icon

Ako sa naučiť povedať nie a zvýšiť sebavedomie?

Včera o 12:13

Ako sa naučiť asertivite, priebojnosti? Ako si zvýšiť sebavedomie? Ako sa naučiť povedať nie? Poraďte, už je to neúnosné, vždy každého kladiem na prvé miesto a seba na posledné

muchotrafka298
Včera o 12:16

Su na to kurzy napriklad, kde Ta toto naucia a ty to potom uz len budes doma trenovat. Za mna je povedat NIE jedna z najtazsich veci, lebo vzdy tym niekoho nastves. A hlavne, ked zacnes hovorit nie na rozne "sluzbicky" a veci,ktore su od teba ocakavane roznymi ludmi, co ich ani nepoznas. Ja som sa to naucila a stratila som tym kopu "kamaratov", co ma len vyuzivali a bola som ich otrok, ked nieco potrebovali. Samozrejme zadarmo. A jedneho dna som s tym prestala. To bolo dost sokujuce. Ale vies co? Mne sa paradoxne ulavilo, ze nikto odo mna nic nechce a nevyuziva ma. A hlavne, nauc sa to, ze ty si na prvom mieste a nie ini ludia.
Asertivita nie je priebojnost ani sebavedomie. To si mylis dojst pojmy. Asetivita je o tom, ze dokazes presadit svoje potreby a odmietnut veci, ktore nechces robit. Nema nic spolocne s priebojnostou alebo sebavedomim.

grankosko
Včera o 12:21

Áno, vedieť povedať NIE vôbec nie je jednoduché a fakt to každý nedokáže. Tiež som bola taká kedysi, ľudia to vedeli dosť nepekne zneužívať, ale povedala som si dosť. A je mi jedno, koľko ľudí som tým naštvala, proste stačilo. Mám sa rada, takže toto už nie.

autor
Včera o 12:33
@muchotrafka298

Su na to kurzy napriklad, kde Ta toto naucia a ty to potom uz len budes doma trenovat. Za mna je povedat NIE jedna z najtazsich veci, lebo vzdy tym niekoho nastves. A hlavne, ked zacnes hovorit nie na rozne "sluzbicky" a veci,ktore su od teba ocakavane roznymi ludmi, co ich ani nepoznas. Ja som sa to naucila a stratila som tym kopu "kamaratov", co ma len vyuzivali a bola som ich otrok, ked nieco potrebovali. Samozrejme zadarmo. A jedneho dna som s tym prestala. To bolo dost sokujuce. Ale vies co? Mne sa paradoxne ulavilo, ze nikto odo mna nic nechce a nevyuziva ma. A hlavne, nauc sa to, ze ty si na prvom mieste a nie ini ludia.
Asertivita nie je priebojnost ani sebavedomie. To si mylis dojst pojmy. Asetivita je o tom, ze dokazes presadit svoje potreby a odmietnut veci, ktore nechces robit. Nema nic spolocne s priebojnostou alebo sebavedomim.

@muchotrafka298 áno, viem že je to rozdiel. Ja mám problém so všetkým čo som menovala.

muchotrafka298
Včera o 12:46
@anonym_autor

@muchotrafka298 áno, viem že je to rozdiel. Ja mám problém so všetkým čo som menovala.

@anonym_autor to su tri uplne odlisne veci. To, ze nie si priebojna je povahova vec a nenaucis sa to zrazu, lebo si povies, ze chces. Ta priebojnost je v ludoch pestovana od malicka, aby sa vedeli predat a nie kazdy je taky. Toto sa neda len tak naucit. A tiez sebavedomie,bud ho mas alebo ho nemas. vies si ho budovat, ale to je beh na velmi dlhu trat.

verus_16
Včera o 12:50

@anonym_autor ahoj, mam to teraz doma dost tažké Prosiiim neprisla by si mi pomoct upratat kuchynu? .....co mi na to odpovies?😉možeme trénovať

autor
Včera o 12:53
@muchotrafka298

@anonym_autor to su tri uplne odlisne veci. To, ze nie si priebojna je povahova vec a nenaucis sa to zrazu, lebo si povies, ze chces. Ta priebojnost je v ludoch pestovana od malicka, aby sa vedeli predat a nie kazdy je taky. Toto sa neda len tak naucit. A tiez sebavedomie,bud ho mas alebo ho nemas. vies si ho budovat, ale to je beh na velmi dlhu trat.

@muchotrafka298 no veď. Myslím si, že všetky tri vlastnosti idú spolu ruka v ruke ako deluxe balíček a ničí mi to život. Užívam AD (aj keď na inú diagnózu) už 8 rokov ale nepomáha to

muchotrafka298
Včera o 12:56
@anonym_autor

@muchotrafka298 no veď. Myslím si, že všetky tri vlastnosti idú spolu ruka v ruke ako deluxe balíček a ničí mi to život. Užívam AD (aj keď na inú diagnózu) už 8 rokov ale nepomáha to

@anonym_autor a osobne nie som ambiciozna, priebojna a nemam ani velke sebavedomie. V pohode s tymto fungujem, viem o tom, a je to podla mna v poriadku. Lebo nie kazdy je ambiciozny, priebojny a sebavedomi. Niektori su az prilis, urcite tiez takych poznas. A napriek tomu, co som pisala vyssie, nemam uz s asertivitou problem. Naucila som sa hovorit nie, aby ma druhi ludia nevyuzivali.

autor
Včera o 12:56
@verus_16

@anonym_autor ahoj, mam to teraz doma dost tažké Prosiiim neprisla by si mi pomoct upratat kuchynu? .....co mi na to odpovies?😉možeme trénovať

@verus_16 keby mi to povedal niekto osobne, ja som na tom tak zle, že hneď pôjdem upratovať len aby sa dotyčný nenahneval alebo si "nepomyslel niečo zlé". Cítim sa pokazene.

