icon

Máme si kúpiť dom alebo zostať v 2-izbovom byte?

18. feb 2026

Prosím Vás o pohľad na vec:
Máme s manželom 4 deti vekové rozmedzie 15-4.
Bývame v 2- izbáku kde sa tlačíme , dcéra spí v kuchyni ostatok na veľkej sedačke v obývačke a ja a manžel v spálni. Máme možnosť kúpiť dom. 140m2 dole a ba poschodí 138m2 interiér celý prerobený. Exteriér treba dokončiť.
Moja otázka znie:
Po zaplatení hypotéky a nákladov spojených v bývaní v dome nám ostáva 1100 eur. Deťom treba cestovať do školy cize platit cestovné stravu hygienu ošatenie... paušál mne manžel... dá sa to zvládnuť? Alebo radšej ostať bývať v 2-izbáku. Nemáme našetrené nič možno nejakú malú rezervu 2- tisíc. Poprosím Vás poraďte. Vďaka za každú radu.

Strana
z7
anonym_7f3ac4
Včera o 00:13

@anonym_autor ťažko povedat, ja osobne by som do toho domu šla. Cestovné nie je až taká položka, oblečenie nejak premyslieť, hygiena tiež nie je až taká hrozná položka. Dá sa hocijak ušetriť/investovat rozumne….

anonym_527faf
Včera o 00:39

@anonym_autor no uprimne, so 4 detmi a 1100€ na mesiac-to je riadna odvaha… ale zas ludia ziju kadejak.. ja by som pokojne nespala, keby mam 4 deti a rezervu ledva 2 tisic..

zmrzlinka2021
Včera o 01:34

@anonym_autor tých 1100 vám ostane, ak si vezmete hypotéku na ten dom?

Nie je možná stredná cesta, napr 3 izbak ale menšia hypotéka?

domka222
Včera o 02:50

Neviem si predstaviť 6 ľudí v 2 izbovom byte. Ale ani to,že 1100€ na mesiac. Čo ak tých 2000€ miniete na nečakané výdavky za dom,zariadenie... potom sa vám pokazí elektronika,niečo na dome a z 1100 to potom už nedáte.

nlk
Včera o 03:48

@anonym_autor prečo chcete ísť z jedného extrému do druhého? Z dvojizbaku do 280 metrov. Veď kúpte väčší byt alebo menší dom. Za mňa je 1100 pre šesť ľudí dosť málo, všetko ide hore a ešte aj pôjde. Ja by som do toho nešla. Ale zas ani v dvojizbaku by som nemala 4 deti. Zaslúžia si tiež nejaké svoje súkromie.

anonym_abfaea
Včera o 03:59

No tazke rozhodnutie,s tolkymi detmi je najlepsi dom,aby mali svoje sukromie,svoje izby.Ale zase za takuto cenu??Nam po zaplateni vsetkeho zostane este 2500eur a z toho dokazeme este 1500eur usetrit,ak nie su vysoke vydaje.Rozhodnite sa spravne,je a bude zla doba,aby ste sa zbytocne nedostali do dlhov a exekucii,z coho sa uz clovek tazko vyhrabe.

a0
Včera o 05:03

Nech rátam ako rátam. Veď len strava vás musí stať 600-800€ a drogéria ďalších 100-150€, takže nie, nešla by som do toho. Nedali by ste to finančne. Našla by som si 3-4i byt, však deti sú zvyknuté spať spolu v jednej izbe. Keď predáte 2i byt, tak by ste na väčší doplácali pár desiatok tisíc, čo je za mňa rozumnejšie ako kupovať zbytočne obrovský dom.

pikachu999
Včera o 05:11

Hľadala by som niečo iné ešte .. 🙏

anonym_24fbfa
Včera o 05:15
@a0

Nech rátam ako rátam. Veď len strava vás musí stať 600-800€ a drogéria ďalších 100-150€, takže nie, nešla by som do toho. Nedali by ste to finančne. Našla by som si 3-4i byt, však deti sú zvyknuté spať spolu v jednej izbe. Keď predáte 2i byt, tak by ste na väčší doplácali pár desiatok tisíc, čo je za mňa rozumnejšie ako kupovať zbytočne obrovský dom.

@a0 a možno za 3-4 izb byt bude platiť takú istú hypo ako za ten dom... Nepremyslala si nad tým.

arianna25
Včera o 05:18

Zvolila by som tiež menší dom a menšiu hypotéku.

hellwant
Včera o 05:19

Tiez myslim, ze 3-4 izbak lepsie. Ci ten dom je nejak mimo(napr. dedina a vy ste v meste) a vychadza lacnejsie? Kedysi, ked v starsich 2 i izbakoch nebola spojena kuchyna to robili tak, ze sa posunula obyv. stena iba na zmestenie rodicovskej postele (alebo o kusok viac aby z jednej strany bol prechod okolo boku postele, aby mali skrine za nimi s uloznym priestorom na veci)- bola do tristvrte dlzky aby sa za nu dalo prejst- a tam bola rodicovska postel- a mali kvazi mini spalnu. Keby ste chytili 3, ci 4 izbak s oddelenou obyvackou- a mala by velkost, ze toto môzete urobit, ziskate kvazi svoju minispalnu a deti by boli v 3i po 2 v izbach, vo 4 i by mohli byt najmladsie spolu a starsie osobitne. Teraz uz nie su steny v mode, ale tenka priecka by sa dala urobit, nesli by tadial rozvody.

