Zrnko "krupica" v prsníku - v mliekovode
Ahojte, rozhodla som sa, ze zalozim novu temu o probleme, ktory je malo opisany. Sem-tam sa objavuje v inych temach, ale pre mna ma taku dolezitost, ze som sa rozhodla ju dat ako novu temu, aby sa zenam, ktore maju nevysvetlitelnu bolest pri kojeni, lahsie vyhladavalo.
Od zaciatku som mala tazkosti s kojenim. Priserne to bolelo a este v porodnici mi vznikli na bradavkach tale fialove pruzky, ako sa mala prisavala. Z toho dovodu som uverila, ze sa moje dieta zle prisava a preto to boli. Ani v porodnici nevenovali mojim ponosom vacsiu pozornost. Po prichode domov bolesti pokracovali, ale fialove pruzky zmizli, v podstate to trvalo cca 3 mesiace, kym som zistila, o co ide.
Bolesti sa objavovali rozne, niekedy dlhodobo, niekedy na chvilu ustali. Zacala som si studovat mega vela informacii o takychto problemoch, stretla som sa aj s dvoma laktacnymi poradkynami, s ktorymi som patrala po pricine a vylucila zle prisatie mojho babätka. Analyzovala som, ci ma to boli po prisati, pocas kojenia, po dokojeni, aky typ bolesti to je a pod. Aplikovala som si dlhodobo maste na bradavky, specialne univerzalne maste podla Dr. Newmana, skusala Canesten, lanolinove maste, tu fialovu vodicku, citrovital, vsetko mozne, v domneni, ze moze ist o mykozu. Docitala som sa o mliecnych pluzgieroch, preto som si prezerala pravidelne bradavky, ale okrem jedneho pripadu som nic viac nevidela. Hrcky mi nevznikali. Riesila som to aj s gyndou, odporucila mi homeopatika, nepomahali.
Ako som si raz opät prezerala bradavky, zazdalo sa mi, ze na jednom mieste vidim nieco belave, uplne malilinke. Myslela som, ze je to mliecny pluzgier. Skusila som prepichnut, no nic nevystreklo a bolest pokracovala. Stale som tam vsak videla nieco belave. Kedze mi zvykli bradavky obcas obeliet po kojeni (aj ochladnut) docitala som sa ze ide o akysi syndrom belavej (bielej) bradavky, myslim Reynnaudov, zacala som uzivat B6, 4x20mg denne par dni, potom som znizovala davku na 2x20mg denne. Vtedy sa mi lepsie na bradavke ukazala ta bielucka bodka. Bolo to v ryhach bradavky a mierne v hlbke, preto to nebolo zretelne vidiet. Podarilo sa mi ju vybrat ihlou. Zacala som uzivat Lecitin, podla Dr. Newmana, 4x tobolku 1200mg denne, po par dnoch znizovala. Uzivala som tak par dni a mozem povedat, prvykrat po troch mesiacoch ma nic pri kojeni nebolelo. Postupne som oba vyzivove doplnky vysadila, avsak problem sa vratil, takmer 2-3x do tyzdna som mala taketo zrniecko v oboch bradavkach, ktore som si musela ihlou vybrat. Niekedy nechcelo ist von ani za svet, ked bolo vacsie a trebalo ho "rozmrvit". Ked clovek vie, co ma hladat, zrazu som tie bodky na bradavke nachadzala, aj ked stale boli situacie, ked sa mi iba "zdalo", ze jedno miesto je belsie, ale zretelne som zrnko nevidela. Tak som opät nasadila oba preparaty a zistila som ze nemozem ist pod davku 2 toboliek z kazdeho, aby som bola bez bolesti. Ci mi zabera lecitin, alebo pyridoxin, alebo kombinacia oboch, to neviem posudit, pre bolest nemam odvahu viac experimentovat. Na gynde som este problem nespomenula, no pediatricke ano a v zivote nieco take nepocula - odporucila mi UZV prsnikov. A este k samotnej bolesti - je to taka paliva rezava bolest. Konzistencia zrniecok: su take tvrde, ale daju sa roztlacit medzi nechtami. Najlepsie prirovnanie je k zaschnutej zubnej paste. Cely problem je v tom, ze vznika a putuje mliekovodom az k bradavke, kde sa ale nedokaze pre svoju velkost dostat cez vyvody. Zrejme nieco ako mocove kamene, resp. piesok. Prikladam foto, aby bolo vidno ako velky dokaze byt taky utvar. Nemyslim si, ze sa podari zistit, preco mi to vznika, zrejme je to nejakou genetickou preddispoziciou.
