Ako zmeniť nočný režim na ranný?
Vzdy som asi bola v tomto zvlastna, ale celu zakladnu a strednu skolu som pretrpela s tym, ze som musela vstavat skoro rano a teda byt aktivna hlavne rano. Jeden cas sme aj riesili ci nemam chronicky unavovy syndrom, lebo som bola vkuse unavena, ale pri tom som bola zdrava. Vsetko sa to rapidne napravilo teraz pocas vysokej skoly, kedy mi skola zacina neskor, nie tak skoro rano. Celkovo som vzdy mala pocit, ze najviac energie mam okolo desiatej vecer, aj sa mi vtedy uci najlepsie. Nikdy som nemala dobre znamky, ale teraz mi ide ucenie aj skola ovela lepsie. Najradsej chodim spat okolo 3tej a vstavam o 11tej, teda v idealnom pripade. Casto ma ludia povazuju za lenivu, alebo ze “vyspavam”, ale to je len obycajne dodrziavanie 8h spanku, ja do tej 3tej rano som naozaj aktivna, tak isto ako ostatni, len v inom case. Su vsak dni, kedy proste potrebujem niekam ist skor a mna to uplne znici. Dnes som mala ist na 8 na vysetrenie, tak som si lahla o 22:00 ale celu noc som pozerala do stropu, spala som asi 1 hodinu, bola som tam asi do 12 ale cely cas som sa citila hrozne, bola som unavena, nervozna a vycerpana. Prisla som domov a zaspala som asi na 3 hodiny, ale aj tak tento den hodnotim strasne zle. A takto je to vzdy, ked mam nejaky program rano. Chcela by som to zmenit, ale neviem ako. Ak je tu niekto, kto si tym presiel, budem velmi rada za radu 🙂
nepoteším ťa - nikdy to nezmeníš. o desiatej večer zaspíš až keď budeš veľmi unavená. spravíš to 2 dni po sebe a tretí deň zas pôjdeš spať o jednej 🤷♀️
spím reálne 5 hodín počas týždňa, jednoducho skor nezaspím a musím vstávať skoro. zvykla som si 😏
Aj moja sestra to tak ma a dost tym trpi a okolie tiez… ma 36 rokov a cely zivot zije v noci a cez den vyspava …
Biorytmus zmenis tazko. Mne sa to za tie roky nepodarilo, ale naucila som sa dako fungovat.
@anonym_autor Máme to rovnako. Nesnažím sa to už zmeniť. Chodím kľudne späť o 2,3 v noci. Našťastie to moja práca umožňuje.
nieco, co ti funguje roky, tak jednoducho zmenit nepojde, viem o com hovorim. nedavaj si hned velke zmeny, skor to skus zobrat po hodinach, chod spat o hodinu skor, ale dodrzuj to par mesiacov, ak ti to uz nebude robit problem, zas to skus posunut.
neprisposobujem sa uz svetu.. necham svet, aby sa prisposoboval mne.. tiez som sova, aj moje deti 🙂
Ked si sova, nic s tym nespravis. Bohuzial svet nie je prisposobeny sovam:(. Jedine co by som riesila je, aby som si nasla taku pracu, kde sa da takto existovat.
Mna vcasne vstavanie/pred 8/ doslova boli.
A tiez,koli zdraviu sa snazim ist spat skor,ale presne ..
Urobim to 2-,3 dni a znova je aspon polnoc,kym sa akoze vxpravim spat,ale kym realne zalahnem,je aj pol 2....
Su dni,ked, fakt odkvecnem skir,ale 90% zivota ponocujem.
Nastastie moja praca je hlavne poobede a vecer...
Ale telesny biorytmus toto nema rad.
Malo by sa uz o 22 byt v posteli,vraj tie 2 hosky do polnoci su najdolezitejsie...
@anonym_autor Mam takeho muza a vyzera ze ma tym smerom naslapnute aj syn. Neda sa to velmi zmenit, samozrejme ked musia vstavat, tak vstavaju, ale akonahle je nejaka moznost, tak to sklzne naspat k rezimu sovy.
