icon

Dokázali by ste darovať orgány vášho dieťaťa po jeho smrti?

16. feb 2026
Strana
z3
anonym_f58fa2
17. feb 2026
@anonym_70ce87

Ja tu len čumím, ako ľahko viete hovoriť, teda písať o smrti vlastného dieťaťa. Bez citu.
A nie, nesúhlasila by som.

@anonym_70ce87 To nie je bez citu, ale zachránim niekomu život, lebo viem, že moje dieťa už žiť nebude. Si sebecká!!!! Niekomu pečeň. niekomu oči, niekomu obličky, niekomu srdce!

anonym_0cb3bb
17. feb 2026
@anonym_0cc776

@anonym_0cb3bb napríklad môj otec tvrdí už 15 rokov, že žiadny pohreb, ani rozlúčku, má v tom jasno. A ja budem trvať na tom, aby tak bolo. Mama nevie a o tej téme ani počuť.

@anonym_0cc776 to je pravda, že na Slovensku sú takéto témy tabu, akoby sme zabudli, že raz zomrieme. Keby som túto tému vytiahla pred rodičmi tak ma pošlú do kelu a urazia sa na mňa. Aspoň, že s mužom som si to mohla vykomunikovať normálne.
Tiež poznám prípad ako spomínaš svojho otca - ujo to má rovnako a chce byť spopolnený, jeho žena slávnostne pochovaná ako britská kráľovná - nezhody a nedorozumenia, nakoniec rozhodne ten, ktorý zomrie druhý a ten prvý z nich má zrejme smolu.
Mala som aj tetu, ktorá na smrteľnej posteli povedala ako si to želá a že chce byť pochovaná v rodičovskom hrobe o ktorý sa celý život starala a po jej smrti schátra. Rodina aj tak pochovala inde, tam kde to im viac pasovalo, v ,,lukrativnešej" stvrti cintorína. Smutné ako niektorí ľudia nedokážu ani posledné prianie dodržať len kvôli svojej vôli. Ono to musí byť ťažké hovoriť o tom so svojimi deťmi, už len kvôli tomu by som to splnila.

alickapusinka
17. feb 2026
@pribinak

@alickapusinka ach, aký ťažký príbeh. To musí byt strašne ťažké

@pribinak veru je aj po rokoch veľmi ťažke . Vždy hovorime z manželom že ak niekto je sklamaný s pohlavia dieťatka tak to je smútne. A môj brat tak isto ved pracoval pre tento štát a čo urobiš ľudia sú všeliaky.Musime žiť dale aj ked sme stratili milovanu jedinu dcérku.A mám aj kopec zažitkov s bratom už iba v spomienkách. Ja veľmi smútim aj s tými ktore nemôžu mať deti tu na MK ani po lekarskom zasahu je to smútne a krute.Každý kto ma deti by si mal vážiť že sú zdrave.

zuzanka.zuzu
17. feb 2026
@anonym_a5479a

Nie, nedarovala. A budem tu za zlu. Orgány musia byt na odber živé a odoberajú sa, keď je telo ešte na prístrojoch. Mozog človeka nemáme vôbec tak preskúmaný aby sme 100% vedeli kedy je ozaj mŕtvy alebo nie.

@anonym_a5479a všetko treba brať za súčasného stavu vedomosti o mozgu... ani ty by si sa teraz nenechala operovať lekárom s neumytými rukami a kedysi bežná vec, dokonca samotní lekári vysmiali kolegu ktorý na to prišiel, že treba umývať ruky 🤷 súčasná veda má nejaké limity poznania a hlavne limity čo zvládnu lekári zachrániť čiže ak povedia že už pacienta nezvládnu oživiť tak myslia teraz, nie o 200-300 rokov 🤷

zuzanka.zuzu
17. feb 2026

dieťata - ťažko povedať 🙈
moje - bez problémov... mne už budú fakt k ničomu 😀 žiadny opracovaný kameň a.k.a hrob mi ku šťastiu netreba, stačí nech si spomenú a zapália sviečku 🤷

romanovic
17. feb 2026

@anonym_autor ano. Rovnako chcem, aby moje boli darovane.

wwwwerunka
17. feb 2026

Dcerkine orgány neboli vhodné na darovanie( pytali sme sa) Uzivala vela liekov+ slabe okyslicenie organizmu
Ja som po jej smrti tazko niesla uz len predstavu ze by sa jej niekto cudzi dotykal, nedaj boze by ju "rezal"
Aj do oblecenia som si ju obliekla sama.
Takze za mna nie. Mozno je to sebecke ale nedokazala by som to.

romanovic
18. feb 2026
@wwwwerunka

Dcerkine orgány neboli vhodné na darovanie( pytali sme sa) Uzivala vela liekov+ slabe okyslicenie organizmu
Ja som po jej smrti tazko niesla uz len predstavu ze by sa jej niekto cudzi dotykal, nedaj boze by ju "rezal"
Aj do oblecenia som si ju obliekla sama.
Takze za mna nie. Mozno je to sebecke ale nedokazala by som to.

