Ako pokračovať v kariére bez vysokej školy?
Ahojte som študentka po prvom roku VS. Študovať ma však nebaví a mám stresy už teraz keď si pomyslím že mám nastúpiť do ďalšieho roka. Bolo to pre mňa peklo. Mám rada fyzickú aktivitu a chcela by som sa prihlásiť do PZ. Mám však len maturitu z gymnázia. Moja mama chce aby som študovala ďalej... Že nemôžem byť len s gymnáziom. Čo mám robiť? Išiel niekto takto do pz?
@anonym_autor ved môžeš nastúpiť do PZ a popri práci študovať externé ak ti to tvoj terajší odbor dovoľuje
A čo to skúsiť na akadémii policajného zboru? Ovšem ak teraz študuješ odbor, ktorý pre potreby polície nie je relevantný. A možno také štúdium by ťa aj bavilo
@anonym_autor mama ma pravdu. Len s maturitou budu tvoje buduce pracovne a zarobkove moznosti znacne obmedzene
@anonym_autor ved môžeš nastúpiť do PZ a popri práci študovať externé ak ti to tvoj terajší odbor dovoľuje
@mikitilik29 ale mňa študovať nebaví, aky bude mať zmysel študovať externe
@anonym_autor mama ma pravdu. Len s maturitou budu tvoje buduce pracovne a zarobkove moznosti znacne obmedzene
@anonym_f6af69 bavíme sa o možnosti nástupu do PZ
Kto nepochopil, PZ akože policajný zbor.
Tak sa informuj priamo u nich, ale tam treba zvládnuť testy a určite potom aj ďalej študovať ich agendu, oni potrebujú ľudí, ktorí ovládajú predpisy.
@anonym_autor Keď ťa to nebaví a nechceš študovať, tak neštuduj. Tu sú zase rady... Ako keby mal každý VŠ😂. Stále väčšina ľudí titul nemá. Do PZ môžeš ísť aj bez titulu a vybudovať si tam niečo a pokojne zarábať aj 3× viac ako ľudia s titulom.
@mikitilik29 ale mňa študovať nebaví, aky bude mať zmysel študovať externe
@anonym_autor gymnazium si si vybrala dobrovoľne? A ak ano, preco, ak ta nebavi studovat? Gymnazium je len medzistupen na VS, inak je uplne zbytocne
@anonym_autor Ahoj, nemame nahodou rovnaku mamu? Tiež mám "len" gymnázium, osemročné a bol som taký mrzak, že som ani katolícku univerzitu nedokázal dokončiť. Štúdium značne poškodilo moju lásku a záujem k prírodným vedám, uvediem príklad:
Kým na strednej škole na fyzike sa učíš napríklad kalorimetrickú rovnicu, o elektrine, prúde, napätí a celkom takéto zaujímavé veci, na vysokej škole počítaš ťažisko cez derivácie, alebo proste takéto hrozné veci, ktoré snáď nikoho normálneho zaujímať nemôžu a s fyzikou okolo nás majú len veľmi málo spoločného...
Takže som sa tiež na to vybodol, ale zvládol som dva roky. Na PZ som ani nepomyslel. Rodičia mi tiež predpovedali, že budem celý život zbierať zhnité grule v tescu, lebo "čo budeš robiť s gymnáziom".
Budíček, je rok 2026 a dnes je takmer pravidlo, že človek robí niečo iné než to, čo vyštudoval. Ja som zakotvil v IT, robím webstránky za cca 3000€ mesačne (áno, málo, ale venujem tomu tak 5-6 hodín denne, nie viac).
Socík skončil a dnes už fakt nikoho nezaujíma tvoj papier z VŠ. Ukáž portfolio a ideš. Otvor živnosť a rob na seba. A tam fakt nikoho nezaujíma, či máš maturitu, alebo karlovku.
A je úplne jedno, čo robíš, ale buď v tom kua dobrá a zarobíš si!
