icon

Dokázali by ste darovať orgány vášho dieťaťa po jeho smrti?

Včera o 13:20
Strana
z2
nekonecna_katastrofa
Včera o 15:45

@anonym_autor ja áno. Môjmu dieťaťu by život nikto nevrátil, ale aspoň by jeho smrť nebola nezmyselná a niekto iný by mohol žiť. Moje orgány tiež môže manžel darovať, v tom mám dávno jasno.

tilly
Včera o 15:47
@anonym_0cb3bb

@tilly je super, že máš takéto nastavenie. Možno by bolo fajn si to ujasniť v rodine. Práve rodina rozhoduje, či telo bude použité na vedecké účely. My máme s mužom toto všetko vydiskutované čo si želáme.
Je to náročné rozhodnutie a sama neviem ci by som napr telo mojej mamy darovala vede. Nikdy sme sa o tom nebavili, nikdy sa o takéto veci nezaujímala a napr výstavy HumanBody jej osobne prídu hrozne nedôstojne, aj pitva blízkeho pribuzneho pre forenzne učely jej bola neprijemná, takže by som predpokladala jej nesúhlas a nesúhlasila tiež. Moja rodina (okrem muža) je v tomto smere dosť konzervatívna a malo informovaná, takže predpokladám, že by ani moje organy ani mŕtve telo nedarovali.
I keď je to len schránka a mnoho mladých lekárov sa na ňom môže naučiť mnoho nových vecí. Ved napr prvou nezákonnou pitvou sa ľudia koľko nového naučili o ľudskom tele - dovtedy sa učili na prasatách - iba príklad mimo tému 🙂

@anonym_0cb3bb ľahšie sa rozhoduje o sebe ako o blízkych

anonym_0789ab
Včera o 16:18

@anonym_autor ano, bola by som vdacna, ze dokazalo este niekomu dat sancu na dobry zivot a inym rodicom novu nadej. dcery maju 13 a 15 a uz sme to parkrat rozoberali, ze aj ja by som bola rada, keby raz moje organy niekomu posluzili ak to bude mozne. takisto manzel vie, ze by som s tym bola ok. podla mna by sa o tom malo hovorit viac, nerobit z toho tabu... ked sa mi nieco stane a pride tato otazka zo strany lekarov, aspon sa nebude manzel musiet trapit este tymto, kedze moj nazor pozna. Ale tak my uz sme si obaja vybrali aj piesne, ktore chceme, aby sa hrali na nasich pohreboch 😹

lubmar
Včera o 18:03

Kedysi velmi davno som videla pre mna zatial najemotivnejsie a najdoimavejsie video,ktore zatial nic neprekonalo, bolo to zo zahranicia , nakolko na Slovensku to tusim nie je mozne sa dozvediet,komu isli vase organy. Bolo to o matke,ktorej zomrelo dieta a jeho srdiecko transplantovali druhemu dietatku. A matka toho zijuceho dietata nahrala tlkot toho srdiecka a dala ho tej druhej matke na nahravke. A este pri stretnuti jej dala fonendoskop,aby ho mohla nazivo pocut v hrudniku jej dietata. Plakali velmi obe. Jedna bola stastna,ze akoby cast jej dietatka nadalej zije,a druha,ze jej dietatko dostalo druhu sancu na zivot.

maryetta
Včera o 18:07

Jasne. Bez vahania. Aj bez opytania. Podla mna by to malo byt automaticky.

sense
Včera o 18:13

Prvotne ma napadlo áno, vďaka tomu ma šancu na život niekto iný. Na druhej strane v danom momente neviem ... a teda dúfam, že nikdy nebudem stáť pred takým rozhodnutim

pribinak
Včera o 18:21

Na výške som poznala chalana, volal sa Samo, on dostal darovani obličku
Ledva ledva to prežil. Bez darovanej obličky by tu už nebol.

