icon

Asi som nemala byť matkou

21. feb 2026

Dcéra už má 5 rokov ale ja sa stále cítim, akoby mi skončil život. Chceli sme ju, plánovali, obaja mame súrodencov, ale somnou je asi niečo zle. Cítim tu lásku, aj ten zmysel života, strašne veľa nových veci som sa naučila vďaka materstvu, ale mozno som matkou asi ani nemala byť pretože si to vôbec neuzivam. Prvy rok si ani nepamätám, to bol rev, koliky, nešlo mi kojiť, únava, proste mam to v hmle. Ano, potom vyletiky, atrakcie, oslavy narodenín, aj bežná cesta to skolky je fajn, a to puto tam mam snou, ale čo sa týka toho zakladneho maintenovania, obsluhy, varenia, to podať, hento pomôcť, furt sa snou hrať... Toto nedávam. Poviem velmi uprimne, obťažuje ma to niekedy, a cítim sa otrasne keď to tu píšem. Áno už chodím do práce ale keď prídem domov, rada by som si vydýchla, alebo jednu jedinú sobotu za polrok by som sa rada vyspala, dokedy potrebujem.. Muž sa stará a robí čo má, ale inak nemáme nikoho, babky sú ďaleko, z toho jedna neochotna... Nemame kam dat to dieta ani na víkend, cudzie stráženie u nás doma odmietam, proste my sme večne v jednom kolobehu. Ked aj pracujem občas z domu, ráno o pol 7 ju odvediem do skolky,7:20 som späť, o 8 sa zapínam, pracujem do 16:00, skolka je do pol 5 čiže stihnem sa akurát tak len vyšťať a utekám po nu. A do večera aktivity, program, hry, jedenie, večera, furt nejaky snack, animatorku robím, a o pol 8 už ledva drzim oci otvorené, idem ju umyť, hygiena, Pyžamo, citanie rozprávky, pomodlime sa a ja som k o.
Toto nedávam. Tu obsluhu a furt varit, furt niečo chystať, furt niečo vymýšľať, to dieta je len snami...pomoc

sandria
21. feb 2026

Ešte vydrž 2 roky a keď bude chodit do školy nebude ťa potrebovať, bude mať kamošky, prespávačky, a bude to úplne iné. Každé dieťa je iné, moja staršia bola takáto náročná ze nevedela sa sama zabaviť a druha menšia je úplný opak od malička ma svoje hračky a hra sa sama hodiny ani o nej neviem. Ten kto nezažil také náročné dieťa si ani nevie predstaviť aké to je. Ale môžem ti s istotou povedať, že ten čas tak rýchlo ubehne, ze ti bude potom aj ľúto. Lebo to dieťa nemoze za to, že ty pracuješ a si v jednom kole.

hederamonstera
21. feb 2026
@anonym_autor

@hederamonstera hovorim, jasne ze áno, je chápava a potom vie byť chvíľu sama, ale mne par minút nestačí. Neviem sa uvoľniť, sústrediť, som stále vyrusovana, nemam proste kľud

@anonym_autor uplne chapem :/

hederamonstera
21. feb 2026
@anonym_8ecdaa

@anonym_autor Máš dieťa jedno,Ja stále hovorím jedno dieťa žiadne dieťa to je malina Mat dieťa jedno,iné majú aj tri deti doma co by si robila potom ?Ty myslíš,že tie mamy si dokonale oddychnu?Ze sú vyspate,oddychnute?Ja mam deti vo veku 6 rokov a 3 roky.Mam 40 rokov chodím do práce na zmeny za pas a tu som.Som šťastná, že mám deti.Uz keď máš dieťa tak veľa vecí sa robiť nedá ako predtým.Kks jedno dieťa, keby máš deti viacej nepoviem nič ale jedno?Ja keď som mala jedno to bola taka pohodicka.Vsetko som stihla a zvládala a to nemám ani susicku,ani umývačku riadu ani roboticky vysavas.A pravidelne žehliť.

