Ako spísať právne nenapadnuteľný závet?
Najlepšie by bolo asi nieakeho právnika však aby to nebolo napadnutelne?
Taky zavet neexistuje takze nijak. Pravnik pomoze spisat najma aby sa dodrzal zakon, zavet nemoze odporovat zakonu napr vydedit potomka bez zakonnych dovodov. Ale napriek tomu nenapadnutelny zavet neexistuje ani nikdy existovat nebude.
Musi splnit zakonne veci. Napadnut sa da vzdy, na to obrana nieje. Jedine rozdelit uz pred smrtou. Mozno pomoze v zavete odovodnit svoje rozhodnutie
Nemozes vydedit deti. Tie su "neopominutelni dedici".
Malolete deti musia dostat minimalne to co by dostali zo zakona (bez zavetu)
Plnolete deti minimalne polovicu zakonneho naroku
Manzel/manzelka nemusi dostat nic, nepatri medzi neopomenutelnych dedicov
Deti mozes vydedit len zo zakonnych dovodov
neposkytlo potrebnú pomoc v chorobe alebo starobe,
dlhodobo neprejavuje opravdivý záujem,
bolo odsúdené za úmyselný trestný čin,
vedie trvalo neusporiadaný život.
Vydedenie musí byť urobené písomne a dôvod musí byť uvedený.
A toto sa da napadnut. Lebo okrem tretieho bodu, je to nejasne a kazdy to vidi inak
Odporucam pravnika. Ja mam zavet, v UK, Tu je to bezna vec.
Mam ho velmi dobre napisany a nebudem SA dat napadnut. Mam tam zahrnutu aj starostlivost o syna, keby som zomrela.
Každý závet sa dá napadnúť.
Opíš čo plánuješ, chceš vynechať niektoré svoje dieťa?
Zatiaľ má nárok na 50% z toho čo by bežne dostalo ale bude sa meniť občiansky zákonník tuším že po novom dostane 10%.
@anonym_autor
Som si ista ked sa takto pytas chces daco spravit co nie je uplne legalne, ako vydedit dakoho.
Každý závet sa dá napadnúť.
Opíš čo plánuješ, chceš vynechať niektoré svoje dieťa?
Zatiaľ má nárok na 50% z toho čo by bežne dostalo ale bude sa meniť občiansky zákonník tuším že po novom dostane 10%.
@anonym_ad0e09 odkial mas takuto info?
@anonym_ad0e09 odkial mas takuto info?
@chillibubble Jednou z najvýraznejších zmien, ktoré Návrh prináša, je zníženie povinných podielov tzv. neopomenuteľných dedičov – teda potomkov poručiteľa.
plnoletý potomok len na jednu desatinu (t. j. 10 %).
https://jmjlegal.sk/ako-novy-obciansky-zakonnik...
takže ak do závetu napíšem, že moje jedno dieťa dostane 10% majetku a 90% majetku dám priateľke, susede, domovu dôchodcov, hocikomu tak závet je v poriadku, nemôže ho dieťa napadnúť z dôvodu že som naňho zabudol
@chillibubble Jednou z najvýraznejších zmien, ktoré Návrh prináša, je zníženie povinných podielov tzv. neopomenuteľných dedičov – teda potomkov poručiteľa.
takže ak do závetu napíšem, že moje jedno dieťa dostane 10% majetku a 90% majetku dám priateľke, susede, domovu dôchodcov, hocikomu tak závet je v poriadku, nemôže ho dieťa napadnúť z dôvodu že som naňho zabudol
@anonym_ad0e09 a ked nestihnem spisat zavet? rozvediem sa, vezmem si noveho muza a ten po mojej nahlej smrti dostane 90% mojho majetku a dieta dostane 10%? a ked spisem zavet, ze chcem dietatu odkazat 50%, alebo 80%, aj tento zavet bude nad zakon a nad bsm?
@anonym_ad0e09 a ked nestihnem spisat zavet? rozvediem sa, vezmem si noveho muza a ten po mojej nahlej smrti dostane 90% mojho majetku a dieta dostane 10%? a ked spisem zavet, ze chcem dietatu odkazat 50%, alebo 80%, aj tento zavet bude nad zakon a nad bsm?
@chillibubble ak nie je závet dedí sa podľa zákona takže manžel 50% dieťa 50%
ak je závet dedí sa podľa závetu, ak dáš dieťaťu viac ako je minimum zo zákona je to v poriadku závet platí
ak by si dala dieťaťu menej alebo absolútne nič vtedy nastupuje minimálny zákonný podiel doteraz 50% z pôvodného podielu a po novom 10%
@chillibubble ak nie je závet dedí sa podľa zákona takže manžel 50% dieťa 50%
ak je závet dedí sa podľa závetu, ak dáš dieťaťu viac ako je minimum zo zákona je to v poriadku závet platí
ak by si dala dieťaťu menej alebo absolútne nič vtedy nastupuje minimálny zákonný podiel doteraz 50% z pôvodného podielu a po novom 10%
@anonym_ad0e09 aha, toto mi nebolo zrejme. cize ta dedicska zmluva moze dieta obmedzit, ale bez nej dedi tak ako doteraz(cize polovicu po vysporiadani bsm).
@chillibubble druhý prípad, napíšeš závet že manželovi dávaš 100%
dieťa nenapadne závet, manžel má 100%
ak plnoleté dieťa napadne závet, manžel má 75% dieťa 25%
po novom ak návrh schvália a plnoleté dieťa napadne závet, manžel má 95% dieťa 5%
Ja určitú časť majetku chcem dať ocovy a druhú časť deťom len preistotu mať to na papieru pre každý pripad
@anonym_ad0e09
Co tu prikladas su len navrhovane zmeny ze vraj 2027
takze ked spisujes teraz zavet vobec ta taketo navrhy nemusia zaujmat.
@anonym_ad0e09
Co tu prikladas su len navrhovane zmeny ze vraj 2027
takze ked spisujes teraz zavet vobec ta taketo navrhy nemusia zaujmat.
@anonym_873b43 dedenie sa rieši podľa platných zákonov v čase smrti, ak sa autorka nechystá zomrieť do roka, tak práveže ju návrhy na zmeny majú zaujímať
Kdesi som zachytila že majú platiť od júla 2027. Len či ozaj.

Navštíviť notára. Závet je napadnuteľný vždy.