icon

Čo robiť počas dovolenky? Ísť pracovať alebo oddychovať?

20. máj 2026

Ahojte vzala som si na dnes aj na zajtra dovolenku nakoľko som nechcela ísť na PN. Od včera obeda som mala pocit ťažkého a plného mechúra a moč som mala horúci plus ma prehanalo niekoľkokrát. Ofuklo ma a dosť som vymrzla takže si to "spodok" odniesol. Ležala som pila uro čaje najedla som sa nahrievala brucho a je mi oveľa oveľa lepšie. Väčšinou keď mám problém s mocakom trvá par dni a keďže som aj hnačkovala vzala som dovolenku. Predsa pracujem vonku a záchod niekedy nemám k dispozícii. O to ale nejde. Dovolenku som vzala len stredu a štvrtok. Víkendy mam volne ale chcela som ísť v piatok do práce. Priateľ sa na to hnevá a nechápe to prečo na ten jeden deň tam potrebujem ísť prečo si neoddychnem náhrada za mňa vybavená je nemusím ísť do práce ak nechcem a vedúca povedala ze mam jej dat vedieť zajtra ci chcem aj piatok alebo nechcem. Brala to úplne v pohode netlacila ma silou mocou do prace. Lenže ja som taka "poctivka". Nie je to žiadne cicanie štátu uvedomujem si to nie je to umelo natahovana PN keď by som bola práce schopná. Ide o jeden deň DOVOLENKY kde sa mam rozhodnúť ja ci ho chcem alebo nechcem no aj tak sa cítim blbo načo ho brať keď mi už určite bude dobre. Už teraz mi je tak na 90% OK. Priateľ chcel aby sme išli na výlet ja som sa tomu tak trocha aj potešila ale som mu povedala ze neviem ako to urobím ze mu dám vedieť večer. Začal ma obviňovať ze iná priateľka by išla so svojím priateľom ze fakt nespasim firmu za ten jeden deň a ze je to len dovolenka a tu si môžem brat z akékoľvek dôvodu nemusím sa nikomu spovedať. Nuž ja neviem. Nepáči sa mi ze nemá pochopenie a ze na mňa tlači. Dcéra tiež nechápe načo idem na jeden deň do roboty ze mam ísť na výlet (nie je to jej otec). Čo by ste robili vy?

anonym_affefb
20. máj 2026

@anonym_autor do práce by som nešla, ale ani na výlet. Oddychovala by som doma.

zmrzlinka2021
20. máj 2026

@anonym_autor doliecovala by som sa.

Tiež sa mi nepáči, že tvoj frajer ťa takto manipuluje. Keď sa mu nepáči, môže chodiť s babou, ktorá bude podľa jeho gusta.

anonym_6e6aee
20. máj 2026

Liecila by som sa doma, aj cely vikend. Keby to bolo nevyhnutne, tak by som v piatok sla do prace ale vikend by bol doliecovaci, ziaden vylet.

lindous
20. máj 2026

Chápala by som, keby chcel, aby si sa doliečila a bál sa o teba, stále by mal dať na to ako sa cítiš ty a nie robiť výčitky, ale proste pochopila by som.. ale kvôli výletu? Ten by som určite vynechala a naozaj sa poriadne doliečila, aj ak už sa cítiš lepšie, takéto problémy, keď sa prechodia, tak sa to vie vrátiť veľmi škaredo... na výlet môžete ísť hádam aj inokedy... ak chceš ísť do tej práce, povedz mu, že ten deň dovolenky na výlet si radšej ušetríš na iný týždeň, keď budeš 100% fit

januska12323
20. máj 2026

Liečila by som sa doma a frajerovi vysvetlila, že som svojprávna osoba a rozhodnem sa o svojom zdraví sama.

anonym_5ca33e
20. máj 2026

@anonym_autor V piatok by som síce do práce nešla, ale ani na výlet s frajerom.Doliecila by som sa a urobila si deň pre seba O výlete by som možno uvažovala na víkend/aj to podľa aktuálneho počasia a aktuálneho zdravotného stavu/

anonym_d7c997
20. máj 2026

Urobila by som ako chcem. Ak sa mi chce ist do prace, tak pojdem. Asi Ta az tak nelaka ani den s frajerom na vylete, ked mas taketo pocity pri "vzati si dovolenky". Rob ako Ty chces, nemaju Ti do toho ini co hovorit 🤷

wolf_
20. máj 2026

Neviem čo by som si vybrala ja - kedže by záležalo na tom ako sa cítim, na tom či ne/chcem ísť na výlet ak by som sa cítila OK apod. Ale neviem prečo by si sa mala cítiť blbo alebo čo aj keby si zostala doma na gauči a zároveň sa cítila úplne fit. Však ide o dovolenku (s ktorou je aj vedenie OK), nie o PN 🤔 Možno aj z toho pramení tá ostrejšia reakcia priateľa ak napr dlhodobo má pocit, že "práca nadovšetko". Aspoň mi to tak príde, že toto asi nebude vecou len aktuálnej situácie, ale možno dlhodobého nastavenia? 🤔

anonym_691dad
20. máj 2026

Prepac, ale toto je taka otazka ako od nesvojpravnej osoby. Ja by som si vzala dovolenku aj na piatok a kedze je dnes este len streda, uvidela by som, ako mi bude zajtra a podla toho by som sa rozhodla, co v piatok zostanem doma a budem odpocivat alebo ci pojdem niekam na vylet.

