icon

Čo ďalej so životom?

Dnes o 13:29

Ahojte, poraďte, čo by ste robili na mojom mieste?
Som mama 2 detí, jedno v maturitnom ročníku, plánuje ďalej študovať v zahraničí (na môj vkus ďaleko - cca 1500 km od nás), druhé, čerstvo v puberte s diagnózami (MP, PAS), prejavy sa nástupom puberty zhoršili natoľko, že sme museli pristúpiť na medikamentóznu liečbu.
Som dcéra, ktorá sa stará o rodičov - nákupy, občas navarím, nosím ich po lekároch, vyšetreniach.
Som špeciálna pedagogička - učím deti s MP a PAS.
Každý deň, bez výnimky som na nohách od 6:00 do 22:00, vkuse sa na mňa niekto liepa, vchádza do môjho osobného až intímneho priestoru, niekto niečo chce, očakáva, stále v hluku, ani noc neprespím vkľude, lebo moje dieťa z bezpečnostných dôvodov nemôžem nechať v inej izbe ani v noci. V noci rozpráva zo sna, ale že vkuse, kým mu neodpoviem. Potom stíchne na chvìľu, ja spánok zahnaný. Keď už driemem, tak zas kecá.
Ja už takto nevládzem. Nemám energiu, cítim sa ako prázdna a bez duše, pokrčený papier, na pokraji vyhorenia.
Mávam síce z práce dovolenku, ale to som s mojím dieťaťom, čiže bez oddychu. Nepravidelne max.1x za mesiac sa dostanem z domu na nejaké kultúrne podujatie, ale len sama, kamošky nemám, muž vtedy stráži.

Strana
z2
janinah
Dnes o 13:33

Delegovat na inych co sa dá,muz spať s dieťaťom,o rodicov sa postarať surodenec,nakupy donaška....

anonym_c42fdf
Dnes o 13:33

❤🍀❤ si silna zena

pribinak
Dnes o 13:34

Keď má takéto noci, tak asi buď treba zmeniť lieky na noc, alebo navýšiť dávku. Veď spánok je základná potreba

Rodičia ak sú už nesamostatni, tak potom treba opatrovateľku alwbo dokov dôchodcov

anonym_2ede9e
Dnes o 13:38

Mám to presne ako ty. Dieťa s PAS. Nechodím ani len do práce. Dieťa je na liekoch - žiaľ, inak sa nedalo. v noci potrebujeme spať všetci.
Viac by ti mal pomáhať manžel. jeden týždeň s dieťa´tom ty, druhý on. alebo po nociach.
Ja nechodím nikde, ale mm berie dieťa cez víkend aspoň na akú takú turistiku. aj pár hodín je OK bez ukričaného a zúriaceho autistu.

autor
Dnes o 13:42
@janinah

Delegovat na inych co sa dá,muz spať s dieťaťom,o rodicov sa postarať surodenec,nakupy donaška....

@janinah nemám na koho delegovať, súrodenec sa o rodičov nepostará, už som prosila (traumy z detstva, nebudem rozoberať, mne to trvalo tiež veľa rokov vysporiadať sa s tým a odpustiť), bývame na dedine ďaleko od mesta, tu donášky nefungujú, otec domov dôchodcov aj opatrovateľku odmieta. Dieťa je silno naviazané na mňa, už sme skúšali, že by spal s mužom v inej izbe, bolo to ešte horšie. Lieky zaberajú na to, že rýchlo zaspí, ale rozprávanie zo sna to nestoplo.

autor
Dnes o 13:43
@anonym_2ede9e

Mám to presne ako ty. Dieťa s PAS. Nechodím ani len do práce. Dieťa je na liekoch - žiaľ, inak sa nedalo. v noci potrebujeme spať všetci.
Viac by ti mal pomáhať manžel. jeden týždeň s dieťa´tom ty, druhý on. alebo po nociach.
Ja nechodím nikde, ale mm berie dieťa cez víkend aspoň na akú takú turistiku. aj pár hodín je OK bez ukričaného a zúriaceho autistu.

