icon

Máme si kúpiť dom alebo zostať v 2-izbovom byte?

18. feb 2026

Prosím Vás o pohľad na vec:
Máme s manželom 4 deti vekové rozmedzie 15-4.
Bývame v 2- izbáku kde sa tlačíme , dcéra spí v kuchyni ostatok na veľkej sedačke v obývačke a ja a manžel v spálni. Máme možnosť kúpiť dom. 140m2 dole a ba poschodí 138m2 interiér celý prerobený. Exteriér treba dokončiť.
Moja otázka znie:
Po zaplatení hypotéky a nákladov spojených v bývaní v dome nám ostáva 1100 eur. Deťom treba cestovať do školy cize platit cestovné stravu hygienu ošatenie... paušál mne manžel... dá sa to zvládnuť? Alebo radšej ostať bývať v 2-izbáku. Nemáme našetrené nič možno nejakú malú rezervu 2- tisíc. Poprosím Vás poraďte. Vďaka za každú radu.

zltalienka
19. feb 2026

@anonym_autor "interiér celý prerobený. Exteriér treba dokončiť." Ak nema dom novu strechu, okna, zateplenie, pripadne doriesene odvodnenie a izolaciu od zeme, tak to v ziadnom pripade neberte. Co je spravene vo vnutri? Plavacka a omalovane? Ci seriozna rekonstrukcia? Vies to vobec rozpoznat?

tiezjedna
19. feb 2026

@anonym_autor zásadná otázka - ten byt, v ktorom aktuálne bývate je váš?

anonym_4a909e
19. feb 2026

Cele divne toto. Chcem verit ze vymyslene. Ale zas... aj takto niekto zije-preziva....

sissy27
19. feb 2026
@simsalabim

@sissy27 ved chce hypoteku na dom 🤷‍♀️ Tak na byt musi byt - predaju ten 2 izbak+hypo. Neviem lokalitu, ale +1 izba asi ta hypo bude mensia ako na dom?

@simsalabim 4izb byt v okresnom meste je urcite drahsi ako polozrucany dom kdesi v prdeloviciach, aj ked velky. Takze nemozes to brat tak, ze ak maju na dom, tak urcite maju na byt.

anonym_26d487
19. feb 2026
@anonym_4a909e

Cele divne toto. Chcem verit ze vymyslene. Ale zas... aj takto niekto zije-preziva....

@anonym_4a909e Raz som tu citala o rodine so 6 detmi v 1izbaku.

anonym_856441
19. feb 2026
@anonym_26d487

@anonym_4a909e Raz som tu citala o rodine so 6 detmi v 1izbaku.

@anonym_26d487 ako mohli v jednoizbáku splodiť 6 detí ? 😳

anonym_749f76
19. feb 2026
@anonym_856441

@anonym_856441 Ako nič.Viď cigáni v jednej rozpadnutej chajde.

anonym_26d487
19. feb 2026
@anonym_856441

@anonym_856441 Neviem, ci to chcem vediet😄

anonym_6cbd45
19. feb 2026
@anonym_749f76

@anonym_856441 Ako nič.Viď cigáni v jednej rozpadnutej chajde.

@anonym_749f76 poznám takú rodinu. A sú biely

beybitko
19. feb 2026

@anonym_autor Nie, nešla, radšej by som sa pozerala po väčšom byte. Ale, čo by som urobila ja na tvojom mieste, zrušila by som spálňu a urobila v nej izbu deťom. Tie ju využijú viac ako vy. V spálni sa len spí, deti v izbe trávia oveľa viac času...

zltalienka
19. feb 2026
@beybitko

@anonym_autor Nie, nešla, radšej by som sa pozerala po väčšom byte. Ale, čo by som urobila ja na tvojom mieste, zrušila by som spálňu a urobila v nej izbu deťom. Tie ju využijú viac ako vy. V spálni sa len spí, deti v izbe trávia oveľa viac času...