Prežívali sme to s ním všetci, ktorí sme ho poznali. Predtým zdravý chalan, bol za každú srandu a zrazu keď ste ho stretli tak sa cely žltý ledva vliekol, vychudnutý ťahal nohy za sebou, život z neho unikal

Potom sa zas jeho život vrátil do normálu, užíval lieky, ale všetko ok. Jeho rodina sa chcela poďakovať rodine darcu, ale oni chceli zostať v anonymite

Ja si nepotrebujem zobrať do hrobu nič, ak bude niečo zo mna použiteľné tak budem rada ak niekomu pomôžem. A tak to mame v rodine asi všetci

anonym_0cb3bb
Včera o 19:02
@tilly

@anonym_0cb3bb ľahšie sa rozhoduje o sebe ako o blízkych

@tilly toto je úplná pravda. O blízkych neviem ako by som sa v danej chvíli rozhodla, o sebe som im povedala hneď bez váhania co chcem.
Preto som síce v mladom veku ale jasne vyslovila, čo si v takom prípade želám, resp. neželam. Rodina by to mala jednoduchšie a bez vyčítať voči sebe.

anonym_4d488b
Včera o 19:24
@anonym_0cb3bb

@tilly toto je úplná pravda. O blízkych neviem ako by som sa v danej chvíli rozhodla, o sebe som im povedala hneď bez váhania co chcem.
Preto som síce v mladom veku ale jasne vyslovila, čo si v takom prípade želám, resp. neželam. Rodina by to mala jednoduchšie a bez vyčítať voči sebe.

Rada by som povedala, že áno, darovala by som. Ale ... mali sme v blízkej rodine nehodu, dievča 15 ročné najprv v kóme, čakalo sa, že sa dievča preberie. Žiaľ po čase lekári konštatovali mozgovú smrť a pýtali sa rodičov na darovanie orgánov. Matka za nič na svete nesúhlasila, verila, že jej dievčatko ešte môže vyhrať, že je ešte nádej. Ťažko to vysvetliť zúfalej matke, aby dala súhlas na odpojenie od prístrojov. Ja ju chápem i keď dievča xomrelo a možno jej potom aj bolo ľúto, že nesúhlasila (nikto už nemal odvahu sa jej neskôr na toto pýtať, pani v päťdesiatke vyzerá na sedemdesiat, tak ju to vzalo).

anonym_be0aef
Včera o 19:26
@anonym_b51952

asi nie, neviem nikdy som nebola ani len v podobnej situácii, keby išlo o nejakého iného príbuzného
ale nezamýšľali ste sa nad tým, že ak telo neumrie tak duša nemôže odísť? že ju to tu na zemi ešte bude viazať?

Nie. Ani prijať.
@anonym_b51952 Niečo na tom bude.

anonym_a5479a
Včera o 19:34

Nie, nedarovala. A budem tu za zlu. Orgány musia byt na odber živé a odoberajú sa, keď je telo ešte na prístrojoch. Mozog človeka nemáme vôbec tak preskúmaný aby sme 100% vedeli kedy je ozaj mŕtvy alebo nie.

anonym_cee0e1
Včera o 20:09

Všetky ktore tu píšete, že by ste organ neprijali, chcela by som Vás vidieť ak by Vám zomieralo dieťa ci muž, a jediná záchrana by bola transplantácia, či by ste stále mali tento názor
Rýchlo by ste menili názor

anonym_9986b6
Včera o 20:22

Nie

alickapusinka
Včera o 20:36

áno my sme súhlas pri dcére dali či niekomu niečo dali nevieme ani nás to nezaujimalo. Napríklad môj brat ktorý potreboval pečeň tak vedľa na posteli ležal mladý chlap v klinickej smrti mozog odumrety išli len orgány a boli by ho odpojili od prístrojov a vzali pečeň po suhlase samozrejme jeho rodičov a rodičia nedovolili môj brat by žil. Môjmu bratovi chybala len pečeň predtým normálne pracoval ked mu bolo dobre.Ak by pečeň dostal fungoval by dalej už nie ako zdraví ale fungoval by.Ich syn mal už po hávari mrtvý mozog len išli ostatne orgány. Ich syn nakoniec po mojom bratoví do 3 dni zomrel.Takže ONO ťažko povedať sú ľudia ktorý chcu dať šancu druhemu a sú ktorý nie a je im jedno či ten cudzi prežije.Sú rodičia ktorý ak by dieťa potrebovalo niečo teraz píšu že by nesuhlasili a však keby videli že im dieťa ide zomrieť názor by zmenili.

tiezjedna
Včera o 20:39

a ja úprimne poviem, že neviem... nie že by som nechcela, asi by ma nič netešilo viac ako vedomie, že niekomu zachráni život... ALE.... ja by som mala asi strašnú vnútornú potrebu vedieť, komu tie orgány idú a myslím si (pretože reálne neviem), že by som sa hrozne upla na toho človeka. Proste by som tú bolesť zo straty dieťaťa asi liečila tým, že by som chcela vidieť, ako dotyčný žije, chcela by som byť súčasťou jeho života. A to by určite nebolo dobré ani pre jednu stranu :( Myslím, že by som to takto mala, preto vôbec neviem, ako by som sa zachovala...