@anonym_8ecdaa jezis toto tak neznasam, ze jedno dieta ziadne dieta a to som matka dvoch. Tuto ulavu, 1dieta=0dieta matka pociti az ked ma tych deti viac…

ivik4
21. feb 2026

Kazdy pricetny clovek vie ze rodic ma viac roboty s 2,3,x Detmi nez s jednym . Ale napisat ze 1 dieta ziadne dieta je najväcsia sprostost co tu na MK koluje. Akoze nam matkam ( vsetkym) sa nezmenil diametralne zivot prichodom prveho dietata ? Tie ktore toto tvrdia si nemuseli na x rokov prispôsobovat pracu, cely svoj volny cas, nemuseli byt s dietatom na ocrkach, travit s nim takmer vsetok cas, v pohode ich napr. 3 rocne dieta pockalo same doma kym ony prisli z prace napr. O 17stej ? Nezanasali ho do skoly? Alebo len tak ked niekam chceli spontanne ist vecer tak sa proste zobai a sli sa zabavat a male dieta nechali same doma lebo vsak to ziadne dieta nie je ? 😃

Ano, s jednym dietatom je menej roboty . Ale ze ziadne dieta...

januska12323
21. feb 2026

Prestaň jej skákať okolo zadku pri každej blbosti. Rozmaznali ste ju a teraz sa čuduješ. 5 ročná si vie nabrať vodu, zobrať jogurt, alebo aj natrieť chlieb len ju k tomu treba viesť. Myslíš, že všetko za ňu robia aj v škôlke?
Keď niečo robíš musí proste počkať. Načo ti oznamuje, že ide na záchod? Nevie si stiahnuť gate a utrieť sa? Načo jej stále nejakú aktivitu pripravuješ? Mama teraz oddychuje zahraj sa sama. Prečo máš potrebu s ňou ísť von keď tebe nie je dobre? Ona nie je stred vesmíru a jedna prechádzka s ockom alebo popoludnie doma jej nijak neublíži. Nemusíš byť dokonalá matka.

petamich
21. feb 2026

Prepac ale kde v tom celom je ten otec, ktory sa snazi? 🤷‍♀️ lebo ani raz si ho nespomenula.

My mame dieta jedno a starostlivost si delime. Rano chysta maleho manzel, aj ho kazde rano nosi do skolky, ja ked robim z domu spim dlhsie a zapinam laptom pokojne o 8:00, niekedy aj 9:00, poobede vyzdvihujeme na striedacku, podla toho, kto ma kolko prace. Dieta sa hra samo alebo s jednym z nas, pripadne ma chvilu telku, aby sme si po praci vydychli a potom sa ideme hrat spolu. V sobotu spim dlho ja, v nedelu manzel. A ked jeden z nas potrebuje vypnut, tak ten druhy vezme dieta aj na cely den plavat alebo na vylet aj ked teda vacsinou vikendy travime ako rodina.

A ano aj ja som unavena, frustrovana, po tazkom dni v praci, chcem mat pokoj ale obcas to skratka nejde a ked ja fakt potrebujem, tak je tu manzel. Chapem, ze nie kazdy ma flexibilnu pracu, ze niekto za pracou aj dochadza a neviete si to az tak rozlozit medzi dvoch ale verim, ze cez vikend by to slo. Minuly vikend napr. zobral manzel maleho na cely vikend svokre a ja som poriadne nevyliezla z pyzama a pozerala Netflix a neskutocne mi to dobilo baterky, ze som mohla nic nerobit, nic neriesit, len seba. A necitim sa preto ako zla matka, ze riesim aj seba a svoje potreby 🙂 len si nemyslim, ze nase dieta je stred vesmiru a treba mu byt k dispozicii 24/7.

anonym_c28572
21. feb 2026
@ljmmm

jedno dieta. mas jedno dieta.

