Byt alebo dom? Rady na správne rozhodnutie
Zdravim, zakladám diskusiu ohľadom rady čo by bolo lepšie. Celý život som vyrastal v dome a proste mam pocit že je čas na zmenu ale neviem či by som to neľutoval. Na dedine mi je dobre mám proste rád že je tu ticho. Dom máme veľký ale viem že život v dome si nebudem môcť dovoliť keďže nehnuteľnosti sú veľmi drahé a byty sú lacnejšie. Pozerám na 2-izbak v Prešove, Košiciach. Myslíte že mám do toho ísť na hypotéku ? Alebo radšej počkať ?
byt za ziadnych okolnosti . zit ako v kralikalni to je otras. nemat ziadne sukromne, nemat si kde nabit auta, grilovacky ziadne, Nemozes sa opalovat okolo bazenu. byt je hnus.
byt za ziadnych okolnosti . zit ako v kralikalni to je otras. nemat ziadne sukromne, nemat si kde nabit auta, grilovacky ziadne, Nemozes sa opalovat okolo bazenu. byt je hnus.
@anonym_6f4c01 no jo - ziadne zvukove a pachove kulisy od grilujucich opitych susedov cele leto, revanie susedovych deti od ich bazena ci trampoliny, kohuty, psi celu noc, ono je to pekne, ale... tiez zijeme na dedine, ale byt je hnus by som nikdy nepisala, vsetko ma svoje pre-proti a tiez peniaze limituju... dom je casto aj dochadzanie za pracou, za kruzkami, precestujes strasne vela casu v autobuse ci aute a deti rovnako...nic nie je cierno biele...
Ihneď kúpiť byt.
Dnes investuješ 100-150 000€, 5-10 rokov pobývaš nájdeš si partnera/partnerku budete sa chcieť niekam posunúť a môžeš sa začať pozerať po dome. Byt predáš so slušným ziskom pripadne si ho necháš na prenájom.
Ak budeš doma šporiť “do ponožky” a za 10 rokov budeš v rovnakej situácii (partnerka a chcete sa niekam presunúť) vytiahneš z ponožky oveľa menej peňazí ako by si mohol mať z predaja nehnuteľnosti ktorú si nadobudol pred tými 5-10 rokmi.
@anonym_6f4c01 ak sa ti má kto o dom starať - investičné aj udržiavacie práce, si dobre finančne situovaná a zatiaľ vitálna, zdravá.
@anonym_6f4c01 fuha v dnešnej dobe keď ľudia sú radi že majú na nájom napísať toto na akúkoľvek formu vlastného bývania je extrem.
ja som mestické decko - a veeeľmi by ma musel muž prehovárať aby som šla do domu ... a vzhľadom na ceny - súhlasím s @anonym_2417ae - nevyzerá to že by išlo v dohľadnej dobe čokoľvek dole, či byty, či pozemky alebo stavebný materiál 😒
@anonym_6f4c01 kvalita života nie je o dome, mám známych čo sa presťahovali na dedinu a trpia alebo sa vrátili, nie každý je na dedinský život, my máme aj dom na dedine ale keďže máme koníčky ktoré na dedinách sa nedajú praktizovať tak ho využívame málo, stále sme v meste a deti už treba dlho prehovárať aj na víkend na dedinu
@anonym_6f4c01 ja sa o to viac opalujem vzdy v nejakej novej lokalite na vyletoch, ... ako znami co maju pekne domy a zahrady ...
kedze zostava vyrazne viac penazi zitim v byte, a aj toho casu .. nemusim riesit zahradu, udrzbu, opravy, prerabky ... a pocas rutinneho kazdodenneho zivota "taxikarcenie".
Ja po praci uz slapem do kopcov na bicykli... kym v dialke vidim kolony aut do dedin.
priority, priority, priority ... kazdy mame ine.
Je to veľmi o osobnej preferencii, životnom štýle a asi aj o zvyku, obe majú svoje výhody a nevýhody, nám byt momentálne vyhovuje... ja som tak aj vyrástla a teda mne absolútne, ja som na to zvyknutá úplne... manžel vyrastal v dome a raz by sa chcel asi vrátiť do domu, ale momentálne sám uznal, že byt pre nás bola naschodnejšia cesta a že má aj ten svoje výhody a hlavne teda to že je to v meste...
Ihneď kúpiť byt.