@beybitko my sme boli docasne so 4 detmi v 2i byte. Mali sme spalnu a detsku izbu. Obyvacka nie je taka nevyhnutna. Ak prisli navstevy (stari rodicia, ine deti sa pohrat) boli v detskej, ktora bola vacsia. Deti mali od 1 roka do 8 rokov, najmensie bolo s nami v spalni a aj ostatni tam chodili na denny spanok.

anonym_856441
19. feb 2026
@anonym_26d487

@anonym_856441 Neviem, ci to chcem vediet😄

@anonym_26d487 🤣

patrike
19. feb 2026

Nie. Ten vypocet ako vam ostane pre 6 ludi 1100 eur je nerealny a naschval si to prifarbujes na ruzovo. S domom nemas naklady len na hypo a energie, ale aj na beznu udrzbu. Mozu ta v tom "prerobenom" cakat casovane bomby a nakladne opravy.
Este ak ti dnes zostava 1100, zajtra mozete mat vypadok prijmu (uraz, pn, choroba) alebo pojdu razantne hore energie.
Ak uz naozaj chces dom, tak si najmi odbornika a daj si urobit posudok na celkovy stav.
Mate uspory 2000 ? To je ako nemat nic. V tom dome odide kotol alebo tepelne cerpadlo a potom co ?

patrike
19. feb 2026

Napis viac detailov :
- rok vystavby domu
- zdroj tepla
- dovod predaja
- sucasny majitel

anonym_abfaea
19. feb 2026

Uvidime ci sa vôbec ozve,zatial je ticho.

mima172
19. feb 2026

@anonym_autor Áno, na vašom mieste by som šla do domu, no nie toho, ktorý spomínaš. 280m2? Zbytočne obrovský dom. Ani sa nenazdáš a deti pomaly začnú odchádzať z domu. Najstaršie ma 15, pár rokov a možno pôjde na výšku do iného mesta atď. Proste - dom áno ale nie takú haciendu.

simsalabim
19. feb 2026
@sissy27

@simsalabim 4izb byt v okresnom meste je urcite drahsi ako polozrucany dom kdesi v prdeloviciach, aj ked velky. Takze nemozes to brat tak, ze ak maju na dom, tak urcite maju na byt.

@sissy27 nesledujem celu diskusiu, netusim, kde je byt a dom…

anonym_0f47f9
19. feb 2026
@oliolijanka

Kupila by som dom a jedno podlazie niekomu prenajala.

@oliolijanka išla by si bývať tam, kde je 6 čl.domacnost?
@anonym_autor koľko by bola mesačná splátka plus energie?muž pracuje na zmluvu či je SZČO?
Išla, ale nie do tak veľkého domu.V dome si dopestujes, môžeš mať sliepky.

oliolijanka
19. feb 2026
@anonym_0f47f9

@oliolijanka išla by si bývať tam, kde je 6 čl.domacnost?
@anonym_autor koľko by bola mesačná splátka plus energie?muž pracuje na zmluvu či je SZČO?
Išla, ale nie do tak veľkého domu.V dome si dopestujes, môžeš mať sliepky.

@anonym_0f47f9 Ved spravit samostatny vchod. Tym 6 ludom je 300m2 vela. Ale zrejme sa vedia lahko dostat k takemu domu, cize je to mozno sanca spravit nieco nekomformne.

Dnes stoja uprdene miniaturne kadibudky s miniaturnym pozemkom tolko, ze mozno niekto bude rad ak bude mat na jednom dvore s inou, hoci 6 clennou, rodinou spolocne byvanie.
Je to ako panelak, ale namiesto 16 bytov tam budu byty dva.
Inak to nema zmysel kupovat,.
Neviem, ako je to na svk teraz, ale v zahranici sa platia dane podla m2 plochy domu.
Co by mohol byt problem, ak sa to dostane aj na svk.