anonym_5f4e90
Včera o 05:24

Ja by som pri takomto pocte deti zvolila 4-izbovy byt v blizkosti ich skoly. Menej stresu z dochadzania, mozu si same dojst domov po skole, budu po dvoch v jednej izbe, co je uplne bezne. Nakladovo mesacne to mozno bude rovnake ako s domom, ale o byt sa treba starat menej. Ak je problem so strechou, nie je cela financna zataz len na vas ale sa to rozraza medzi vsetkych vlastnikov. Deti mozno tiez uprednostia byt kvoli kamosom na sidlisku a dostupnosti mesta. Vy ako rodicia nebudete musiet taxikarcit, odpadne velka cast zataze…niekedy ked robim rozhodnutia, poradim sa s chatgpt. Napisem nasu situaciu a on mi rozpise plusy a minusy a niekedy aj veci, ktore mne nenapdli. Mozes to skusit, mozno ti to da zmysel.

a0
Včera o 05:25
@anonym_24fbfa

@a0 a možno za 3-4 izb byt bude platiť takú istú hypo ako za ten dom... Nepremyslala si nad tým.

@anonym_24fbfa nemyslím si, 3i byt (v okresnom, nie krajskom meste) okolo 180-200k, dom (prerobený) nepôjde pod 250k, keď predajú svoj byt za 130-140k, tak rozhodne pri byte bude nižší úver aj splátka 🙄. Plus ten dom potrebuje ešte upraviť exteriér, čo tiež nie je málo peňazí, keďže idú z bytu, tak kúpiť veci do záhrady napr. len taká kosačka, im finančne nevyjde z tej 2k rezervy čo majú, určite tam bude treba nový plot, čo je už úplne inde položka,… celkovo na dome je viac vecí, čo sa môže pokaziť a musia to platiť celé z vlastného vrecka, neposkladá sa na to 40 bytov.

sissy27
Včera o 05:27
@nlk

@anonym_autor prečo chcete ísť z jedného extrému do druhého? Z dvojizbaku do 280 metrov. Veď kúpte väčší byt alebo menší dom. Za mňa je 1100 pre šesť ľudí dosť málo, všetko ide hore a ešte aj pôjde. Ja by som do toho nešla. Ale zas ani v dvojizbaku by som nemala 4 deti. Zaslúžia si tiež nejaké svoje súkromie.

@nlk moj tip, ze ten dom s velkorysou rozlohou je polozrucanina za malo penazi niekde panu bohu za chrbtom. Mozu si ju “dovolit” ale netusia, aky je realny stav domu a ze to bude pytat este vela penazi.

anonym_6cbd45
Včera o 05:27
@hellwant

Tiez myslim, ze 3-4 izbak lepsie. Ci ten dom je nejak mimo(napr. dedina a vy ste v meste) a vychadza lacnejsie? Kedysi, ked v starsich 2 i izbakoch nebola spojena kuchyna to robili tak, ze sa posunula obyv. stena iba na zmestenie rodicovskej postele (alebo o kusok viac aby z jednej strany bol prechod okolo boku postele, aby mali skrine za nimi s uloznym priestorom na veci)- bola do tristvrte dlzky aby sa za nu dalo prejst- a tam bola rodicovska postel- a mali kvazi mini spalnu. Keby ste chytili 3, ci 4 izbak s oddelenou obyvackou- a mala by velkost, ze toto môzete urobit, ziskate kvazi svoju minispalnu a deti by boli v 3i po 2 v izbach, vo 4 i by mohli byt najmladsie spolu a starsie osobitne. Teraz uz nie su steny v mode, ale tenka priecka by sa dala urobit, nesli by tadial rozvody.

@hellwant ani stenu netreba naši majú oddelenu spálňu od obývačky skrinami 😁

hellwant
Včera o 05:29
@anonym_6cbd45

@hellwant ani stenu netreba naši majú oddelenu spálňu od obývačky skrinami 😁

@anonym_6cbd45 vidis ano, strana s dvierkami a policami na veci a pradlo ku posteliam a na opacnej ku obyvacke zadna cast skrin a z tej strany aj telka, tv stolik s mini skrinkami😀

veronicka88
Včera o 05:32

Kúpiť 3-4 izbový byt. Prečo hneď extrém a dom?a ak dom nedá sa skôr niečo menej prerobené/luxusné?akože pre mňa nepredstaviteľné sa takto tlačiť,ale aj nemať rezervu. Takže treba hľadať strednú cestu. A hlavne porozmýšľať a dať veci na papier

anonym_6cbd45
Včera o 05:32
@hellwant

@anonym_6cbd45 vidis ano, strana s dvierkami a policami na veci a pradlo ku posteliam a na opacnej ku obyvacke zadna cast skrin a z tej strany aj telka, tv stolik s mini skrinkami😀