@ljmmm to, ze ma “len” jedno dieta neznamena, ze toho na nu nemoze byt vela. Snad nemaju pravo ofrflat materstvo iba matky 2 a viac deti? To sa vobec neda porovnavat, matka viacerych deti moze mat ovela viac pomoci a casu na psychohygienu nez matka jedneho dietata. Prosim, nevyjadruj sa tymto sposobom, devalvujes jej pocity.

andrea_82
21. feb 2026
@anonym_autor

@andrea_82 dobre ale tak Kam mame dieťa dat, ked chceme mať jeden večer svoj život podľa seba? Jednoducho pojdeme večer do kina a ju necháme doma samu? Ved to sa nedá, jasne ze sme všetko prispôsobili jej, lebo ako inak sme to mali urobiť? Ona je teraz doma chorá, muz v robote celý deň, a ja neviem co od radosti. Keby som sama, tak spím do obeda, potom si dam obed v meste v spoločnosti a poobede upracem byt, pozriem si niečo atď.. Ale to sa nič pri nej nedá. Upratať pri nej viem len veľmi minimálne lebo stale nieco potrebuje, stale ma ruší, efektivita minimálna. Nemôžem sa obliecť a ísť si do mesta na obedik, lebo co ona? Logicky sme všetko upravili kvôli nej, a ja hovorím o tom, ze čakala som s jej vekom už aspoň časť úľavy, ale ta neprichádza.

@anonym_autor ked odmietas opatrovatelky, tak aku radu cakas? Dieta mas bezne do 16-tej v skolke, tak si v robote zober dovolenku a sprav si den pre seba. Pises, ze von musite ist, aj ked ty mas brutalny menzes, tak proste jeden den nejdeme. Alebo poslem len muza. Je vela rodin, kde funguju len rodicia, nikto im nepomaha. Kto chce, hlada riesenia, kto nechce, hlada dovody.

haley7897
21. feb 2026

Toto nieje o 'nastavení spoločnosti ' ako píšeš, toto ste si spravili vy sami. Je absolútny a škodlivý mýtus , ze dieťa potrebuje animátorov a 'podnety' 24/7. Strávili ste 5 rokov posluhovanim jej, namiesto toho aby ste ju viedli k samostatnosti. Zároveň si si tak na seba plietla bič. Samozrejme, ze sa teraz všetkého dožaduje - tvojho času , nonstop pozornosti atd - tak ste nastavili štandard. V dnešnej dobe riešia rodičia nonstop aktivity pre deti len aby sa náhodou nenudili, pri najmenšom náznaku nespokojnosti riešia ako inak zabaviť ich ratolesť. Len aby bol kľud. Veľká chyba. Nuda je pre dieťa prospešná a potrebná. Núti ich rozvíjať kreativitu, myslieť, učí ich zvládať a regulovať emócie.
Zmen pristup, videt rodičov ako posluhovacov bez vlastných potrieb a záujmov nie je dobré ani pre ňu. Začni ju viesť k samostatnosti. Ano, trvá to dlhšie ako spraviť všetko pre ňu a bude to pravdepodobne sprevádzané frustraciou a hnevom, nemôžeš sa tomu vsak vyhnúť. Zachviľu pojde do školy, je načase...

haley7897
21. feb 2026
@anonym_autor

@andrea_82 dobre ale tak Kam mame dieťa dat, ked chceme mať jeden večer svoj život podľa seba? Jednoducho pojdeme večer do kina a ju necháme doma samu? Ved to sa nedá, jasne ze sme všetko prispôsobili jej, lebo ako inak sme to mali urobiť? Ona je teraz doma chorá, muz v robote celý deň, a ja neviem co od radosti. Keby som sama, tak spím do obeda, potom si dam obed v meste v spoločnosti a poobede upracem byt, pozriem si niečo atď.. Ale to sa nič pri nej nedá. Upratať pri nej viem len veľmi minimálne lebo stale nieco potrebuje, stale ma ruší, efektivita minimálna. Nemôžem sa obliecť a ísť si do mesta na obedik, lebo co ona? Logicky sme všetko upravili kvôli nej, a ja hovorím o tom, ze čakala som s jej vekom už aspoň časť úľavy, ale ta neprichádza.