anonym_63d8ae
Včera o 20:52
@lubmar

Kedysi velmi davno som videla pre mna zatial najemotivnejsie a najdoimavejsie video,ktore zatial nic neprekonalo, bolo to zo zahranicia , nakolko na Slovensku to tusim nie je mozne sa dozvediet,komu isli vase organy. Bolo to o matke,ktorej zomrelo dieta a jeho srdiecko transplantovali druhemu dietatku. A matka toho zijuceho dietata nahrala tlkot toho srdiecka a dala ho tej druhej matke na nahravke. A este pri stretnuti jej dala fonendoskop,aby ho mohla nazivo pocut v hrudniku jej dietata. Plakali velmi obe. Jedna bola stastna,ze akoby cast jej dietatka nadalej zije,a druha,ze jej dietatko dostalo druhu sancu na zivot.

@lubmar Presne pre tieto zážitky by som to nedokázala urobiť. Ale nechcem na to ani len pomyslieť. Predstava, že moje dieťa niekde v niekom "žije" a ja sa s ním mám aj tak rozlúčiť je pre mňa desivá až morbídna - akoby som sa nevedela rozlúčiť poriadne a dieta nemalo pokoja..

rebellefleur
Včera o 21:00

@anonym_autor ja trochu poopravim svoje jednoznacne ano.. moja odpoved je, ze verim, ze ano. Toto je taka situacia, ze nikto si ju nedokaze a ani nechce predstavit a prvotne by kazdy jeden rodic asi stale dufal a veril, ze pride snad zazrak.. Nakolko som sa vsak od tinedzerskeho veku pohybovala a travila v nemocnici dost casto, videla som tam tolko deti/dospelych a tolko nie peknych osudov, tak verim, ze aj napriek takej prisernej situacii by som si dokazala na toto spomenut a suhlasila by som.

anonym_70ce87
Včera o 21:13

Ja tu len čumím, ako ľahko viete hovoriť, teda písať o smrti vlastného dieťaťa. Bez citu.
A nie, nesúhlasila by som.

pribinak
Včera o 21:14
@alickapusinka

áno my sme súhlas pri dcére dali či niekomu niečo dali nevieme ani nás to nezaujimalo. Napríklad môj brat ktorý potreboval pečeň tak vedľa na posteli ležal mladý chlap v klinickej smrti mozog odumrety išli len orgány a boli by ho odpojili od prístrojov a vzali pečeň po suhlase samozrejme jeho rodičov a rodičia nedovolili môj brat by žil. Môjmu bratovi chybala len pečeň predtým normálne pracoval ked mu bolo dobre.Ak by pečeň dostal fungoval by dalej už nie ako zdraví ale fungoval by.Ich syn mal už po hávari mrtvý mozog len išli ostatne orgány. Ich syn nakoniec po mojom bratoví do 3 dni zomrel.Takže ONO ťažko povedať sú ľudia ktorý chcu dať šancu druhemu a sú ktorý nie a je im jedno či ten cudzi prežije.Sú rodičia ktorý ak by dieťa potrebovalo niečo teraz píšu že by nesuhlasili a však keby videli že im dieťa ide zomrieť názor by zmenili.

@alickapusinka ach, aký ťažký príbeh. To musí byt strašne ťažké

anonym_611246
Včera o 21:25
@anonym_70ce87

Ja tu len čumím, ako ľahko viete hovoriť, teda písať o smrti vlastného dieťaťa. Bez citu.

@anonym_70ce87 polozena hypoteticka otazka sa tykala darovania organov. Nie zvladania umrtia

mondolina
Včera o 21:32
@anonym_70ce87

@anonym_70ce87
keby tvoje choré dieťa potrebovalo orgán iného človeka, aby prežilo....súhlasila by si s transplantáciou?

tiezjedna
Včera o 21:37
@anonym_70ce87

@anonym_70ce87 zbytočne to dramatizuješ...

ankare
Včera o 21:41

@anonym_autor asi ano

anonym_0cc776
Včera o 23:33

@anonym_autor áno, zažili sme v blízkej rodine a bez mihnutia oka. My zvažujeme naše telá venovať na štúdium a výskum anatomickému ústavu. Ak by sme sa pobrali skôr a orgány by boli súce, nech sa páči. U nás takáto téma vôbec nie je tabu máme to odkomunikované už dávno.

