Investovať do auta alebo do bývania?
Zdravím, neviem ako to rozpisať ale nejako začnem. Som pracujúci chlap v zahraničí, našetrené peniaze mám tak 20-30% na nehnuteľnosť no otázka je či mám ešte 2-3 roky porobiť v zahraničí a tak poriešiť bývanie s tým že by som potom zobral nízku hypotéku na bývanie a ak bude bývanie tak potom auto alebo mám si kúpiť auto ktoré by stálo dosť peňazí a tak šetriť na bývanie ? Čo by bolo lepšie ? Auto veľmi nevyužívam ale zas ma to dosť láka, nuž keď vidím mladých kolegov ktorí za mlada kupovali drahé značky áut tak tvrdili že je to somarina lebo teraz sú už starší, majú frajerky a všetky peniaze dali do áut. Vraveli že by to už neurobili lebo ak by nekupovali v mladom veku drahé značky áut tak by mali už poriesene bývanie a nemuseli v 30 rokov bývať pri rodičoch 😃
Len mňa tiež láka kúpiť si auto a dopriať si niečo luxusnejšie ale ta nejako cítim že je to zle rozhodnutie. Čo by ste robili na mojom mieste ?
Ja si tiež myslím. Auto stojí 25 tisíc ktoré mám vyhliadnute ale ta toľko peňazí dať do auta je asi somarina. Volím si ich odložiť a porobiť ešte 2-3 roky v zahraničí a prv poriešiť bývanie ? Asi by to bola správna voľba. No neviem, auto ma láka ale ta zas ak som v robote to auto nevyužijem...
@anonym_autor Urcite by som si nekupovala auto,ktore nepotrebujem a urcite nie tak drahe. Zaklad je byvanie. Rob este 2-3 roky,zariad si byvanie a potom uvazuj o aute,ak ho vyuzijes.
Ja si tiež myslím. Auto stojí 25 tisíc ktoré mám vyhliadnute ale ta toľko peňazí dať do auta je asi somarina. Volím si ich odložiť a porobiť ešte 2-3 roky v zahraničí a prv poriešiť bývanie ? Asi by to bola správna voľba. No neviem, auto ma láka ale ta zas ak som v robote to auto nevyužijem...
@anonym_autor tak 25 000€ stoja teraz priemerné autá. Ešte by som povedala, že priemerné začínajú okolo 30 000€. Už závisí len od teba, či je pre teba nevyhnutnosť
@anonym_autor Urcite by som si nekupovala auto,ktore nepotrebujem a urcite nie tak drahe. Zaklad je byvanie. Rob este 2-3 roky,zariad si byvanie a potom uvazuj o aute,ak ho vyuzijes.
@marca12 no ja som rozmýšľal že fakt tie 2-3 roky potiahnem v zahraničí žeby som sa mal lepšie a ak by som mal poriesene bývanie tak auto by som mohol aj na splátky keďže bývanie by bolo poriesene. Asi si tie peniaze odložím 😃
Čo pozerám ponuky na byty tak sú dosť drahé a neviem ani čo bude o pár rokov, myslíš že tie ceny pôjdu dole alebo hore ? Zas je dosť veľký dopyt po bytoch
@anonym_autor tak 25 000€ stoja teraz priemerné autá. Ešte by som povedala, že priemerné začínajú okolo 30 000€. Už závisí len od teba, či je pre teba nevyhnutnosť
@anonym_125f84 no premna to je luxusné auto, 25k peňazí je dosť 😃 nevyhnutnosť by som to nenazval, skôr túžba si niečo dopriať, som milovník áut ale ta zatiaľ bývam pri rodičoch a neviem či je dobrý nápad kupovať tak drahé auto
@anonym_125f84 no premna to je luxusné auto, 25k peňazí je dosť 😃 nevyhnutnosť by som to nenazval, skôr túžba si niečo dopriať, som milovník áut ale ta zatiaľ bývam pri rodičoch a neviem či je dobrý nápad kupovať tak drahé auto
@anonym_autor ja som to myslela ináč. Je to dosť peňazí, ale keď chceš nové auto nejaké priemerné,za menej ako 25 000€ nekúpiš. Tak išli ceny áut hore. A áno, dôležitejšie je vlastné bývanie. Ja som sa len pozastavila na tej cene vozidla
zobrala by som hypo , kupila byt dala do prenájmu a tie 2-3 roky porobila v zahraničí ešte
ja som to tak urobila splatilo som hypo 2x rýchlejšie kedže sú akoby 2 príjmy
auto ty je nanič v zahraničí a ked ho kupiš nebudeš mať na hypo
Ja len, že 25 000 stoja také normálne autá. Ja som si kupovala Rio, jednoliter, benzín, automat a cena bola cez 17 000 eur. Chcela som Kodiaq, ale jeho cena bola cez 50 000, tak som sa upratala. Čiže mám totál základné auto, žiadny luxus, práve naopak.