@anonym_autor a preco mas pocit, ze ju nemozes zobrat so sebou do mesta na obed?

hederamonstera
21. feb 2026
@haley7897

@anonym_autor a preco mas pocit, ze ju nemozes zobrat so sebou do mesta na obed?

@haley7897 lebo clovek sa chce najest aj vklude, uzit si atmosferu a pod…

autor
21. feb 2026
@haley7897

@haley7897 Lebo sme ju od narodenia bravali do reštaurácie len veľmi občas, lebo bude vymýšľať s jedlom, lebo bude vyrušovať, bude treba chodiť cikať, hento a tamto podať, z toho obeda budem mat veľky prd, žiaden zážitok, žiaden oddych, furt aj tam len stres a striehnut

haley7897
21. feb 2026
@hederamonstera

@haley7897 lebo clovek sa chce najest aj vklude, uzit si atmosferu a pod…

@hederamonstera hmm, ja bravam deti do reštaurácií a kaviarní od mala . Vedia sa normálne správať, nerobia bordel, nekricia, žiadny horor scenár. Posedime, najeme sa, porozpravame, prípadne ideme takto so známymi...
Nehovorím o večeri s partnerom, ona písala, ze by chcela is na obed von do reštaurácie. S 5 ročnou by uz nemal byt problém.

haley7897
21. feb 2026
@anonym_autor

@haley7897 Lebo sme ju od narodenia bravali do reštaurácie len veľmi občas, lebo bude vymýšľať s jedlom, lebo bude vyrušovať, bude treba chodiť cikať, hento a tamto podať, z toho obeda budem mat veľky prd, žiaden zážitok, žiaden oddych, furt aj tam len stres a striehnut

@anonym_autor kedy ste boli naposledy? Nebude uz o čosi vyzrelejsia teraz ked ma 5? Ty ju poznáš a vieš akoby to vyzeralo. Naozaj si myslím, ze trochu celej 'nudy' a vedeniu k samostatnosti vam časom všetkým prospeje. A nezúfaj, ako začne školu začne dozrievat v kolektíve rýchlejšie.

anonym_d7fe99
21. feb 2026

dieta musi vidiet ze aj ty mas svoj program, svoje konicky, ze aj ty si niekedy na prvom mieste, alebo vy dvaja s muzom ako pár.. lebo takto jej vstiepite len to, ze cely svet bude skakat ako ona piska, bude mat nizku toleranciu frustracie. takto vzdy ked sa zacne jedovat, skocis, zabavis, vymyslis dalsi program. ona sa musi naucit aj nudit sa, zvykat si ze nie vzdy bude po jej, nauci sa zvladat tie neprijemne pocity ktore prave preziva. toto je inak v dnesnej dobe alarmujuce. dieta ma "zle" emocie, rychlo ho zabavme, telefon do ruky, tancujme, tlieskajme, podme rychlo do zoo. potom v dospelosti co ked nanho tie "zle" emocie pridu? kto to za ne zvladne?

anonym_450510
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_8ecdaa ale tebe tie ďalšie dve deti nespadli do náruče z neba. Vedela si do čoho znova ideš a bola si s tym evidentne ok. Toto fakt nechápem, prečo nám viac matky kričia, ze pri jednom dieťati nemáme byt z čoho unavene.. Sme, a budeme, a hotovo. Niekdy ale, cítim za týmto obyčajnú závisť... Závidia nám menej detí, menej starosti, akoby ľutovali ze tiez neostali Pri jednom... Ja z týchto dôvodov ostávam len pri jednom a viem prečo to robím

@anonym_autor autorka v tomto s tebou plne súhlasím. Preto ostávam pri jednom. Aj keď mi okolie podsúva , že ešte druhé a kedy bude druhé ? No nikdy. Pretože už pri prvom zistíš či chceš alebo nechceš viac detí.

petamich
21. feb 2026

Znie to, ze ty si nechcela rady ale polutovat a uistit, ze v tom nie si sama a ze nie si zla matka 🙂 takze nie nie si zla matka a nie si v tom sama, taketo stavy maju viac ci menej viacere z nas.