Zober si upratovačku. Symbol socky, zlého života, stratenej existencie. Áno, za sociku to tak bolo. Dnes? Si upratovačka, máš svoju firmu, živnosť, chodíš upratovať a zobereš dvesto ečka za jeden dom, ktorý ti trvá tak 5 hodín.
Otvor si firmu na spracovanie odpadov, teda vlastne smetiarstvo - ďalší to symbol stratenej existencie... a budeš stovkami riť utierať.
Tvoj problém je, že ideš do štátnej správy, kde papier zo školy niečo znamená. A to je škoda. Lebo ako Ing/Mgr policajtka by si mala lepší tabuľkový plat než ho budeš mať bez titulu. Zaujímavé na tom je, že je úplne jedno, či budeš mať magistra z práva, farmácie, alebo zo socialnej práce. V tabuľke si v takej a takej platovej triede a nazdar. DDo štátnej správy to ešte nedošlo... možno raz.
@anonym_autor Inak sú ďalšie možnosti - študovať externe strednú školu a vyučiť sa za niečo. Alebo rekvalifikačné kurzy, ktoré ťa "pred štátom" dajú na jednu úroveň s vyučeným remeselníkom. Teda napríklad rekvalifikačný kurz, ktorý trvá pár týždňov a preplatí ti ho upsvar a môžeš robiť masérku, alebo elektrikárku, alebo kaderníčku, alebo skoro čokoľvek, čo iní ľudia študujú 4 roky na SŠ.
Samozrejme, že úroveň tvojich vedomosti a skúsenosti bude neporovnateľne nižšia než vyučeného remeselníka, ale ako štart super.
@anonym_autor Ahoj, nemame nahodou rovnaku mamu? Tiež mám "len" gymnázium, osemročné a bol som taký mrzak, že som ani katolícku univerzitu nedokázal dokončiť. Štúdium značne poškodilo moju lásku a záujem k prírodným vedám, uvediem príklad:
Kým na strednej škole na fyzike sa učíš napríklad kalorimetrickú rovnicu, o elektrine, prúde, napätí a celkom takéto zaujímavé veci, na vysokej škole počítaš ťažisko cez derivácie, alebo proste takéto hrozné veci, ktoré snáď nikoho normálneho zaujímať nemôžu a s fyzikou okolo nás majú len veľmi málo spoločného...
Takže som sa tiež na to vybodol, ale zvládol som dva roky. Na PZ som ani nepomyslel. Rodičia mi tiež predpovedali, že budem celý život zbierať zhnité grule v tescu, lebo "čo budeš robiť s gymnáziom".
Budíček, je rok 2026 a dnes je takmer pravidlo, že človek robí niečo iné než to, čo vyštudoval. Ja som zakotvil v IT, robím webstránky za cca 3000€ mesačne (áno, málo, ale venujem tomu tak 5-6 hodín denne, nie viac).
Socík skončil a dnes už fakt nikoho nezaujíma tvoj papier z VŠ. Ukáž portfolio a ideš. Otvor živnosť a rob na seba. A tam fakt nikoho nezaujíma, či máš maturitu, alebo karlovku.
A je úplne jedno, čo robíš, ale buď v tom kua dobrá a zarobíš si!
Zober si upratovačku. Symbol socky, zlého života, stratenej existencie. Áno, za sociku to tak bolo. Dnes? Si upratovačka, máš svoju firmu, živnosť, chodíš upratovať a zobereš dvesto ečka za jeden dom, ktorý ti trvá tak 5 hodín.
Otvor si firmu na spracovanie odpadov, teda vlastne smetiarstvo - ďalší to symbol stratenej existencie... a budeš stovkami riť utierať.
Tvoj problém je, že ideš do štátnej správy, kde papier zo školy niečo znamená. A to je škoda. Lebo ako Ing/Mgr policajtka by si mala lepší tabuľkový plat než ho budeš mať bez titulu. Zaujímavé na tom je, že je úplne jedno, či budeš mať magistra z práva, farmácie, alebo zo socialnej práce. V tabuľke si v takej a takej platovej triede a nazdar. DDo štátnej správy to ešte nedošlo... možno raz.