Mna vcasne vstavanie/pred 8/ doslova boli.
A tiez,koli zdraviu sa snazim ist spat skor,ale presne ..
Urobim to 2-,3 dni a znova je aspon polnoc,kym sa akoze vxpravim spat,ale kym realne zalahnem,je aj pol 2....
Su dni,ked, fakt odkvecnem skir,ale 90% zivota ponocujem.
Nastastie moja praca je hlavne poobede a vecer...
Ale telesny biorytmus toto nema rad.
Malo by sa uz o 22 byt v posteli,vraj tie 2 hosky do polnoci su najdolezitejsie...
@osky prosim ta, keby bola pravda, ze pre tvoj biorytmus je potrebne byt v posteli uz o desiatej a dve hodky spanku do polnoci su najdolezitejsie, preco by sa tvoje telo tomu branilo a natahovalo to do druhej a rano by ho bolelo vstavanie? pocuvaj svoje telo, nie kecy, co je 'vraj' najdolezitejsie.. nikdy totiz nie je najdolezitejsie nieco pre vsetkych rovnako
moj muz je taky, chodi spat o 3 vstava o 11.. trpi cely zivot.. do prace stale meska.. je riaditel, takze ho nevyrazia.. ale aj mne to lezie na nervy.. lebo ja vstavam o 5 kazdy den.. on ked vstane mna uz mrle zeru.. nic s tym nevie urobit.. a to uz ma 50. Tiez sa snazil.. no nevedel sa vyspat inak
Tiež som taká. A ako tu už bolo spomenuté rokmi som sa naučila prijať sa takú aká som 🙂 A vlastne ani nevidím dôvod prečo by som to mala nasilu meniť. Skôr naopak - prispôsobila som si tomu život a je mi fajn. Tj. hlavne prácu tak, aby môžem počúvať svoje telo a ísť spať a vstať kedy je to pre mňa prirodzené. Inak raz som sa dostala k tejto téme aj s psychoterapeutkou a tiež bola toho názoru, že je v poriadku tak fungovať, resp. že ak mi to tak vyhovuje nie je dôvod meniť to.
A tiež som sa rokmi naučila úplne odfiltrovať nejaké reči o lenivosti, vyspávaní apod. Lebo presne ako si napísala - spíš nejaký počet hodín a v princípe je úplne jedno kedy ten spánkový blok máš. V kontexte ne/lenivosti záleží skôr na tom ako využívaš čas kedy si hore. Ten kto vstáva o 4 ráno môže byť kľudne menej produktívny, ako ten kto o 4 ráno ide spať 🙂
A keď mám ráno skôr vstať? Popravde sa absolútne nesnažím ísť spať o 22, vlastne pred pol nocou som nezaspala už niekoľko rokov. Viem, že by to bolo pre mňa kontraproduktívne. Aj tak by som nespala, len čo by som sa tam prehadzovala a stresovala, že sa mi nedá spať 😁 V takých dňoch skrátka naspím menej hodín. Nerobím z toho nejakú vedu.
PS: tiež si myslím, že sa to ani zmeniť nedá. Resp. dá sa silou si to nastaviť inak a neustále sa vedome nútiť ísť spať v čase X a vstať v čase Y. Ale nemyslím si, že sa to dá zmeniť tak, aby ti tá zmena bola niekedy prirodzená. Pri najbližšej príležitosti sa telo zas dá do režimu sovy.

Posúvaj si postupne (každý týždeň) čas, kedy si ideš ľahnúť o 15-30 minút skôr. Nepozeraj aspoň 2 hodiny pred spánkom do mobilu, tabletu..., nepi kávu, nejedz sladké al. ťažké jedlá, dodržuj rovnaký rituál pred spaním. Osprchuj sa, prečítaj pár strán knihy, pozri si film... Musíš zaspať do 22.30-23.00, inak budeš stále nevyspatá ráno.