Ja len, že 25 000 stoja také normálne autá. Ja som si kupovala Rio, jednoliter, benzín, automat a cena bola cez 17 000 eur. Chcela som Kodiaq, ale jeho cena bola cez 50 000, tak som sa upratala. Čiže mám totál základné auto, žiadny luxus, práve naopak.
@anonym_85707c áno chápem. Tiež dobre rozhodnutie. Myslíš že tie peniaze by som si mal odložiť a neskôr zobrať hypo a poriešiť bývanie ? Zas bývanie je základ. To auto neviem či je fakt také nevyhnutné...
@anonym_autor ked auto nepotrebujes, tak naco tam vyhadzovat peniaze? Urcite radsej byvanie a potom auto.
Moj manzel ako mlady rozbil 2 auta 🤦♀️
Ked sme sa brali, nikto sme auto nemali. Teraz po 15r mame 2...velke 7mies., male pre mna do mesta...a este traktor 😁 ...po nom tuzil manzel tak ako chlapi po motorkach a sportiakoch...toto jehk nikdy nelakalo.
@anonym_85707c áno chápem. Tiež dobre rozhodnutie. Myslíš že tie peniaze by som si mal odložiť a neskôr zobrať hypo a poriešiť bývanie ? Zas bývanie je základ. To auto neviem či je fakt také nevyhnutné...
@anonym_autor akože je to môj koníček, som veľký milovník áut ale ta budem musieť si to odopriať
zobrala by som hypo , kupila byt dala do prenájmu a tie 2-3 roky porobila v zahraničí ešte
ja som to tak urobila splatilo som hypo 2x rýchlejšie kedže sú akoby 2 príjmy
auto ty je nanič v zahraničí a ked ho kupiš nebudeš mať na hypo
@anonym_22018f to bude asi najlepšie rozhodnutie. Hypo by som musel brať 80k cca na byt 😃
@anonym_22018f to bude asi najlepšie rozhodnutie. Hypo by som musel brať 80k cca na byt 😃
@anonym_autor 80 000€ na hypo je nič. Koľko máš rokov?
@anonym_125f84 mám 22 rokov
Vlastne dookola hovoris to iste.
Ano kupovat auto, ktore nepotrebujes je hlupost, na co? Aby si mal? Milovnik aut sa asi da byt aj bez auta. Ja som milovnik hradov a nejdem si ziadny kupovat 🤷♀️ milovnik aut si asi bol aj doteraz.
@anonym_autor ja som to myslela ináč. Je to dosť peňazí, ale keď chceš nové auto nejaké priemerné,za menej ako 25 000€ nekúpiš. Tak išli ceny áut hore. A áno, dôležitejšie je vlastné bývanie. Ja som sa len pozastavila na tej cene vozidla
@anonym_125f84 jaaaj tak, prepáč. Ja som to zle pochopil. Chápeme sa už 🙂
@anonym_autor ked auto nepotrebujes, tak naco tam vyhadzovat peniaze? Urcite radsej byvanie a potom auto.
Moj manzel ako mlady rozbil 2 auta 🤦♀️
Ked sme sa brali, nikto sme auto nemali. Teraz po 15r mame 2...velke 7mies., male pre mna do mesta...a este traktor 😁 ...po nom tuzil manzel tak ako chlapi po motorkach a sportiakoch...toto jehk nikdy nelakalo.
@euka210 fuu ja tiež mám sen mať doma športové auto ale veď to budem môcť si splniť ak budem starší a mať poriesene bývanie 🙂 auta milujem
@anonym_125f84 celkom sa bojím zobrať hypotéku, som trochu s prepáčením bojko
Ano kupovat auto, ktore nepotrebujes je hlupost, na co? Aby si mal? Milovnik aut sa asi da byt aj bez auta. Ja som milovnik hradov a nejdem si ziadny kupovat 🤷♀️ milovnik aut si asi bol aj doteraz.