@wwwwerunka Uprimnu sustrast, zasielam objatie.
Ak sa mozem opytat, co sa stalo?
Mam dieta s dg, na ktoru zomrel aj moj manzel/jej otec s progresivnejsim priebehom...

wwwwerunka
19. feb 2026
@romanovic

@wwwwerunka Uprimnu sustrast, zasielam objatie.
Ak sa mozem opytat, co sa stalo?
Mam dieta s dg, na ktoru zomrel aj moj manzel/jej otec s progresivnejsim priebehom...

@romanovic
Dcerka sa narodila s tazkou hypoxiou. Mala vazne poskodeny mozog, epilepsia, nevedela prehltat
V nemocnici sa nakazila bakteriou, potom mala neustale zapal pluc ( cca kazde 2-3 tyzdne)
Umrela na sepsu ako 7 mesacna

anonym_872415
20. feb 2026
@maryetta

Jasne. Bez vahania. Aj bez opytania. Podla mna by to malo byt automaticky.

@maryetta automaticky? Veď orgány sa odoberajú ešte "živé" To znamená, že definitívna smrť nastane po ich odobratí, nie pred tým. A ty by si bola ok s tým, aby toto robili automaticky?

maryetta
20. feb 2026
@anonym_872415

@maryetta automaticky? Veď orgány sa odoberajú ešte "živé" To znamená, že definitívna smrť nastane po ich odobratí, nie pred tým. A ty by si bola ok s tým, aby toto robili automaticky?

@anonym_872415 nemyslela som to tak ze teraz mi niekto zaklope na dvere a povie-pod na organy. Ale ked je uz zdravotny stav natolko vazny-nezvratny tak....

anonym_bd5e7b
20. feb 2026

Ma niekto vlastnu skusenost?????

Lebo ked pride k tomu, tak realita je uplne ina, to je potrebne prijat ako fakt. Ja osobnu skusenost mam, s mojim rodicom. Boli sme ako trosky, v tak nesmiernom zufalstve z toho soku, co sa udialo ze nas ta otazka ci darujeme uplne zaskocila a nerozmyslali sme tak, ako sme takto ako teraz vacsina tu, ze jasne samozrejme... proste vtedy sme si nevedeli predstavit, ved ona dycha (nevideli sme to,ze stroj,vtedy proste racio ide bokom) a oni ju chcu rozobrat? Doktorka sa len opytala, nevysvetlovala viac, keby ano, suhlasi by sme asi, ale vtedy bola len emocia, ze ona urcite este nieco citi a oni jej zaziva odoberu oblicku napr...

katuskamala1
20. feb 2026
@anonym_4d488b

Rada by som povedala, že áno, darovala by som. Ale ... mali sme v blízkej rodine nehodu, dievča 15 ročné najprv v kóme, čakalo sa, že sa dievča preberie. Žiaľ po čase lekári konštatovali mozgovú smrť a pýtali sa rodičov na darovanie orgánov. Matka za nič na svete nesúhlasila, verila, že jej dievčatko ešte môže vyhrať, že je ešte nádej. Ťažko to vysvetliť zúfalej matke, aby dala súhlas na odpojenie od prístrojov. Ja ju chápem i keď dievča xomrelo a možno jej potom aj bolo ľúto, že nesúhlasila (nikto už nemal odvahu sa jej neskôr na toto pýtať, pani v päťdesiatke vyzerá na sedemdesiat, tak ju to vzalo).

@anonym_4d488b presne tak.. rovnaka skusenost... :(

anonym_18ebda
20. feb 2026
@anonym_0cc776

@anonym_0cb3bb napríklad môj otec tvrdí už 15 rokov, že žiadny pohreb, ani rozlúčku, má v tom jasno. A ja budem trvať na tom, aby tak bolo. Mama nevie a o tej téme ani počuť.

@anonym_0cc776 vies co, nad tymto som aj ja premyslala a po par pohreboch, stratach v rodine a v okoli, si nemyslim, ze je hrdinstvo taketo nieco vyhlasovat a bez suhlasu najblizsej osoby to ziadat. Ten pohreb/rozlucka nie je pre toho zosnuleho, je to v prvom rade pre pozostalych. Je pekne, ze si to on tak praje, ale zamyslel sa on, alebo ty nad tym ako sebecky to musi zniet cloveku co ma potrebu sa rozlucit, mat tu poslednu rozlucku, pohreb? Lebo su aj taki ludia. Taketo nieco by si tvoj otec mal v prvom rade so svojou manzelkou riesit a nie s tebou, a ona by mala byt ta co bude mat v tom slovo. A nie ty. A to nemyslim v zlom.

