icon

V akom veku ste odstavovali deti od dojčenia?

11. jún 2023

Ahojte, kedy ste prosím odstavili vaše detičky? Ako to zvládali? Dávali ste im aj nejakú náhradu alebo to už bol vek, keď im strava stačila?

Ďakujem

lamonita
11. jún 2023

Rok a pol mala. Pila už kravské a chuti jej doteraz. V noci ale nedávam. Ani vodu. Naučila sa tak a nechýba jej to. I keď jedak je slaby

rebrambora
11. jún 2023

4 mesiace. Najprv som odtlacala do flasky, potom ked som už nemala tak samozrejme, ze dostavali nahradu.
Zvladali to v poriadku.

petamich
11. jún 2023

moj sa podporene odstavil sam, niekde okolo 10 m, ked mal zacal sa v noci budit asi 1024x, chvilu som to davala a potom vramci zachovania zdraveho rozumu som mu dala UM Kendamil pred spanim, MM mal potom 2x v noci a rano a cca. ked mal rok, tak uz mi len brnkal po prse a MM uz nechcel, tak sme chvilu fungovali UM pred spanim a 1-2x v noci, takze u nas bezbolestne, bez problemov

bude mat dva roky a stale ma 1x UM pred spanim,
kravske mlieko ako take zatial davame vo forme mliecnych vyrobkov, syrov a obcas do musli

arexka
11. jún 2023

Ja som ju odstavila cca mesiac pred dovŕšením 2 rokov a som šťastná nebol to az taky horor ako opisovali niektore ženy ..proste som jej davala menej a menej cici a viac mlieka z flaše umeleho a potom sme presli na kravske už l n take jej davame a to bola velky zavislak na cici ešte teraz mi šmatra vo vystrihu 😅 bol aj rev aj plač aj sa povracala od jedu jeden vecer a čo ja som sa zaťala že končím

kvietok2012
11. jún 2023

Mal presne 2 mesiace, bolo to utrpenie aj preňho aj pre mňa. Davala som mu UM.

martinka13
11. jún 2023

Syn 5 mesiacov, dcéra 8 mesiacov

vulka
11. jún 2023

Naše sa odstavili samé v cca 13 mes.

zorkahorka
11. jún 2023

Chcela som v roku, ale syn bol vytrvaly, dokazal aj hodinu prerevat. Podarilo sa az v 16.m 🤨

jaskolka
11. jún 2023

Syna som odstavila asi v 15 mesiacoch(kvôli ďalšiemu tehotenstvu, bolo to pre mňa náročné dojčiť ho), on už chcel prsník iba na zaspatie. Párkrát ho uložil manžel a bolo. Pije klasické mlieko 3,5%.
Dcera sa presne ako 1 ročná odstavila sama, z dňa na deň odmietla prsník, vypýtala si to isté, čo ma braček a hotovo.

ivangeline
11. jún 2023

Od 6m... Som dojcila len na uspatie a v noci. Cca okolo roka prestavam dojcit.

cezpat
11. jún 2023

Od roka a pol bol syn dojčený len na obed a večer na zaspatie. Keď mal 2,5 roka, odstavil sa sám.

majlo1234
11. jún 2023

Este dojcim, syn v auguste bude mat dva roky. Ja by som uz najradsej nie, ale on je total zavislak, takze asi sa len tak predbezne na to v duchu pripravujem. Potiahnem do dvoch rokov a potom sa uvidi😄 asi dufam, ze sa odstavi sam

inom75
11. jún 2023

Dojcila som 36 mesiacov. 🤪😂

jazula
11. jún 2023

@majlo1234 Ja som na tom veľmi podobne, akurát dcerka má už 2 roky a 1 mesiac a odstavenie v nedohľadne 🤣.

matkahelka
11. jún 2023

obe dcery som odstavila po roku cca v 13 mes. starsia pila potom nutrilon, mladsia teraz pije sunar. rano a vecer. nie som fanusik kravskeho mlieka pre take male deti.

majlo1234
12. jún 2023

@jazula haha, na jednej strane tuzim po svojej volnosti a pripadne par dnoch welnessu mimo domov, na druhej strane sa obavam toho, ako by sme zvladali bezny zivot( pady, hnev, uspavanie, cestovanie…) bez cicky. Proste mi pride, ze v tychto veciach to maju dojciace mamky omnoho jednoduchsie

mon29
12. jún 2023

Moje deti sa odstavili same, dcera ked mala 11 a syn 9.

matkahelka
12. jún 2023

@majlo1234 a ako budes zvladat pady, hnevy, uspavanie a cestovanie, ked bude dieta starsie? ci budes dojcit do puberty? je ovela jednoduchsie odstavit mladsie dieta, starsie uz "ma rozum" a vsetko si vynucuje prave prsnikom. doslova vynucuje. uplne luxusne - ako to ty nazyvas - sa da zvladat bezny zivot aj bez prsnika a na rozdiel od dojciaceho dietata, ten bezny zivot dokaze zvladnut otec, babka, ktokolvek. pretoze aj flasu so sunarom, aj cumel, aj pohladkanie, aj pomojkanie vie poskytnut ktokolvek a ta matka nie je k tomu dietatu ako prikovana a to dieta dokaze tie bezne cinnosti zvladnut aj bez mamky.

rozovykon
12. jún 2023

dcéru v jej 3 rokoch, šla na prázdniny a syna v 4 rokoch, už nebolo mliečko 🙂, bolo to nenásilne, prirodzené. Pomaly som začala dávať kravské plnotučné mlieko, dcéra ho pije na litre, syn si dá cereálky s mliečkom.