anonym_47b970
19. feb 2026

@anonym_autor autorka, skoda ze si nedoplnila dalsie informacie ako ti tu uz pisu. aka je vekova skladba chlapci/dievcata? Je pravda, ze nejako treba vasu situaciu riesit, lebo v 2izb.byte 4 deti+2 dospeli je naozaj vela. interier je prerobeny v celom dome ci len na tom poschodi? Aj tak je to 138m2 co je podla mna 2-nasobne viac ako mate 2-izbak. Ze nie je exterier dokonceny, tak to by som nebrala ako tragediu, da sa to dorobit postupne svojpomocne. Nie kazdy sa moze stahovat do zariadenej novostavby s okrasnou zahradou a bazenom 😉 kedysi si ludia sami stavali domy a byvali aj niekolko rokov na stavbe. zalezi aj na tom kde sa nachadza ten dom, ako daleko treba dochadzat do skoly, do prace. ja by som teda brala radsej dom ale skus sa este poobzerat po nejakom mensom. financie co vam ostanu teda nic moc ale nie je mozne pridat nejaku brigadu na prilepsenie alebo nejako zvysit prijem?

petronelag
19. feb 2026

@anonym_autor Dôležité je aj či na ten 2-izb.byt ešte stále splácajú hypotéku, lebo ak je tam ešte treba dosť splácať, tak potom by novú hypotéku na dom ani nedali.

sissy27
19. feb 2026
@simsalabim

@sissy27 nesledujem celu diskusiu, netusim, kde je byt a dom…

@simsalabim ona to ani nikde nepíše, vlastne nepíše už nič. Sú to len dohady z mojej strany, ale keďže zvažuje konkrétny dom, tak zrejme dostali "výhodnú" ponuku - a tam býva vždy problém. Ak by boli financie na niečo väčšie, tak neverím, že by sa spamätali až teraz po 4 deťoch.

tamitamitami
19. feb 2026

@anonym_26d487
@anonym_baca0c
Napríklad takto. Samozrejme, 4 deti a 2 izbový byt nič príjemné. Ale kúpiť si veľký dom a spoliehať sa že 6 ľuďom bude stačiť 1100 € je extrémna odvaha. Stačí že dieťa bude potrebovať zubára, okuliare, strojček... OČR, PN, pokazené auto, internát pre dieťa ktoré pôjde na strednú školu... Nereálne aby mohli normálne fungovať.

anonym_2bbf3c
19. feb 2026

@anonym_autor To je od Vás veľmi nezodpovedné urobiť si 4 deti do 2izboveho bytu.

patrike
19. feb 2026
@anonym_2bbf3c

@anonym_autor To je od Vás veľmi nezodpovedné urobiť si 4 deti do 2izboveho bytu.

@anonym_2bbf3c Zrejme veriaci a vysledok "ucinnych" prirodzenych metod.

anonym_721f9b
19. feb 2026

Kedy sa o tej zámok budete starať ?

edinka126
19. feb 2026

prečo nejdete radšej do 3izb bytu predpokladám ze po zaplatení hypo by vam ostalo viac ako 1100,00 € deti by mali detsku izbu, vy spalnu a obyvačka kuchyna spoločná..neviem si predstaviť existovať z 1100,00 € pre 6 ludi...od stravovania, drogerie, ošatenie a nedaj bože nečakané výdavky..

anonym_a407a0
19. feb 2026

Chudata deti. Uz 2-3 deti v dvojizbaku je brutal, nieto 6 ludi… Dom je zbytocne velky. Nasla by som mensi a radsej si vzala nejaku brigadu, len aby tie deti nemuseli takto vyrastat a ostavat v tom byte.