anonym_0cc776
20. feb 2026
@anonym_18ebda

@anonym_0cc776 vies co, nad tymto som aj ja premyslala a po par pohreboch, stratach v rodine a v okoli, si nemyslim, ze je hrdinstvo taketo nieco vyhlasovat a bez suhlasu najblizsej osoby to ziadat. Ten pohreb/rozlucka nie je pre toho zosnuleho, je to v prvom rade pre pozostalych. Je pekne, ze si to on tak praje, ale zamyslel sa on, alebo ty nad tym ako sebecky to musi zniet cloveku co ma potrebu sa rozlucit, mat tu poslednu rozlucku, pohreb? Lebo su aj taki ludia. Taketo nieco by si tvoj otec mal v prvom rade so svojou manzelkou riesit a nie s tebou, a ona by mala byt ta co bude mat v tom slovo. A nie ty. A to nemyslim v zlom.

@anonym_18ebda môj otec vie o čom rozpráva a má na to svoje dôvody. Nikdy nemal rád pokrytectvo a ceremónie. Ak 20 rokov nevidí svojich súrodencov tak prečo by sa mali s ním lúčiť? Zaujímať sa treba počas života, nie vyplakávať ciťáky na kare. NESKORO. Povedal mame nech sa neopováži. A ja súhlasím. Treba to rešpektovať. To je to isté, ako keď si neprajem katolícky pohreb, nechodím do kostola a drb pohreb s farárom a zádušná omša. Každý nech rozhoduje o svojom pohrebe, svojej svadbe a nech nerealizuje iné podĺa svojich predstáv. A tiež to nemyslím v zlom. Ja tiež nepotrebujem tanečky okolo úmrtia, ohľadom smrti mám jasno.

anonym_0cc776
20. feb 2026
@anonym_0cb3bb

@anonym_0cc776 to je pravda, že na Slovensku sú takéto témy tabu, akoby sme zabudli, že raz zomrieme. Keby som túto tému vytiahla pred rodičmi tak ma pošlú do kelu a urazia sa na mňa. Aspoň, že s mužom som si to mohla vykomunikovať normálne.
Tiež poznám prípad ako spomínaš svojho otca - ujo to má rovnako a chce byť spopolnený, jeho žena slávnostne pochovaná ako britská kráľovná - nezhody a nedorozumenia, nakoniec rozhodne ten, ktorý zomrie druhý a ten prvý z nich má zrejme smolu.
Mala som aj tetu, ktorá na smrteľnej posteli povedala ako si to želá a že chce byť pochovaná v rodičovskom hrobe o ktorý sa celý život starala a po jej smrti schátra. Rodina aj tak pochovala inde, tam kde to im viac pasovalo, v ,,lukrativnešej" stvrti cintorína. Smutné ako niektorí ľudia nedokážu ani posledné prianie dodržať len kvôli svojej vôli. Ono to musí byť ťažké hovoriť o tom so svojimi deťmi, už len kvôli tomu by som to splnila.

@anonym_0cb3bb otras a vrchol arogancie želania nebohého!

henka123123
20. feb 2026

Urcite ano..pretoze aj keby trebalo mojmu dietatu organ.napr.srdce ..tak jedine nad cim by som rozmyslala kazdy den kedy sa uz najde pre nho vhodne a vobec by som v tej chvili nerozmyslala ze ale preto musi nejake druhe dieta zomriet...bohuzial je to tak...jedno zomrie ale zachrani druhe...

tamina11
Včera o 08:56
@anonym_d4b4fa

Veľmi smutná téma ktorej by som sa nechcela dožiť v realite 💔 klobúk dole pred vami ktoré ste tým prešli a museli ste rozhodnúť aj o tomto. Názor mam na to taky ze je to pekne gesto a pomôže to iným ľuďom ale keby sa ma na to niekto opýta v záchvate plaču hnevu a všetkého čo človek Prežíva po smrti asi by som po ňom niečo hodila. V tom momente mi to príde také ako keď sup čaká na svoju potravu, len chvíľu po tom co príde najhoršia bolesť už číha x lekárov a x pacientov na organy daného človeka.. Smútok skresľuje vnímanie človeka. Každý ho prežíva inak.