A verim, ze ked sa na to budes chciet prestat pozerat takto cierne, zapojis viac manzela, prestanes robit animatorku, tak to isto bude lepsie. A ak aj nic nezmenis, aj tak to bude lepsie, lebo dcera bude vacsia a snad samostatnejsia.

Drzim paste!

januska12323
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor stále hovoríme o 5 ročnej zdravej predškoláčke?

majlo1234
21. feb 2026
@hederamonstera

@anonym_8ecdaa jezis toto tak neznasam, ze jedno dieta ziadne dieta a to som matka dvoch. Tuto ulavu, 1dieta=0dieta matka pociti az ked ma tych deti viac…

@hederamonstera presne, vsetku tu pohodu s jednym si clovek uvedomi len a jedine vtedy, ked uz ma dve.🤣

Autorka, ano, nie kazdeho naplna byt matkou. Ja tiez nie som zrovna materinsky typ. A aj preto deti odmalicka ucim samostatnosti. Pohare, tanieriky maju v spodnej skrinke, maju schodiky k umyvadlu, banany, jablka, susene somariny na dosah. Cize mne odpada neustale naloevanie vody a chystanie snackov. ucim ich byt chvilu same, syn 4,5 sa uz kludne prehra polhodku bez toho, aby otravoval. A nemam problem ich vysupovat k sestre/susede, ked si chcem urobit svoj program. Pomahame si navzajom, na deti proste treba vela ludi, u bas chyba hlavne pomocna siet. Jasne, ze ta to nebavi, ked si s nou nonstop a kladies na seba tak vysoke naroky

autor
21. feb 2026
@majlo1234

@hederamonstera presne, vsetku tu pohodu s jednym si clovek uvedomi len a jedine vtedy, ked uz ma dve.🤣

Autorka, ano, nie kazdeho naplna byt matkou. Ja tiez nie som zrovna materinsky typ. A aj preto deti odmalicka ucim samostatnosti. Pohare, tanieriky maju v spodnej skrinke, maju schodiky k umyvadlu, banany, jablka, susene somariny na dosah. Cize mne odpada neustale naloevanie vody a chystanie snackov. ucim ich byt chvilu same, syn 4,5 sa uz kludne prehra polhodku bez toho, aby otravoval. A nemam problem ich vysupovat k sestre/susede, ked si chcem urobit svoj program. Pomahame si navzajom, na deti proste treba vela ludi, u bas chyba hlavne pomocna siet. Jasne, ze ta to nebavi, ked si s nou nonstop a kladies na seba tak vysoke naroky

@majlo1234 kiež by som mala takuto susedu ci sestru..

anonym_d4c6ef
21. feb 2026

@anonym_autor Ahoj, ja sa cítim rovnako. Mám jednu 4,5 ročnú dcéru. Pred tehotenstvom som si myslela že budeme mať dve deti. Stále čakáme, kedy na to budeme mať energiu, ale ja som už vlastne presvedčená že do druhého nesmieme ísť, lebo ja to materstvo vlastne nezvládam. Mám Full time prácu a týždeň to je proste jeden kolotoč. Po práci chodím domov vyflusnutá a chcem sa konečne venovať sebe. Ale musím myslieť na to čo malej dať jesť, stále ma volá hrať sa. Je taký spoločenský typ že ona si v kuse žiada pozornosť. A takto je to každý deň a ja už idem nadoraz. Strašne mi chýba voľný čas, nejaké knihy, nejaký kľud. A keď ti tu ženy píšu že si to musíš nejak zariadiť, tak je to komplikovanejšie. Môj muž sa s ňou aj zahrá ale mne tá polhodina atď proste nestačí. Ja už sa zahrávam aj s výpoveďou. Predstavujem si byť polroka na podpore a konečne dohnať všetko kým je malá v škôlke. Pocvičiť, čítať, mať každý deň veľa hodín pre seba.