anonym_0cc776
Včera o 23:37
@anonym_0cb3bb

Všetky tu píšeme ako určite áno, určite darovali, určite rady pomohli. Žiaľ, v realite keď prežíva rodina najhoršie chvíle života a pod natlakom hroznych emocii a ešte poslednej nadeje, že možno predsa len sa preberie, neberte mu srdce ved možno zajtra, možno pozajtra ... v tej situacii by nejedni rodičia lekára s otázkou o darovaní poslali kade ľahšie. Poznám rodinu, ktorej dospelý člen mal mozgovú smrť a darovanie orgánov rázne odmietli, nechceli ho zabiť, ich príbuzný aj tak o 2 dni zomrel a pritom teraz jeho srdce mohlo žiť. Zo zákona sa zdravotníci pýtať nemusia, v skutočnosti sa však zvykneme pýtať rodiny. Napr my s mužom máme jasne dohodnuté, že v takejto situácii orgány toho druhého venujeme - ja ako zdravotník viem, čo by ma čakalo keby to odmietne a zbytočne mŕtve ležanie a jeho trapenie a čakanie na moju oficiálnu papierovú biologickú smrť odmietam a on má k tomu čisto racionálny názor, že tie organy už potrebovať nebude a bol by šťastný, keby on ako čakateľ na organy sa dočká darcu. Podľa mňa je toto dobre prebrať už za života - veľa ľudí oboznámi rodine kde chcú byť pochovaní, či spopolnení, aké kvety na hrob a aký pomník ale téma orgánov je tabu.
Ale keby sme v situacii ako rodicia, teraz si tiež hovoríme, že radi pomôžeme iným zúfalým rodičom, no v skutočnej situacii neviem, možno by som to nezvládla, neviem...

@anonym_0cb3bb zbožné prianie mať odkomunikované za života. Ja sa v 90% stretávam s tým, že smrť, pohreb to sú morbídne reči. Kdeže odber orgánov. Slováci sú v tomto neskutočne spiatočnícky.

anonym_0cc776
Včera o 23:42
@anonym_0cb3bb

@tilly je super, že máš takéto nastavenie. Možno by bolo fajn si to ujasniť v rodine. Práve rodina rozhoduje, či telo bude použité na vedecké účely. My máme s mužom toto všetko vydiskutované čo si želáme.
Je to náročné rozhodnutie a sama neviem ci by som napr telo mojej mamy darovala vede. Nikdy sme sa o tom nebavili, nikdy sa o takéto veci nezaujímala a napr výstavy HumanBody jej osobne prídu hrozne nedôstojne, aj pitva blízkeho pribuzneho pre forenzne učely jej bola neprijemná, takže by som predpokladala jej nesúhlas a nesúhlasila tiež. Moja rodina (okrem muža) je v tomto smere dosť konzervatívna a malo informovaná, takže predpokladám, že by ani moje organy ani mŕtve telo nedarovali.
I keď je to len schránka a mnoho mladých lekárov sa na ňom môže naučiť mnoho nových vecí. Ved napr prvou nezákonnou pitvou sa ľudia koľko nového naučili o ľudskom tele - dovtedy sa učili na prasatách - iba príklad mimo tému 🙂

@anonym_0cb3bb napríklad môj otec tvrdí už 15 rokov, že žiadny pohreb, ani rozlúčku, má v tom jasno. A ja budem trvať na tom, aby tak bolo. Mama nevie a o tej téme ani počuť.

anonym_0cc776
Včera o 23:45
@anonym_cee0e1

Všetky ktore tu píšete, že by ste organ neprijali, chcela by som Vás vidieť ak by Vám zomieralo dieťa ci muž, a jediná záchrana by bola transplantácia, či by ste stále mali tento názor
Rýchlo by ste menili názor

@anonym_cee0e1 👍👍👍

vler
Včera o 23:50
@anonym_a5479a

Nie, nedarovala. A budem tu za zlu. Orgány musia byt na odber živé a odoberajú sa, keď je telo ešte na prístrojoch. Mozog človeka nemáme vôbec tak preskúmaný aby sme 100% vedeli kedy je ozaj mŕtvy alebo nie.

@anonym_a5479a tak podme vsetkych tych mozgovo mrtvych- teda mrtvych- drzat na pristrojoch lebo co ak to nie je na 100%...a platit za zdrav. starostlivost o tychto ludi bude kto?
Financie su limitovane a musia ist na starostlivost o zivych ludi. Teraz su uz dostupne efektivne (aj) zobrazovacie melody ktore urcia ci je v mozgu aktivita alebo nie

Strana
z2