@thirstymonk jasne,ze nikoho nezaujima papier z VŠ😀to hovor nam,ktori na vykonavanie vysoko odbornej cinnosti musime papier mat.napr.lekari a i.
@anonym_autor Ja ucim na VS a jednoznacne som zastanca toho, ze kto ma odpor k studiu a nebavi ho to a dokonca rad by siel uz pracovat, tak nema studovat. Student, ktory studuje nasilu sa vacsinou len pretlka, robi len nutne minimum, po skuske okamzite vsetko vypusta z hlavy a realne ked skonci, tak ani nevie robit to, co vystudoval. Alebo sa snazi, robi viac ako nutne minimum, ale ma z toho stres a casom sa mu to zacne podpisovat na zdravi alebo konci vyhoreny.
Ale s PZ neviem, ako to je, to si zisti, ake su tam poziadavky.
@anonym_f6af69 bavíme sa o možnosti nástupu do PZ
@anonym_autor to som pochopila. Ale bude potom PZ tvoja v podstate jedina moznost?
Mám gymnázium a študujem zurnalistiku. Nebaví ma to, ten odbor som si znechutila už počas prvého ročníka... Mama vraví že nemôžem skončiť len s gymplom ale mne sa skôr páči predstava mať prácu ktorá bude aktívna a mať už vlastný život
Ak tá vysoká škola nebaví, tak nechoď k PZ 🤣 policajná škola je masaker v učení v porovnaní s nejakou vš... Nechceš sa učiť, tam sú Ossr alebo zvjs 🤣
@thirstymonk jasne,ze nikoho nezaujima papier z VŠ😀to hovor nam,ktori na vykonavanie vysoko odbornej cinnosti musime papier mat.napr.lekari a i.
@anonym_ed92e2 Lekár je asi jediná výnimka. Ale pre tvoju informáciu tuto mám o tri domy ďalej susedu. Judr. Robí v Lidli na pokladni... takže asi tak.
@anonym_ed92e2 Lekár je asi jediná výnimka. Ale pre tvoju informáciu tuto mám o tri domy ďalej susedu. Judr. Robí v Lidli na pokladni... takže asi tak.
@thirstymonk lekar nie je vynimka.takych povolani je xy.dala som schvalne priklad.ale podla zakona mas koopec povolani,na ktore musis mat vystudoany konkretny odbor niekedy s konkretnym kodom
Mám gymnázium a študujem zurnalistiku. Nebaví ma to, ten odbor som si znechutila už počas prvého ročníka... Mama vraví že nemôžem skončiť len s gymplom ale mne sa skôr páči predstava mať prácu ktorá bude aktívna a mať už vlastný život
@anonym_autor a preco nie do vojska?
@thirstymonk lekar nie je vynimka.takych povolani je xy.dala som schvalne priklad.ale podla zakona mas koopec povolani,na ktore musis mat vystudoany konkretny odbor niekedy s konkretnym kodom
@anonym_ed92e2 Hej hej ja viem... stavebny dozor atď atď... Ale to asi nie je to, čo autorka chce robiť.
Ak tá vysoká škola nebaví, tak nechoď k PZ 🤣 policajná škola je masaker v učení v porovnaní s nejakou vš... Nechceš sa učiť, tam sú Ossr alebo zvjs 🤣
@anonym_6c786c ale nie policajná vysoká, ale nadstavba pomaturitna čo je 8 mesiacov
@anonym_6c786c ale nie policajná vysoká, ale nadstavba pomaturitna čo je 8 mesiacov
@anonym_autor veď presne tá je extrémne ťažká... Za málo času veľa učiva...
Vyskúšaj inú školu. Mňa prvá tiež nebavila, skončila som po roku a potom išla na inú, ktorú som už dokončila.

čo študuješ. Nedá sa to nejak použiť pre tvoje budúce vysnívané povolanie?