@hellwant naši to majú tak že dvierka majú smerom do obývačky lebo z druhej strany je len prechod pri každej strane postele menšia komoda 🙂 obývačka klasická, spávajú tak odjakživa a je to super keď sme boli malí sme boli všetci 5 spolu v posteli pravidelne..😂🙏

hellwant
Včera o 05:34
@anonym_6cbd45

@hellwant naši to majú tak že dvierka majú smerom do obývačky lebo z druhej strany je len prechod pri každej strane postele menšia komoda 🙂 obývačka klasická, spávajú tak odjakživa a je to super keď sme boli malí sme boli všetci 5 spolu v posteli pravidelne..😂🙏

@anonym_6cbd45 Ľudia veru maju Filipa a vedia sa všelijako vynajsť, ked treba. Tak to ma byť👍🏻

tinka_1807
Včera o 05:38

Neviem, či ten 3-4 izbový byt ich vyjde lacnejšie ako dom. Záleží na lokalite. Za mňa 2 izbový byt pre 6 ľudí je veľmi tesný. Hľadala by som určite cestu ako tiwto podmienky súkromia zabezpečiť aj pre deti, teda väčší priestor. Otázka, ten 2 izbak je váš? Ak ho predáte viete si trocha pomôcť. Cesta kúpiť starší dom a postupne ho prerábať neprichádza do úvahy? Ak máš aj chlapcov, tak tí myslím radi pomôžu pri prerabke. Veľa veci si vieš urobiť sama a za lacnejsi peniaz. Riešili ste to aj deťmi? Rozprávali ste sa s nimi, čo by oni vnímali ako možnosti a čo by im vyhovovalo viac?

anonym_bf9470
Včera o 05:45
@tinka_1807

Neviem, či ten 3-4 izbový byt ich vyjde lacnejšie ako dom. Záleží na lokalite. Za mňa 2 izbový byt pre 6 ľudí je veľmi tesný. Hľadala by som určite cestu ako tiwto podmienky súkromia zabezpečiť aj pre deti, teda väčší priestor. Otázka, ten 2 izbak je váš? Ak ho predáte viete si trocha pomôcť. Cesta kúpiť starší dom a postupne ho prerábať neprichádza do úvahy? Ak máš aj chlapcov, tak tí myslím radi pomôžu pri prerabke. Veľa veci si vieš urobiť sama a za lacnejsi peniaz. Riešili ste to aj deťmi? Rozprávali ste sa s nimi, čo by oni vnímali ako možnosti a čo by im vyhovovalo viac?

@tinka_1807 cesta kúpiť starší dom a prerábať ho, keď nemáš budget, je cesta do hrobu.

anonym_d5193d
Včera o 05:52

Je ťažké povedať, či vam bude 1100 EUR dosť, každý ma nastavený štandard nejak inak. Niekto 1100eur na mesiac nema ani keď sa mu sníva a niekomu to je malo. Zase v dome máš výhodu, že si vieš vypestovať a uskladniť veľa zeleniny napríklad. Ale tlačiť sa 6ti v dvojizbáku je hardcore.

anonym_bcafe3
Včera o 05:55

@anonym_autor 2 i a 4 deti? to nemyslis vazne?

anonym_6b4f50
Včera o 05:56

Otazka zniie, kolko minate teraz, ak mas nasetrene len 2000€? Po zapateni hypo ti ostane 1100€. Aky je deficit?

andrejka1974
Včera o 05:59

@anonym_autor 1100 EUR po zaplatení všetkého sa dá vyžiť určite by som išla do domu aspoň deti by mali svoj kľud

anonym_1b6e07
Včera o 06:01

Je nezodpovedne mat 4 deti v tak malom byte rovnako ako ist do vacsieho a mat 1100 na zivot s nasporenymi par tisickami. Existuje antikoncepcia

oliolijanka
Včera o 06:04

Kupila by som dom a jedno podlazie niekomu prenajala.

andrejka2424
Včera o 06:06

Šla by som do cenovo dostupného 3 izbáku, spálňu a detskú by som rozdelila medzi deti a ja by som si s mužom v obyvke urobila spací kút. za zástenou, skriňou , alebo obývačkovou stenou. Tie deti si zaslúžia súkromie , detské izby a vlastný priestor viac ako vy. Moc ste na ich šťastie a spokojnosť nemysleli pri bezhlavom plodení. Žijete na hromádke ako...

anonym_fe395d
Včera o 06:08

My mame so 4 detmi cca 140 m2 dom. To staci uplne. Teda...Mne chyba dielna a muzovi skusobna, teda 2 izby by sa nam este zisli. Ale pre bezny zivot bez takychto zalub (sitie a muzika), to staci. Uvazovali sme aj nad 4-5 izbakom. 280 m2 je prilis vela. To na kurenie, co sme dali tuto zimu, to bolo nieco desive...Ale manzel zaraba moc dobre.

andrejka2424
Včera o 06:11

Nie si tá, čo tu pravidelne píše, ako nemajú peniaze, priestor, ale potrebuje nutne otehotnieť opäť, však? Tiež mala najstaršiu dcéru.

Strana
z7