@anonym_2ede9e čo máte na ten spánok? Ja dávam tiapridal a melatonín.

zuzana76
Dnes o 13:44

2x do tyzdna niekoho zaplatit, aby na par hodin postrazil mladsieho? Mas moj obdiv. Nejake stacionare pre mladsieho sa nedaju vybavit? Viem, ze na Slovensku sme v tomto zaostali a takychto zariadeni je malo.

anonym_cef07a
Dnes o 13:46

@anonym_autor v prvom rade opatrovatelku rodicom alebo domov dochodco, viac dieta nechavat otcovi a zresetovat hlavu...takto si nazenies este aj ty nejaku chorobu...ja sa neplanujem o rodicov starat -v zmysle , ked by ozaj raz potrebovali upratovanie, varenie a to nemam dieta s diagnozami ...a ja tiez netuzim detom ostat visiet na krku...co sme uz zeny hlupe? Cely zivot sa mame obetovat a neustale o niekoho starat ...dakujem , neprosim ...ved si same seba trocha vazme , majme sa rady a vtedy aj okolie pochopi , ze rady pomozeme ..ale odtial potial...nie si otrok svojho zivota

autor
Dnes o 13:49

Uvažujem už dlhšie, že zmením prácu, ale nemám ani tušenia, čo by som iné robila. 20 rokov učím, občas intaktné deti, väčšinou deti s diagnózami.

@zuzana76 ono je to komplikované, stacionár bez šance, teraz je v štádiu riešenia osobný asistent. Ale neviem, či priznajú a keď aj priznajú, najťažšie bude nájsť niekoho, kto má k tomu cit, vie a chce to robiť.

anonym_2ede9e
Dnes o 13:50

My máme riadny koktail. to čo dávame my ani nejdem písať.
to čo dávaš je nič. potrebuješ
Prothazin - možno ani ten nezaučinkuje,
Tisercin - je fajn, a mahnézium - magnosolv - účinkuje rýchlo.
pre s deti s pas sa dávajú lieky slenyto 5mg. možno by si aj zohnala, len stoja 150e. predpíše lekár.
najskôr skús prothazin - ĺahký liek.

0silvia0
Dnes o 13:51

Ti tvoji rodicia (starostlivost o nich) sa aspon nedaju delegovat na manzela? Moj muz by s tym problem nemal, ale nenapisala si, ake mate vztahy. Tu pomoc od teba tvoji rodicia realne potrebuju? Nevedeli by ti oni nejako pomoct s mladsim synom? Ze by ste si vsetci nejako vypomohli v ramci svojich moznosti?
Ak sa nic neda, tak len zmenit pracu, lebo vyhoris.

autor
Dnes o 13:51
@anonym_cef07a

@anonym_autor v prvom rade opatrovatelku rodicom alebo domov dochodco, viac dieta nechavat otcovi a zresetovat hlavu...takto si nazenies este aj ty nejaku chorobu...ja sa neplanujem o rodicov starat -v zmysle , ked by ozaj raz potrebovali upratovanie, varenie a to nemam dieta s diagnozami ...a ja tiez netuzim detom ostat visiet na krku...co sme uz zeny hlupe? Cely zivot sa mame obetovat a neustale o niekoho starat ...dakujem , neprosim ...ved si same seba trocha vazme , majme sa rady a vtedy aj okolie pochopi , ze rady pomozeme ..ale odtial potial...nie si otrok svojho zivota

@anonym_cef07a otec nesúhlasí a ja sa môžem aj na hlavu postaviť, dokáže byť veľmi agresívny, to by opatrovateľka nedala a z domova by ho vyložili. Muž je kapitola sama o sebe, pomáha v rámci možností a schopností.....

autor
Dnes o 13:52
@0silvia0

Ti tvoji rodicia (starostlivost o nich) sa aspon nedaju delegovat na manzela? Moj muz by s tym problem nemal, ale nenapisala si, ake mate vztahy. Tu pomoc od teba tvoji rodicia realne potrebuju? Nevedeli by ti oni nejako pomoct s mladsim synom? Ze by ste si vsetci nejako vypomohli v ramci svojich moznosti?
Ak sa nic neda, tak len zmenit pracu, lebo vyhoris.

