Hypotéka s partnerom alebo samostatne?
Keby mate moznost postavit dom alebo kupit dom SÁM aj ked mate manzela/ku tak isli by ste doho sami alebo spolu? Myslim tak aby to bolo len na vase meno
Mimochodom, ak nemáte zrušené BSM, tak ak by bol dom iba tvoj, tak splácať budeš zo spoločných peňazí (pretože vaše príjmy sú spoločné). Čo budete platiť tomu druhému, aby to bolo fér?
Ak partner, tak kľudne sám, ak manžel, tak to už vlastne ani nejde asi. Iba s rozdeleným BSM, ale nadobudnutý majetok a peniaze v manželstve sú spoločné... tak by si manželku musel dať na LV, alebo aj nie, ale pri napr. rozvode by si ju musel vyplatiť z domu. Aj dedenie pri napr. tvojej smrti by ona dedila iba tvoju polovicu a svoju by už mala.
Ak partner, tak kľudne sám, ak manžel, tak to už vlastne ani nejde asi. Iba s rozdeleným BSM, ale nadobudnutý majetok a peniaze v manželstve sú spoločné... tak by si manželku musel dať na LV, alebo aj nie, ale pri napr. rozvode by si ju musel vyplatiť z domu. Aj dedenie pri napr. tvojej smrti by ona dedila iba tvoju polovicu a svoju by už mala.
@kocuris dá sa to aj v manželstve a aj bez zrušenia BSM. Je to tzv. zúženie BSM na danú nehnuteľenosť/hypotéku. Jedna návšteva u notára.
keby som mala moznost, tak jednoznacne sama. To sa ale v manzelstve neda. Len ako pisala melanta-zuzit BSM na danu nehnutelnost. Nerozumiem, preco sa kazdy chabre do spolocnej nehnutelnosti. Pri rozvode je to neprakticke. Ale vacsinou su to zeny, co chcu byt spolumajitelkami bez toho, aby prispeli.
keby som mala moznost, tak jednoznacne sama. To sa ale v manzelstve neda. Len ako pisala melanta-zuzit BSM na danu nehnutelnost. Nerozumiem, preco sa kazdy chabre do spolocnej nehnutelnosti. Pri rozvode je to neprakticke. Ale vacsinou su to zeny, co chcu byt spolumajitelkami bez toho, aby prispeli.
@anonym_8bf0a2 s tou spoločnou nehnuteľnosťou. Tak ideálne je, ak by mal kždý svoju vlastnú. Ale na to nemajú financie všetci. A faktom je, že ak sa v manželstve kupuje nehnuteľnosť, ktorú bude vlastniť len jeden z páru, tak nie je fér, že splácať sa bude zo spoločných peňazí. A k tým ženám, čo spomínaš - áno, toto je koníkovský fenomén, čakať, že muž sám zabezpečí nehnuteľnosť a napíše ju na ženu.
@melanta Len s tým musí súhlasiť aj manžel autorky, bez jeho súhlasu to nepojde.
@anna777115 to je logické, nikde ani nepíšem opak.
Ak plánujete ostať do smrti spolu tak spoločne, prečo by mal druhý zariaďovať a zveľaďovať cudzí dom?
Pokial si to vies zafinancovat sam, tak do toho chod sam.. vsetko ostatne su - naivne tuzby "navzdy spolu", ale realita je rozchod, rozvod vsade okolo... tych parov, co su spolu roky, je ako safranu. Alebo teda pary, co potrebuju dat financie dokopi, aby im na tu hypoteku vobec vyslo.
Ak plánujete ostať do smrti spolu tak spoločne, prečo by mal druhý zariaďovať a zveľaďovať cudzí dom?
@anonym_a3b6a1 to stačí plánovať ostať spolu a bude to tak? 😅
@anonym_autor no ak máte financie na dva domy, tak prečo nie. Ale aby jeden splácal hypotéku dlhé roky zo spoločných peňazí a druhý nič nevlastnil, je trošku cez.
zrusenie BSM neexistuje... zuzenie... a na cokolvek, na com sa obomi podpismi dohodnut... cize ano, da sa
A z čoho budeš platiť hypotéku? ČI to budú platiť napr tvoji rodičia? Pretože manželka má nárok na polovicu splátok hypo aj keď si to "platíš sám" :D
zrusenie BSM neexistuje... zuzenie... a na cokolvek, na com sa obomi podpismi dohodnut... cize ano, da sa
@anonym_f66ccc
@anonym_f66ccc ale áno, zrušenie BSM existuje. Zúženie je zúženie na konkrétnu nehnuteľnosť, či úver, či iný "kus" majetku. Zrušenie je, že nič v manželstve nespadá do BSM, každý má svoj príjem, svoj majetok. Zúženie sa rieši u notára, zrušenie na súde. Súd to schvaľuje napríklad u podnikateľov, primárne z dôvodu, aby podnikanie jedného člena rodiny nezruinovalo aj druhého partnera a deti.