anonym_f0fb91
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_8ecdaa ale tebe tie ďalšie dve deti nespadli do náruče z neba. Vedela si do čoho znova ideš a bola si s tym evidentne ok. Toto fakt nechápem, prečo nám viac matky kričia, ze pri jednom dieťati nemáme byt z čoho unavene.. Sme, a budeme, a hotovo. Niekdy ale, cítim za týmto obyčajnú závisť... Závidia nám menej detí, menej starosti, akoby ľutovali ze tiez neostali Pri jednom... Ja z týchto dôvodov ostávam len pri jednom a viem prečo to robím

@anonym_autor 😂😂😂si ma pobavila.Určite ti závidia,že si neschopná a podľa tvojich komentárov aj disť sebecká.Ja mám Ken jedno a vôbec nechápem o čom píšes.Pretoze to je o Tom,ako si zariadia,tak máš.Nechcem ťa uraziť,len sa večne pýtam,ako si si predstavovala materstvo.Čo si očakávala.?

autor
21. feb 2026
@anonym_f0fb91

@anonym_autor 😂😂😂si ma pobavila.Určite ti závidia,že si neschopná a podľa tvojich komentárov aj disť sebecká.Ja mám Ken jedno a vôbec nechápem o čom píšes.Pretoze to je o Tom,ako si zariadia,tak máš.Nechcem ťa uraziť,len sa večne pýtam,ako si si predstavovala materstvo.Čo si očakávala.?

@anonym_f0fb91 počas tehotenstva som absolútne nemyslela na budúce možné scenáre, pretože tak ako to v celom mojom živote chodí,co si vysnivam, zidealizujem, na čo sa úprimne teším ze bude/príde, tak sa 100% pokazí. Cize vytesnovala som všetko možné teoretické. Len sme nachystali všetku potrebnú výbavu, upravili byt, kúpili co treba.
Zlom asi nastal až keď začala chodiť do škôlky, nejak podvedome som si dala súvislosť ze v rámci nastavenia tejto krajiny, keď matka už môže ísť plne do prace po 3 rokoch, tak asi tedy to dieta už by malo vedieť viac fungovať samé, v kolektíve, základy- sa obliecť, zobrať si vec, chvíľu sa zapodiet bez animatorstva atď... Od tohto som veľa očakávala, ale strašne som skysla..... Asi v tomto je moje sklamanie tiež

anonym_f0fb91
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_f0fb91 počas tehotenstva som absolútne nemyslela na budúce možné scenáre, pretože tak ako to v celom mojom živote chodí,co si vysnivam, zidealizujem, na čo sa úprimne teším ze bude/príde, tak sa 100% pokazí. Cize vytesnovala som všetko možné teoretické. Len sme nachystali všetku potrebnú výbavu, upravili byt, kúpili co treba.
Zlom asi nastal až keď začala chodiť do škôlky, nejak podvedome som si dala súvislosť ze v rámci nastavenia tejto krajiny, keď matka už môže ísť plne do prace po 3 rokoch, tak asi tedy to dieta už by malo vedieť viac fungovať samé, v kolektíve, základy- sa obliecť, zobrať si vec, chvíľu sa zapodiet bez animatorstva atď... Od tohto som veľa očakávala, ale strašne som skysla..... Asi v tomto je moje sklamanie tiež

@anonym_autor ešte dlho nebude samostatná.Alecty ju mu musíš uciť tej samostatnosti.Zapájaj ju do činností ,ktoré robíš.Stanov jej hranice,(teraz maminka pracuje,a potom sa spolu zahráme.)Nerob všetko za ňu,nepotrebuje pri všetkom asistenciu .Aj keď nemáte na pomoc príbuzných,ona nebude večne malá.Staré mamy nie nadarmo vraveli,malé dieťa malé starosti,......Skús sa naučit užívat si chvíle s ňou,neber to ako záťaž,ona za to nemôže,skôr teba to má niečo naučiť😉