@0silvia0 mama ležiak, otec silná osteoporóza, v lete sa potkol a spadol a zlomenina na svete. S mužom nemajú dobré vzťahy.

pribinak
Dnes o 13:53
@anonym_autor

@anonym_cef07a otec nesúhlasí a ja sa môžem aj na hlavu postaviť, dokáže byť veľmi agresívny, to by opatrovateľka nedala a z domova by ho vyložili. Muž je kapitola sama o sebe, pomáha v rámci možností a schopností.....

@anonym_autor mna tu ukameňujú, ale nezvazujes zariadenie pre dieťa? Že by ste ho mali doma na víkendy a sviatky
Mizno to znie kruto, ale niekedy je to dobre riešenie

anonym_ed4004

Nic v zlom, ale sama si sa nastavila, ze vsetko urobis sama(surodenec sa nepostara o rodicov, muz spat so synom nemoze). Upinas sa na zmenu prace, ale pochybujem, se by to nejak pomohlo. Manzel asi tiez nebude velmi empaticky, ked mu nevadi, ze sa cele noci nevyspis.

anonym_2ede9e
@anonym_autor

Uvažujem už dlhšie, že zmením prácu, ale nemám ani tušenia, čo by som iné robila. 20 rokov učím, občas intaktné deti, väčšinou deti s diagnózami.

@zuzana76 ono je to komplikované, stacionár bez šance, teraz je v štádiu riešenia osobný asistent. Ale neviem, či priznajú a keď aj priznajú, najťažšie bude nájsť niekoho, kto má k tomu cit, vie a chce to robiť.

@anonym_autor asistent? skúšala som. Bola som aj na UPSVAR.
Takže zohnať si niekoho musíš sama, pričom neexistujú žiadne zoznamy ľudí ktorí by mali o túto prácu záujem. úrad potom s nimi spraví zmluvu a ty asistenta zaplatíš. tento nahovno štát to má vymyslené super - ale len pre seba.
stacionár - to hádam ani len neexistuje v tomto štáte. Možno niekde v BA.

janinah
Dnes o 13:54

Rodicom skus zabezpecit obedy z dediny napr.zo skôlky,naši tak brali, upratovacku tam posli cudziu zaplatenu a móze sa otec aj na hlavu postaviť.Teraz citam,ze mama leziak,ved mozes robit opatrovatelku,nemusis s nimi byvať ani tam stale behať.Kto sa stara o mamu ležiacu?

anonym_2ede9e
Dnes o 13:55
@pribinak

@anonym_autor mna tu ukameňujú, ale nezvazujes zariadenie pre dieťa? Že by ste ho mali doma na víkendy a sviatky
Mizno to znie kruto, ale niekedy je to dobre riešenie

@pribinak takýchto bezcitných ĺudí mám najradšej. Nemajú ani páru čo je postihnuté dieťa, ale rada nad zlato. Prepáč, musela som .

anonym_338d8e

@anonym_autor bola som v podobnom kolotoči, len iná dg. 3dni doma/práca 4 dní nemocnica..K tomu všetky ostatné povinnosti vrátane rodičov.
Robila som to do vtedy kým moje telo dalo stopku a vyplo. Prebrala som sa v nemocnici, istí signál toho že takto.sa ďalej nedá. A ostatný sa museli postarať o seba. Samozrejme muž sa postaral o deti. Súrodenec.0 bodov. Našla sa pani na opatrovanie. Ja.som šla raz za týždeň na návštevu, nie obskakovať ich.
Ak tam je navyše ešte trauma z detstva tak sa ani tak trhať nebudem. Daj na výber buď opatrovateľku alebo zariadenie. A trvať na svojom.
Tu pomôže iba razný krok. Prosím sprav ho kým nie je neskoro 🙏

