípadné rady a prajem všetko dobré, veľa sily a trpezlivosti s dojčením 🙂
@littlebubble súhlasím s každým slovom, dojčenie po prvom roku, najneskôr po 18.mesiaci je už viacej pre matku, pre jej pocit, že robí pre dieťa možné aj nemožné, ako pre dieťa. Dieťa sa dá predsa uspať a upokojiť aj bez prsníka. Matky, ktoré nedojčia napr. zo zdravotných dôvodov, matky, ktoré si deti adoptovali, tiež svoje deti milujú a tie deti nie sú o nič viac chorľavé ako tie dojčené. Mimochodom svoje dieťa som dojčila, no v troch rokoch by som to nerobila ani náhodou, to už je tak silne zafixovaný návyk, že odstavenie býva väčšinou veľmi ťažké.
Ahoj...pockala by som...to pride samo... a ked prestanes tlacit na odstavenie tak to pride samo omnoho rychlejsie (vlastna skusenost)

A čo otec? Keby si to nechala na ňom?