@melanta a čo v prípade hypotéky a jeho splácala napr. 30 rokov v manželstve? Obzvlášť, keď hodnota mehnutelnosti bude stúpať
@anonym_66905a nechápem otázke? K tomu splácaniu som sa vyjadrila. Nie je fér, aby som si kúpila nehnuteľnosť a chcela od muža, aby ju splácal aj on. Čiže ak si chce niekto v pár kúpiť nehnuteľnosť iba na seba, v poriadku, ale nech si ju financuje výlučne z vlastných zdrojov.
@anonym_f66ccc
@anonym_f66ccc ale áno, zrušenie BSM existuje. Zúženie je zúženie na konkrétnu nehnuteľnosť, či úver, či iný "kus" majetku. Zrušenie je, že nič v manželstve nespadá do BSM, každý má svoj príjem, svoj majetok. Zúženie sa rieši u notára, zrušenie na súde. Súd to schvaľuje napríklad u podnikateľov, primárne z dôvodu, aby podnikanie jedného člena rodiny nezruinovalo aj druhého partnera a deti.
@melanta ano mas pravdu.. myslela som to skor v kontexte tohto pripadu
@anonym_autor
Nezosobaseni sam, v manzelstve spolocne.
@anonym_66905a nechápem otázke? K tomu splácaniu som sa vyjadrila. Nie je fér, aby som si kúpila nehnuteľnosť a chcela od muža, aby ju splácal aj on. Čiže ak si chce niekto v pár kúpiť nehnuteľnosť iba na seba, v poriadku, ale nech si ju financuje výlučne z vlastných zdrojov.
@melanta no áno, ja sa pýtam ako je to potom v takých prípadoch spravodlivé, keď si daná osoba zafinancuje tú nehnuteľnosť na hypo. Chápem, že pri rozchode, polovicu splátok vrátiť musí, ale čo samotné zhodnotenie nehnutelnosti
sme partneri, nie manželia a mame spoločnu nehnutelnost 50/50 aj hypo aj na LV. ja mam svoj byt okrem toho (vlastny) a on ma tiez vlastny byt.
poznam plno parov ktore si prvu nehnutelnost kupili ako frajeri/partneri a az neskôr prišlo k svadbe. Z mojho okolia asi nikto kto si kupil spolocnu nehnutelnost pred svadbou sa nerozisiel (poznam asi 4-5 parov)
@melanta no áno, ja sa pýtam ako je to potom v takých prípadoch spravodlivé, keď si daná osoba zafinancuje tú nehnuteľnosť na hypo. Chápem, že pri rozchode, polovicu splátok vrátiť musí, ale čo samotné zhodnotenie nehnutelnosti
@anonym_66905a čo s tým má zhodnotenie? Teda ak sa bavíme o tom, že kúpiš nehnuteľnosť iba na seba, splácaš ju zo spoločných peňazí. Rozvedieš sa, vyplatíš ex polovicu zo splátok zaplatených za manželstva. A koniec. Ex nemá nárok na nič, čo súvisí s tým, že nehnuteľnosť sa za tie roky zhodnotila. Preto je potrebné vedieť sa dohodnúť vopred. Nečakať, že niekto mi dá majetok len tak zadarmo bez pričinenia, alebo že niekto bude financovať a zveľaďovať môj majetok.
@anonym_66905a čo s tým má zhodnotenie? Teda ak sa bavíme o tom, že kúpiš nehnuteľnosť iba na seba, splácaš ju zo spoločných peňazí. Rozvedieš sa, vyplatíš ex polovicu zo splátok zaplatených za manželstva. A koniec. Ex nemá nárok na nič, čo súvisí s tým, že nehnuteľnosť sa za tie roky zhodnotila. Preto je potrebné vedieť sa dohodnúť vopred. Nečakať, že niekto mi dá majetok len tak zadarmo bez pričinenia, alebo že niekto bude financovať a zveľaďovať môj majetok.
@melanta jasne, ja len tak polemizujem, že zhodnotenie nehnuteľnosti má aj vďaka tomu druhému.
S partnerom sama, s manželom spolu
No realita je taka ze ten co to kupi si to aj bude splacat, este niesme zobraty ale bavili sme sa ze pol na pol ale podla mna je lepsie to mat na seba pretoze obaja sme z rozvedenych rodinn a vieme co to je ked sa dvaja rozchadzajj
No realita je taka ze ten co to kupi si to aj bude splacat, este niesme zobraty ale bavili sme sa ze pol na pol ale podla mna je lepsie to mat na seba pretoze obaja sme z rozvedenych rodinn a vieme co to je ked sa dvaja rozchadzajj
@anonym_autor Nikdy nič spoločné. Dnes ste spolu, zajtra byť nemusíte. Najlepšie neriešiť manželstvo vôbec a každý mať vlastnú nehnuteľnosť, ktorú si sám spláca.

Stavali sme dom a ani nám nenapadlo, že by bol vlastník iba jeden z nás. Stavali sme dom ako naše spoločné bývanie pre náš spoločný život.