autor
@anonym_2ede9e

My máme riadny koktail. to čo dávame my ani nejdem písať.
to čo dávaš je nič. potrebuješ
Prothazin - možno ani ten nezaučinkuje,
Tisercin - je fajn, a mahnézium - magnosolv - účinkuje rýchlo.
pre s deti s pas sa dávajú lieky slenyto 5mg. možno by si aj zohnala, len stoja 150e. predpíše lekár.
najskôr skús prothazin - ĺahký liek.

@anonym_2ede9e v júli máme termín u pedopsychiatričky, popýtam sa.

janinah

Skus spat cez den a vtedy nech sa o dieta stara jeho otec,ktory sa v noci v pohode vyspi.

pribinak
Dnes o 13:56
@anonym_2ede9e

@pribinak takýchto bezcitných ĺudí mám najradšej. Nemajú ani páru čo je postihnuté dieťa, ale rada nad zlato. Prepáč, musela som .

@anonym_2ede9e trhni si

janinah
Dnes o 13:56
@anonym_autor

@anonym_2ede9e v júli máme termín u pedopsychiatričky, popýtam sa.

@anonym_autor do jula odkvacneš

anonym_2ede9e
Dnes o 13:57
@janinah

Rodicom skus zabezpecit obedy z dediny napr.zo skôlky,naši tak brali, upratovacku tam posli cudziu zaplatenu a móze sa otec aj na hlavu postaviť.Teraz citam,ze mama leziak,ved mozes robit opatrovatelku,nemusis s nimi byvať ani tam stale behať.Kto sa stara o mamu ležiacu?

@janinah opatrovateľský na dieťa aj na mamu. Brala by dva. to sa dá. ln to už načisto bude mimo - v práci je predsa troška mysľou inam

janinah
Dnes o 13:59
@anonym_2ede9e

@janinah opatrovateľský na dieťa aj na mamu. Brala by dva. to sa dá. ln to už načisto bude mimo - v práci je predsa troška mysľou inam

@anonym_2ede9e a naco jej bude byť mysľou inde,ked fyzicky sa strhá? Ved nemusi opatrovat do dôchodku.

anonym_b7d998
Dnes o 14:00

A keby si robila asistenta ty svojmu dietatu??Normalne za plat,ze by bola ako asistentka,a vtejto robote skoncila???

anonym_2ede9e
Dnes o 14:01

to prosím ťa koho máš pedopsych. Mne keď niečo nejde tak zdvihnem telf a vybavujem. Nečakám.
Raz mi decko skoro rozbilo auto cestou do školy. Stočila som to a rovno v takom stave doviedla uvrieskané decko k pedopsych so slovami Preboha pomáhajte lebo mňa odvezú. Okamžite nás brala - ešte takých pacientov poslala preč nech troška počkajú. Predpísala nové lieky a išli sme do školy.
Okamžite hneď zajtra volaj.

anonym_2ede9e
Dnes o 14:01
@anonym_b7d998

A keby si robila asistenta ty svojmu dietatu??Normalne za plat,ze by bola ako asistentka,a vtejto robote skoncila???

@anonym_b7d998 mne povedali že sa to nedá.

anonym_b7d998
Dnes o 14:02
@anonym_2ede9e

@anonym_b7d998 mne povedali že sa to nedá.

@anonym_2ede9e tak hladaj skolu,kde sa to da.Lebo ono sa to da,ale bola by si asistent aj inym detom.

anonym_2ede9e
Dnes o 14:02
@janinah

@anonym_2ede9e a naco jej bude byť mysľou inde,ked fyzicky sa strhá? Ved nemusi opatrovat do dôchodku.

@janinah ak zostane doma na opatrovateĺskom - to je záhul pre človeka. Byť v práci je priam oddych. ona potrebuje troška vypnúť.

Strana
z2