@petamich máš pravdu
Vo chvíli , ako si kúpiš auto a vyjdes s ním z garáž už stratilo na hodnote. Pokiaľ nechceš investovať do zberateľského kusu. Riešila by som na Tvojom mieste prv bývanie, potom si plnila sny o nejakom aute. Obuchal by si si hlavu o stenu, veľmi to nezaváňa finančnou gramotnosťou.
@petamich ospravedlňujem sa že sa moje komenty opakujú ale snažím sa reagovať na každý komentár. Sú ľudia ktorí nečítajú všetky komentáre od autora, snáď ma chápeš
@anonym_autor urcite odlozit, s urokom a byvanie.
Vo chvíli , ako si kúpiš auto a vyjdes s ním z garáž už stratilo na hodnote. Pokiaľ nechceš investovať do zberateľského kusu. Riešila by som na Tvojom mieste prv bývanie, potom si plnila sny o nejakom aute. Obuchal by si si hlavu o stenu, veľmi to nezaváňa finančnou gramotnosťou.
@enmery prečo by bol finančne negramotný? Ktorý 22-ročný má našetrených 30 % na hypo? Je mladý, vie si našetriť a má sen. Úplne normálny zodpovedný chalan
@enmery áno, viem že auto je zlá investícia. Žrút peňazí. Asi si sen mať športové auto splním až po bývaní 🙂
@enmery prečo by bol finančne negramotný? Ktorý 22-ročný má našetrených 30 % na hypo? Je mladý, vie si našetriť a má sen. Úplne normálny zodpovedný chalan
@anonym_125f84 Že si chce plniť sen o nejakom aute, ktoré ani nepotrebuje a je len kúsok od toho, zabezpečiť si vlastné bývanie, čo nie je stratová investícia a potom nech si kupuje áut koľko chce.
@anonym_125f84 Že si chce plniť sen o nejakom aute, ktoré ani nepotrebuje a je len kúsok od toho, zabezpečiť si vlastné bývanie, čo nie je stratová investícia a potom nech si kupuje áut koľko chce.
@enmery no určite nie je finančne negramotný. Nehnuteľnosť si už v 22 rokoch môže kúpiť na hypo, ak mu ju banka dá. 30% totiž stihol už našetriť. V dnešnej dobe pri aktuálnych cenách nehnuteľností a úrokoch je to v jeho veku luxus. Tak tu z neho nerob negramotného. Keby bol finančne negramotný tak už auto má doma a neodkladá na nejaké bývanie
@enmery no určite nie je finančne negramotný. Nehnuteľnosť si už v 22 rokoch môže kúpiť na hypo, ak mu ju banka dá. 30% totiž stihol už našetriť. V dnešnej dobe pri aktuálnych cenách nehnuteľností a úrokoch je to v jeho veku luxus. Tak tu z neho nerob negramotného. Keby bol finančne negramotný tak už auto má doma a neodkladá na nejaké bývanie
@anonym_125f84 no mám odložených cca 40 tisíc eur. Po veľkej noci plánujem byť dlho v zahraničí keďže si chcem splniť sny. Možno na konci roka by som prišiel domov. Tie sny by som si chcel splniť do 30ky 😀
Ja by som si kupila auto 😁 aj som to tak urobila ked som mala tolko rokov co ty, stalo 15tisic to je ako teraz tych 25😅 a mam 30 a mam dom a auto ovela drahsie. Tiez som robila v zahranici, teraz podnikam. Podla mna sa toho neboj treba si aj dopriat a dobre rozmyslas tak si nemyslim ze by si si nezarobil aj na byt. Good luck
@anonym_125f84 Je to negramotnosť chciet vyhodiť peniaze za luxusné auto, na ktoré nemám. Pritom tvrdo makať a doslova namiesto toho počkať par rokov, zabezpečiť si investíciu v bodové bývania. Je to úplne vporiadku mať názor aký máš, ja môžem mať môj. Autor sa pýtal, dostáva odpovede.

Kúpiť auto za mňa v pohode, ale kúpiť LUXUSNEJŠIE auto kým nemám doriešené bývanie je pre mňa osobne nezodpovedná blbosť.