Tak verim, ze tato tema moze niekomu pomoct, aby netrpel tak dlho ako ja. Zaroven chcem upozornit, ze nemam konzultovane s lekarom, ci uzivanie tejto davky tychto doplnkov, moze nejako ovplyvnit moje dieta. Ja som to zobrala na vlastne riziko, takze odporucam konzultovat.
ja som take tiez mala pri prvej dcere ☹ tiez som velmi vela citala a dokazala to odstranit... dceru som potom kojila 15 mes. kedze som ju chcela urcite kojit, odsavala som , pila caje na dojcenie.. a vytvorila som si tak nevedomky az nadprodukciu.. robili sa mi hrce 😒 za prvych 5 mes som ich mala snad 20. dr mi kazali prestat kojit. az som oxitocin snupala, injekcia oxitoc na pohotovosti.... pomohla som si tak, ze som tiez jedla lecitin, salviove matove caje, co znizuju mlieko, a homeopatika ricinus communis 30ch na znizenie mlieka.. neodsavala.. caje na dojc zrusila. tym sa mi ukludnilo mlieko.. dosiahla som rovnovahu- ponuka /dopyt. Ja som to mala tak, ze ked tiez som si tie zrnka vybrala a mlieko vytieklo ako z vodovodu.. bolo upchate ( hrca )... niekedy slo a potom opat sa zastavilo a tam opat taka ako zubna pasta... no horror 😢 docitala som sa, ze opakovane hrce su uz neprelieceny zapal.. a aj som na to dostala antibiot zinnat + B - komplex + horeuvedene = vsetko spolu pomohlo.... ale velmi som chcela, vela citala.. a aj som si na ten svoj problem riesenie nasla... druha dcera ma 18m a kojim ju stale... tymto problemom som vdaka velkej prvej skusenosti vedela predist 🙂
@lilitela nie neberiem.. ked mi v nemocnici od narodenia druhej dcery kazali odsavat.. lebo sa mi nalialo mlieko.. som im povedala, ze odsavacku nechcem ani vidiet mala som avent manualnu ) ( pri prvej mi sposobila velke ragady.. takze aj to som mala k tym hrcam.. brrr ) a ked som im povedala svoju story 😒 tak len cumeli.. vratane primara a vrchnej sestry.. a len konstatovali, ze mam nabehnut na tu cestu, co mi vtedy pomohla... takze som uz v nemocke menej pila, na hrce si davala obklady burovv alkohol, a ked som prisla domov pila len salviu a matu, nic viac... aj to len malo.. ziadne polievky.. a k tomu uz od nemocky tie homeop na znizenie mlieka ( to tak 4 dni asi ) tie caje a znizene tekutiny tak cca 2 tyz. kojila som kazde 2 hod tak, ze z napr laveho prsnika a z praveho- ak som citila tlak, tak som jej potom po najedeni dala cucnut- vybone mi uvolnila tlaky.. pri dalsom kojeni z praveho a ak bol tlak - napatie- tak cucnut z laveho.. v noci som mala nastaveny budik, po 2,5 hod interv a kojila tak.. ( lebo pri prvej ked mi spala 5 hod vkuse.. uz som mala hrce ☹ ) a lecitin som tusim pri druhej ani nebrala... a tym sposobom sa mi mlieko ustalilo , vytvorila rovnovaha a bol pokoj. Neodsavala som. Docitala som sa- aj lakt poradkyne mi povedali, ze je mozne , ze mam zuzene mliekovody- co je kludne aj dosledok akejkolvek chripky.. napr. tak neviem.. som stastna ako blcha, ze som to tak pri prvej zvladla.. sama nechapem ze som to vobec dokazala.. lebo to bolo velmi narocne obdobie.. ale chcela som to dokazat. Pri druhej- ked sa narodila a mlieko sa mi nalialo.. a zivo sa mi vratili tie moje zazitky .. som mala taku paniku, ze hroza.. ale ako pisem vyssie- zvladla som to a 1x som mala hrcu, v uvode.. burow alkohol pomohol obklad. Pri prvej dcere prvych 5m snad 20 hrc.... a aj ked mala 15m sa mi jedna urobila.. blazinec. Pri druhej len na zaciatku.. a teraz ju kojim rano a vecer a je to v klude. Tiez ludia okolo mna len cumeli, ze ake mam problemy, ze to este ani nepoculi... vratane dr.