@anonym_d4b4fa Pani zlatá, po smrti už nič neprežívate. Mozog je mrtvy a je hotovo. To si ako myslíte, že keď človeka pochovajú, že o tom vie? Trochu súdnosti a dovzdelajte sa.

anonym_e09dc5
Včera o 09:21

Svoje určite áno, ale dieťaťa fakt neviem, záležalo by od okolností, čo by bola príčína toho stavu, či by som verila ešte v zázrak, alebo by som bola presvedčená že už sa nestane.

tamina11
Včera o 10:01
@anonym_872415

Orgány sa odoberajú vo väčšine prípadov po mozgovej smrti. Človek s potvrdenou mozgovou smrťou bolesť cítiť nemôže. Pri mozgovej smrti je nezvratne zničený celý mozog vrátane mozgového kmeňa. To znamená, že:
mozog už nepracuje vôbec, neexistuje vedomie ani vnímanie, signály bolesti sa nemajú kde spracovať.
Bolesť totiž nevzniká len v nervoch – musí ju spracovať mozog. Ak mozog definitívne nefunguje, vnímanie bolesti nie je možné.
Počas odberu orgánov lekári často podávajú:
anestetiká alebo sedatíva, lieky na uvoľnenie svalov
Ale nie kvôli bolesti. Dôvody sú hlavne:
aby sa potlačili reflexné pohyby tela (môžu vzniknúť zo miechy)
aby sa stabilizoval krvný tlak a orgány pre transplantáciu
aby bol zákrok technicky bezpečný
Tieto reflexy môžu vyzerať ako pohyb, ale nevychádzajú z mozgu – sú len zo spinálnych reflexov miechy.
Mozgová smrť sa potvrdzuje veľmi prísnym postupom (viaceré neurologické testy, často dvaja lekári, niekedy EEG alebo testy prietoku krvi v mozgu). Až potom je človek právne aj medicínsky považovaný za mŕtveho.

anonym_d4b4fa
Včera o 12:26
@tamina11

@anonym_d4b4fa Pani zlatá, po smrti už nič neprežívate. Mozog je mrtvy a je hotovo. To si ako myslíte, že keď človeka pochovajú, že o tom vie? Trochu súdnosti a dovzdelajte sa.

@tamina11 išlo mi skôr o otázku etiky alebo neviem čoho neviem ako to nazvať. V nemocnici hneď číhajú ako supy a toto sa mi tak nepáči. Človek nestihne vstrebať takúto bolesť a hneď musí riešiť a rozhodovať čo bude s orgánmi. Na to treba mať žalúdok obdivujem tých čo to vedia. Nemusíme ma poučovať o súdnosti. Svoje telo plánujem darovať lekárskej fakulte nech sa na ňom učia a vypitvaju čo potrebujú. S tým problém fakt nemám

anonym_872415
Včera o 19:53
@tamina11

Orgány sa odoberajú vo väčšine prípadov po mozgovej smrti. Človek s potvrdenou mozgovou smrťou bolesť cítiť nemôže. Pri mozgovej smrti je nezvratne zničený celý mozog vrátane mozgového kmeňa. To znamená, že:
mozog už nepracuje vôbec, neexistuje vedomie ani vnímanie, signály bolesti sa nemajú kde spracovať.
Bolesť totiž nevzniká len v nervoch – musí ju spracovať mozog. Ak mozog definitívne nefunguje, vnímanie bolesti nie je možné.
Počas odberu orgánov lekári často podávajú:
anestetiká alebo sedatíva, lieky na uvoľnenie svalov
Ale nie kvôli bolesti. Dôvody sú hlavne:
aby sa potlačili reflexné pohyby tela (môžu vzniknúť zo miechy)
aby sa stabilizoval krvný tlak a orgány pre transplantáciu
aby bol zákrok technicky bezpečný
Tieto reflexy môžu vyzerať ako pohyb, ale nevychádzajú z mozgu – sú len zo spinálnych reflexov miechy.
Mozgová smrť sa potvrdzuje veľmi prísnym postupom (viaceré neurologické testy, často dvaja lekári, niekedy EEG alebo testy prietoku krvi v mozgu). Až potom je človek právne aj medicínsky považovaný za mŕtveho.

@tamina11 ja nepíšem nič o bolesti. Píšem len to, že definitívne človeka zabije odber orgánov. Rozhodne by som mala problém s tým, aby sa to robilo automaticky, ako tu dotyčná spomenula.

marca12
Včera o 19:59

@anonym_autor Neviem. Teraz hovorim ano,ale ktovie ako by som sa rozhodla v takom rozpolozeni,ked ti zomrie dieta. Ani si to nejdem predstavovat. Takze hovorim teoreticky ano,ale v praxi by to bolo skor asi nie.

sandrasstini
Včera o 20:15

A ja sa pridavam zase k zene vyssie, co pisala ze si nevie predstavit ze to telo nebude ulozene v celku, ale “na kusky”, vobec si neviem predstavit ako by som to spracovala psychicky..a uprimne pri takej bolesti ako strata dietata, by mi nenapadlo mysliet na inych, zial. Tak isto ako keby vase dieta potrebuje organ, modlili prosili by ste zan, aj ked danou je smrt ineho dietata. Mozno po dohovoroch s lekarmi atd atd by som nazor zmenila…su to tazke a silne veci.

Strana
z3