anonym_26fcf2
19. feb 2026

Nechápem prečo horekujete nad niekoho zodpovednosťou a nezodpovednosťou. Je to každého vec a vy tie deti živiť nemusíte. Mala som kamošku, áno veriaca, mala 4 deti v trojizbovom byte. Potlačili sa, pekne ich viedli a veru prišla si aj požičať ak mali nečakané výdavky. Našetrené pri toľkých deťoch nemali nič a to sa obaja obracali. Ona popri robote šila, jej muž chodil na fušky, aby aspoň nejakú dovolenku dali. Teraz má štyri dospelé deti, ktoré spolu držia, navštevujú sa, oni ostali dvaja v trojizbáku. Ako hovorí nebolo to ľahké, ale všetky vychovali, dali ich študovať a aj teraz na nej vidieť, že je rodinne založená, miluje svoje deti, s láskou a hrdosťou hovorí o nich, o vnúčatách. V rodine sa našla. Nikdy nepotrebovala chodiť cvičiť, na kávičku, dovolenky lowcostové a čo? Nikto sa nezatváral do izby pred druhým, všetci o sebe všetko vedeli, nedalo sa nič utajiť. Nemenila by. Teraz s mužom šetria a idú si ten byt prerobiť.
K diskusii, nešla by som do toho. Asi máte teraz malé deti, keď sa pomestíte v dvojizbáku, ale ako budú rásť, bude rásť aj finančná záťaž. A ak by ste to mali spojené s dochádzaním, to sú financie a nervy navyše. Aj my sme sa ulakomili na bývanie mimo mesto (do 30km), že veď deti budú dochádzať, už sú veľké. Toto nám najviac vyčítajú. Spolužiaci boli za 10 minút doma a oni sa museli trepať hodinu domov za každého počasia. Dokonca na vysokej išli na brigádu a platili si podnájom, aby nemuseli dochádzať. Nakoniec sme predali dom, kúpili štvorizbák aby nemuseli platiť drahý nájom a bývať s cudzími, ale aj tak to vždy spomenú, že sme im pokazili strednú školu. Tí čo bývali v meste chodili spolu von, na krúžky, atď. Hľadala by som niečo väčšie v blízkosti škôl, keď deti na druhom stupni nebudú mať družinu, aby pokojne prišli domov a mali možnosť krúžkov.

edinka126
19. feb 2026
@anonym_26fcf2

Nechápem prečo horekujete nad niekoho zodpovednosťou a nezodpovednosťou. Je to každého vec a vy tie deti živiť nemusíte. Mala som kamošku, áno veriaca, mala 4 deti v trojizbovom byte. Potlačili sa, pekne ich viedli a veru prišla si aj požičať ak mali nečakané výdavky. Našetrené pri toľkých deťoch nemali nič a to sa obaja obracali. Ona popri robote šila, jej muž chodil na fušky, aby aspoň nejakú dovolenku dali. Teraz má štyri dospelé deti, ktoré spolu držia, navštevujú sa, oni ostali dvaja v trojizbáku. Ako hovorí nebolo to ľahké, ale všetky vychovali, dali ich študovať a aj teraz na nej vidieť, že je rodinne založená, miluje svoje deti, s láskou a hrdosťou hovorí o nich, o vnúčatách. V rodine sa našla. Nikdy nepotrebovala chodiť cvičiť, na kávičku, dovolenky lowcostové a čo? Nikto sa nezatváral do izby pred druhým, všetci o sebe všetko vedeli, nedalo sa nič utajiť. Nemenila by. Teraz s mužom šetria a idú si ten byt prerobiť.
K diskusii, nešla by som do toho. Asi máte teraz malé deti, keď sa pomestíte v dvojizbáku, ale ako budú rásť, bude rásť aj finančná záťaž. A ak by ste to mali spojené s dochádzaním, to sú financie a nervy navyše. Aj my sme sa ulakomili na bývanie mimo mesto (do 30km), že veď deti budú dochádzať, už sú veľké. Toto nám najviac vyčítajú. Spolužiaci boli za 10 minút doma a oni sa museli trepať hodinu domov za každého počasia. Dokonca na vysokej išli na brigádu a platili si podnájom, aby nemuseli dochádzať. Nakoniec sme predali dom, kúpili štvorizbák aby nemuseli platiť drahý nájom a bývať s cudzími, ale aj tak to vždy spomenú, že sme im pokazili strednú školu. Tí čo bývali v meste chodili spolu von, na krúžky, atď. Hľadala by som niečo väčšie v blízkosti škôl, keď deti na druhom stupni nebudú mať družinu, aby pokojne prišli domov a mali možnosť krúžkov.

@anonym_26fcf2 ja zase nechapem tvoj komentár k tomu..pýtala sa dostala odpoveď musela s tým rátať že nie všetci ju tu budú podporovať....a dávať jej za pravdu, či?????