lecitín je výborný na tvorbu mlieka. Určite je zdravý a pre telo potrebný. Niektorí ľudia tvrdia, že môže spôsobovať alergie u detí, a ta som sa na to vyslovene pýtala lekára, ktorý mi povedal, že sa alergií v spojení s lecitínom vôbec nemusím báť. Ja lecitín pravidelne užívam a som spokojná. Vôbe sa mi nezapalujú prsia.Lecitín sa používa taktiež ako prevencia proti chorobám pečene, pre zlepšenie duševnej činnosti, obecnej svalovej vytrvalosti, imunity, metabolizme lipidov, pri redukčných diétach a pri znižovaní cholesterolu. Prášková sypká forma je 2x koncentrovanejšia než tobolky z lekárne. Preto každopádne odporúčam práškovú formu. ja si to objednávam zo stránky nutri-sport.eu a som veľmi spokojná. Myslím si, že aj ceny sú tam rozumné 🙂
No klobuk dole pred tebou...ja by som sa na to davno vyprdla...za takuto cenu.
@sonice no tak dakujem pekne ked mam robiť taketo psie kusy koli kojeniu, ktoré je také ,,prirodzené,, ...,,ze ide vzdy,, ano ide vzdy ale niekedy za cenu nervov v rodine, uplakanej a nevyspatej mamy a v pozore cela rodina a presne ako piše @lilitela ked ma človek dlhodobe bolesti tak sa nesprava velmi prijemne a v podstate si to materstvo ani neuzíva lebo trpí. Takze ano ja patrím do skupiny ktora by to vzdala s vetou ,,nešlo to a bolelo to....,, a vo vysledku som zistila ze aj na flaške sa da žiť a uplne spokojne. Ale drzím mamičke palce, kazdá sme bojovník na inom fronte.
@sardinka335 sa ukludni. Si nervna aj bez kojenia 🙂 MMCHD, rob si co chces. Chcela som pomoct. KEd sa Ti nepaci, nerob. Nik Ta nutit nemoze. Papa
@sonice ja som nervna a kde prosím ťa? Ja ti niečo vyčitam či ako? Ale mozeme sa baviť nervnym štylom - nikto nepovedal ze si nikomu nepomohla, tak sa nauč čitat lebo nervna si momentalne jedine ty. Asi mas kramy...mne si ukradnuta ako vreco gytu. A uz ma neoznačuj.
@sonice ty kks ake dlhe vedenie....aj som zabudla ze som sem nejaky prispevok dala...no pa pa...
@lilitela prosím, ako ste si dokázala toto vytiahnuť z bradavky?
Som presvedčená, že som podobný prípad ako Vy, už asi 2 mesiace pozorujembielu svkrnku v bradavke, bolest, no až teraz sa mi už urobili hrče. Vždy keď som použila ihlu a snažila som sa pichnúť do bielej bodky,začala tiecť krv.. tak nechápem...

@lilitela, si veľmi šikovná! Som presvedčená, že kopa mamičiek by to dávno vzdalo s vetou "nešlo to, bolelo to" - a mali by pravdu a neodsudzujem ich za to. Tu je vidno, že ak sa dopracuješ s správnym informáciám, že kojenie ide takmer vždy. Je smutné, že tieto informácie sú natoľko neznáme - že ich ani lekári nepoznajú. A nejde len o syndróm BB, ale aj o mykózy - ktorými som trpela napr. ja (tiež na mňa gynekológ valil oči). Vďaka za túto tému, istotne s ňou pomôžeš inej mamine, ktorá chce dojčiť, no nezvláda to a možno by to aj vzdala - zbytočne. 😉