Dnes investuješ 100-150 000€, 5-10 rokov pobývaš nájdeš si partnera/partnerku budete sa chcieť niekam posunúť a môžeš sa začať pozerať po dome. Byt predáš so slušným ziskom pripadne si ho necháš na prenájom.
Ak budeš doma šporiť “do ponožky” a za 10 rokov budeš v rovnakej situácii (partnerka a chcete sa niekam presunúť) vytiahneš z ponožky oveľa menej peňazí ako by si mohol mať z predaja nehnuteľnosti ktorú si nadobudol pred tými 5-10 rokmi.
Akakolvek nehnutelnost kupena dnes ma potencial dobrej investicie. Okrem uz spomenuteho @anonym_2417ae este dodam - maj vlastnu nehnutelnost este pred tym, ako kupis dom s niekym na polovicu alebo v BSM. Doba je zla a mat moznost byvania bez cakania na predaj spolocnej nehnutelnosti je na nezaplatenie. A ak si charakter, mas kde nechat byvat zenu s detmi (rozchod, rozvod).
Za mna byt, ja som mestsky clovek a na dedine by som sa zblaznila. Ale ked sa ti dobre zije na dedine, tak zase mozno v meste sa ti tak pacit nebude. Nepises kolko mas rokov, s kym v tom dome zijes, ci uz mas partnerku. Ja som si tak nejak tipla, ze si mlady a chces zacat riesit odchod od rodicov? Ak ano, tak by som si kupila maly byt v meste, tam zaroven zistis, ci sa ti bude pacit taky zivot. Nasledne ked budes mat vaznu partnerku, mozete si nieco kupit spolu a byt prenajat. Idealny stav vstupit do vztahu s niecim svojim, nekupovat prve byvanie hned spolocne. A ak aj ona bude mat nieco svoje, mate vystarane 😁 (Pre rypacov - samozrejme nie vzdy sa to da, ale ak to ide, je to velmi rozumne riesenie)
@anonym_autor počkať načo?na dom nenasetris a ceny bytov idú hore.Kvoli vojne bude väčšia inflácia už som počúvala, že od júna sa budú meniť úrokové sadzby na hypo.Zatial kúp byt, keď budeš mať partnerku možno aj ona bude mať byť potom prenajmete a splácate z toho dom.
Celé detstvo až po VŠ som strávila v dome na dedine. Aj napriek tomu, že detstvo som tam mala naozaj krásne, už by som sa tam nevrátila - ani na žiadnu inú dedinu. Pracovné možnosti biedne, aj tak musíš dochádzať do mesta. Cize musíš mať auto, alebo sa spoliehať na pár autobusov. Veľa času stráviš cestovaním, na dome a v jeho okolí je stále niečo, čomu sa treba venovať. Ako dieťa som to nevnímala, lebo to robili rodičia, ale viem, že si to veľmi neužívali. Druhá vec sú obchody, ak máš šťastie, tak v pešej dostupnosti máš nejaké maličké predražené potraviny. Mať záhradu a súkromie domu, v ktorom nezdielas steny so susedmi je super, ale nevymenila by som to za komfort bytu, odkiaľ mi každú chvíľu ide MHD, všade kde potrebujem som rýchlo, a nemusím mať auto. Ale samozrejme je to o preferenciách, niektorí ľudia v bytoch doslova trpia.
Ideálne dom na okraji mesta. Stačí nejaký malý 3-4 izbový. My máme malý poschodový domček 8 x 8 m, vlastne tie horné izby sú podkrovné. Postavili sme ho svojpomocne v roku 2008 za cenu 3 izbového bytu, pozemok sme mali svoj. Mesačné náklady: 250€ hypotéka + 60€ elektrika, kúrime tep.č. máme fotovolt. panely. Vodu máme svoju. V byte by nás to vyšlo mesačne drahšie. Na dom nedám dopustiť ale nesmie byť niekde v zapadákove a nemať susedov s večne štekajúcimi psami a kikiríkajúcimi kohútmi a ešte nedajbože dákymi sedliakmi, čo budú každý víkend rezať drevo na cirkulári., Pred tým som bývala v byte meste, tak viem porovnať.
@anonym_autor
ja som len zvedavá,podľa koho rady budeš riadiť svoj život. A potom kedy sa sem prídeš sťažovať.