terezia74
20. máj 2026

Sed doma na zadku a oddychuj. Vzala by som si na celý deň ,,péčko,,

anonym_673b1c
20. máj 2026

@anonym_autor do práce by som nešla, už vôbec na výlet. Vieš ako by si si uškodila kebyže niekoho stretneš z práce? A že náhody dokážu byť niekedy veľmi nepríjemné. To priateľovi nevadí?

anonym_673b1c
20. máj 2026
@anonym_673b1c

@anonym_autor do práce by som nešla, už vôbec na výlet. Vieš ako by si si uškodila kebyže niekoho stretneš z práce? A že náhody dokážu byť niekedy veľmi nepríjemné. To priateľovi nevadí?

@anonym_673b1c to, že by si sa mala doliečiť by Ti mal povedať tiež on

citronove_koliesko
20. máj 2026

@anonym_autor tak uprimne hej? Priatela by som vymenila. To ta stale takto mikromanazuje?
Je to predsa tvoja dovolenka, ide o 1 den. Urobila by som ako by sa mi chcelo.

petamich
20. máj 2026

Mna skor uprimne udivuje, ze toto je pre teba vec, o ktorej citis potrebu poradit sa s Modrym Konikom. Zeny to uz naozaj nemate schopnost rozhodovat sa podla vlastnych potrieb, tuzieb, preferencii?

A ano priatel ma pravdu, firma to bez teba prezije ale priatel by o tebe nemal rozhodovat. Pokojne ostan doma a doliec sa alebo chodte na vylet. Kazdopadne urob tak, ako chces ty a nie niekto iny.

anonym_691dad
20. máj 2026
@anonym_673b1c

@anonym_673b1c ako by si uskodila? Ved ma dovolenku. Zamestnavatelovi moze byt u prdele, ci je na vylete alebo doma. Nahrada za nu je predsa zaistena, zamestnavatel podla nej nema problem s tym, aby si tu dovolenku vzala aj v piatok, tak aky potom problem by mohla mat z toho, ze by ju stretli niekde?

anonym_673b1c
20. máj 2026
@anonym_691dad

@anonym_673b1c ako by si uskodila? Ved ma dovolenku. Zamestnavatelovi moze byt u prdele, ci je na vylete alebo doma. Nahrada za nu je predsa zaistena, zamestnavatel podla nej nema problem s tym, aby si tu dovolenku vzala aj v piatok, tak aky potom problem by mohla mat z toho, ze by ju stretli niekde?

@anonym_691dad tak neviem ako Tebe,mne na mojom mene, dobrej reputácii, spoľahlivosti.. atď záleží. Kebyže si beriem niekoľko dní dovolenku, pretože som chorá a len preto že posledný deň mi už je lepšie do roboty neprídem. Veď čo,nech ostatní za mňa robia,ja idem s priateľom na výlet. Kebyže to bol môj podriadený a stretnem ho v daný deň. Dôvera by bola medzi nami preč

anonym_691dad
20. máj 2026
@anonym_673b1c

@anonym_691dad tak neviem ako Tebe,mne na mojom mene, dobrej reputácii, spoľahlivosti.. atď záleží. Kebyže si beriem niekoľko dní dovolenku, pretože som chorá a len preto že posledný deň mi už je lepšie do roboty neprídem. Veď čo,nech ostatní za mňa robia,ja idem s priateľom na výlet. Kebyže to bol môj podriadený a stretnem ho v daný deň. Dôvera by bola medzi nami preč

@anonym_673b1c keby mi zamestnavatel dal akokolvek najavo, ze ma nutne potrebuje, tak do prace, samozrejme, pridem. Ale autorka pise, ze jej nadriadena je s tym v pohode, do prace ju nenuti. Tak normalne s kludnym svedomim by som na ten vylet isla.
Ja napriklad nemam problem svojmu nadriadenemu napisat, ze nepridem do prace, lebo sa mi nechce alebo ze idem na vylet. Mame dobre vztahy a sme predsa ludia. Aj on si obcas urobi volno, lebo sa mu nechce, lebo je piatok atd. Moj nadriadeny by mi urcite aj sam od seba napisal, ze mam ostat do konca tyzdna a ten piatok uz nechodit, lebo sa mi to neoplati 🙂

anonym_601319
20. máj 2026
@anonym_673b1c

@anonym_673b1c je to dovolenka a v praci ju nutne nepotrebuju. Dovolenka je na lubovolne travenie casu a nie na liecenie, na to je tu pn. Takze sa nemusi nikto bat ziadnej reputacie ked si beries dovolenku, na ktoru mas narok.

anonym_673b1c
Včera o 04:47
@anonym_601319

@anonym_673b1c je to dovolenka a v praci ju nutne nepotrebuju. Dovolenka je na lubovolne travenie casu a nie na liecenie, na to je tu pn. Takze sa nemusi nikto bat ziadnej reputacie ked si beries dovolenku, na ktoru mas narok.