anonym_80f0e9
21. feb 2026

@anonym_autor mam to podobne, ale mam 4 a 3 rocne dieta. Nam ale 2 noci do mesiaca postrazia babky. A to je jediny cas, kedy si vieme ozaj oddychnut. A musim povedat, ze posledne 4 roky pri 2 malych detoch s rocnym rozdielom boli ocistec. Mladsi teraz nastupil do skolky a s manzelom sme sa dohodli, ze zhruba rok zostanem doma. Sice mu pomaham s pracou ( podnika) tak 16 hodin tyzdenne, ale konecne mam chvilu casu aj pre seba. Aj manzel sa citi odbremeneny a konecne si moze po praci aj on oddychnut, aj ked tvrdi, ze nevie vypnut, ked su deti doma. Vecer chodime spat rovno s detmi. My ucime deti samostatnosti, na stole maju nachystanu vodu, ovocie, nejake obcerstvenie a beru si sami, cikat chodia sami. Vedia sa hrat, ale to takym stylom, ze 15 minut sa hraju a potom si beru hracky, alebo sa natahuju. Proste su este mali a ja nonstop robim rozhodcu. Vcera sme stavali stavebnicu a to najprv plakal jeden, ze mu to spadlo, druhy, ze ma malo dielikov. Cize aj ta spolocna hra je velmi psychicky vycerpavajuca. 4 roky som nebola poriadne u lekara, choroby som prechodila. Az teraz vsetko dobieham a dovóila som si pocas choroby cely den len spat, deti boli v skolke a to bola taka ulava. Co sa tyka domacnosti, vzdy som vsetko stihala. Deti spia od narodenia dobre, takze ani nie som nejako nevyspata. Ale 4 roky 12 hodin denne som behala iba okolo deti. Nic som si neurobila s kludom, stale niekto nieco chcel. Materska pre mna bolo najtazsie obdobie v zivote a som rada, ze to skoncilo. Moja 4 rocna, ked je sama, je uplne uzasna, rozumna, ako taka mala kamaratka a s nou nas to uz velmi bavi, aj mna, aj manzela. Ale ked je s mladsim 3 rocnym, to je doma hurikan. A s nim je to vseobecne este velmi tazke, ma vrchol obdobia vzdoru, casto este place a tazko sa s nim dohodnut. Tvoja je jedinacik, nema sa s kym hrat, tak otravuje teba, ale zacni ju ucit samostatnosti a neskac okolo nej. Moji mna sice tak neotravuju, ale stale sa hadaju, stale rozvlekaju hracky. Kazda hra s nimi je vycerpavajuca. Cez leto, ked sme boli cele dni vonku, to uz bolo fajn, ale teraz v zime to je tazke.