majlo1234
12. jún 2023

@matkahelka to neviem prave, preto to odkladam😄
Samozrejme s trochou nadsazky-verim, ze dieta v puberte uz bude lepsie zvladat svoje emocie a schopnost regulovat ich aj bez cicky.
A i ked verim, ze male babo sa lahko odstavuje, ten vlak mi uz odisiel asi tak rok dozadu, cite darmo plakat nad rozliatym mliekom.
Mam kamaratky, ktore svoje deti musia uspavat na rukach, vsade nosit flasky a termosky, a nosice…proste v nijich ociach to maju tazsie ako ja, to je cele. Samozrejme, je to subjektivne, nedojciaca zena by sa mi vyspata vysmiala mozno po vikende bez decka😄

jazula
12. jún 2023

@matkahelka Tak všetko závisí od nastavenia rodiny 🙂. Ja malú (2r 1m) tiež stále dojčím a tiež mám pocit, že mi to zjednodušuje život. A pritom robím full time od jej 10 mesiacov a doma na RD je s ňou ocko. Oni majú svoju cestu, ja s malou svoju. To, že ju ja dojčím vôbec neznamená, že prso vyžaduje od každého naokolo a že ju napr nevedia ukľudniť inak. Takže všetko čo spomínaš funguje a ako bonus mám prso 😉. A nie, určite sa ju nechystám dojčiť do puberty 😅.

dankabetka
12. jún 2023

ahoj, môj starší mal 14,5 mesiaca, mladší 13,5 mesiaca keď ostali úplne bez a bolo to presne v ten deň čo začali samostatne chodiť. Ešte ako tehotná som mala v hlave, že kojím bábo a nie chodca a tak týmto dnom som skočila.
Samozrejme nestopla som odrazu všetko, najprv som skočila s nočným kojením v 12 mesiaci...to trvalo dve noci, jednu noc rev ( tato riešil- ja som bola mimo izbu), druhu sa ani nezobudili. Potom sekla denne kojenie, to som hravo nahradila už jedlom. Posledné kojenie bolo večer pred spánkom...vlastne zaspávali na prsníku a preložila som do postieľky ..s týmto som čakala teda do času kedy samostatne spravia svoje kroky a v ten večer tatík prebral štafetu, ja som odišla von, tato zobral knihu a listoval s nimi kým nezaspali, prso nebolo po ruke a bolo to úplne bez plaču. Mne sa ani prsia nezapálili, v ten večer som vystriekala mlieko do umývadla a viac sa neurobilo.

autor
12. jún 2023

ďakujem vám krásne všetkým za reakcie... moja malá má rok a skoro mesiac a rada by som to pomaly stopla... lenže nám nechce vôbec fľašku, takže rozmýšľam, ako budem riešiť náhradu... to ma vlastne najviac odrádza od ukončenia kojenia... :-/

matkahelka
12. jún 2023

@majlo1234
@jazula ja som este ako slobodna mala vo svojom okoli 2-3 rocne deti, ktore na prse doslova zavislacili a bez matky sa proste nepohli ani na meter. bolo jedno, ci sa tie deti v obchode hodili o zem, ci im lekarka merala teplotu, ci sa na ihrisku udreli, ci ich niekto cudzi "vystrasil", v sekunde uz matky vzdy a vsade vytahovali prsniky, lebo inak tie deti robili take rodeo, ze ich bolo pocut do vedlajsieho okresu. a ak aj matky mali snahu dieta upokojit inak, to dieta si ten prsnik proste cirkusom vydupalo. (A aj aktualne mam v okoli 2 take matky, ktore este vo dverach skolky dieta nadojcia, lebo inak dieta do skolky nepojde.) Pre mna toto bolo take memento, ze som vedela, ze toto proste v ziadnom pripade nechcem. som za dojcenie, ako som pisala, dojcila som obe dcery, ale u nas bolo dojcenie o potrave. nikdy som na prsniku neuspavala a nikdy som prsnik nedavala pri "bolackach". a deti uplne krasne vedeli od narodenia fungovat s muzom, ci teraz mladsia uz so starsou dcerou. teraz pri mladsej som to nesmierne ocenila, kedze som po porode mala zdravotne problemy, behala som po lekaroch a neviem si predstavit, ze by som vsade so sebou musela nosit aj malu. alebo zeby som musela vsetko prisposobovat jej spanku, lebo inak ako na prse by proste nezaspala. Vobec, ale ze vobec mi prsnik nikdy nechybal pri beznom fungovani vramci upokojovania, uspavania, cestovania. A to cestujeme hodne, rocne lietame 2-3-4x a s obe dcery 1x leteli ako 9mesacne. Svoj koment som nemyslela nijako ustipacne, ani v zlom, len teda, chcela som povedat, ze aj deticky, ktore prsnik nemaju do predskolskeho veku sa vedia upokojit, zaspat, cestovat v pohode a aj s inym clenom rodiny ako s mamkou.

dankabetka
12. jún 2023

ak môžem poradiť : moji chlapci mali fľašku so slamkou, nie tým cumlíkom, moji ani obyčajný cumeľ nikdy nechceli poriadne

majlo1234
12. jún 2023

@matkahelka ja ti uplne rozumiem, len som za seba hovorila, ze nie som pripravena vzdat sa este “pohodlia” prsnika

magda15
Odpoveď bola odstránená
ankare
26. jún 2023

Prvý syn v 5 rokoch viac-menej samoodstav, druhý syn má 3 roky a ešte sa dojčí. 🥰