@anonym_60131 dovolenka je jedna vec a aj jej využitie. Čo tomu predchádzalo druhá.

anonym_673b1c
Včera o 04:48
@anonym_691dad

@anonym_673b1c keby mi zamestnavatel dal akokolvek najavo, ze ma nutne potrebuje, tak do prace, samozrejme, pridem. Ale autorka pise, ze jej nadriadena je s tym v pohode, do prace ju nenuti. Tak normalne s kludnym svedomim by som na ten vylet isla.
Ja napriklad nemam problem svojmu nadriadenemu napisat, ze nepridem do prace, lebo sa mi nechce alebo ze idem na vylet. Mame dobre vztahy a sme predsa ludia. Aj on si obcas urobi volno, lebo sa mu nechce, lebo je piatok atd. Moj nadriadeny by mi urcite aj sam od seba napisal, ze mam ostat do konca tyzdna a ten piatok uz nechodit, lebo sa mi to neoplati 🙂

@anonym_691dad bežne nadriadený tlačí niekoho chorého aby prišiel do práce či mu naznačoval aby mal

anonym_601319
Včera o 05:47
@anonym_673b1c

@anonym_60131 dovolenka je jedna vec a aj jej využitie. Čo tomu predchádzalo druhá.

@anonym_673b1c nic zavazne tomu nepredchadzalo, to autorka privelmi riesi co netreba.

anonym_961735
Včera o 12:03

Ja by som si hlavne nebrala den dovolenky na liecbu. Ja mam dovolenku svatu, je to cas pre mna, na oddych, vypnutie, a teda nemienim si ju minut na liecbu choroby.
To je jedna vec.
Ak mas moznost si zobrat iny typ volna, alebo mas pocit, ze mas dost docolenky, tak si vezmi aj piatok. Zostan doma, nemusis ist na vylet ak sa tak necitis, ale do prace tiez nemusis ist, hlavne ked je o pracu postarane.

Priatel ma spolovice pravdu, zdravie je prednejsie tak sa do prace nehrab za kazdu cenu, ale netreba to prehanat ani druhym smerom, takze oddychuj ak si po chorobe.

sidicek
Dnes o 08:10
@anonym_673b1c

@anonym_673b1c je to smiesne , preco si vobec pri chorobe berie dovolenku a nie PV? To je neserioznost zamestnavatela a nie zamestnanca.

anonym_673b1c
Dnes o 09:40
@sidicek

@anonym_673b1c je to smiesne , preco si vobec pri chorobe berie dovolenku a nie PV? To je neserioznost zamestnavatela a nie zamestnanca.

@sidicek kde píše, že si ju musela brať? a čo má s tým môj komentár?

sidicek
Dnes o 14:52
@anonym_673b1c

@sidicek kde píše, že si ju musela brať? a čo má s tým môj komentár?

@anonym_673b1c lebo ju oznacujes ako neserioznu ,ak nelezi doma pocas svojej dovolenky. Neseriozny je zamestnavatel, ktory neuznava PV.

anonym_673b1c
Dnes o 15:42
@sidicek

@anonym_673b1c lebo ju oznacujes ako neserioznu ,ak nelezi doma pocas svojej dovolenky. Neseriozny je zamestnavatel, ktory neuznava PV.

@sidicek áno, neseriózny by bol každý pre mňa ten kto nejde do roboty pretože je chorý a keď mu je lepšie pôjde počas toho času na výlet. O tom že si nemohla vziať PN nepíše. Možno preto lebo je to pre ňu nevýhodné vzala si radšej dovolenku. Viac si myslím nie je potrebné riešiť

sisaka
Dnes o 16:22

1. Neberiem si dovolenku, keď som chorá
2. Viem sa za seba rozhodnúť a nepotrebujem k tomu názory cudzích ľudí
3. nenechavam sa manipulovať druhými ľudmi
4.keď mám možnosť byť na dovolenke a ten deň voľna mi nebude neskôr chýbať, tak volím deň voľna
5. keď mám dovolenku a mám šancu niekde vypadnúť, tak idem
6. ak má v ten deň voľno môj muž ešte lepšie, môžme tráviť deň spolu.