@anonym_autor ak mas dom, na co chces ist do bytu? toboz ked je to pri meste uz teraz. Ked pridu deti, dom a zahrada su vyhoda. doteraz si si mohol dovolit zit v dome?
Hypoteky idu zachvilu hore.
@anonym_8f5234 nemá dom. majú ho rodičia 😒 asi
@biba_18 tak potom by som zacinala asi skor v byte, malinkom, a ked pride zena a deti, tak ten prenajimat a do domu.
@anonym_6f4c01 ja sa o to viac opalujem vzdy v nejakej novej lokalite na vyletoch, ... ako znami co maju pekne domy a zahrady ...
kedze zostava vyrazne viac penazi zitim v byte, a aj toho casu .. nemusim riesit zahradu, udrzbu, opravy, prerabky ... a pocas rutinneho kazdodenneho zivota "taxikarcenie".
Ja po praci uz slapem do kopcov na bicykli... kym v dialke vidim kolony aut do dedin.
priority, priority, priority ... kazdy mame ine.
@romino
Co tak dom v meste nie v satelite s betonovymi plotmi vsade par minut mhd alebo na bicykli
u nas na ulici nie v zahradach prave zacali kvitnut mirabelky
@romino
Co tak dom v meste nie v satelite s betonovymi plotmi vsade par minut mhd alebo na bicykli
u nas na ulici nie v zahradach prave zacali kvitnut mirabelky
@anonym_405e45 super. Idealna kombinacia.
Len teda .. tak moze byvat len mala cast ludi, take pozemky/domy su znacne obmedzene = a tym padom zavratne ceny. Nie prave modelovy priklad.
Ved kto by sa trieskal 20km prec do nejakeho satelitu,
ak by za podobnu sumu boli bezne dostupne domy (podobne metre, stav atd) rovno v nejakej tichej mestskej casti.
@anonym_autor musis ist prec? Ako pisu, ak chces mat manzelku, tak by som pockala.
Ja som z Po panelaku a zijem 13r na dedine odkial je manzel. Zvykla som si. Prve roky sme boli v bytovke. Svagor z dediny je v panelaku s manzelkou...ta nie je na dedinu.
Svagrina z dediny zili v Ke v panelaku, obaja chceli dom, tak si postavili pri Ke dom.
Pockala by som ako sa vyvinie zivot.
Ak ti daju hypoteku aj teraz, vyckavat je najhorsie co mozes urobit. Ani nerozmyslaj a kupuj byt v meste na dobrej polohe. Cokolvek ti pride do zivota, najtazsi krok (prvu nehnutelnost) uz budes mat za sebou.
Ak ti daju hypoteku aj teraz, vyckavat je najhorsie co mozes urobit. Ani nerozmyslaj a kupuj byt v meste na dobrej polohe. Cokolvek ti pride do zivota, najtazsi krok (prvu nehnutelnost) uz budes mat za sebou.
@bluea no mám len 20k peňazí. Byt by som mohol kúpiť len nejaký 2-izbak od mesta
@anonym_autor musis ist prec? Ako pisu, ak chces mat manzelku, tak by som pockala.
Ja som z Po panelaku a zijem 13r na dedine odkial je manzel. Zvykla som si. Prve roky sme boli v bytovke. Svagor z dediny je v panelaku s manzelkou...ta nie je na dedinu.
Svagrina z dediny zili v Ke v panelaku, obaja chceli dom, tak si postavili pri Ke dom.
Pockala by som ako sa vyvinie zivot.
@euka210 nemusím. Nič ma netlačí. Som ešte mladý ale už začínam rozmýšľať o budúcnosti preto som sa spýtal na MK
@anonym_6f4c01 hnus je jedine tvoje vyjadrovanie.
@anonym_autor všetko je o aktivitách a práci, či dom či byt, plusy , mínusy pre teba.... načo dom, keď si v ňom zatvorený, načo byt, keď potrebuješ záhradu a relaxovať v nej.... je to o tebe

Radsej pockat, co bude chciet partnerka... dvojizbak je fajn, pre teba, pre partnerku a teba, ked pribudne dieta, zacne vam byt malo... byt je super pre par, pre rodinu je skvela zahrada, pre rodinu s pubertiakmi zasa skorr to mesto... ak ta netlaci cas, pockaj, investuj zatial inde, aby ti peniaze nestali...