anonym_d6f69f
Včera o 12:59
@anonym_autor

@anonym_autor nemyslim si, ze tieto tri veci idu ruka v ruka. Poznam ludi co nie su ani priebojni ani sebavedomi, ale pokojne Ti povedia nie, a netankuje ich to. Podla mna miesas hrusky s jablkami trosku.
Ja som zas naopak (ziadne chvalenie ale fakty) odmalicka priebojna, viem potiahnut co treba, seba aj inych, so zdravym sebavedomim absolutne nemam problem. A nie sa mi velmi tazko hovori. Vacsinou ak vobec, tak zabalene vo vyhovorkach.

muchotrafka298
Včera o 13:00
@anonym_d6f69f

@anonym_autor nemyslim si, ze tieto tri veci idu ruka v ruka. Poznam ludi co nie su ani priebojni ani sebavedomi, ale pokojne Ti povedia nie, a netankuje ich to. Podla mna miesas hrusky s jablkami trosku.
Ja som zas naopak (ziadne chvalenie ale fakty) odmalicka priebojna, viem potiahnut co treba, seba aj inych, so zdravym sebavedomim absolutne nemam problem. A nie sa mi velmi tazko hovori. Vacsinou ak vobec, tak zabalene vo vyhovorkach.

@anonym_d6f69f ja si tiez myslim, ze tieto tri veci nemaju vobec nic spolocne a autorka miesa hrusky s jablkami. A vlastne nevie, ze co chce. Lebo byt sebavedomi, priebojny a vediet povedat nie spolu nijako nesuvisi.

marci9
Včera o 13:11

Zvláštne, pre mňa je povedať NIE absolútne samozrejmosť a nedokážem pochopiť, ako s tým niekto môže mať problém. Proste keď niečo nechcem urobiť, poviem NIE úplne bez problému a bez výčitiek.

verus_16
Včera o 13:12
@anonym_autor

@verus_16 keby mi to povedal niekto osobne, ja som na tom tak zle, že hneď pôjdem upratovať len aby sa dotyčný nenahneval alebo si "nepomyslel niečo zlé". Cítim sa pokazene.

@anonym_autor nemysli za druhych, do hlav nikomu nevidis.... mna by pri odmietnuti napr. Prve napadlo ze mas nieco dolezitejsie na praci a prave teraz ti to nevyhovuje, a viac by som sa nad tym nepozastavovala ... a uz vobec neminala energiu na domyslanie si, co si kto mysli...... miesto toho by som hladala ine riesenie ako tu kuchynu upratat.

bg92
Včera o 13:24

Chod na terapiu

momo00
Včera o 13:24

Ja som bola taká istá. Ale poslali ma na kurz asertivity. Ten týždeň mi dal veľa. Začala som na Tom pracovať a dokážem sa za seba postaviť a samozrejme povedať nie. Nenechaj sa tu príspevkami odradiť. Určite sa to dá naučiť. Všetko ide, pokiaľ ti niekto ukáže ako na to.

momo00
Včera o 13:28

Mňa ľudia hodne zneužívali, či v robote... Ale po tom kurze som si to všetko uvedomila a zmenilo mi to nastavenie mysle. Nevzdávaj sa.

anonym_d4dffb
Včera o 13:36

Normálne povedz nie a keď osoba pokračuje tak povedz chod do pi .. jednoduché

komplikovana
Včera o 13:37

Nie je to lahke, ak si cely zivot bola v takom nastaveni a prostredi. Vyplyva to z toho, ze sa bojis, ze ta ta druha osoba nebude mat rada. Treba si uvedomit, ze vlastnu hodnotu si vytvaras ty sama, nie ti druhi. Ty sa poznas najlepsie, vies aka si.

anonym_561488
Včera o 18:56
@anonym_autor

@anonym_autor skus porozmyslat kde to zacalo..mozno si rodicom musela plnit ich predstavy aby si dostala kvapku lasky ? Alebo si bola sikanova v skole? Taketo deti sa v stastnej zdravej rodine nevyskytuju 😒

autor
Včera o 19:41
@anonym_561488

@anonym_autor skus porozmyslat kde to zacalo..mozno si rodicom musela plnit ich predstavy aby si dostala kvapku lasky ? Alebo si bola sikanova v skole? Taketo deti sa v stastnej zdravej rodine nevyskytuju 😒

@anonym_561488 rodičom sa nepáčilo nič, čo som robila, aké názory som mala, tak som sa naučila všetko skrývať aby ma mal každý rád a trvá to dodnes, do 30 rokov. Možno to k tomu dopomohlo. Bolo aj šikanovanie ale vtedy ako dieťa som sa ešte vedela brániť sama, potom ma už nešikanovali ale aj tak sa to zhoršovalo. Zamyslela som sa nad tým, čo si napísala, či to fakt nie je detstvom. Oni zo mňa chceli mať niekoho iného, než som bola a stále som Mám svoje pevne názory ALE keď spoznám niekoho tak sa snažím zistiť, aké má názory on a to si potom akože myslím aj ja, aby sa "nehneval". Je to hrozné, ja to viem, preto ma to zožiera zvnútra. Chcela by som vedieť aká by som bola, keby sa o mňa rodičia reálne zaujímali a brali ma ako ľudskú bytosť, nie ako bábiku, ktorá musí byť presne taká, akú si želajú.

anonym_c558aa
Včera o 23:29

Celý život som bojovala s tým. Ťažké obdobie, zle situácie ma naučili povedat NIE. Priorita som ja, moje deti, muž, domácnosť…. Povedat NIE, nepožičať peniaze a podobne, úplne narovinu, do tvare, s kľudom kedykoľvek a komukoľvek😎