anonym_ab563e
21. feb 2026

@anonym_autor necitala som vsetly komenty, takze sa ospravedlnujem, ak mi nieco uslo.
5-rocne dieta je predskolacka, alebo bude. To uz nie je 2 rocne dieta, ktore si nevie utriet zadok a vysmrkat sopel. Urcita miera samostatnosti sa uz u zdravych deti bezne ocakava. Tak isto by mohla vydrzat chvilu pri nejakych malovankach, pracovnych listoch... a neviem si predstavit, ze sa 5 rocne dieta nevie spravat v restauracii a ze tam nemozte ist kvoli nej. Hovorim, nie je to babo, nespravajte sa k nej tak.
Rozumiem, ze su deti, ktore sa snad v roku hraju samostatne a take, ktore by najradsej mali animatorov este aj v skolskom veku. Tiez jedno take narocne dieta mam, nastastie je stvrte z 5 deti, cize sa ma s kym zahrat. Myslim, ze ak by si mala dalsie dieta, nerobila by si tolko animatora. Co samozrejme neznamena, ze by si ten cas mohla vyuzit pre seba. Ak surodenca nema, da sa pozvat na navstevu kamoska, kupit im nejake koraliky a nech si aj hodinu robia naramky. Napriklad.
Dalsia vec je, ze kedze mate jedinacika a teda uz viac deti neplanujete a zaroven ziadnu pomoc zvonka, tak cim skor by ste mali zmenit nastavenie a brat dieta ako sucast rodiny, nie ako problem. Cize chceme ist von vsetci, aj s dietatom. Chceme ist na vylet vsetci. A dolezite je mentalne sa nastavit, ze oddychnut si dokazem aj v pritomnosti dietata. Vela toho stresu a neschopnosti oddychnut si pri dietati je podla mna v tvojej hlave.
Uz som tu myslim zahliadla a aj my sme to deti v tomto veku uz naucili, sobotu rano musia nechat rodicov vyspat. Nie som nijaka fanusicka televizie pre deti, ale sobotu sme ich naucili pustit si rozpravku, mali nachystane nieco jednoduche na ranajky, co si vedeli sami vziat. A dokonca ked som mala 4. a 5. dieta, uz mi ho rano starsi vzali a isli sa s nim hrat.
No a nakoniec, neviem, aku mas pracu a ci je to vobec mozne, ale velmi by pomohlo, keby si mohla pracovat na skrateny uvazok. Ja som uz napr. odkedy mam deti na plny uvazok nerobila, ale samozrejme, so vsetkymi negativami, ktore mi z toho vyplyvaju zo strany zamestnavatela. A zial viem, ze mnohi zamestnavatelia ti daju moznost bud 100% alebo mozes odist.
Nicim z tohto nechcem povedat, ze si zla mama. Kazdy mame ine nastavenie. Momentalne si mentalne vycerpana z dietata a povinnosti. To z teba zlu mamu nerobi.

anonym_8ecdaa
21. feb 2026
@anonym_autor

@majlo1234 kiež by som mala takuto susedu ci sestru..

@anonym_autor preto treba mať deti viac,aby v živote mali sestru ci brata ,aby si pomahali

patta89
21. feb 2026

Ja mam 5r chlapca, ale nikdy som mu nerobila 24h obskakovanie. Vie ist sam na zachod, a vobec mi to neoznamuje....vie si nabrat vodu, tiez mi to neoznamuje...vie si sam postavit lego a tiez mi to neoznamuje atd, je toho ovela viac. A vies preco? lebo som ho tak odmalicka viedla a nesedela mu za zadkom a cakala kazdu sekundu co bude chciet.
Mam aj druhu 2r dceru a pri nej tak isto neskacem, ako si ona zapiska. Tiez uz sa vie sama vycikat, uz mi ani neoznamuje, ze ide na wc, iba kakat, aby som ju poutierala. A zahrat sa vie tiez sama.
Takze na tvojom mieste, by som dceru ucila uz k vacsej samostatnosti, zachvilu ide do skoly a hovorila jej, ze aj mama potrebuje aspon 20 min pre seba.
A do restauracii chodime odmalicka vsetci spolu a nikdy ziadne hrozne sceny neboli.
Inak s 2 detmi je to lepsie ako s jednym. Tiez som 2,5r nechcela pocut o 2 dietati, ale teraz ani sekundu nelutujem, ze som sa pre nu rozhodla.

anonym_450510
21. feb 2026

Ja som sa v tom byť mamou nenašla. To či si materský typ zistíš až keď sa matkou staneš , ale to už tu ten človiečik je. Ľúbim svoje dieťa a vždy tu preňho budem. No ak by som sa mohla rozhodnúť znova , už by som nechcela byť matkou. Smutné viem , aj ma tu mnohé možno budú súdiť ale toto je moja spoveď.

hederamonstera
21. feb 2026
@anonym_450510

Ja som sa v tom byť mamou nenašla. To či si materský typ zistíš až keď sa matkou staneš , ale to už tu ten človiečik je. Ľúbim svoje dieťa a vždy tu preňho budem. No ak by som sa mohla rozhodnúť znova , už by som nechcela byť matkou. Smutné viem , aj ma tu mnohé možno budú súdiť ale toto je moja spoveď.

@anonym_450510 preco by to malo byt smutne? Skor sa o tom nehovori. Ani ja uz by som si znova tuto cestu nevybrala a myslim si, ze nas je ovela viac…